» »

Čiščenje tiskalniškega valja laserskega tiskalnika

Čiščenje tiskalniškega valja laserskega tiskalnika

everyone ::

Zanima me, ali kdo ve, s čim se lahko čisti tiskalniški valj laserskega tiskalnika oz. kje lahko to naredijo in za koliko?
Pri tiskanju tiskalnik pušča vertikalne črte, ki pa so dobro vidne tudi na valju. Valj sem obrisal z mehko suho krpo, pa ni pomagalo. Ali se ga lahko čisti z alkoholom ali kakim drugim čistilom?
Imam tiskalnik Brother HL-1050, valj zanj pa stane 40K SIT. Pravi rop!! Če mi nič ne rata, grem raje kupit nov tiskalnik!

AndrejS ::

Za čiščenje valja še nisem slišal. Je pa splošno znano da je valj dražji od novega tiskalnika. Torej če crkne valj to pomeni kupi novi tiskalnik.

Banananjam ::

V Biroxu (Canon servis) kjer sem delal, smo pucal valje z purolom (najbolj učinkovito je pucati ko je grelc (valj) vroč).

everyone ::

Valj segret lih ni problem. Zanima pa me, kaj je to purol. Ali se lahko čisti tudi s kakšnim alkoholom ali drugim čistilom?

dolenska ::

tiskalnik ima več valjev, zato moras bolj podrobno napisat kater valj moras spucat. zdej ce je to boben, potlej ga ne mores ocistit ker je izrabljen in ga moras zamenjat.nekateri prakticirajo in ga čistijo z krpo ampak to pomaga samo za nekaj listov. pa se obdrgnejo ga da potlej crte vleče. ponavadi stane toliko kot nov tiskalnik.

ce pa je zapacan eden od fiksirnih (grelnih) valjev pa se jih da ocistit. to naredis takrat ko valj ni topel ali pa vroc ker se lahko opeces. valj(gumijast) ki je na hrbtni strani papirja se največkrat očisti z alkoholom. mal drgneš pa gre dol.
valj ki pa dejansko zapeče toner na list pa je ponavadi teflonski in ga očistiš z MT cleanarjem. kje ga dobis ne sprasuj ker nimam pojma. ta teflonski valj pa moras nezno brisat da teflon ne poškoduješ. v njem je ponavadi tudi grelna zarnica(mozno je tudi da je v sam valj zalita zarnica) na to zarnico pa moras biti previden da je ne zlomis in se ne dotikas s prsti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dolenska ()

Jackal ::

Kaj je pa potem ta zelen valj na sliki?



Malo sem se poigraval s praznim tonerjem in sem ga napolnil s prahom iz enega drugega tonerja (enak proizvajalec printerja). V tonerju je še par drugih valjev (en je zgleda namagneten in se na njega lovi prah). Samo, ko sem napolnil zadevo in probal printat, ni bilo nič. Je mogoče že kdo drug polnil kakšen toner? Na kaj je treba pazit?

Purol je pa polirna pasta za kovine - Merkur, Bauhaus, Interdiskont...

dolenska ::

ta valj je boben ta valj je zelo občutrljiv na svetlobo in na to ce se ga dotikas
tako da ne ga met na svetlobi in ne ga tipat.

valj ki je v tonerju in je zunanji je namagneten. tudi tonerji istega proizvajalca so različne sestave in ni nujno da ti bo delal.
je pa tut tako da potlej k das ta toner notr moras mal celotno skatlo pretrest pa mal vrtet valje da se toner lepo prime na valj ce se sploh bo prijel.
drgač pa ne priporočam da bi toner refilal oz. ga polnil ker lahko tako uničiš celotn tiskalnik. zakaj se to zgodi ne bom se enkrat razlagal ker sm na forumu to razlagal ze ene dvakrat. tako da s tem si lahko samo tezave nakopljes. pr tonerju pa poglej ce je na unem valju kej praha gor, ce ga ne bo kljub nekaj kratnemu vrtenju valjev potlej toner ni pravi

Klenobo ::

Ta valj, ki je na sliki se ponavadi izrabi in te kakšne kvalitete, da ga moraš z ponovnim povnjem zamenjati z novim ali pa z rabljenim, ki je še dober.

