» »

Plače v IT industriji

Plače v IT industriji

Temo vidijo: vsi
««
15 / 368
»»

kopernik ::

Huh, a res ? :-)

Matevžk ::

Pismo, potem se moram pa res pri direktorju zmenit za več. :)
8.5 na uro za nekoga, ki (recimo kar zelo) obvlada in poleg tega še precej pozna poslovno domeno (ker že 6 skoraj celih poletij dela v isti firmi) je, vidim, mnogo premalo.
lp, Matevžk

betaX ::

Kopernik, interested?

Oglasi se na ZS. Velja tudi za ostale...
lp, betaX

jype ::

betaX> Ma za nekoga ki obvlada, bi dal tud 2500.

Neto? Bom omenil kolegom, ki dobijo manj :)

Bruto je pa to nekako minimum, za katerega bi bil kot programer sam pripravljen delat.

Neto, seveda. Ampak za 2500 se pričakuje orenk znanje.
lp, betaX

KaRkY ::

HUH o kakih dnarish se vi menite vedno bolj sem srečn da sem šel v to smer študirat,saj osebno nobenega ne poznam ko bi več ko 700€ mesečno zaslužil(to ni delo v IT).
When you look long into an abyss, the abyss looks into you

just_a_cook ::

Dajte ne nakladajte. 2500 Neto je cca 7K bruto.

Mislim, najbolj mi gre na k.... in res je mimo ko eni na forumu kr neki nakladate on ostale v slabo voljo spravljate. Mislim da poznam svojo branžo, partnerska in konkurenčna podjetja ter plače. Sam ne nakladat, lepo vas prosim. In ne se obešat na izjeme.

Naredi preprosti izračun: pejd pogledat v IBON, Bizi.si IT firme, kolko majo zaposlenih in kolko so stroški plač.
In potem malo zdeli, pa računaj da dobiš bruto plače. Pa da ma direktor malo več, čistilk pa tajnic pa te firme ponavadi glih nimajo ne vem kolk.
==================
Just a cook

kopernik ::

just_a_cook, ja, ravno izjeme imajo visoke plače, a ne.

Ne vem, kaj se bunite?

Sicer pa je 2500 neto približno 4700 bruto, tko da...

2k neto pa okrog 3600 bruto.

Če kdo zna orenk Javo, nej se javi. Če je to za koga nakladanje, pa naj se pač ne.
lp, betaX

Blinder ::

Tle vi debatirate o plači programerjev. Kako je pa z plačo serviserjev, administratorjev?
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Tody ::

ja kako si prišel do 7k je tudi meni uganka :D

Drugače pa moj šef je lepo rekel... Zdej maš toliko, čez pol leta je spet ocena če boš ful prinesu k biznisu, dobiš več :)

In mislim da 2500 niso prenapihnjene plače za to kar folk dela, hudi manegerji imajo vsaj 2x toliko, zakaj bi bili oni kaj več ekstra, pač znajo so sposobni in z dobičkom pokrijejo svojo plačo.

Zdej če gledamo slovensko povprečje je spet druga žalost..

MarkookraM ::

Definiraj "orenk" znanje Jave. Jaz za sebe vem, da znam "orenk" Javo, vem pa tudi, da so ljudje, ki me scat pošljejo s svojimi nedeljskimi projekti.

2.500 Neto je 5.888,92 strošek delodajalca. Tule si lahko izračunate:
Izračun neto plače

Ob tem prištej še letni regres, božičnico, tj.cca 1 plača zraven. Torej to je 7K €. Nič nisem napihnil.
==================
Just a cook

ja ampak to ni pol še vedno 7k na mesec :D al dobite vi vsak mesec božičnico? In kakor sem rekel če firmi prineseš ta denar nazaj ti ga bo vsak šef z veseljem dal...

Res je Tody. Ni tocno 7.000. Vendar pa ce pristeješ še ostale ugodnosti, ki jih zaposleni lahko dobi, materialne in nematerialne, prideš k tej številki. (pa tudi 6K se mi zdi dosti, če ni dodatni ugodnosti)

Če ta denar prineseš v firmo samo nazaj še zdaleč ni dovolj. Namreč moja ocena je da vsaj 2x tolko moraš prinesti. Ker niso vsi meseci rožnati. Vsi projekti ne stečejo po pričakovanjih. Včasih celo ne dobiš plačila. Dogajajo se reklamacije, napake, popravki ipd. Plače pa je treba čisto normalno izplačat. Če upoštevaš to, so realne številke žal bolj "žalostne". Pa seveda ostati mora za dobiček in pokrivanje fiksnih stroškov podjetja in razvoj naprej.

