» »

Kitajska zahteva registracijo mobilnikov

Kitajska zahteva registracijo mobilnikov

MSNBC - MSNBC ter MMC rtvslo poročata, da bo Kitajska zahtevala registracijo vseh uporabnikov mobilnih telefonov. Uporabniki predplačniških mobilnih storitev, katerih je po pisanju virov na Kitajskem okoli 200 milijonov, se bodo tako morali registrirati pri svojem mobilnem operaterju. V kolikor posameznik tega ne bo storil, bo prišlo do blokade njegove telefonske številke.

Zakon, ki zahteva registracijo mobilnih uporabnikov, naj bi po besedah ministra za informacijsko tehnologijo prispeval k zmanjšanju števila telefonskih goljufij ter nezakonitega brezplačnega pošiljanja SMS sporočil.

Postavlja se vprašanje, ali je zgornja utemeljitev potrebe po registraciji uporabnikov mobilnih telefonov resničen odraz zakonodajalčevega namena, ali pa je namen zakona lažji nadzor domnevnih nasprotnikov kitajskega političnega režima.

Dodajmo, da je v Italiji že danes potrebno ob nakupu predplačniškega mobilnega paketa predložiti osebni dokument. O morebitnih podobnostih in namenih, tudi v luči hrambe telekomunikacijskih prometnih podatkov, naj sodi bralec sam.

57 komentarjev

«
1
2

KoKi ::

kaj bo potreben tud izpit?
# hackable

balocom ::

Očitn:\
Ne dvoljo registracije koles na štrom, ker niso narjene v državnih tovarnah:\ .
Eh, ti kitajčki>:D
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

Ziga Dolhar ::

Čemu italic?
https://dolhar.si/

Tear_DR0P ::

sploh ne vem, kako so v tako zaprtem sistemu dovolil anonimne klice
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

#000000 ::

ops.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000000 ()

Dr_M ::

men se to ne zdi nic spornega, da se je treba ragistrirat za uporabo telefona.

mtosev ::

Malo si poglejte CCTV (China Central TV). >:D Dobri so. Kaj preveč se nekritizirajo. :D Izredno "realni" so z novicami. :P :)
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

Vikking ::

cctv prenaša tekme lige nba. Tak da se lahka vsi naši skrijejo v najbolj temačen kot, pa si ga lahko otresejo več kot trikrat kar pa itak vemo kaj pomeni.

Azrael ::

V bistvu s tako registracijo ni nič narobe, dokler ne začneš povzročati s*anja ali dokler se zbrani podatki ne zlorabjajo. Samo zlorabijo se lahko že sedaj. Ribarjenje v kalnem, zna biti še slabše, kot takrat, ko so regulative strogo določene in sistem deluje.

Bi bila zelo zanimiva anketa med našimi uporabniki predplačanih paketov, koliko jih je zaprosilo za vizitke, kartico za jurja itd in seveda s tem poslalo operaterju svoje podatke. IMO jih je vsaj 90% takih, ki so izkoristili ta bonus.
Nekoč je bil Slo-tech.

prometej ::

Izjemno pametna poteza! Vse države bi se mogle tako odzvati proti Teroristom! Terorizem se lahko odpravi samo s poostrenim nadzorom nad potencialnimi Teroristi! Kitajska, USA, ipd države to počnejo samo v Dobro državljanom in Demokraciji!

..zakon o rtv, delo.. pri nas se dogaja podobno..