Z obnovljeno toner kaseto nemoreš uničiti tiskalnika, to so samo zgodbice tistih, ki prodajajo orginale in strašijo tiste, ki jih privlačijo dosti nižje cene obnovljenih toner kaset. Tudi poznam firmo, ki sama obnavlja toner kasete. Ne tiste, ki iz tujine uvažajo in potem prepakirajo v svojo embalažo! Ti da garancijo zraven, če se zgodi kaj z tiskalnikom, če je prišlo zaradi napake od toner kasete.

Že tudi sam sem uporabljam, obnovljene toner kasete, pa ni bilo z nobenim tiskalnikom nič narobe. Če je bilo kaj, se je poznala samo kvaliteta pri kakšnem zahtem izpisu, drugače pa nič drugega.
Pajek.Net, (http://www.pajek.net)
Brezplačna MojaPosta.Com (http://www.MojaPosta.Com)

Microsoft ::

Jst sem videl, da se resne tiskalnike ( primer) cisti z zobno pasto in papirnatim robckom.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Klenobo ::

Tudi za te tiskalnike poznam kompatibilne toner in delajo zelo lepo. Tako, da ne zodit z takšnimi izjavami okoli.
Pajek.Net, (http://www.pajek.net)
Brezplačna MojaPosta.Com (http://www.MojaPosta.Com)

Microsoft ::

Ne stekam, kaj je problem?


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Brane2 ::

Zajebi čiščenje. Tista plast na valju se znuca in je potrebna obnova. Za HPja mi to naredi Nep Pleh ko pač zamenjam kaseto.

Čeprav je specializiran za HPja, bi mogoče lahko naredil tudi kaj za Brotherja. Pokliči in vprašaj.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Klenobo ::

Imaš pa tudi eno podjetje pri Astri jami za Bežigrado, ki se ukvarja z tem.
Pajek.Net, (http://www.pajek.net)
Brezplačna MojaPosta.Com (http://www.MojaPosta.Com)

Jackal ::

Se pravi ta zelen valj je t.i. "the boben", ki ga je treba menjat na vsake xx menjav tonerja? Ja hudiča, če je že vgrajen v toner?

Ali je to spet podobna finta kot pri ink-jetih? Epsoni imajo kartuše brez glave, HPji je v kartuo vključena glava

Brane2 ::

Za razliko od inkjetov je HP tu *pocenil* obratovalne stroške. Sem imel tiskalnike, kjer je bilo to treba zamenjat posebej.

KO je HP vse skupaj zapakiral v kaseto, je naredil štalo ostalim proizvajalcem. Njegova kaseta ni bila dosti dražja od ostalih ( velikokrat celo cenejša), pa vsa bistven mehanika in najbolj občutljivi deli so bili notri. Če ti je crknil selenski valj, si samo zamenjal kaseto.

MIslim, da se te stvar da kupit na tajvanu, samo rezultati bodo zelo čudni, če 100% ne veš, kaj delaš. Seveda moraš imeti tudi svoj prah itd.

IMHO je res najbolje dat obnovit kaseto. Daš tistih 10 kSIT pa si dober za naslednji hrib papirja.

če ti je toliko do tega, da bi prišparal, pač enkrat obnovi kasseto, nato pa nekje dobi prah (IGMA ?) in jo naslednjih 2x refilaj.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Jackal ::

Ok, hvala za pojasnilo.

Mislim, da je ta kaseta, ki sem o imel v delu zrela za v smeti... Zgleda je bila moja operacija razstavljaja preveč temeljita in sem preveč spucal vse valje. :8)
Bo treba spraznit nov toner in potem tistega nafilat brez kakšnega razstavljanja.

everyone ::

