» »

Plače v IT industriji

Plače v IT industriji

Temo vidijo: vsi
««
63 / 357
»»

jype ::

Lion29> ce bo opravljal drugo delo, sploh v isti branzi (torej psihicno izcrpljujoce) ne bo enako produktiven..popolnoma logicno...

Ja, potem pač ne bo delal zate, jasno.

Lion29> ce ima nekdo popoldansko obrt (ki psiholosko izcrpa) je seveda eliko vecja verjetnost, da bo drugi dan v sluzbi nespocit...

Ja, enako kot če ima nekdo tečno babo, al pa majhne otroke.

LeQuack ::

Pa saj merjenje produktivnosti, oziroma gleda na rezultate bi moralo biti del vsake službe po mojem mnenju. Nekdo bo lahko enako produktiven čeprav ima še neko drugo dejavnost, medtem pa bo drugi manj produktiven, čeprav si vzame cel dan za počitek. In to neproduktivnost, zaradi kakršnega koli razloga že, mora delodajalec ustrezno opaziti in sanirati.
Quack !

knesz ::

Lion29 je izjavil:

jaz pa (pa tudi ostali) kot delodajaec nisem za to.
jaz kot delodajalec zelim od delavca, da je maksimalno produktiven...(zato ga tudi placujem)

tako seveda pricakujem od delavca, da bo naspan in spocit...ker zal njegova dejavnost po sihtu vpliva na dejavnost na sihtu...

ce bo opravljal drugo delo, sploh v isti branzi (torej psihicno izcrpljujoce) ne bo enako produktiven..popolnoma logicno...

ker pa se nimam pravice neki vsajat v njegovo privatno zivljenje, bom moral to drugace resevati... torej z nekim merjenjem produktivnosti in micromanagentom...

ce ima nekdo popoldansko obrt (ki psiholosko izcrpa) je seveda eliko vecja verjetnost, da bo drugi dan v sluzbi nespocit...

Če ni produktiven, ga pa enostavno zamenjaš z nekom ki je.

Lion29 ::

heh, ce bi bilo tak crno belo in enostavno....

za vsakega ki zamenjas moras opraviti ogromno razgovorov, ko nekoga zaposlis je kup birokracije, ko nastopi delovno mesto je ogormno vpeljevanja, etc, etc...da ne govorimo ot estnem obdobju o delikatnosti informacij, znanja, etc...

dobit dobrega delavca je prava umetnost
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Spura ::

Koncno so v temo prisli ljudje, ki vedo o cem govorim (Lion29 in tody) in mi ne bo treba brat samo nekih slaboumnih misli o tem, kako popoldanski s.p.ji niso predmetni za delodajalca, ker niso konkurenca. Tocno to kar je lion29 reku je razlog zakaj imajo podjetja to pravico. Folk dela popoldne (pa magari strehe krije, v sluzbi pa programira) potem pa POTENCIALNO pociva na sihtu. In teli s.p.ji v isti branzi so za delodajalca se bolj riskantni. Cetudi v sluzbi dela enterprise sistem, doma pa v s.p. reziji smartphone aplikacije, bi lahko sli stavit, da nekateri med sihtom delajo stvari za svoj popoldanski posel. Kar je za delodajalca samo skoda. To, da se da zabusavat na sihtu tudi brez dela popoldne ni noben argument. Zdej cakam na neke pointless anekdote o tem kako je nekdo ucinkovit na sihtu kljub popoldaneskemu poslu. Super, ampak to je lahko podlaga za sistemsko ureditev toliko kot je odlicen reakcijski cas nekega posameznika lahko podlaga za visanje hitrostnih omejitev v naselju.

Ubistvu vsi teli argumenti istega tipa (jype) trdijo, da zato, ker ni mogoce narediti, da bi delodajalec lahko kontroliral vse faktorje produktivnosti, da zato ne bi smel nobenega. To je popolnoma absurdna argumentacija. Po jypetovo torej, je vsak mehanizem, ki ni 100% ucinkovit, nepotreben. Ne mores nadzorovat, da se ga zaposleni ne nazge in pride z mackom v sluzbo, torej ne bi smeli imeti moznosti ustavit popoldanskega dela. Kaksna logika lol.

