» »

Prevzem odgovornosti za lastna dejanja (dekadentnost evropskega modela vzgoje)

Prevzem odgovornosti za lastna dejanja (dekadentnost evropskega modela vzgoje)

Olajuwon ::

Torej moja sestra je pred par leti rodila otroka. Ta otrok je "nastal" po zelo odgovornem početju sestre, ki je zanosila (NEzaščiten sex) z osebo, ki je ubistvu sploh ni imela rada in dejansko nikoli nista bila par. Otrok se je rodil in jasno sestra je postala mati samohranilka. Situacija je taka, da dejansko od takrat naprej vlada nered in kaos... totalno vse je podrejeno otroku. V dnevni sobi se praktično ne da več bit, ker ni miru, plenice in kahle so vsepovsod (tudi kej drekca pa scanja notri), jasno akustično onesnaževanje prisotno vedno ko je otrok v hiši. Enako je seveda tudi v ljubljani, kjer študiram. Imamo flet živim s sestro (ona dela) in jasno otrok je zraven, tko da mi ne preostane drugega kot da se zaprem v sobo in tam počenjam moje stvari. Zdaj sem še zvedu, da pač sestra si želi smučanja tako, da ona in otrok bo šel tudi z nami na smučanje... Jaz sem totalno popizdu (samo na mamo, ker drugače moja sestra, labilna kot je bi tkoj začela z histeričnim avtopomilovanjem), ker vsaj na počitnicah bi rad imel MIR.
Tu se mi zdaj poraja vprašanje. Mislim meni se tak način vzgoje (s strani staršev do sestre), ki ji nudijo vse mogoče ne glede na to kar je storila napačno. A ne bi bilo pametno, da bi živela na samem (dela kot zdravnica, da ne bo kdo mislu da je ena snažilka z 80 jurji neto plače) in dejansko prevzela ODGOVORNOST za lastna dejanja, ne da bi zaradi tega trpeli drugi. Najprej sem jaz pomislu no mogoče sem preveč egoističen, samo tu potem sem se vprašal: A ni egoizem to, da za dejanje ki si odgovoren ti potem deloma ga preneseš na ostale? Da se ti ostali morajo podrediti in trpeti, zaradi TVOJIH dejanj in ne lastnih. Bi še nekako razumel, če bi bila sestra še študentka, ampak v dani situaciji se mi zdi to početje staršev nesmiselno. Namreč če se vse vedno da na srebrn pladenj kot oseba ne moreš zrasti, ker pač s tako vzgojo rasteš v celofanu in ne preneseš udarcev življenja. Posledica tega je, da postaneš nevrotičen (sestra pogosto joče zaradi totalno neumnih reči), za vsako stvar iščeš krivdo drugje.. nikoli pri sebi, samopomilovanje, nizka samopodoba... Meni se zdi veliko boljša vzgoja v anglosaksonskih deželah, kjer po 18 letih človek postane samostojen in se dejansko na lastnih napakah naučiš živeti. Imam občutek, da nasplošno v evropi so starši preveč protekcionistični in gledajo na vzgojo bolj kratkoročno in zato tudi v mnogih pogledih napačno.
Kako pa vi gledate na to? Se strinjate z mano?
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

BigWhale ::

Itak, z otrokom vred jo treba ven na cesto zabrisat! ;>

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

BigWhale ::

V bistvu bi bila zate najlepsa resitev, da se ti odselis... :P Mislim, pri 25 pa se doma... ;)

Si mogoce pomislil, kdaj na to, da pa ima tvoja mati vseeno tako rada vnuka, da bi ga rada imela blizu? Mogoce celo, da jo skrbi za sestro, da ne bo mogla vzgajati otroka tako kot bi ga morala, pa ji zato pomaga?

Vsekakor je to potem bolj odgovorno, kot pa prepustiti vzgojo otroka nekim nakljucjem... :)

amerikanec ::

Kokr kol ubrneš si ga najebu... Vesel sm da nism v tvoji koži in vrjemi da maš moje sočutje.

Vprašanje??? Zakaj ni šla delat splav???
"Zdrava pamet je od vseh reči na svetu porazdeljena najbolj enakomerno:
Vsakdo nemreč meni da je ima zadosti." Rene Descartes

Olajuwon ::

BigWhale: Ti si odgovoren, star, foter... zato tu tvoje mnenje ne šteje:D

Amerikanec: Mislim meni ni problem splav, če je hotela otroka naj ga ima, samo naj zato tudi plača davek odgovornosti, ne pa da potem morajo zaradi tega vsi nasrkati.
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

whatever ::

Se strinjam da ima BW dober point. Glede na to, da je tvoja sestra zdravnica, pa je očitno imela dovolj odgovornosti, da je končala zajeban fax, ima ogromno odgovornosti tudi v službi (btw, a ti hodiš v službo? - aha sem videl da studiras:D ), in je najbrž tudi odgovorna mati. Glede njenih frustracij pa se bom tokrat izjemoma strinjal z Rugljem (čeprav ga v 95% ne maram in se z njim v enakem procentu ne strinjam) in rekel, da je to zato, ker trenutno nima partnerja (saj ga nima, ane)? Kaj ko bi ti prevzel odgovornost sam zase in se odselil?
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: whatever ()