Brother HL-1050 ima drum enoto (http://www.precisionroller.com/img/G008... v kateri se nahaja dotični valj. Je gladek in svetlikajoč. Ne zgleda pa iz kovine. Nad njim je tretjino manjši valjček. Zgleda kot da bi bil pokrit z blagom. Ta najverjetneje dostavlja prah na valj. Valja se nahajata v zadnjem delu enote. V isto enoto se vtakne kartuša s tonerjem, v valjast predel pod rdečo nalepko (http://www.precisionroller.com/img/V277.... Kot sem že povedal, na prvem valju so vidne vertikalne črte, ki se odražajo tudi na papirju. Najverjetneje je valj res že hin, zato bi ga bilo dobro zamenjati. Nova DRUM enota pa stane bajnih 42000 SIT. Najbrž ima kako zlato palico noter. Pri taki ceni se vsekakor splača prej kupiti nov printer. Zato iščem način, kako očistiti valj. Še bolje pa bi bilo, če bi lahko kje dobil cenejšo varjanto za DRUM enoto (kot je recimo obnova enote oz. zamenjava valja). Vse ki poznajo firme, ki se s tem ukvarjajo, bi prosil, da posredujejo njihova imena in po možnosti tudi kontaktne podatke.
Brane2: Kdo je Nep Pleh in kako ga lahko kontaktiram...
Klenobo: Imaš mogoče kaj več podatkov o podjetje pri Astri jami za Bežigrado, ki si ga omenil.

Brane2 ::

Nep Pleh 01/5073-763 nep@siol.net
On the journey of life, I chose the psycho path.

dolenska ::

KLENOBO si pa pameten aaaa.
jst popravljam tiskalnike in ti povem da polnjeni tonerji niso dobri. Ker ima skoraj vsak model tonerja drugačne karakteristike. no kar nekaj strank je prineslo na servis tiskalnik ker ni dobr delal. je pacal, puščal prazne papirje, nekaj se jih je praktično uničlo. vse to se je pa zgodilo zaradi polnjenja tonerja in zaradi neorginalnih tonerjev. sej men je vseen kaj vi dajete not. sem pa imel negativne izkusnje s tem in jst tega ne bi delal, ker ce nimas sreče si potlej se na včjih stroskih. velikrat je problem ker toner ni za določen tip tiskalnika in se je toner zapekel ne na list ampak na grelno enoto. valji so bili zanic, vsi tonerji tudi, strosek pa vseskupaj okol 150ksit. tako da ne vem no sej je super ce vam uspe brez problemov, ampak se pa lahko zgodi da je potlej tiskalnik za smeti.

Klenobo ::

Midi, jaz sem jih skoraj jemal samo od enega proizvajalca. Samo enkrat so nam potaknili v kompezacijo GEHA toner in sem samo enega odpru in vse nazaj poslal, ker res iz njega leti toner in paca. Dobro sem pa preizkusil LEMIT Toner, na večjih in manjših tiskalnik in nisem imel nobenih problemov. Pri njih lahko dobiš tudi garanjcijo zraven, če je prišlo zaradi njihovega tonerja, do poškodbe na tiskalniku ali ti pa ga brezplačno popravijo sami.
Pajek.Net, (http://www.pajek.net)
Brezplačna MojaPosta.Com (http://www.MojaPosta.Com)

mat11 ::

Jaz imam 1440 model in vedno, ko je toner na koncu mi paca dela črte, lise, ko ga zamenjam dela vse spet normalno. Mogoče je samo to.
mat

K0K0 ::

V firmi mamo HP1200 ki trenutno dela z sedmim tonerjem od tega so bili zadnji štirje obnovljeni pa do zdej ni blo še nobenih problemov.

everyone ::

Našel sem podjetje Svet-črnil, Janežič Andrej SP, Litijska cesta 12A, Ljubljana. Tam mi je prodajalec obljubil, da valj ponovno prevlečejo s teflonu podobnim premazom za največ 20k SIT. Omenjal je tudi neko trdotno lestvico, na kateri naj bi njihov premaz dosegal vrednost 8, originalni premazi pa vrednost 4. Premaz valja za novejši brother-jev tiskalnik (mislim, da ima enota oznako DR-6000) naj bi stal okoli 20k SIT.
Ali kdo mogoče pozna to podjetje oz. je že imel kake izkušnje z njimi? Ali naj se navrženim podatkom verjame ali ne? Se kdo spozna na to?

Brane2 ::

Imel sem opravka z njimi, vendar ne kar se laserjev tiče.

