» »

Zavarovanje avtomobila mladega voznika

Zavarovanje avtomobila mladega voznika

mali tapravi ::

Stvar je takšna:
Punca ima dve in pol leta izpit, takrat je bil v veljavi zakon ki je govoril o vozniku začetniku dve leti po opravljenem izpitu.
Danes je pa sklenila novo zavarovanje in agent ji je prijazno objasnil, da je po zakonu sedaj tri leta obravnavana kot mladi voznik.
A lahko zavarovalnica to naredi glede na to kakšen zakon je bil v veljavi ko je opravila izpit???
Pa lep dan še naprej....

Tero ::

Heh kaki problem človeštva:D
Zadeva pa je takšna da v zakonu si voznik začetnik 2 leti. (se pravi moraš met 0.0 alkohola itd) Zavarovalnice pa si pač zmislijo svoje pogoje in tako je da so si pač zmislile da si za njih voznik začetnik 3 leta. ;)
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

mali tapravi ::

Če je to tako potem je dovolj ne plačati doplačila.
Kaj pa v primeru nezgode? Dveh zakonov v eni državi za eno stvar ne more biti.
Pa lep dan še naprej....

__luka__ ::

sej ji ni treba dodatka placat, ampak ko se bo zakantala bo mogla zavarovalnici povrnit 20% skode, ki ji jih v primeru da bi placala nebi bilo treba.
Naj pa se pozanim ce lahko placa dodatnek samo za dobo dokler ne dopolni tistih 3 let
the truth is out there

mali tapravi ::

Ampak če v zakonu piše, da si voznik zaćetnik 2 leti zakaj bi plačeval tri leta???
Pa lep dan še naprej....

Ziga Dolhar ::

Na to področje se sicer ne spoznam, vendar gre verjetno za ločeno opredelitev "mladega voznika" enkrat kot standarda v "prekrškovnem" [I guess] pravu, ki je javnopravnega značaja, in v drugem za zavarovalne pogoje, ki so pogodbenega [zasebnopravnega] značaja in v diskreciji strank [beri: zavarovalnice]. Med opredelitvama pojmov imho ni spora, saj imata obe določitvi jasno omejen domet.


p.s.: tudi na ravni "zakonov" imajo lahko po posameznih področjih določeni termini različne pomene, npr. "otrok", "mladoletnik" [družinsko / dedno / kazensko pravo].

--

edit: če ti je tako bolj všeč - zavarovalnica bi lahko ne opredelila "začetnika" po treh letih in nato na ta pojem vezala specifične pogoje, ampak neposredno vezala pogoje na "voznika, ki ima vozniško dovoljenje manj kot tri leta".
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

mali tapravi ::

Vzamimo za primer:
V primeru nezgode in postopka s strani policije in sodišča nisi obravnavan kot voznik začetnik.
Pol pa vleti zavarovalnica pa reče še nekaj o svojih zakonih in 20% doplačilu.
Meni vse skupaj zgleda bolj kot zavajanje sklenitelja zavarovanja.
Pa lep dan še naprej....

flipflop ::

Nič ne boš dosegel v primeru nesreče. Boš prišparal tistih 15k, nato se bo pa zaletela s kakim Enzom ali čim podobnim in boš ugotovil da si zelo malo prišparal. Plačaj tisti dodatek še za to leto ali dve, pa si ziher.

mali tapravi ::

Dodatek je plačan, samo.... me malce jezi.
Pa lep dan še naprej....

Vikking ::

Država tretira mladega voznika 2 leti, zavarovalnice pa 3 leta. Gre za dve različni zadevi. Zavarovalnice pa vsekakor ne bodo nikoli delale sebi v škodo.
Po statističnih podatkih zavarovalnic je ugotovljeno, da vozniki, ki imajo manj kot tri leta vozniških izkušenj povzročajo bistveno več škod kot ostali vozniki, zato morajo plačevati višje premije.

Ker so pri nas zavarovlanice male, uspejo zelo slabo secirat določene zavarovalniške rešitve,,, ko je treba bodo skozi in skozi povdarjal mladi vozniki sem tja, gor, dol.... kaj pa vozniki z več kot 10 letnim stalažem brez povzročitve prometne nesreče... majo bonus 50% to je pa vse... njim se bi mogu bonus še zvišat, popusti pri kasku, ostalih dodatnih zavarovanj... Ker pače tega ne znajo ker so premajhni oz. vejo da jim ni treba ker konkurenca ni huda, oz. gre za zelo dobre interne dogovore med zavarovalnicam...

Da ne govorimo o tem kaj se bo zgodilo v dnevih po 15.1.2006 za motoriste na področju zavarovanj....LOPOVI, CIGANI...sej vidimo kaj se grejo z dodatnimi zdravstvenimi zavarovanji..