Hah! Odlična prihodnost se nam obeta! Demokratična predvsem!

keber ::

Meni se to ne zdi nič narobe. Mogoče bi celo pri nam kaj takega uvedli, bo se vsaj dalo ugotoviti, kdo te je poskušal nategnit z lažno telefonsko številko (in ja, tega je pri nam precej)

xy! ::

STASI in KGB sta bila prava osnovnošolčka, proti temu kako danes nadzirajo ljudi, tudi v tako imenovanih demokracijah.

sankus ::

podpiram nadzor samo v primeru, da je enakopravnost realna!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sankus ()

Looooooka ::

tole naceloma ne more noben uporabit za nek boj proti krsenju pravic.
Po telefonih se dnevno sprejema groznje izsiljevanja in podobno.Ce bi bli vsi telefoni registrirani bi te barabe verjetno sporocila mogla lepo po posti al pa z opeko cez okno dajat.Zdej glede na to da tole hoce kitajska je verjetno rezim zadi ampak vseen.Nc sporneda.Ce kdo hoce anonimne klice si bo pac za svoje pajdase nabavil radio al pa kksn walkie talkie pa signal kodiru s cem.
Ampak 200 miljonov telefonov,ki jih bo nujno treba naenkrat registrirat.Kok bo nekdo tipku podatke =)

Nejc Pintar ::

@xy!: Verjemite da tudi SOVA ni tako nedolžna.
Lahko je biti prvi, če si edini!

Tito ::

Navsezadnje gre tudi za našo varnost. Vsak telefon MORA biti registriran seveda pa lahko želi ostati anonimen, če pa te ta človek pokliče pa bi moralo postati to tebi znano. Saj če je kakršnakoli zloraba se more človeka izslediti.

Načeloma pozdravljam tako rešitev ...:D

Avenger ::

Nimam pojma zakaj sploh razmišljate o tem, da bi bilo to problematično, ker je neprimerno bolj problematična situacija zdaj, ko te lahko nekdo nadleguje sto na uro ti in operater pa dejansko ne moreta nič naredit. Prednosti anonimnih telefonskih - torej da ni variante, da se ugotovi kdo je lastnik določene številke, so zgolj na strani uporabnikov in ne morem se spomnit primera, ko bi to prišlo prav nekemu poštenemu človeku. Slabosti so pa samo za lopove. Najbolje bi bilo, da bi z zakonom tudi pri nas uvedli identificiranje vseh uporabnikov mobilnih številk.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Avenger ()

B-D_ ::

Če bi v sloveniji to uvedli bi bilo čist kul. Vse telefonske bi bile v imeniku in nobena budala ne bi imela po 5 telefonskih :\

Dead_Eye ::

Hmm, jaz osebno ne bi hotel bit v imeniku. Potem te pa klicarijo za razne ankete.... Tistim, ki rabijo pa itak poveš tvojo številko...
The one and only

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Dead_Eye ()

keber ::

V šestih letih, kar sem naročnik in v imeniku, me ni še nihče hotel anketirati. Seveda, kdo je najbolj proti registraciji nenaročnikov: kriminalci in paranoiki :\

poweroff ::

Predvsem pa bi morali poskerbeti, da bi VSI posamezniki MORALI imeti mobilne telefone. In vedno spolnimi baterijami in prižgane.

Saj veste: my country needs me...
sudo poweroff

B-D_ ::

Pri anketah te po zakonu morajo vprašati če si za sodelovanje in če nisi lahko takoj zahtevaš da te odstranijo iz seznama ter nikoli več pokličejo. Ker nimajo skrito cifro lahko, če prihaja anketa z vedno istega vira, vse skupaj prijaviš pa potem kak drug urad poskrbi za tvoje težave.

p.s.: poleg obvezne registracije uporabnika bi tudi debilom s skritimi ciframi prirezal peruti in skrivanje cifre onemogočil.

aljazh ::

Telefonska številka, sploh pa ime in priimek njenega imetnika so osebni podatek in objava teh je prepovedana brez privolitve osebe, na katero se ti podatki nanašajo.