Olajuwon ::

Am jaz ko končam fax se odselim... to je 101%

Jaz vem da je težko kar naenkrat odrasti in živeti samostojno življenje, ampak mislim ne moreš imet 28 let, otroka pa pričakovati da te bodo starši pestovali kot da imaš 15 let. Enkrat se to mora končati. Ker če se bo ji dajalo podtuho vedno in za vsako ceno bo vedno živela tako kot je bila še otrok. Odgovornost na starše in živet v oblazinjeni kletki.


PS: ne nima tipa in če bo šlo tako naprej še dolgo ga ne bo imela|O
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

poweroff ::

Hm, ko imaš otroka, je vse podrejeno otroku. Morda ti to ni logično dokler otroka dejansko nimaš, morda ti še prvi mesec to ni logično, potem ti je pa kristalno jasno.

In to je tudi prav. Kajti tudi tebi so se tvoji starši podrejali.

Sicer pa to ne traja večno, brez skrbi. Kakšno leto ali dve pa. Ampak to verjetno ni težko potrpeti.

P. S. Sicer pa to tudi tebe čaka (če boš imel kdaj otroke). Je pa verjetno lažje biti strpen do lastnega otroka kot do tujega....
sudo poweroff

Olajuwon ::

to bo trajalo dokler se jaz ne speljem iz hiše... this is the fact
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

Tear_DR0P ::

do da se vse suče orog otroka je kr jasno, sam to je njen otrok in ne nejgov - olajuwon, mislim da razumem o čem govoriš, razen če jamraš za prazen nič.
nekateri straši so neodgovorni, imajo otroka, vendar zanj skrbi okolica. določeni mladi starši ne zmorejo ugotovit, da otrok prinaša neko odgovornost - potem pa to odgovornost prenašajo na svoje starše in na svoje brate ter sestre. mene so sicer dost pazl drugi (obe stari mami pa še sestre od obe staršev), sam tko kto pa včasih dobima s punco njene nečake je pa grdo - starši se odločijo da grejo žurat, al pa na morje, otrok pa kr pri punci pristane v varstvu al pa pri puncini mami, ona pač pri 19letih še živi doma - pa še jst sm dost tam. normalno brata ne računata na to, da ma punca lahko mogoče maturo al pa kak izpit v kratkem - to ni njun problem
p.s. olajuwon je pač toliko odgovoren, da si otroka ne privošči, dokler zanj ne bo sposoben skrbet - predvidevam, al sam nisi dost lep da bi sesku?
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Zgodovina sprememb…

Olajuwon ::

Zadnja stvar ki mi zdej pride na misel je to da bi imel otroka.

Se pa strinjam s tabo dandanes je folk zelo neodgovoren. Samo tu je po mojem precej kriva vzgoja.
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

Thomas ::

Neodgovornost, nepremišljeni spolni odnosi, deroča se mularija, zmešane feministke in samohranilke ...

To drži ta svet pokonci.

Stric, požri dol!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Saladin ::

Nenačrtovan otrok, mati samohranilka, nekaj družinske pomoči in že je to dekadentnost?
To pridigo si ji moral držat preden se je vse skupaj zapletlo, kot se je. Se zavedaš, kaj govoriš, ko rečeš, kako bolje bi bilo, če ne bi nikoli imela otroka, zakaj ni naredila plsav, zakaj se ne odseli iz hiše, ...
Mularija je danes neodgovorna, res. Tudi splav je pod pogoji viabilna opcija. Ampak govorit kako bi bilo, če ne bi bilo otroka, ko je že ta rojen, je skrajno neokusno.

Otrok očitno ima zdravje, finance in sorodnike, ki mu lahko pomagajo pri vzgoji, kar je nekaj, česar mnogi normalni pari ne bi mogli rečt.

Otrok je tukaj - če hočeš mir, si izoliraj sobo ali se preseli v kako drugo. ALi si daj slušalke na glavo, medtem ko se učiš. Kar omenjaš niso problemi, ampak le nalegodnosti.

Dekadentnost, phh...
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

marS ::

ma ti Olawujon si en bimbo8-O
...no more heroes...
https://ilbis.com/

Olajuwon ::

Mars: Glede na to, da nisi izkusil take situacije je tvoja sodba brezoredmetna

Saladinčič: Jaz samo menim, da enkrat ko en konča fax naj se spoka. Jaz nism nikoli napeljeval naj naredi splav.