Tole je povedal Primož Tručl, direktor pri zavarovalnici GENERALI:
Razpon možnih premij je od države do države zelo različen. V Nemčiji je res možno doseči pri nekaterih zavarovalnicah do 70% bonusa, po drugi strani pa lahko rizični zavarovanci (sem štejejo npr. mlade in stare voznike, neizkušene voznike, voznike ki prevozijo nadpovprečno število kilometrov itd. itd.) plačujejo tudi bistveno višje premije kot 100%. Skratka premija se v Nemčiji bolj prilagaja dejanski velikosti rizika, kar je v Sloveniji zaradi majhnosti števila zavarovancev bistveno teže.

V Sloveniji nobena zavarovalnica ne ponuja tako visokega bonusa, to pa zato ne, ker je že sedanji nivo premij, ki jih plačujejo zavarovanci v Slovenji (in je seveda v veliki meri rezultat povprečnega bonusa) tako nizek, da se zavarovalnice neprestano gibljejo na robu še rentabilnega poslovanja pri avtomobilskih zavarovanjih.


A kdo verjame tej pravljici da so komaj rentabilni???

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vikking ()

flipflop ::

Ne.

Drugače bi bilo pa super če bi tudi pri nas uvedli tisto, da če imaš dva avta, plačaš zavarovanje samo za močnejšega, potem pa samo tablice prestavljaš z enega na drugega.

TRIROG ::

kar se tice opredelitve, je to povsem stvar zavarovalnic, kako oni opredeljujejo ta dodatek in skupino ki ga mora placati

po policiji je mlaid voznik do 2 leti kar pomeni 0.0 alko

po zavarovlnicah mladi voznik do 3 leta kar pomeni + 20% pri zavarovalnini zaradi vecje rizicnosti

ta dodatek ni nevem kok nelogična stvar ce pogledas mularijo kok nori z avti, je pa res da bi lahko za folk k je dau skos ksne treninge varne voznje in podobne stvari dal dodatne popuste, ampak zakaj ...

ta dodatek se vsekakor splaca placat, ker te v razmerju glede na to kok mors doplacat v nasprotnem primeru ob nesreci, unih 20% pride zelooo mal

kar se tice dodatka, nihce ti ni povedal bistvenega, ti lahko po pol leta ko bo sestra ze imela 3 leta izpit gres na zavarovalnico, in reces, zdej pa nihce z manj kot 3 leti ne vozi moj avto, prosim da mi vrnete doplacilo v razmerju časa, ( 50 % za pol leta) in bos dobu nazaj pac kokr se nisi ponucou

korposlav ::

Pozdravljeni

Glede tega kako dolgo si voznik začetnik :
23. člen/66 zvcp


66. voznik začetnik je vsak voznik motornega vozila do dopolnjenega enaindvajsetega leta starosti in voznik motornega vozila v obdobju dveh let od pridobitve vozniškega dovoljenja za vožnjo motornih vozil, ne glede na to, ali je bilo pridobljeno v Republiki Sloveniji ali v tujini. Voznik začetnik je tudi voznik motornega vozila v obdobju dveh let od pridobitve vozniškega dovoljenja za vožnjo motornih vozil kategorije A ali B, čeprav že ima vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil katerekoli nacionalne kategorije več kot dve leti

Celotni zakonik o zvcp pa na:
http://www.avtosola-formula3000-sp.si/Z...
Sašo G.

c00L3r ::

Ta 23. člen/66 zvcp velja za tiste ki so naredili izpit po 1.1.2005. Kdor pa je naredil prej pa je samo 2 leti voznik začetnik in ne do 21. leta.

Sem se pred kakim mescem dni malo pozanimal, ker imam sam 2 leti izpit in ko sem jaz delal, so nam rekli da si 2 leti voznik začetnik. Tako da to velja za "nove" voznike.

_Matej_ ::

mali tapravi:

če ti kj pomaga, sam sm mogu plačat mladega voznika za celo leto, čeprov bom po "zavarovalniško" prenehal bit mladi voznik čez MESEC IN POL ;((

Zavarovalnica te pa itak obere povsod kjer lahko, recimo meni sploh niso hotl dat delnega kasko, kako da morš polnega vzel pa potem vzet zravn še tiste kategorije od delnega. svašta

zdej mam pa osnovno zavarovanje + zadnjič sm plaču mladga voznika

korposlav ::

Pozdravljen

C00L3r

Praviš, da si se pozanimal glede tega člena zvcp. Imam pa prijatelja ki je naredil vozniški izpit jan 2002. Pa so ga ustavili policaji in mu dali pihat . Napihal je 0,09 promila in mu je policaj rekel , da mu zaradi tega lahko vzamejo izpit, čeprav je že imel 2 leti vozniški izpit. Star pa je bil 20 let, izpit pa je naredil z 18 leti. Pa mu je rekel policaj, da do 21 leta, da je voznik začetnik, neglede da ima že 2 leti vozniški izpit.
Sašo G.

c00L3r ::

korposlav poznam tak primer, da policaji težijo, da moraš bit star 21, da lahko maš 0,5 promila. To pa težijo zato ker so navadni policaji žal premalo "podkovani". Preberi si moj post v tej temi. In potem preberi kaj je odgovoril uporabnik schnoser.