Zanimivo pa je, da zagovorniki odkritih številk in objave v imeniku pravzaprav prihajate v nasprotje s samimi seboj. Po eni strani želite odkrite številke in objave v imeniku, da boste lahko vedeli, kdo vas nadleguje. Pozabljate pa na to, da če vaša številka ne bo nikjer objavljena, sogovornik pa do nje ne bo mogel priti niti preko CLIP-a (če imate vključeno možnost skrivanja številke), so možnosti, da bi vas neznana oseba nadlegovala, minimalne. Če seveda svoje številke ne razdajate vsakomur, ki pride mimo, za kar pa ste odgovorni samo vi. Če na široko razdajate svojo številko, morate pač vzeti v zakup, da lahko pride v roke tudi kakšni neželeni osebi. Enako kot če bi bila objavljena v imeniku.

keber ::

Boli me k... za nadlegovanje.

Gre se za kriminalce in podobno zalego. Mislim, da jim krepko otežiš delo, če bo moral biti vsak telefon registriran. Seveda pa ste paranoiki očitno v velikih skrbeh za razno kriminalno zalego, saj se bodo sedaj težje neopazno sestajali. Res so bogi :'(

poweroff ::

Ja, tako je. Za kriminalce se gre.

Samo dobro je vedeti o čem govorimo.

Kdo so kriminalci.


Na Kitajskem so recimo kriminalci tisti, ki v SMSjih govorijo koliko se je razširil SARS.

Kriminalci ste vsi, ki piratizirate preko P2P omrežij. EU pravi, da ste "resni kriminalci".
sudo poweroff

aljazh ::

Registracijo mobilnikov je potrebno ločiti od objave številke v imeniku in skrivanja številke klicočega.

Registracija sama po sebi se mi ne zdi tolikanj sporna, če je dostop do podatkov o registrantu mogoč le na podlagi sodne odredbe. Postane pa sporna takoj, ko je do podatkov mogoče priti tudi brez sodne odredbe ali kadar je registracija zlorabljena za namen nadzora državljanov, ki niso osumljeni storitve kakšnega kaznivega dejanja. Permanentni "sum", da smo vsi potencialni teroristi, tukaj - tako kot v kazenskopravni doktrini - ne šteje. Sporna postane tudi v primeru, ko je država ni zahtevala vse do trenutka, ko se je začelo govoriti o obvezni hrambi prometnih podatkov. Sedaj država registracijo seveda zahteva, saj so prometni podatki neuporabni, če ni znano, z ravnanjem katere osebe so nastali. Če je sporna hramba prometnih podatkov (ki je vzrok za zahtevo po registraciji v nekaterih evropskih državah), je potemtakem sporna tudi sama registracija, če je očitno, da se uvaja zaradi hrambe prometnih podatkov.

Prosil pa bi debaterje v tej temi, da se vzdržijo podeljevanja etiket ter poskusov osebnih diskvalifikacij sodebaterjev. Naj spregovorijo argumenti!

keber ::

Mathai: Obstajajo pa tudi kriminalci, ki ubijajo, ropajo, posiljujejo, pedofilirajo, goljufajo, kradejo, dilajo heroin, pretepajo, prekupčujejo z ukradenimi stvarmi ...

A to so zate nedolžne dušice, ki jih je treba varovat z vsemi sredstvi?

Če te moti vsemogočni nadzor, se izklopi iz interneta, mobilnih omrežij, se ne vozi z avtom itd. Mene nadzor ne moti, celo podpiram ga. Kogar moti, ima tipko "Off" na vsaki tehnični napravi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: keber ()

poweroff ::

Ne boš verjel, keber, ampak posiljevalce, morilce in ostale se že sedaj da zelo učinkovito loviti s tehničnimi sredstvi. Za njihovo lovljenje ni potrebno množično kršiti človekove pravice.
sudo poweroff

poweroff ::

Pa še to: mene nadzor moti, če je nezakonit ali nelegitimen. Razen nadzora nad piratskimi kriminalci. Ta nadzor me pa moti čedalje manj. Na žalost pa takega nadzora še ni dovolj. Upam, da se bo to kmalu spremenilo.
sudo poweroff

keber ::

In katera človekova pravica je tista, ki omogoča možnost anonimne telefonske številke mobitela?