Kupil sem pri njih precej drag inkjet in črnila zanj in to je zadnji deal, ki sem ga sklenil z njimi v tem in v vseh naslednjih življenjih.

S tem tipom nočem met nič več.
On the journey of life, I chose the psycho path.

gzibret ::

Sam si ga spucaj z mehko coto (tako, ki ne pušča mucik in dlakic) in alkoholom. Valj lahko razšraufaš in ga vzameš ven, ali pa ga spucaš kar vgrajenega. Po želji....

Z alkoholom spucaj tudi gumijaste valjčke, ki tiščijo papir naprej. Ni problema!
Vse je za neki dobr!

everyone ::

Tak način čiščenja ne pomaga kaj dosti. Sem že probal.

Dobil sem tudi Nep Pleh. Sedaj se kliče NEP Laser. Kot mi je možak razložil, oni delajo popolnova nove enote. Stare razstavijo in jo poskenirajo in nato naredijo kopije le teh. Pravi tudi, da so oni edini v Sloveniji, ki majo tehnologijo za to. Vprašal sem ga tudi, ali pozna firmo Svet-Črnil, ki trdi, da oni obnavljajo premaz na valju (glej par postov nazaj). Rekel je, da so oni edini, ki lahko kaj takega delajo. Pri tej izjavi pa ni zvenel preveč prepričljivo, pri čemer pa se kaj hitro lahko motim. Tako da v resnici ne vem, komu naj verjamem.

Brane2 ::

Pri Nep Plehu sem že bil. Ja, tip ima sumljivo ime (kje ga je pobral ?), pravzaprav dva. Nep PLEH in Nep Laser. Ena firma kao izdeluje material in obnavlja kasete, druga jih prodaja. ALi nekaj v tem stilu.

Tudi prostori so bolj v garažnem stilu, čeprv so v precej velikem kompleksu v Pržanju.

Učinki so pa super. Vse svoje kasete za našega HPja jemljem pri njemu. Vse znance in svojo računovodkinjo, ki uproabljajo HPjeve laserje sem napotil k njemu. Pri nejmu sem zamenjal v našem HP1200 verjetno že 10 kaset. Nisem še videl ene, ki bi se obnesla slabše od originala.
Pravzaprav so se VSE obnesle BOLJŠE od originala. Na vsaki kaseti tip naredi testni odtis in ti ga priloži,, preden ti kaseto proda.

Doslej sem z njim zelo zadovoljen. Tip refilla tudi kasetke za HPjeve inkjete, a tu mi s ceno ne pride niti približno zraven, zato mu teh stvari ne nosim. Za laser pa sploh ne razmišljam. Vsaj za HPjeve laserje. Še nisem slišal od nikogar slabe izkušnje z NEPom, oziroma njegovimi izdelki.

Ja, mogoče tip ni vedno dosegljiv ali včasih pozabi prištimati kaj in tega ni, ko prideš iskat (se mi še ni zgodilo, baje pa se je računovodkinji). Tip nima klasične trgovine, k njemu prideš praktično v delavnico.

Disclaimer: Nimam nič posebnega z njim. Le uporabljam njegovo robo. Svojčas je objavil pri meni par reklamic, ki sva jih skompenzirala za refille. Vendar hvalim ga izven plačane reklame, samo kot zadovoljna stranka.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

K0K0 ::

Jest pri svet črnil jemlen obnovljene tonerje za HP 1200 pa sm kr zadovoljen.
Brane kolk pride toner za HP1200 pri Nep plehu?

Brane2 ::

Ne vem točno, je že kar nekaj časa, odkar sem vzel zadnji batch 2-3 kaset. Mislm da 10 jurjev za X verzijo (z več tonerja)
On the journey of life, I chose the psycho path.

