» »

Plače v IT industriji

Plače v IT industriji

Temo vidijo: vsi
««
13 / 368
»»

McMallar ::

Jap... BlueRunner je lepo opisal, zakaj jaz sedaj menjam službo.
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25

BlueRunner ::

Samo BlueRunner - ti NISI direktor, ne?

Nope, res nisem direktor. Sem pa večino časa sam svoj lasten vodja in nadzornik, kar mi v tem trenutku tudi najbolj ustreza.

BluPhenix ::

Ko se človek osamosvaja in postavlja na svoje noge je daleč najpomembnejši kriterij plača.

No, s tem se pa ravno ne morem čito strinjam. Pomemben je še vedno tudi odnos v službi, ter urnik ipd. Jaz sem s svojo plačo sedaj nekako zadovoljen, moti pa me delovni čas, ki je tak, da nikoli ne vem kdaj bom doma. Ko si želiš urediti novo stanovanje je čas, ki ga lahko vložiš v to zelo pomemben.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

kaalen ::

Heh... moram se jaz pristaviti svoj loncek, ker je bil moj blog linkan nekaj strani nazaj in ko se ravno pogovarjate o placah in delovnem okolju v IT industriji.

Placa je med top kriterijih pri sluzbo in gre hand in hand z vzdusjem in moznostjo napredovanja. Kdor pravi da placa ni pomembna... hja, si mece pesek v oci. Zato pa studiramo in vlagamo trud v izobrazevanje - znanje je nas adut in zato moramo biti tudi primerno placani. Cmon... jasno ne bo nihce happy na delovnem mestu v IT-ju z placo cistilke pa ce je vzdusje se tako briljantno. Valda da se bo sefu ful fino zdelo in bo vzdusje super... ce mu bodo pa delavci napol zastonj delal. Pa premnogo prijateljev (totalni geeki brez social skillz) sem videla kako so cisto odbluzili in delali kot zivine par let - za obljubo napredovanja. Take stvari pri meni ne palijo vec, obljube so zgolj obljube in mi nic ne pomaga ce delam za simbolicno ceno nekaj let pod pretvaro da bom pa nekoc napredovala... bullshit - jaz zivim zdaj, ne v prihodnosti in hocem videti rezultate mojega truda zdaj.

Kar pa se zivljenja v Avstraliji tice... midva s partnerjem si nisva mislila da nama je kaj hudega v Sloveniji, oba sva mela dobre sluzbe in sva sla v Avstralijo zgolj kot avanturo. Po domace povedano, nisva ekonomska migranta. Zdaj ko sva pa tu... there ain't no fucking way da grem nazaj, ker sele zdaj vidim razliko - mnogo bolje placana za isto delo, stroski pa so pretty much isti ce ne se nizji. Po domace povedano... moja persona enostavno boljse zivi v drugem okolju. Kaj bi hotela lepsega... mam fino sluzbo, lepo hisko (najeto), na dopust grem kadar hocem, uzivam prosti cas outdoors, veliko sonca in toplo vreme, lots of things to do and see. In tisto kar se prej sploh nisem zavedala da nimam - vizijo!

cryptozaver ::

Če ne prej, pa boš pred penzijo v Kranjski gori ali Bohinju iskala vikendico kjer se bo dalo lepo v miru prežvet preostanek lajfa...

hehe pa nič slabega ne mislim s tem.

poweroff ::

Ja, Boštjan M. Zupančič (sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice) je zadnjič rekel, da je Slovenija iz njegove perspektive dobra samo za penzijo. :-)
sudo poweroff

darkolord ::

Kdor pravi da placa ni pomembna... hja, si mece pesek v oci. Zato pa studiramo in vlagamo trud v izobrazevanje - znanje je nas adut in zato moramo biti tudi primerno placani. Cmon... jasno ne bo nihce happy na delovnem mestu v IT-ju z placo cistilke pa ce je vzdusje se tako briljantno.

Z višjo plačo skoraj praviloma pride tudi večja odgovornost. Eni imajo pač raje, da točno ob 15:30 ugasnejo računalnik, grejo domov in do naslednjega jutra ne mislijo na službo sploh, kot pa da morajo za malo višjo plačo biti dosegljivi 24/7 pa še slabo spijo zaradi skrbi in pritiskov. Večina jih sicer pomisli na to šele kasneje, ko službo že imajo.