Kaj pa v trgovinah in bankah? Potemtakem ne bi smeli imeti tam kamer za nadzor.

Sicer pa: preveč svobode škodi.

KoKi ::

Predvsem pa bi morali poskerbeti, da bi VSI posamezniki MORALI imeti mobilne telefone. In vedno spolnimi baterijami in prižgane.
ja, pol pa se zabijejo kaki taki cip kot je TC not, pa te ze prijazna zenska poklice, ces: "Pozdravljeni, zaradi neprimerne rabe besed - o sama sem bila, Mladen - zato vam bomo v kratkem poslali par varuhov pravice. prosim ce kar pocakate pri tej luci. Lp"
# hackable

keber ::

Svašta, kaj paranoiki sanjate, saj to ne more biti res :D :D :D

Kaj resno verjamete v to, kar pišete? :\

poweroff ::

Bleženje lokacij mobilnih telefonov = tajno sledenje brez sodne odredbe. To je kršitev človekovih pravic.

Tega mnenja nisem samo jaz.
sudo poweroff

keber ::

Ah ja. In kako bi ti tehnično gledano brez tega beleženja ugotovil lokacijo nekega klica, če bi to bilo res potrebno? Če bi zadovoljil tvoje potrebe (neumestne, se razume), bi moral predelati GSM sistem tako, da ob klicu sistem ne bi vedel, na katero bazno postajo je telefon povezan --> si ne predstavljam delovanja takega sistema, verjetno niti ni možno. :\

poweroff ::

Napačno razmišljaš. Ena stvar je, da je nekaj tehnično možno. Lokacijo lahko s triangualcijo ugotoviš kadarkoli. Seveda rabiš določeno tehnično opremo.

Druga stvar pa je, da PREVENTIVNO beležiš VSE lokacije. Sistem GSM pa je ZASNOVAN tako, da ima dodatne module za merjenje moči signala (neko primitivno obliko triangulacija - pred leti so celo napisali nov firmware za na bazne postaje) in module za shranjevanje te informacije.

Torej je sistem ZASNOVAN za nadzor. E, to je pa kvalitetna razlika.
sudo poweroff

keber ::

E, super. Nimam nič proti.

poweroff ::

No, jaz pa nimam nič proti temu, da se na vse ISPje namesti posebne filtre, ki bodo zaznali vsakega, ki bo pognal P2P.

In sem tudi za to, da potem pri vsakem od teh resnih kriminalcev policija izvede hišno preiskavo in da se te resne kriminalce tudi resno kaznuje.
sudo poweroff

keber ::

Če bi ti to dejansko zagovarjal, kar pišeš, se seveda ne bi tako paranoično obnašal. Paranoja pa te daje ravno zaradi napisanega.
Dejansko je pa vse stvar zakonodaje. Kar je prekršek/zločin, to bo napisano. Kar ni, potem ni problema. Ker pa se sledenje uvaja zaradi prekrškov/zločinov, ki so zapisani v raznih VELJAVNIH bukvah, se nimamo zaradi sledenja kaj pritoževati.

Včasih si za besedo proti Cerkvi šel nepovratno na grmado, pa niso imeli nobenih high-tech nadzorovalnih sistemov. Danes se zaradi tega sploh nobbeden ne sekira.

harvey ::

Ni potrebno hoditi na Kitajsko, že v Italiji ni moč kupiti predplačniškega mobitela brez predložitve osebnega dokumenta.