Najbolj pa je seveda žalostna ta absolutna prevelika obdavčitev dela v SLO. Mislim, da smo v EU na 1. mestu.
To je glavni krivec, da plače niso višje.
==================
Just a cook

just_a_cook> Ob tem prištej še letni regres, božičnico, tj.cca 1 plača zraven. Torej to je 7K €. Nič nisem napihnil.

Jaz inženir-mesec trenutno zaračunam 16.000 ojro. Za manj se mi enostavno ne splača delat. Prodajam seveda samo sebe.

overlord_tm ::

Najbolj pa je seveda žalostna ta absolutna prevelika obdavčitev dela v SLO. Mislim, da smo v EU na 1. mestu.

Na svetu ;). Vir: forbes

Macketina ::

Ja, 2500 neto je cca 5600 EUR, za september 2008.

Programer, ki dobi konkretno placo (zgoraj napisano in vec), se ne ukvarja z manjsimi popravki ali podporo strankam, doh. Clovek kodira nekaj, kar prinese firmi veliko veliko denarja... in IMO prinese kar vec kot 2x nazaj firmi, ce le vodstvo ve kaj dela.

jype, kaj je inzinir-mesec zate?

Macketina> jype, kaj je inzinir-mesec zate?

160 ur dokumentiranega zahtevnega dela. Bodisi programiranja, bodisi načrtovanja.

To je v bistvu zgolj 100 evrov na uro, tako da se mi ne zdi drago.

poweroff ::

OK, jype, samo ti povej zraven tudi svoje reference. 8-)

Mislim, človek kot si ti ne more biti merilo za povprečnega ITjevca. Lahko je pa ideal. ;)
sudo poweroff

Jean-Paul ::

jype,

glede na to, da ti prodajanje gre odlično od rok, si pripravljen prodajati še koga drugega?

Hja, tega pa nisem še nikoli počel, po pravici povedano, pa v prihodnjih par letih bom močno zmanjšal količino projektov, ki se jih bom loteval.

Zadnje dni nimam več prav dosti časa za biznis, zato tudi moja cena hitro raste.

wat56 ::

jype kok ur pa dejansko delaš na mesec?

krneker> jype kok ur pa dejansko delaš na mesec?

Med 20 in 50.

a si pozabu eno enko :D

Ne. Nisem redno zaposlen (v svojem podjetju).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

Virage ::

Fascinirajo me vaši izračuni. 2000 eur neto na mesec ob redni zaposlitvi pomeni 4.526,90 eur bruto stroška za delodajalca. Če predpostavimo, da podjetje posluje z ničlo in nima nobenih stroškov razen plače, kar je seveda povsem nemogoče, to pomeni strošek 28.25 eur na uro za 160 ur mesečno. Od tega delavec dobi 12.5 eur na uro. Seveda zopet predpostavljamo, da so vse delavčeve ure izkoriščene in plačane, če niso, toliko slabše za podjetje.

Zdaj pa prištejte zraven stroške softwera, hardwera, pisarniško opremo, potencialna izobraževanja, nagrade itd. in bodo številke lepo začele rasti. Je še vedno vse tako logično?

Predvsem me moti, ker ima veliko developerjem povsem zgrešene pojme. Obstajajo podjetja, ki forsirajo ljudi, da odprejo s.p. in se pri njih zaposlijo na ta način. To je seveda najlepša varianta za podjetje, ki ima fiksen stroške dela, nobene pravne obveze s katero bi se težko znebila človeka ipd. Po drugi strani pa je ta isti človek navdušen, ko dobi npr. 3000 ali 4000 eur mesečno. Mar kdo pomisli kako bo konec leta, ko bo treba plačat davke?

Fizikalko ::

In kaj je tu narobe?

drejc ::

> Mar kdo pomisli kako bo konec leta, ko bo treba plačat davke?

nabijal stroške?
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Byla ::

in zgubljal energijo z nabijanjem stroskov namesto da bi svojo stroko siril naprej. Slovenska mentaliteta.

Se eno cifro bi dodal k Viragovem izracunu. Treba je upostevat se strosek RnDja, kar naj bi IT podjetja počela. V nekaterih firmah je to zelo velik strošek.
www.thirdframestudios.com

drejc ::

> in zgubljal energijo z nabijanjem stroskov namesto da bi svojo stroko siril naprej.