Poleg tega je velika razlika, med tecno zeno in otroci ter popoldansko zaposlitvijo (ne razumem zakaj ta razlika ni ocitna in jo je treba razlagat). Resda si od obeh zjeban, ampak prva situacija nima incentive, da bi clovek bil v njej, popoldanski posel je pa prvic clovekova lastna izbira in drugic ima incentivo (dobis kes). Noben si ne zeli, da je zena tecna, delat popoldne si pa folk ocitno zeli. Zakaj ta razlika ni ocitna?

Moj glavni point je: Ce podjetja te pravice ne zelijo izkoristi je to njihova stvar, ampak ta pravica obstaja. In nima veze s potencialno konkurenco.

BlueRunner ::

Koncno so v temo prisli ljudje, ki vedo o cem govorim (Lion29 in tody) in mi ne bo treba brat samo nekih slaboumnih misli o tem, kako popoldanski s.p.ji niso predmetni za delodajalca, ker niso konkurenca. Tocno to kar je lion29 reku je razlog zakaj imajo podjetja to pravico.

Ne vem kje se je kdo izgubil, ampak velja sledeče:
- delodajalec to področje lahko uredi v pogodbi in/ali z drugimi zavezujočimi notranjimi predpisi, lahko pa tega tudi ne uredi;
- zakon o delovnih razmerjih o "popoldanskih s.p.-jih" ne govori;
- če to področje v pogodbi ali drugih zavezujočih notranjih predpisih podjetja ni urejeno, potem je delavec svoboden v okviru tega, da (po zakonu) pač ne sme škoditi delodajalcu, morebitno škodo pa se lahko potem ugotavlja samo pred sodiščem.

Vse ostalo je potem stvar tega kako to posamezni delodajalci pri sebi uredijo. Pri temu je pač možno čisto vse in zato velja YMMW. Od tega, da lahko zdravnik zaposlen v javnem zavodu popoldne dela kot s.p. v lastni ordinaciji pa do tega, da je zaposlenemu brez predhodne odobritve direktorja prepovedano tudi občasno volontersko delo.

Iz vidika delodajalca je edino pametno, da se te odnose urejed, sicer prihaja do nepotrebnih nesporazumov.

Iz vidika delojemalca je edino pametno, da se pred začetkom dela posvetuje oziroma sporoči svoj namen tudi delodajalcu, sicer lahko kasneje pride do nepotrebnih nesporazumov.

Tody ::

jype če ti nekaj delaš ali gledaš filme je malce razlike, naslednji dan si sicer po obeh uničen ampak vrjetnost da boš gledal vsak dan filme in še čez vikende je veliko manjša kot pa da boš delal in dobil za to denar. Poleg tega filmi ne uničujejo psihično moč toliko kot živceranje. Zato pa debata ne moreš vse posploševat. Ker ti bi rad zadevo zabnaliziral do meje da ko prideš ob 16 iz službe moreš it spat...

ZaphodBB ::

Ko pa delavec za delodajalca dela 16ur mu pa nič ne pade produktivnost a ne?

Ko gre delodajalcu v "dobro" je ok, ko mu gre pa v "škodo" pa ni ok.

Dejte nadebudni delodajalci mal glave potegnit iz riti. Hinavci.

ZaphodBB ::

Ko pa delavec za delodajalca dela 16ur mu pa nič ne pade produktivnost a ne?

Ko gre delodajalcu v "dobro" je ok, ko mu gre pa v "škodo" pa ni ok.

Dejte nadebudni delodajalci mal glave potegnit iz riti. Hinavci.

Isotropic ::

jah bravo ane. saj delodajalci niso socialna ustanova. sicer pa dvomim, da je veliko firm, kjer delajo po 16h...

Lion29 ::

ZphodBB: preberi zgoraj kaj sem napisal... imel sem delodajalca, ki je skenslal nadure ravno iz tega razloga
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

ZaphodBB ::

Pravilno in normalni ljudje se vse zmenijo med seboj. Osebno nisem človek, ki bi mel full time job pa še nekaj za zraven. Jaz na službo gledam kot na kariero kar pomeni, da delam vseskozi. Ne vidim, pa nobene potrebe po tem, da bi imel delodajalc eno upravno orodje s katerim bi delavca silil, da dela samo za njega.

jype ::

Spura> zakaj imajo podjetja to pravico.

Katero pravico? Določati, da delavec ne sme opravljati nobene dejavnosti poleg redne zaposlitve? Nimajo je.

