» »

ASP.NET & VB.NET

ASP.NET & VB.NET

alesrosina ::

Nej mi en prosm razlozi u cem je razlika med (navadnim?) ASP-jem in ASP.net . Namrec ASP mi je domac, se zmer pa ne razumem poante ASP.NET . Enako velja za VB (znam kr precej) poante VB.net pa vseen ne razumem.

Hvala za odgovore.

Loki ::

Microsoft.net
Asp.net
Asp.net se enkrat
15seconds.com - mogoc bo se kej tukej.
se tole - vb.net - kako ustvaris service
I left my wallet in El Segundo

webblod ::

Kar se .NET tehnologije tiče, se mi (zaenkrat) zdi, da je Micro$oft doživel hladen tuš in vsa zadeva skupaj je zaenkrat bolj mrtva črka na papirju...

ASP.NET naj bi bil (nekompaktibilna za nazaj) nadgrajena različica ASP. Funkcionalno naj bi v novi izvedbi bil podprt VB v celoti (zopet VB.NET) in ne "samo" VBS.

Tukaj se pojavi osnovni problem... VB.NET z uvedbo Active forms, itd. (pri čemer se, mirne duše lahko priznamo zgleduje po Java-nski tehnologiji) postavi zahteve po (nestandardiziranih) standardih, ki jih je postavil Micro$oft.

Zadeva za nas v Sloveniji, ki smo navajeni Micro$oftovega monopola niti ni problematična (sploh če smo navajeni M$ iz službe, kjer vse temelji na M$-u)... Globalno gledano pa je zadeva dokaj iz trte zvita... M$ namreč ob cca 85% tržnem deležu na področju OS pri "client"-ih, pri strežnikih močno zaostaja... Tako v tržnem deležu, kot tudi v kvaliteti...

Obenem je bilo tudi lansiranje .NET frameworka precej kaotično, da o zasnovi niti ne govorimo...

Zadeva zgleda približno takole:
Imamo C# in VB.NET, ki povzemata osnovno idejo iz Javanske tehnologije, torej polprevedena aplikacija, ki deluje na bazi HTTP protokola ... Na client ctrani interpreter, itd. C# pri tem močno spominja na Javo (Bill, odpusti mi tako bogokletne izjave >:D), VB.NET (VB7) pa me je, ne boste verjeli, ko sem ga prvič pognal in poskusil napisati "hello world" program, spomnilč na Delphi 5. :\ Vendar samo za trenutek, takoj nato sem se odločil, da bom do nadaljnega vztrajal na VB6, podprtim z Delphi dinamičnimi knjižnicami v ozadju (ne vem zakaj, apak UI še vedno raje narišem v VB-ju, kot v Delphi-ju). 8-)

Da bo zmeda popolna, so kljub temu, da so odpovedali podporo Javi, pri M$-u lansirali na trg še J.NET (za katero pa zagrizeni Java-nci trdijo da niti pod razno ni Java) :D.

Skratka... Zmeda. Kar je bistveno, je M$-ov načrt padel v vodo (zato tudi ni ne vem kake promocije za .NET okolje). Namreč, začrtana politika menjave SoftWare-a na 2 leti, je po raziskavah M$-u napovedovala 30 % (po najbolj črnih scenarijih pa tudi do 80 %) upad prodaje. Fantje so dobili bumerang direkt v betico >:D.

In sedaj se znotraj M$ mrzlično odločajo, kako naprej... Treba je plasirati na tržišče OS za strežnike, ki bodo podpirali .NET tehnologijo, obenem pa obdržati stranke (pri čemer naj bi po zadnjih informacijah Sun s Solaris-om že pobral cca. 15% bivših :D M$-ovih strank).

Kakšna je torej razlika med ASP in ASP.NET?

Bistvena... Kode pisane v ASP.NET v Sloveniji ne boš prodal nikomur !!! :D
(celo M$DN deluje na "klasični" ASP tehnologiji)

Torej se zaenkrat ne sekiraj...
There must be a reason, why I'm so damn dissapointed on M$ Visual Basic
WEBblod.NET :: Slovenska programerska scena

alesrosina ::

hm.. hvala za obsirno porocilo.
vendar se zmeraj mi ni jasna razlika ... :):):)

webblod ::

OK...

ASP bazira na VBScriptu (Eventuelno na JScriptu)
ASP.NET bazira na VB.NET (in je nekompaktibilen za nazaj !!!)

VB.NET je nekakšna nadgradnja VB-ja v smeri internetne-prenosljivosti (ActiveX, oz. COM so zdaj malo "sčarali")... Tako imamo zdaj ActiveForms, itd.
Vse skupaj pa ne deluje v kolikor "client" nima .NET framework-a!!! (ampak raznih RTL-ov smo VB-jaši itak navajeni >:D).

Bistvena razlika:
Nekompaktibilnost (beri: neprenosljivost)
Nedodelano (beri: zaaenkrat še neprofitabilno)
There must be a reason, why I'm so damn dissapointed on M$ Visual Basic
WEBblod.NET :: Slovenska programerska scena


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Spletni bralnik excel dokumentov

Oddelek: Programiranje
242574 (2142) b3D_950
»

ASP.NET učenje - kaj priporočate?

Oddelek: Izdelava spletišč
172313 (2045) MAT1C
»

.net kaj je to?

Oddelek: Programiranje
243317 (2663) user4683
»

ASP.NET(jezik C#) vs. PHP (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
7710210 (8854) Nerdor
»

ASP.NET tutorial

Oddelek: Izdelava spletišč
122131 (1891) smash

Več podobnih tem