IceIceBaby ::

Meni se zdi, da ravno na začetku kariere plača ni pomembna. Jaz sem menjal službo za manj plačano, ker sem imel priliko delati v podjetju skupaj z strokovnjaki od katerih sem se ogromno naučil. Tistih 200, 300€ je bila pač cena za znanje in izkušnje, ki sem jih dobil.

Tud jaz mislim da plača NI edino merilo sploh pa ne prvo. Osebno raje malo manj zaslužim a delam v svojem miru, z ljudmi ki me lahko nekaj naučijo ter kolektivu kamor se vsako jutro rad vračam. Niti 500€ ne odtehta tega...

Je pa seveda fajn če imaš vse. A to je že tema za kakšen SCi-Fi forum :-)

Matevžk ::

Meni se zdi, da ravno na začetku kariere plača ni pomembna.

Če imajo starši dovolj pod palcem, ali pa nimaš namena ustvariti družine, ja.
lp, Matevžk

Če živiš sam oz. s partnerjem res ne rabiš ne vem koliko denarja. Povprečna plača je povsem dovolj. V tem času, ko še nimaš družine lahko razmišljaš kako boš razvil svoje sposobnosti in povečal svojo vrednost na trgu.

Včasih lahko nekaj 100€ nižja plača z drugimi ugodnostmi (delo s strokovnjaki od katerih se lahko učiš, izobraževanja, spoznavanje delovnega okolja...) pomeni 5x višjo plačo čez nekaj let.

Cokolesnik ::

Mnogi tu pravijo, kako pomemben je čas, ki ga namenjamo družini, partnerju, otrokom in drugim. V službi moraš biti denimo "8" ur, marsikdo pa preostalih 4,5,6,7 ali 8 ur, kolikor jih pač ostane v delovnem dnevu za drugo okolje, razporeja za vse drugo kot družino, partnerja ali otroke.

@kaalen: kateri link je bil na tvoj blog?
Uporabniki naj pred pisanjem sporočil uporabljajo iskalnik www.google.com.
Čokolešnik ne vsebuje nobenih aditivov, konzervansov ali umetnih barvil.

Zgodovina sprememb…

Orchestra ::

Da ne odpiram nove teme;
-Kako je s povpraševanjem po programerjih v naši državi?
-Katere programske jezike/orodja/... je potrebno znati?
-Ali delodajalec ponavadi zahteva vsaj par let delovnih izkušenj?

lp

jype ::

Orchestra> -Kako je s povpraševanjem po programerjih v naši državi?

Tolk ga je, da je že kar bolano. Slabih programerjev seveda kar mrgoli, ampak tistih nihče ne želi.

Orchestra> -Katere programske jezike/orodja/... je potrebno znati?

Kolikor jezikov znaš, toliko ljudi veljaš. Po mojih izkušnjah še najbolj iščejo (in plačajo) javance, kar pa ne pomeni, da ni ogromno povpraševanja tudi po znanju ostalih reči.

Orchestra> -Ali delodajalec ponavadi zahteva vsaj par let delovnih izkušenj?

Kakšen ja, kakšen ne.

Orchestra ::

Mi lahko prosim malo bolj natačno svetuješ, kaj naj se naučim, da se lahko spustim v te vode. Problem je, da se mi niti malo ne sanja, kaj točno se programira. Do sedaj sem uporabljal python in nekaj C/C++, kar sem izključno rabil za scripting in pa pre-programiranje game engine-a, tako da bi mi vsaka informacija prišla prav, ker ne misnem pisat nekih prošenj in ne vem česa še, brez da bi vedel kaj točno naj bi počel.

lp

Zgodovina sprememb…

leinad ::

Za Javo ti priporočam, da se ubodeš knjigo Java2: Temelji programiranja od Uroša Mesojedca. Kljub začetniško zvenečemu naslovu knjiga na svojih ~600 straneh tudi zaobjame ogromen del advanced Jave. Praktično vse bistveno. Pasadena jo sedaj ponuja po za slabih 25 ojrov.

Orchestra> Problem je, da se mi niti malo ne sanja, kaj točno se programira.

Kje? Saj ne programirajo vsi iste reči. Eni programirajo mobitele, drugi pralne stroje, tretji glavne knjige, četrti pa 3d igre.

Orchestra> Do sedaj sem uporabljal python in nekaj C/C++

Dober začetek. Če te veseli programiranje za web, je Python super izbira. Poglej si Django, ogrodje za učinkovito programiranje spletnih aplikacij.