Isotropic ::

edino to, da te pac ne zaposlijo...

jype ::

Ja, jasno. Sporazumno se lahko tako delavec kot delodajalec obvežeta marsikaj (in takrat to sploh ni na noben način sporno).

Invictus ::

Saj je vse res. Tako pogled delodajalca, kot delavca, ki ima popoldanski s.p.

Vendar je poanta v tem da se delodajalec nima pravice vtikat v tvoj prosti, privatni čas. Noben ne podpiše pogodbe za 24 ur. Kaj kdo dela v prostem času, ni delodajalčeva skrb, še manj pa se nima pravice vtikati v to.

Namesto s.p. lahko vsak dan sportaš ko nor in si naslednji dan na pol mrtev. Pa si neuporaben brez s.p.ja.

Podjetja ima do zaposlenih precej točno določene pravice. V delovnem času. Ne pa nekaj kar bi mogoče bilo logično za "zdravo pamet".

Ampak kot sem rekel. Če bi bile plače dovolj visoke, bi jih manj delalo popoldne.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

LeQuack ::

Jaz tudi upam, da bodo končno sprejeli malo bolj fleksibilno zakonodajo, v smislu lažjega odpuščanja in odpovednih rokov, ki so bolj podobni ameriškim. Pa ne me zdaj napasti kako se drznim to predlagati, dolgoročno bi bilo to bolje za trg delovne sile, tako za delodajalce kot za delavce. Nisem delodajalec ampak dostikrat razmišljam z njihove strani, kako bi bilo če bi imel svoje zaposlene in nisem nič navdušen. Ne moreš slabšega delavca zamenjati recimo z boljšim, brez raznih mahinacij ali pa da sam da odpoved, poleg tega zaradi dolgih odpovednih rokov je trg tog in počasen, hočeš se zmeniti za službo pa morata ti in novi delodajalec npr. še tri mesece čakati v najslabšem primeru. Plus dosti stvari bi s tem lahko odpadlo, kot so pogodbe za določen čas, študentsko delo, preizkusne dobe in tako dalje.
Quack !

lambda ::

Naivno je pričakovati, da boš s tem, ko boš preprečil popoldansko delo, dosegel produktivnost. To spominja na tisto, da boš dosegel produktivnost, če boš človeku poskušal nadzorovat početje na računalniku, ga natančno meril pri odmorih, ...

Za svoje zaposlene bi jaz dejansko želel, da se izobražujejo na istem področju tudi doma (ok direktne konkurence jim ni potrebno zganjat, ampak to je čisto druga zgodba) - ker jim bo ta izobrazba, ki jo bodo dobili izven službe, koristila tudi v službi. In na IT področju je skorajda vsako delo tudi izobraževanje, če le ni kaka bedarija.

Če bodo v službi neproduktivni, se pa to mora ugotoviti drugače kot pa iz "ali dela tudi doma?".

Invictus ::

Ko bodo naši delodajalci znali oceniti delavčevo koristnost brez pogleda na avtomat za štempljanje, potem se bo kaj spremenilo.

Ne pa da gledajo koliko časa si v službi, koliko nadur imaš, itd. Ljudje potem samo visijo v službi in nič ne delajo. So pa blazno pridni.

Šef pa niti načrta za delo ne zna narediti, kaj šele določit realne roke in cilje.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

ZaphodBB ::

Ko bodo naši delodajalci znali oceniti delavčevo koristnost brez pogleda na avtomat za štempljanje, potem se bo kaj spremenilo.

Ne pa da gledajo koliko časa si v službi, koliko nadur imaš, itd. Ljudje potem samo visijo v službi in nič ne delajo. So pa blazno pridni.

Šef pa niti načrta za delo ne zna narediti, kaj šele določit realne roke in cilje.

Vsak pisker najde svoj pokrov so rekl.

LeQuack ::

En zanimiv članek, ki sem ga zasledil. Priporočam branje:
Plače in službe v slovenskem IT

In pa še:
Plače informatikov v javni upravi
Quack !

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LeQuack ()

LeQuack ::

Popravljena povezava:
Plače informatikov v javni upravi
Quack !

poweroff ::

Torej... podjetje me plačuje za 8 ur. Kaj počnem doma JE MOJA STVAR - dokler ne hodim v zelje podjetju (konkurenčna prepoved).