Avenger ::

Matthai, tule pa krepko v zrak brcaš. Ne vem zakaj si sem privlekel P2P, gre se za to, da bi bilo MOŽNO ugotovit lastnika določene številke v namen preprečevanja kriminala. In ne P2P kriminala pri katerem, kolikor vem, pri nas še nihče ni bil kaznovan na daljšo zaporno kazen, niti ni pri tem komu bil razbit lokal niti ni bil nihče umorjen ali posiljen. Na internetu se, čisto mimogrede, točno ve kdo ima določen IP, v večini primerov tudi kljub proxy serverjem, česar pa slehernik praviloma ne uporablja. Registracija telefonov, oziroma številk (tudi brez objave v imeniku) pa je v principu ista kot registracija IP naslovov. Si predstavljaš kako bi bilo, če za pol IPjev ne bi bilo niti slučajno možno ugotovit kje so fizično in kdo jih ima???
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

poweroff ::

keber - ne bom rekel, da imam vse zadeve 100% legalne. Ampak verjetno sem eden redkih tukaj, ki ima veliko večino stvari legalnih. Including OS. In P2P sem uporabil samo enkrat v življenju - ko sem si preko BitTorrenta prenesel Slo-Tech Linux.

Zato se glede tega ne sekiram. Kdo drug bi se pa moral, ja...
sudo poweroff

poweroff ::

Avenger - da je P2P kriminal, se ne da zanikati. Če se zaenkrat še ne kaznuje strogo, je pa drug problem. Zadnjič sem malo gledal kako se je spreminjala zakonodaja na področju avtorskega prava in sem ugotovil zanimiv in jasen trend - gre v smer večje represije in večjega zaostrovanja.

Zelo verjetno bo čez nekaj let piratstvo že obravnavano kot resen zločin. Saj če pogledaš 10, 15 let nazaj... vsi smo vedeli, da je piratstvo prepovedano, ampak nobenemu se to ni zdelo sporno. Govorim o prešprodaji CDjev - večini se je to zdelo moralno sprejemljivo, zakonodaja pa neživljenska.

Danes se nam to zdi moralno sporno. Čedalje več nas je, ki se nam zdi tudi P2P piratiziranje moralno sporno. Torej se odnos do tega spreminja.

Če se vrnem k IP številkam. Ve se, kateremu ISPju pripadajo. Točnih lokacij se pa v velikem odstotku ne ve. Pomisli samo na razne brezžične variante.

Mislim, da potrebujemo eno hudo protipiratsko akcijo, ko bo naj*** veliko "običajnih" uporabnikov interneta - tistih, ki jih trenutno zasebnost ne briga. Lepo bo videti reakcije ljudi, ko bodo ugotovili kaj so izgubili. In kako bodo množice nenadoma začele spreminjati svoja mnenja in tuliti, da jim je kršena zasebnost.
sudo poweroff

Avenger ::

Oprosti, ampak zdiš se kot obseden od problematike piratiziranja in kopiranja softvera, pridiganje o tem, kako resen problem je piratstvo in da je ta ornk kriminal praktično čisto primerljiv z ropanjem bank, pretepanjem črncev, krajo avtomobilov, trganjem torbic z ramen stark mi gre na živce. WTF... Odpri novo temo v problemi človeštva. Pa se bomo tam naprej.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Hepan ::

@prometej: tukaj si me izredno nasmejeal..KITAJSKA in DEMOKRACIJA ..LOOOL

"Kitajska, USA, ipd države to počnejo samo v Dobro državljanom in Demokraciji! "

Jux ::

Avenger, ti raje pojasni, kako registriranje uporabnikov mobilnikov vpliva na zmanjševanje ropov trgovin, bank in ubogih babic.

Jao, bože mili, človek ne more verjet kakšni naivci ste na slo-techu. Resno mislite da kriminalne združbe ne znajo obiti težav s telefonijo? Popisani bodo samo navadni uporabniki, jaz in ti, nekdo ki šverca avtomobile čez slovenijo bo šel v avstrijo, kupil par predplačniških paketov pa je stvar rešena.

Osebno sicer mislim, da je popisovanje uporabnikov mobilnikov pač nekaj kar ne sodi v demokracijo (ker ni nobenega razloga za to) - res ne razumem kaj je vaša utemeljitev da potrebujemo registracijo? Saj vam ja mora biti črno na belem jasno, da kitajska to uveljavlja samo in zgolj ker jim to omogoča nadzor nad prebivalci (in pod nobenim pogojem ne zato da bodo lovili teroriste, le-ti so konec koncev tako brihtni da bodo znali pridobiti telefon nekje drugje).