robi2006 ::

jst sm tud probu kartuše od svet črnil in morm reč da se mi je tiskalna glava od canona takoj zapacala z njihovo uporabo, sm nesu vse skupi k njemu nazaj, se je neki trudu s čiščenjem, vendar ni blo nč bolš. ko sm pa kupu kartuše od druzga proizvajalca, pa je začel delati bolje. tko da svet črnila ne priporočam nikomur. Sploh pa on ne menja valjev (ne vem kakšna je to lestvica trdote do 8, ampak mislm da ima on po tej lestvici trdoto svoje glave 10+) ali kakšne druge stvari pri tonerju, ampak sam zvrta luknjo v toner in strese prah notr (vidu na lastne oči). Povrh vsega pa ne dajo garancije na izdelek tko če ne dela pač ne dela.
BRANE":sm mal prebrav poste pa vidm da vseskozi sam hvališ tega NEPA kok in oh je car;
sm tud sam že klicu NEPA za barvni laser HP 3700, katerga mamo tuki v službi, pa taprvo kar je blo je bla samohvala da so oni edini sploh k tuki obnavljajo te tonerje 8-O , čeprav sm vidu obnovljene tonerje tudi od parih drugih firm tuki v SLO.po pogovoru z njim sm dubu tak občutek, k da misli da je edini k obnavlja tonerje na svetu (no vsaj pr nas), oz. jih zna :D
pa pol k je cenu povedu 8-O tud nism mev občutka da je kej konkurenčen, sej je biv deleč najdražji med vsemi k sm jih poklicu, smo pol probal obnovljene tonerje od drugega podjetja ( www.cosmo.si ) pa lohk rečm da delajo tko kot originalni (so zamenjal tud čipe na tonerjih, pa ko se pogovarjaš z njimi, imaš občutek da zadeve obvladajo). Pa še garancijo imamo na brezhibno delovanje. Pa mislm da je še kr neki drugih firm k to delajo.
Ni mi pa popolnoma jasno kako NEP preskenira valj in naredi novega ali kopijo. Men se to zdi nemogoče. Valj lahko kvečjemu zamenja z novim al pa tastarga prepuca, ne pa da ga skenira in dela kopije (mislm da je to MISIJA NEMOGOČE).
jst sm jst

Brane2 ::


BRANE":sm mal prebrav poste pa vidm da vseskozi sam hvališ tega NEPA kok in oh je car;
sm tud sam že klicu NEPA za barvni laser HP 3700, katerga mamo tuki v službi, pa taprvo kar je blo je bla samohvala da so oni edini sploh k tuki obnavljajo te tonerje 8-O , čeprav sm vidu obnovljene tonerje tudi od parih drugih firm tuki v SLO.po pogovoru z njim sm dubu tak občutek, k da misli da je edini k obnavlja tonerje na svetu (no vsaj pr nas), oz. jih zna :D


MOžno, da se precenjuje. Nisem probal vseh. Tudi čas je denar. Mene je tip impresioniral 4 leta nazaj, ko sem odnesel prvič kaseto k njemu in tega se držim, ker v vmesnem času nisem videl nič bistveno boljšega ali cenejšega. Jurij gor ali dol.

Če praviš, da je cosmo povsem primerljiv IN cenejši, potem bi se dalo razmisliti. Pa ne za jurja. ZA tako razliko ne bom reskiral svoj čas in printer, ki sem ga plačal 100kSIT.


pa pol k je cenu povedu 8-O tud nism mev občutka da je kej konkurenčen, sej je biv deleč najdražji med vsemi k sm jih poklicu, smo pol probal obnovljene tonerje od drugega podjetja ( www.cosmo.si ) pa lohk rečm da delajo tko kot originalni (so zamenjal tud čipe na tonerjih, pa ko se pogovarjaš z njimi, imaš občutek da zadeve obvladajo).


Možno, nič ne rečem. ČE so bistveno cenejši, bom premislil, drugače mi ne pade na pamet. KO pridem k NEP-u lahko vidim, da vsako kaseto razstavi v prafaktorje, premeri in stestira tudi luft v ležajih in zobnikih in da, TUDI ELEKTRONSKO PRESKENIRA valj.

Pri njemu sem videl vse te omenjene testerje, tudi na delu. Pri valju tip testira prebojno trdnost in neke površinske napetosti.
Tip ima testerje za kasete za brdo tiskalnikov in tudi testne tiskalnike, na katerih tiska testne strani.