Bodi kar redno zaposlen še naprej..drugače, očitno, zgubljaš preveč energije. :)
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Drejc je tipičen kanonfuter za neoliberalno doktrino.

Daj, izračunaj si kaj te pride bolj ugodno - s.p. ali redna zaposlitev, ob predpostavki, da ima podjetje s teboj enak strošek.
sudo poweroff

Mathai: to ne moreš primerjati. To so 2 popolnoma različni življenjski odločitvi.
Primer: če kaj zaj... pri s.p (npr zgubiš podatke stranki, ji ustaviš proizvodnjo za 1 dan) pri s.p odgovarjaš z vsem svojim premoženjem!!! Pri redni zaposlitvi je tvoj delodajalec odgovoren.

Primer2: pride tržna ali davčna inšpekcija in ugotovi neke bedne malekostne nepravilnosti. Kazen, ponavadi okoli 1000€. Plačaš sam ali tvoj delodajalcec..... pa takih stvari je na tisoče.

Za delodajalca je najbolj ugodno, če je zaposleni s.p.
Za delojemalca je NAVIDEZNO najbolj ugodno, če je s.p.
==================
Just a cook

sem bil s.p. par let, zasluzil v resnici ogromno v koncni fazi, ampak glede na moj zivljenjski moto, da poskusas bit najboljsi v eni stvari, je bilo edino normalno, da sem iz izogibanja davkov in pametnih manevrov poslovanja prešel na pravo profesijo. Ja, so plusi in minusi take odločitve.

just_a_cook - saj jaz tudi to trdim. Samo drejc misli da je res bolj ugodno če je s.p.. Da se menda da potem neki mutiti in na koncu potegneš večji profit.

Saj ne rečem - v nekaterih primerih to velja. V večini pa ne.

Poleg tega si ljudje tudi ne znajo izračunati koliko jih stane njihov čas, boj z birokracijo, itd.
sudo poweroff

just_a_cook> Za delojemalca je NAVIDEZNO najbolj ugodno, če je s.p.

Prima je pa, če je delojemalec d.o.o.

hash ::

Matevžk, v LJ je precej enostavno dobit 10 EUR/h (že če malo pogledaš po ponudbah na študentskem servisu), če pa delaš že več časa tam in si dober potem je to minimum...in bi lahko zahteval tudi več :)
Of all the things I have lost I miss my mind the most.

nene ::

Eno vprašanje. Naslednji mesec bo eno leto, odkar sem začela delati v našem podjetju. Imam leto in pol delovne dobe, moja plača pa je od vsega začetka enaka. Zanima me, kdaj lahko pričakujem, da mi bodo zvišali plačo oz. ali se lahko začnem sama pogajat za višjo plačo. Imam 850 EUR neto in VII. stopnjo izobrazbe.

klemenSLO ::

Pomoje je precej odvisno a si začela z nekim predznanjem ali z nule in od samega načina zviševanja/napredovanja.
Pri nas lahko uradno le na 2 leti napreduješ, se pa da s šefom dogovort...

IceIceBaby ::

nene, če misliš, da si zaslužiš več se začni pogajat. Ni nič slabega v tem, če šefu predstaviš svoj pogled na stvar. Če boš dobro utemeljila svojo zahtevo za povišico in če so prisotni rezultati te bo težko zavrnil.

Problem v SLO je po mojem mnenju še vedno "nespoštovanje" do 1 evra. Namreč plača 850 se v evrih ne sliši veliko, če pa v stari SIT daš, pa je to zelo vredu plača. Tudi če nekomu povečaš plačo za npr. 30 € se ne sliši veliko, pa v bistvu je.
==================
Just a cook

Fizikalko ::

>>Imam leto in pol delovne dobe, moja plača pa je od vsega začetka enaka.

Delovna doba je irelevantna (oz bi vsaj morala biti). Važno je predvsem, kaj počneš oziroma koliko si dejansko napredovala v tem času kar se znanja tiče in posledično vrednosti, ki jo prispevaš podjetju. Če delaš popolnoma enako delo kot na začetku in to z enako uspešnostjo, potem ne vidim razloga za povišico (razen morda usklajevanje z inflacijo).