Če pa ima podjetje željo, da bi za njih delal več kot 8 ur, naj mi pa ponudi več, kot bi dobil za svoj s.p. Pri čemer je ta več lahko tudi zadovoljstvo, ker v popoldanskem času učim jogo (in s prihodki financiram najem prostora, kjer vadim jogo s kolegi).

Drugače se pa strinjam, da bi moralo biti odpuščanje bolj prožno - tudi v državni upravi.

Kar se tiče učinkovitosti. Vodstva podjetij, ki so sposobna znajo izmeriti učinkovitost. Nesposobna vodstva pa učinkovitost merijo v porabljenih urah. Poleg tega mnoga nesposobna podjetja delajo po inerciji - sprememb nočejo, odstopanj v pozitivno ali negativo tudi ne. V takih podjetjih je za kreativne posameznike seveda težko delati.
sudo poweroff

jype ::

LeQuack> Plače informatikov v javni upravi

Saj to je smešno. Strokovnjaka plačajo 2600 bruto. Ni čudno, da nobenega nimajo :|

LeQuack ::

Ja to je v najboljšem primeru, če si maher vodja. Drugače pa kar dosti manj.
Quack !

jype ::

Ja, ampak tak vodja, če je maher, IMHO zasluži vsaj 10k bruto, ali pa "knjižco", če ni.

Invictus ::

Prav zanima me koliko folka ima 2500 bruto. To se mi zdi neka magična meja, ki se težko prebije. Do sem lahko zlesti, naprej skoraj nemogoče. No, mogoče do nekih 3000 bruto.

Vse kar je več, je skoraj utopija.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

jype ::

Invictus> Vse kar je več, je skoraj utopija.

Vse kar je več, se v naši državi ne splača prikazat kot osebni dohodek, zato nihče nima takšne plače.

Za 10k bruto mora delodajalec plačat 11.6k na mesec, da delavec dobi slabih 5 jurjev ven.

nekikr ::

Vse kar je več, se v naši državi ne splača prikazat kot osebni dohodek, zato nihče nima takšne plače.

Tole.

Isotropic ::

Invictus je izjavil:

Prav zanima me koliko folka ima 2500 bruto. To se mi zdi neka magična meja, ki se težko prebije. Do sem lahko zlesti, naprej skoraj nemogoče. No, mogoče do nekih 3000 bruto.

Vse kar je več, je skoraj utopija.

3k bruto je ze tezko za ne-management kader, razen ce si orenk specialist. ajd, poznam ene par programerjev, ki majo tuk, sam so izjeme.
do 1500 neto (2500 bruto) pa vsaj programerji kar imajo, po par letih seveda

LeQuack ::

Ta hierarhična razdeljenost zneskov, kjer lahko nekdo s tako pozicijo pade samo v določen okvir, je tudi absurd.
Quack !

Isotropic ::

je, ampak ce nisi manager, se lahko za zneske nad xxx samo slikas. izjema je mogoče kaksna nemčija, uk in usa pa zih ne :D

jype ::

Kdo to pravi?

McMallar ::

To tudi mene zanima.
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25

ZaphodBB ::

Ja na SRC, S&T, Comtrade in podobnih boste res težko kaj več videli - ker ta podjetja ustvarjajo premajhno dodano vrednost.

LeQuack ::

Ali pa se vsa dodana vrednost razporedi nekam drugam.
Quack !

ZaphodBB ::

Ali pa se vsa dodana vrednost razporedi nekam drugam.


Večinoma se prerazporedi na 2/3 nekoristnih in nekompetentnih sodelavcev.

Invictus ::

V ZDA zna inženir dobiti višjo plačo od svojega managerja. Sem videl primer v HPju.

Manager na zahodu ne pomeni vedno šefa, ampak pomeni nekoga ki z nečim upravlja, organizira. Pač opravlja birokratska posla za katere so inženirji predragoceni in predragi.

Ja, v tujini ujčkajo dobro plačane inženirje. Njihov namen je razvoj, ne pa ukvarjanje s papirji in reševanje problemov s stranko (beri zoprna, tečna stranka) ali s samo firmo. Zato ker so preprosto predragi za take banalne zadeve.

Sem to doživel v živo.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

nekikr ::

Invictus: v Sloveniji sem imel višjo plačo od svojega nadrejenega. Po tvoje pa to baje ni možno...morda se pa samo prodati nisi znal (kar je problem večine "sposobnih" inženirjev).
Kot drugo pa ta "birokratska posla" niso tako trivialna kot razni inženirčki (vključno s tabo) mislijo. Mnogokrat je zadeva komplicirana bistveno bolj kot pa del tvoje precenjene kode.