Pegaz ::

Ce te veseli programiranje za web, je PHP super izbira (seveda moras oz. naj bi zraven znal tudi (x)html, css, ajax, xml in se kaksne zadeve).

Gogo ::

No, da še jaz pristavim svoj lonček. Končal sem ob delu VI. stopnjo in dobil naziv inž. informatike. Med študijem sem izbral smer omrežja in hardware.
Kakšno plačo lahko pričakujem s to izobrazbo in povprečnim znanjem s tega področja?
Gigabyte Aorus B550 Elite|Ryzen 3 3100|GeForce GT 1030|
TG Delta RGB 16GB CL 16|ADATA XPG SX8200 PRO 512GB NVMe SSD M.2|
Chieftec Photon Series 650W RGB ATX| Antec PerformanceOne P7 Silent Black|

icek ::

No, da še jaz pristavim svoj lonček. Končal sem ob delu VI. stopnjo in dobil naziv inž. informatike. Med študijem sem izbral smer omrežja in hardware.
Kakšno plačo lahko pričakujem s to izobrazbo in povprečnim znanjem s tega področja?

Od 500€ navzgor. Zgornje meje ni. :)
Rider of Theli
www.air-tv.net

Mnogi tu pravijo, kako pomemben je čas, ki ga namenjamo družini, partnerju, otrokom in drugim. V službi moraš biti denimo "8" ur, marsikdo pa preostalih 4,5,6,7 ali 8 ur, kolikor jih pač ostane v delovnem dnevu za drugo okolje, razporeja za vse drugo kot družino, partnerja ali otroke.

@kaalen: kateri link je bil na tvoj blog?

Naslov mojega bloga je: http://kaalen-downunder.blogspot.com/
Veselo branje ti zelim.

Glede casa, ki ga prezivimo v sluzbi pa je tako... se nikjer ampak res nikjer nisem dozivela, da bi delodajalec silil ljudi delati vec kot 8h na dan... vsi ki so to poceli so terali sami sebe preko meja zmoznosti. Ce hoces delati nadure imas to moznost, ce ne pa tudi ok.

Tisti ki je napisal... placa za IT-jevca od 500eurov naprej... kaj ste fuknjeni al kaj... pod 1000eurov se za studenta ne pogovarjamo, za osebo z bolj advanced znanjem pa se ne spustite pod 1500eurov. 500 eurov na mesec nanese na okoli 3.15 eura na uro... za ta denar sem jaz stregla za sankom pri 15. letih, no particular skills required. Ali ne poznate svojega market value ali pa se ne cenite dovolj.

Blinder ::

kaleen, pri 15 si ti lahko delala preko studentske napotnice. ce si dobila 3.15€ na uro, je mel delodajalec s tabo stroske mislim da 3.75€ na uro. In spet če se ne motim, ni placal kakih davkov zate, socialne varnosti dopustov ipd. Tako da je razumljivo da ima student vecjo placo:D
Minimalna placa za mojo srednjo ekonomsko solo mislim da je 380€ neto. Samo nti za 380€ me nikjer ne uzamejo delat jao.

Je pa res da kot hardveraš s povprecnim znanjem mogoce bi imel več. Koliko so placani hardveraši v primerjavi s programerji?
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Blinder ()

Blinder, zakaj te ne vzamejo? Kakšno šolo pa imaš? Kaj poleg tega znaš?

Jaz sem ugotovil ravno to, kar je napisala Kaalen. Večina ljudi ne pozna svoje tržne vrednosti oz. se ne zna pravilno tržit. Treba je vedet, da je tvoj delovni čas produkt, ki ga prodajaš delodajalcem. Če začneš zadevo obravnavat na ta način se da pri nas hitro dobiti spodobno službo.

Jah kaj naj vam potem recem... pejte v tujino, sej slabse kot doma ne more bit.

Ce sem pri 15. delala za okoli 500eurov na mesec... dvomim da bi imel delodajalec z mano kaj dosti vec stroskov kot zgolj mojo placo. Davek bi moral biti pri tako nizkem dohodku okoli 15% max, pa se to samo na gross income minus tax free threshold ($6000). Pa se ti zdi da se mi je 500takratnih eurov zdelo oh in sploh super... zdel se mi je normalno, primerno za tezavnost dela. Tvoj post se mi bere kot da je 500eurov super placa.