Matevžk ::

just_a_cook, preračunaj ti stare predinflacijske tolarske cene kruha in drugega živeža v evre, te se ti bodo zdele šele smešne. :)
lp, Matevžk

claque ::

nene> Eno vprašanje. Naslednji mesec bo eno leto, odkar sem začela delati v našem podjetju. Imam leto in pol delovne dobe, moja plača pa je od vsega začetka enaka. Zanima me, kdaj lahko pričakujem, da mi bodo zvišali plačo oz. ali se lahko začnem sama pogajat za višjo plačo. Imam 850 EUR neto in VII. stopnjo izobrazbe.

Pozdravljena Nene. Mislim, da danes vsi s tvojimi izkusnjami in izobrazbo dobijo cca 1000 EUR neto (+ stroski in ostalo, seveda). Poglej pri vecjih podjetjih. Najbolje je, da gres na kak razgovor, kar te nic ne stane... V vsakem primeru moras spremljat trg.

Ce sama ne bos predlagala visje place, je ne bos dobila. Visjo placo lahko predlagas takoj po sestih mesecih zaposlitve, ko je jasno, da si v redu delavka. Tako je pri majhnih podjetjih. Pri velikih je to malo bolj odvisno od pravil.
Ne se bat predlagat visje place. Tvoj delodajalec je biznismen, ki se prav tako bori za denar. Meni osebno bi se zdeli moji zaposneni nekoliko cudni, ce nebi tezili h visjim placam. Kdor se upa prit h sefu in rect, da dobro dela in da bi rad predlagal povisico, bo lahko to tudi dokazal, tako da... To je samo dober znak.

peroman ::

Dajte ne nakladajte. 2500 Neto je cca 7K bruto.

Za 2500 neto da firma okol 4800. za 2000 pa okol 3700. Tebi in državi. Celotni stroški na zaposlenega so seveda veliko večji. Če to pretapljate v urno postavko je treba računat še bozicnice/nagrade/regrese, dopuste, bolniške, izobraževanja( čas in denar ), oprema....

Zgodovina sprememb…

• spremenil: peroman ()

no pa se vrnemo na zelo dolgo nazaj postavljeno vprasanje, koliko folk misli, da pride en zaposlen inzenir na letni ravni za firmo. Ne samo place, ampak vse. prostor, oprema, izobrazevanje....

da mal okoli tega razcistimo

cryptozaver ::

Več ko vložiš vanj, več naj bi prinesel. Vsaj tko NAJ bi blo. Če ni, pol neki ne štima...

Dejstvo je, da si VSI želimo večje plače. PROBLEM je ta enormen razkorak med neto plačo in stroški dela. Ta je ogromen. Tudi lastniki podjetij in direktorji bi radi imeli zadovoljne delavce z dobro plačo. To mislim, da se vsi strinjamo.

Ni problem dati neto plačo zaposlenemu, ampak plačati vse te prispevke. Ta primer, da za 2500€ plače imaš 7000 € stroškov dokazuje kje je problem. Problem je naši zakonodaji in obdavčitvi dela.

Mislim pa, da v trenutni recesiji, se že pozna upad povpraševanja. IT stroka bo to občutila, saj se najlažje opustiti IT projekte, čeprav je to največja napaka. Tako da, ...
==================
Just a cook

BluPhenix ::

V bistvu mi ni jasno zakaj omenjate opremo pri tem, kar nekdo dobi od podjetja in bi celo to računali v plačo. Sej opreme delavec ne nosi domov, vsaj večine ne. Oprema mu omogoča da opravlja delo, ki mu ga delodajalec da in to delodajalcu omogoča zaslužek. Delavcu lahko olajša delo, kar je spet dodaten zaslužek. Oprema je pač osnovno sredstvo, ne nekaj kaj bi šteli k delavčevemu plačilu. Podobno je za izobraževanje. Ravno toliko ima delavec od izobraževanja, kot podjetje. Sej izobraževanja mu ne ponudiš, ker ti je všeč, ampak zato, da ti bo doprinesel novo znanje in te naredil konkurenčnejšega na trgu.

just_a_cook, med stroške dela šteješ tudi obvezno zavarovanje delavca itd?

IT stroka bo to občutila, saj se najlažje opustiti IT projekte, čeprav je to največja napaka. Tako da, ...

Menim, da je večja napaka odpustiti čistilko, ali pa hišnika.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Seveda štejem stroške obveznega zavaroavnja med stroške delodajalca. Stroški zaposlenenega so vse tisto, kar te stane. Oprema je še najmanj.
==================
Just a cook
««
15 / 368
»»