LeQuack ::

Torej zakaj na faksih ne učijo, kako se dobro prodati in taktika pogajanj. To bi moral biti obvezen predmet.
Quack !

dolenc ::

Sej te, če si pripravljen to videt, že prej, od osnovne šole in naprej.

ABX ::

LeQuack je izjavil:

Torej zakaj na faksih ne učijo, kako se dobro prodati in taktika pogajanj. To bi moral biti obvezen predmet.


Ker šole se zelo počasi prilagajajo delavnem svetu.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

VelikiTun ::

dolenc je izjavil:

Sej te, če si pripravljen to videt, že prej, od osnovne šole in naprej.
Indeed, vendar mnogi menijo, da je vse v šoli namenjeno le talanju ocen. Po testu se lahko snov pozabi.

Zgodovina sprememb…

Invictus ::

nekikr je izjavil:

Invictus: v Sloveniji sem imel višjo plačo od svojega nadrejenega. Po tvoje pa to baje ni možno...morda se pa samo prodati nisi znal (kar je problem večine "sposobnih" inženirjev).
Kot drugo pa ta "birokratska posla" niso tako trivialna kot razni inženirčki (vključno s tabo) mislijo. Mnogokrat je zadeva komplicirana bistveno bolj kot pa del tvoje precenjene kode.


Trenutno se ne morem pritoževat nad plačo. Sam me ni več v Sloveniji. In zelo malo kodiram. Nisem "code monkey".

Kar se tiče "težkih" birokratskih poslov, si si sam odgovoril. Javna uprava tudi stoka kako je zaposlena in kako težko delo ima..
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Isotropic ::

nekikr je izjavil:

Invictus: v Sloveniji sem imel višjo plačo od svojega nadrejenega. Po tvoje pa to baje ni možno...morda se pa samo prodati nisi znal (kar je problem večine "sposobnih" inženirjev).
Kot drugo pa ta "birokratska posla" niso tako trivialna kot razni inženirčki (vključno s tabo) mislijo. Mnogokrat je zadeva komplicirana bistveno bolj kot pa del tvoje precenjene kode.

kje si pa zdaj?:)
sicer se pa strinjam glede dokumentacije, legal itd.

nekikr ::

Sedaj imam svoje podjetje.

LeQuack ::

Quack !

poweroff ::

jype je izjavil:

LeQuack> Plače informatikov v javni upravi

Saj to je smešno. Strokovnjaka plačajo 2600 bruto. Ni čudno, da nobenega nimajo :|

Problem je v tem, da je pri naj največ pomemben predsednik vlade, a ne.

Torej, ker je prime minister najbolj pomemben, je tudi največ plačan. Ne glede na to, kakšna je njegova dodana vrednost. Ki je praviloma zelo majhna.

Valjda torej ne more biti en strokovnjak plačan več.

Posledično je javna uprava prisiljena najemati zunanje izvajalce - podjetja - ki seveda svoje strokovnjake plačajo primerno, zraven pa prištejejo še vse davke in svoj dobiček.

Če bi državna uprava sama zaposlila strokovnjaka za višjo plačo, kot jo ima minister, bi jo to prišlo ceneje kot da najema zunanje izvajalce. Ampak to ne gre. Ker je more biti en strokovnjak več "vreden" kot minister. In minister pač ne more biti plačan po svoji dodani vrednosti, pač pa po statusu.

In ja, če vas sedaj vprašam koliko od vas se strinja z zadnji stavkom... se bo verjetno strinjala večina.
sudo poweroff

ZaphodBB ::

Če bi državna uprava sama zaposlila strokovnjaka za višjo plačo, kot jo ima minister, bi jo to prišlo ceneje kot da najema zunanje izvajalce. Ampak to ne gre. Ker je more biti en strokovnjak več "vreden" kot minister. In minister pač ne more biti plačan po svoji dodani vrednosti, pač pa po statusu.

In ne glede na vse je tu še problem birokracije velikih sistemov, ki odžene najsposobnejše. Nerešljiv problem.

Isotropic ::

kako imajo pa v tujini z JU in sposobnimi kadri? nemcija recimo ali avstrija?
««
63 / 357
»»