Če bi mi prišel težit, da naj ti kaseto smao razstavim in sestavim, tega ne grem delat za 5 kSIT. Tip ti pa za tisti denar kaseto razstavi, premeri, zamenja iztrošene dele, sestavi, nafila in garantira za izdelek. Ne vem, koliko ceneje lahko to dobiš.


Pa še garancijo imamo na brezhibno delovanje. Pa mislm da je še kr neki drugih firm k to delajo.
Ni mi pa popolnoma jasno kako NEP preskenira valj in naredi novega ali kopijo. Men se to zdi nemogoče. Valj lahko kvečjemu zamenja z novim al pa tastarga prepuca, ne pa da ga skenira in dela kopije (mislm da je to MISIJA NEMOGOČE).


Ni misija nemogoče. Glej zgoraj. To napravo sem si ogledal in poslikal, fotk seveda ne smem objavit.
Naprava se mi ne zdi nič revolucionarnega, verjamem pa da večina ali verjetno kar vsa slovenska konkurenca ni tako dobro "oborožena".

Kar se tistih cenejših kaset tiče, mi na polici stoji tiskalnik, ki sem ga pred 6 meseci plačal 160+ kSIT in CIS sistem zanj 70 kSIT pa še črnila ene 20-30 kSIT. Tiskalnik je mrtev, potrebna je zamenjava glave, ki me bo stala 130 kSIT, če to sam opravim. Ko glavo zamenjam, letijo njegova črnila in CIS v kanto in zanj nočem več slišat ( "NAMIG"- Janežič S.P. ).

Vse to, ker sem zadevo kupil pri tipu z zelo čudnimi poslovnimi običaji- in ker sem hotel prišparat jurja. :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::

O.K. Sem sedaj poškili h Cosmotu. Tamalo kaseto za moj HP1200 ima za 9.500 SIT, taveliko pa za 12.000 SIT. To je ceneje za en prdec, če sploh kaj, od NEPovih cen.

Razen če jih ni bistveno povišal v zadnjem času... :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

robi2006 ::

BRANE2 če si lahko vidu ti te naprave in jih sliku, jih je verjetno pokazu še komu. Tko da lahko daš gor kšno slikco tud za nas ostale, da vidmo te testerje in skenerje. Me matra firbc. Drgač se mi pa zdi da vsa ta podjetja k obnavljajo tonerje bolj strokovno (pod nestrokovno imam v mislih svet črnil - NAMIG s.p.) se mi zdi da imajo vsi te potrebne mašine al tiste testerje in tiskalnike za tesirat, saj se mi drugače zdi mal nemogoče da bi lahko naredil kej kvalitetnega in da ti dajo za to tud garancijo.
Glede jurja gor al pa dol pri tonerju: jurja je razlika pr HP1200 v korist cosmota (s tem da si sam reku da imaš stare cene), če pa pogledaš npr. naš sl. tiskalnik HP3700 pa je razlika v ceni kr nekaj več jurjev in ko je potrebno zamenjati vse 4 kose, je total prihranek že kr spodobnih skoraj 20k sit. Če pa to ni prihranek pol sm pa jst bedak.
jst sm jst

Brane2 ::

Nobenih problemov. ČE si s Cosmom povsem zadovoljen in je celo cenejši, nimaš kaj razmišljat.

JAz za ubogega jurja ne grem menjat dobavitelja zadeve, ki mi lahko povzroči kar neki glavobolov, rabim pa novo mogoče 2x na leto...

Kar se slikc tiče, ni variante. če laufaš cajtng, valjda moraš vedet, kaj pomeni embargo na informacije. Brez tega lahkokar zapreš štacuno.

Bo tip pokazal komur sam hoče...
On the journey of life, I chose the psycho path.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Polnjenje tonerjev

Oddelek: Strojna oprema
169828 (7555) kmetek
»

Toner - refil

Oddelek: Kaj kupiti
121614 (1067) Pina
»

Poceni obnovljeni/novi laser tonerji...

Oddelek: Kaj kupiti
53356 (3323) bond007
»

Prah za Laserki toner

Oddelek: Kaj kupiti
303037 (2386) N-E-O
»

Obnovljen ali kompatibilen toner?

Oddelek: Kaj kupiti
83016 (2877) Brane2

Več podobnih tem