Forum » Pomoč in nasveti » ne zazna dvd pekača
ne zazna dvd pekača
blazblog ::
Živ!
Dobil sem 800mhz računalnik z navadno cd enoto. enoto sem zamenjal z dvd pekačem vendar mi je ne zazna. lučka na enoti sveti prav tako se odpira in zapira vendar ne deluje. včasih računalnik tudi za določen čas zamrzne potem je pa vse kot prej.
pomoč bi potreboval čimprej ker moram v ponedeljek oddat seminarsko nalogo na dvd-ju.
hvala
Dobil sem 800mhz računalnik z navadno cd enoto. enoto sem zamenjal z dvd pekačem vendar mi je ne zazna. lučka na enoti sveti prav tako se odpira in zapira vendar ne deluje. včasih računalnik tudi za določen čas zamrzne potem je pa vse kot prej.
pomoč bi potreboval čimprej ker moram v ponedeljek oddat seminarsko nalogo na dvd-ju.
hvala
- spremenil: blazblog ()
zee ::
si jo omogočil tj. vklopil ustrezni kanal v biosu?
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
blazblog ::
v biosu sem gledal tudi ko je dvd priključen mi zazna samo disk, cd enoto in disketno enoto. kako to spremenim?
lp
lp
podbevna ::
Mogoče nimaš prav nastavljenega jumperja na hrbni strani enote. Če imaš enoto priklopljeno kot master mora biti na master (MS), če je slave mora biti slave (SL). V obeh primerih je lahko tudi cable select (CS), a ne vem če mora biti temu prilagojena tudi druga enota na istem kablu. Včasih so kratice tudi samo C,S in M. Če ni kratic eksperimentiraj - navadno je lev jumper cable select, srednji slave, desni pa master.
Izi ::
V enoto gresta 2 kabla.
Eno je napajanje in ko to vtakneš ža lahko odpiraš in zapiraž vrata enote.
Drugi kabel pa je za podatke in prek tega kabla se enota zazna.
To je tisti 40 žilni kabel, ki ga moraš prav obrniti. V nekaterih enotah se ga lahko obrneš tako ali drugače lahko je tudi drugi konec kabla na matični plošči obrnjen narobe.
Če ga obneš narobe sicer ne moreš nič pokvariti ampak delalo ne bo.
Zdi se mi da bi bil to lahko problem, ker če je kabel prav obrnjen lučka ne bi smela svetiti. Lučka se prižge samo med zaznavanjem enote in ko ti vstaviš disk v enoto in začne brati. Drugače mora biti lučka na enoti ugasnjena.
Preveri še jumper na zadnji strani enote ali je pravilno nastavljen. Master, Slave ali Cable select.
V BIOSu ti ga mora nujno zaznati, drugače ne bo nič z njegovo uporabo.
Eno je napajanje in ko to vtakneš ža lahko odpiraš in zapiraž vrata enote.
Drugi kabel pa je za podatke in prek tega kabla se enota zazna.
To je tisti 40 žilni kabel, ki ga moraš prav obrniti. V nekaterih enotah se ga lahko obrneš tako ali drugače lahko je tudi drugi konec kabla na matični plošči obrnjen narobe.
Če ga obneš narobe sicer ne moreš nič pokvariti ampak delalo ne bo.
Zdi se mi da bi bil to lahko problem, ker če je kabel prav obrnjen lučka ne bi smela svetiti. Lučka se prižge samo med zaznavanjem enote in ko ti vstaviš disk v enoto in začne brati. Drugače mora biti lučka na enoti ugasnjena.
Preveri še jumper na zadnji strani enote ali je pravilno nastavljen. Master, Slave ali Cable select.
V BIOSu ti ga mora nujno zaznati, drugače ne bo nič z njegovo uporabo.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | obstaja taka priklop za 2,5 disk?Oddelek: Pomoč in nasveti | 1078 (847) | barossa45 |
» | Trdi diskOddelek: Pomoč in nasveti | 3473 (2700) | Voluharr |
» | CD-ROM problemOddelek: Strojna oprema | 1029 (965) | DeeCoy |
» | Dobesedno cudni stvari ???Oddelek: Strojna oprema | 2589 (1455) | *ziga* |
» | sata disk (Hitachi 7k250), namestitevOddelek: Strojna oprema | 3274 (2298) | Blind |