Večina policistov misli da nov zakon velja za vse. Če pa ti veš da ne velja, pa se lahko na to pritožiš.

Roadkill ::

Jah važno je samo to, da obstaja 'voznik začetnik' in 'mladi voznik'.
Maldi voznik dve leti ne sme piti nič alkohola, voznik začetnik ima pa tri leta dražje zavarovanje.
Ne razumem, kaj je tako težko rezumljivega. Pač so se zavarovalnice odločile, da človek ki ima 2,5leta izpit še ni dovolj zrel, da bi imel nižjo zavarovalno premijo. Kar potrjuje tudi statistika, ki jaže na to, da največ nesreč povzročajo mladi vozniki (-> nekjre sem enkrat brskal po enih podatkih). Simple as that.
Ü

Utk ::

Smisel vsakega zavarovanja je v tem, da se škoda razdeli na ves folk, ki vplačuje. Če mora nekdo plačat več kot drugi (čeprav sam ni še nobene škode naredu), potem bi glih tako lahko rekli, da si naj vsak pač plačuje svojo škodo, ki jo povzroči pa bo mir. Ne bo rabu plačevat nihče. Če ne bo sam hotel. Če bi plačevali tisti več, ki jih večkrat dobijo pijane, prehitre, bi še razumel, da kar tako vse začetnike zmečejo v isti koš pa ne.

__luka__ ::

CrniE: tukaj ni nobenega "mora plačati", ampak je to tvoja izbira. Če si ti prepričan da se ne boš zaletel, da ne boš pijan vozil in bil udeležen v nesrečo, potem ti tega ni treba plačat.
Aja, če kdo ne ve, tudi tvoj fotr "mora" plačat dodatno zavarovanje če boš ti kdaj vozu njegov avto, ker boš drgač moral poravnat škodo.
the truth is out there

Utk ::

Jaz sem itak prestar za to:) ampak vseeno. No, res ni nujno da plačaš, ampak potem lahko tudi ne bi blo nujno, da sploh kaj plačaš. Plačuješ pa potem škodo sam.

Roadkill ::

Treba je tut vedet, da zavarovalnice niso dobrodelne organizacije. In da so premije manjše, kot stroški popravila. Tako zavarovalnica ne more drugač funkcionirat, kot da se 90% njenih zavarovancev nikoli ne zaleti. Samo zato, da lahko krijejo ostale. V rizičnih skupinah pa rabiš višje premije, ker se zaleti recimo 20% zavarovancev.
Ü

Nejc Pintar ::

ok, samo nimaš vsako leto nesreče. V 5 letih se ti pa IMO že nabere za eno nesrečo iz zavarovalnih premij:)
Lahko je biti prvi, če si edini!

Roadkill ::

Za tvoj avto ja. Kaj pa ko se zaleti en z audi a8?
Saj plačuje višjo premijo, ampak toliko višje pa spet ne. :)
Ü

Nejc Pintar ::

Poglej si moj profil, pa boš videl da nimam avta;)
edit: Torej bi mrali zavarovalnine prilagajati tudi ceni avtomobila?
Lahko je biti prvi, če si edini!

Zgodovina sprememb…

flipflop ::

Sam eno luč na tapravem avtu boš razbil pa bo konc s tvojim varčevanjem. Šparaj tam kjer je smiselno ne tam kjer ni treba.Ne boš se menda spufal zarad tisth 60k v treh letih...

BananaMan ::

korposlav, mopjga frenda so ustavli policaji in je tudi napihal 0.09, bil je mladi voznik. policaj mu je reku da moreš napihat 0.1 tak da je mel srečo in se je lahko odpeljal naprej :)
junkie

Microsoft ::

Pismo, jst pa tole preberem, pa zdej ugutovim, da sem naredil pogodbo kot mladi voznik, ceprav nisem mladi voznik vec. Meni je ta mladi voznik zgledal kot voznik, ki je zacetnik na podrocju zavarovanje avta, ne pa po stevilu let vozniskega izpita.

Je kaka moznost, da dobim denar nazaj? Ker 15% (ali 20%, saj ne vem) niti ni tko malo.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Roadkill ::

Imel je srečo, da je bil policaj dobre volje IMO.
Poleg tega je pihal še po "starem principu". Po novem 0,09 ni tako malo (je še vedno pod mejo, ampak nad toleranco).
Ü

flipflop ::

Microsoft, na zavarovalnico pojdi pa ti bojo dali nazaj.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tečaj varne vožnje (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
6831115 (17936) Twixz
»

Kako dolgo si mlad voznik?

Oddelek: Loža
2223841 (14150) St235
»

Mladi voznik (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
7018524 (15579) Zajec123
»

Vozniški izpit (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5616087 (13999) CleanPower
»

Zavarovanje avta in voznik začetnik

Oddelek: Loža
358248 (7601) Thrivial

Več podobnih tem