Pa nehejte ze enkrat za boga piskat o tem kaksno izobrazbo in kaksno stopnjo imate... kaj to meni pove, nic, delodajalcu pa se manj. Ce ne znas v parih stavkih povedat kaj znas delat ali kaj bi te zanimalo delat... si useless.

icek ::

Tisti ki je napisal... placa za IT-jevca od 500eurov naprej... kaj ste fuknjeni al kaj... pod 1000eurov se za studenta ne pogovarjamo, za osebo z bolj advanced znanjem pa se ne spustite pod 1500eurov. 500 eurov na mesec nanese na okoli 3.15 eura na uro... za ta denar sem jaz stregla za sankom pri 15. letih, no particular skills required. Ali ne poznate svojega market value ali pa se ne cenite dovolj.

Ne, nisem (še) fukjen. Če bi si prebrala vprašanje, na katero sem dal jaz ta odgovor, bi lahko videla, da se nisem dosti zmotil. Če se nebo znal spogajat z delodajalcem, bo res delal za 500€, če pa se bo dobro zmenil pa lahko tudi za dosti več.
Rider of Theli
www.air-tv.net

Pyr0Beast ::

Sicer bi nekateri delodajalci najraje videli, da bi zastonj delal, sami se bi pa šlepali z Bemfli pa Audiji naokol.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

--- ::

V tej temi mislim da ste že malo preveč filozfi. Se strinjam z hmm.. direktnim govorom kaalen. Lahko še tolk obračate vse parametre glede plač in podobnga pa kakšno tajnico dobiš in ne vem kaj, ampak zdrava kmečka pamet vas očitno še vedno mal zaje****.btw svaka čast kaalen da si tkole mahnila v avstralijo.

Pyr0Beast> Sicer bi nekateri delodajalci najraje videli, da bi zastonj delal, sami se bi pa šlepali z Bemfli pa Audiji naokol.

Nekateri so pa tolk fouš tistim z bemfli pa audiji, da sploh ne opazijo, da njihov bemfl in audi stojita v firmi od zore do mraka.

Pyr0Beast> Sicer bi nekateri delodajalci najraje videli, da bi zastonj delal, sami se bi pa šlepali z Bemfli pa Audiji naokol.

Nekateri so pa tolk fouš tistim z bemfli pa audiji, da sploh ne opazijo, da njihov bemfl in audi stojita v firmi od zore do mraka.

Ne bi moglo bit bolj res!

Byla ::

500 evrov je premalo, jasno.

Ce se ze pogovarjamo o placah in visokih placah, kaksna je glede na vase mnenje razlika med placo in visoko placo?

glede avstralke, berem njen blog, tudi sam sem zivel neki casa down under, se strinjam s skoraj vsem napisanim, a sem se vedno prisel nazaj v slovenijo. Mogoce ravno zato, ker mi v tistem momentu placa ni pomenila najvec. I guess vsakemu svoje.
www.thirdframestudios.com

jerneju ::

@Byla: Šur tebi plača ne pomeni največ, če pa imaš v lasti tudi velik delež podjetja za katerega delaš. Sprva boš pač čimveč resourcev vložil v podjetje, sadove boš pa lahko obiral kasneje :).

MarkoMan ::

JS mam 800eu bruto place....potrebno znanje Windows....je pa siht 24/7/365...tko da naracun pade mal vec k cuka na mesec...se ne prtuzujem.
vsak zacetek in zacetnik je tezek

Fizikalko ::

Pri 800 bruto maš čez 1000 neto? TUkaj pač nekaj ne štima... Si mislu rečt 1800 bruto?

Verjetno je mislil 800 osnove, ampak dodatki nanesejo potem toliko, da dobi ven 1000.

Byla ::

jerneju, takrat je bila situacija povsem drugacna.
www.thirdframestudios.com

Za --potrebno znanje Windows-- je 1000eur na mesec po mojem mnenju precej dobra placa. Dobis precej vec kot jaz, ki programiram (sicer sem zacel sele letos poleti preko studentca). Je pa res, da so stvari kar fleksibilne in lahko delam od doma. Ce se bo nasla kaksna boljsa ponudba, bomo pa zamenjali. ;)

P.S.: Priporocam Kiberpipin video Kako dobiti boljse delo v IT-ju.