Sicer je lahko bit peder z ritjo od drugega:\
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

BigWhale ::

> Sicer je lahko bit peder z ritjo od drugega

Ej, pa to zate tudi velja! ;)

---

Matthai:

Precej stvari je podrejenih otroku, ne pa vse. :) V bistvu smo samo starsi in ne suznji oziroma sluzabniki. ;)

poweroff ::

Hm, da te še malce potolažim. Pogle jn a stvar iz tele perspektive. Sestra se je res vedla neumno in neodgovorno, ampak vajini krasni starši so ji vseeno priskočili na pomoč. A ni fino imeti take super starše?


No, sicer pa jo prav razumem, da si želi na smučanje. Ona je z otrokom še precej bolj obremenjana (pustimo to, da si je sama kriva) in kakšna sprostitev precej prav pride. Ti otroka poslušaš par ur na dan, ona je z njim 24 ur na dan - kar naprej ima neko skrb. To zna biti precej obremenjujoče.

Počakaj še par let, da bosta s tamalim lahko počela razne neumnosti, hehehe, pa da ga boš okoli vozil... 8-)
sudo poweroff

poweroff ::

BW: se strinjam. Ampak prvih par mesecev pač otrok je, sli itd. ko njemu paše. In se ekako ne odziva na tvojo "vzgojo"...:D
sudo poweroff

marS ::

olawujon: ti si res en čuden patron??? kako pa ti veš kaj sem jaz izkusil in kaj ne?
btw: a ti misliš da si bil pa total rožica ko si bil dojenček al kaj? prvih par let je pač tako.
če pa to smatraš za dekadentnost potem pa ti ni pomoči.
...no more heroes...
https://ilbis.com/

gzibret ::

> Zdaj sem še zvedu, da pač sestra si želi smučanja tako, da ona in otrok bo šel tudi z nami na smučanje... Jaz sem totalno popizdu (samo na mamo, ker drugače moja sestra, labilna kot je bi tkoj začela z histeričnim avtopomilovanjem), ker vsaj na počitnicah bi rad imel MIR.

Pejt pa s svojimi kolegi smučat (čeprav sedaj si za neko organizacijo smučanja že rahlo pozen). Pa boš vedel za drugo leto.
Vse je za neki dobr!

BluPhenix ::

Koliko je pa star tale otrok, ker po tvojih postih se mi ne zdi, da bi bil tako mlad da bi potreboval toliko pozornosti kot ti pišeš. Zveni mi kot razvajeno otroče, kar pa 1 letu starosti ne more biti.

Seveda se strinjam da mora vsakdo sprejeti odgovornost za svoja dejanja in da bi moral človek pri 28 letih in z otrokom nekako razumno razmišljati kaj je prav in kaj narobe.

Vse podrejeno otroku, ja v mejah normale. Ok v prvih mesecih itak mora biti "vse" njemu podrejeno, potem pa... več kot mu bo podrejeno bolj bo razvajen in vedno blj in vedno bolj. Včasih se je treba tudi z otrokom vsest in pogovoriti, bo marsikaj razumel, čeprav veliko ljudi misli da ne.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

IgorGrozni ::

Tole je res IMHO, ne suho zlato ;) :

Tvoji starši so si možnost, materialne dobrine, s katerimi pomagajo tvoji sestri, zaslužili povsem sami. S tem so si prislužili tudi neodtuljivo pravico odločanja, kako razpolagati s temi dobrinami.
Njihova pravica bi bila tudi , če bi pomagali samo tvoji sestri in bi se motili ! Pravico, da se motijo, so si tudi zaslužili povsem sami, brez tvoje pomoči.


Če si, in ker si dobil in še dobivaš veliko njihove pomoči tudi ti (študij, skupno smučanje, stanovanje,...), je stvar preprosta. Če je njihova pomoč povezana s toliko in takšnimi neprijetnostmi, da jih ne moreš več prenašati... Well, dovolj si star in dovolj sposoben,(če si?), da se odpoveš taki pomoči.
Odseli se, začni služiti svoj denar za življenje, pa boš lahko zaživel, kot si želiš.

Če pa se pomoči nočeš odpovedati, boš pač moral vzeti v zakup tudi neprijetnosti, ki jih to prinaša.
Spoštovanje neodtuljivih pravic oseb, ki so tvoji starši, tudi njihove pravice do zmote, je spoštovanje staršev !



Še vedno pa, tudi glede na njihovo dosedanjo pomoč nimaš, nimaš pravice ne zahtevati in ne moralno soditi o njihovi pomoči tvoji, kot tudi sam ugotavljaš; ˝nesrečnejši˝sestri. Tako so se oni odločili.
Preprosto nimaš temelja, ozemlja na katerem bi stal, za izpolnitev tvojih pričakovanj in zahtev.

Ljubezen staršev do tebe, dekadentna vzgoja, ipd. s tem nima kaj dosti zveze.


Lp.IgorGrozni


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izplačilo denarja od Hiše (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
659076 (7090) Arzen28

Protestniki pomagajte, prosim! Pustite pri miru vnuka! (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
29347121 (41098) OmegaBlue

Več podobnih tem