Ziga Dolhar ::

Pegaz: kaj (v čem) pa programiraš? Oz., kaj znaš?
https://dolhar.si/

Programiram v javi, znam pa se PHP (in zadeve, ki pasejo zraven).

wat56 ::

Tudi jaz delam preko študentskega servisa. Programiram v javi in izdelujemo eno izmed večjih java/jsp aplikacij v slo.
Dobim pa 6 € na uro. Dela se vsak dan 8 ur na dan /ali več.
Projekt zahteva znanje jave(oo),hmtl, sql(db2), xmlov, xsdjev, webservicev ...

Recimo da se mi plača zdi ok, morda pa me malenkost moti to, da je ogromno študentskih del(manj zahtevnih) plačano enako oz več.

Ampak recimo da je ok, sem še študent in si nabiram izkušnje ter hkrati reference.
Moj cilj je definitivno dobiti večjo plačo od ljubljanske povprečne (predvsem zaradi tega, ker ne želim celo življenje plačevati najemnine, ampak hočem lasten dom, vsi pa vemo kako drage so nepremičnine danes), zato se poleg dela doma dodatno izobražujem itd ..

Delati(služiti ;)) pa sem začel z phpjem in vsem kar sodi zraven.

Da preidem na bistvo, je moja plača ok ?

IMHO je 6€/uro za študenta solidno plačilo, če od tega res odneseš še kaj več kot samo denar. Torej, izkušnje v dobri firmi, reference, novo znanje itd. To vse šteje kasneje, ko boš iskal redno zaposlitev.

Tody ::

ne :) Sploh če res delaš na nekem velkem projektu in res uporabljaš svoje znanje in nisi samo izvrševalec ukazov (ne bom reku code monkey:))

Držimo se nekega standarda, pristop do rešitve problemov pa je odvisen predvsem od moje domišljije ter nekih splošnih pravil/že obsoječih rešitev.

Tody ::

No ja, plača ni slaba daleč od tega, ampak upam da se zavedaš da je to šele začetek in da NIKAKOR ne smeš bit zadovoljen stem! Ko boš čutil, da si vreden več kar pogumno do šefa!

Pa bodi pameten pri pogajanjih. Ko se ti zgodi to, kar se je zgodilo meni (dal sem nek obseg urne postavke, s katero bi bil zadovoljen, šef pa je v trenutku sprejel mojo zgornjo mejo in zaključil pogajanja), vedi, da si zahteval mnogo premalo. :D Raje malo preveč, pa boste potem zbijali, kot na tržnici. 8-)
lp, Matevžk

IMHO je 6€/uro za študenta solidno plačilo, če od tega res odneseš še kaj več kot samo denar. Torej, izkušnje v dobri firmi, reference, novo znanje itd. To vse šteje kasneje, ko boš iskal redno zaposlitev.

Meni se zdi taka plača žaljiva za človeka in njegovo znaje, saj ima danes vsak mehanik za pralne stroje ali monter klima naprav vsaj 3x večjo urno postavko. Pa najbrž niti ne ve kaj je to php ali xml, kaj šele da bi se bil sploh kdaj spooben naučit napisat 3 vrstice smiselne kode.

Bemti !!!!!

Čakaj, eno je urna postavka podjetja (četudi s.p.), ki ima še druge stroške obratovanja, drugo je plača zaposlenega ...
lp, Matevžk

Hmja, kolikor vem ima podjetje par procentov več stroškov od izplačanega denarja. Zaradi plačila nekega odstotka študentskemu servisu.

Stroški obratovanja.
Podjetje mora voditi računovodstvo (kar ponavadi opravlja računovodski servis, saj je računovodsko izobraževanje delavca v majhnem podjetju nesmiselno), obvezno biti član gospodarske zbornice, zaposleni se morajo dodatno izobraževati, svojo dejavnost mora podjetje propagirati preko oglasov in sejmov, ...
Zelo slabo si te stvari predstavljaš.
edit: krneker, spregledal sem tvoj post. Samo svoj prejšnji post sem dodatno objasnil, ker se je prej zelo mudilo.
lp, Matevžk

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Matevžk ()

Seveda, poleg ostalih administrativnih/delovnih stroškov.

Ampak to dejansko zaposlenim ne pomenik toliko :)

Ne, ampak cryptozaver je primerjal plačo zaposlenega z urno postavko podjetnika (kot jo vidi on kot stranka) ...
lp, Matevžk
««
13 / 368
»»