BTW: če te nekdo nadleguje iz neke neregistrirane števlike, pokličeš na mobitel in jo blokiraš. V primeru da si incidenti ponavljajo iz druge števlike, lahko policisti izsledijo uporabnika telefona s pomočjo triangulacije.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jux ()

Avenger ::

>>>V primeru da si incidenti ponavljajo iz druge števlike, lahko policisti izsledijo uporabnika telefona s pomočjo triangulacije.

Super. Kolikokrat v zgodovini človeštva se je pa to že zgodilo???

Predstavljal bi si, da bi bilo veliko lažje pojasnit povezave s posamezniki, kriminalci, recimo. Sicer pa jaz kot praktično edino slabo stran vidim možnost zlorabe sistema s strani operaterja in/ali države oziroma državnih institucij. Anonimni telefoni so pa izven radarja, torej izven vsakršne kontrole, za koga je ta svoboda tako hudo blagodejna, ne vem, jaz imam pač naročniško kartico in sem poleg tega še v imeniku, tako kot verjetno mnogi med vami in se ne spomnim, da bi mi država ali kdo drug vdiral v mojo zasebnost in mi kratil pravice.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

poweroff ::

Ne spomniš se ne. To pa zato, ker niti ne veš.

Ignorance is bliss...
sudo poweroff

Jux ::

Super. Kolikokrat v zgodovini človeštva se je pa to že zgodilo???

Hočeš reči, da do sedaj še niso naredili aretacije s pomočjo triangulacije? Drugo je ali policija preganja ljudi ki ti najedajo po telefonu, ampak - od kdaj pa policija počne stvari samo če jih je res lahko narest (torej če bodo imeli ravno ime not napisano, bodo šli zatežit, če ga pa ne bodo imel pa baš jih birga?).

Predstavljal bi si, da bi bilo veliko lažje pojasnit povezave s posamezniki, kriminalci, recimo.

Kriminalci niso zabiti. Vsak resen kriminalec si bo znal pridobiti telefon, ki ga slovenska policija nima možnosti zlahka nadzirat (recimo v avstriji?).
Sicer pa jaz kot praktično edino slabo stran vidim možnost zlorabe sistema s strani operaterja in/ali države oziroma državnih institucij.

Bravo... Skupaj lahko torej ugotoviva, da država z popisovanjem telefonov ne pridobi neke resne prednosti pred kriminalci - dobi pa novo orodje za nadzor posameznikov. (Da je temu tako, si lahko razložiš z dejstvom da to uvaja Kitajska, cvet "demokracije").
Anonimni telefoni so pa izven radarja, torej izven vsakršne kontrole, za koga je ta svoboda tako hudo blagodejna,

Ja, še posebej za nasprotnike režima na kitajskem, ki mogoče nimajo tone denarja in poznanstev ki bi jim dobavljali neoznačene telefone. Skratka - jst in ti, če se nebi strinjala z državno ureditvijo kitajske.
ne vem, jaz imam pač naročniško kartico in sem poleg tega še v imeniku, tako kot verjetno mnogi med vami in se ne spomnim, da bi mi država ali kdo drug vdiral v mojo zasebnost in mi kratil pravice.

A mi poveš kako lahko to preprosto ugotoviš? Se ti zdi, da boš imel prebranem pismu štempelj - prebrano iz strani države?

Še enkrat, prosim ne razumet tega kot nevem kakšnega psiho paranoičnega scenarija - jst sam pravim da če ni nobene koristi od tega in če obstajajo možnosti zlorabe, res ni treba tega uvajat.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

para! ::

Kaj je to MOBI SIM KARTICA?

To je SIM kartica s telefonsko številko, ki jo lahko kupi vsak in pri tem ostane anonimen.

Kaj je NAROBE S TEM SISTEMOM?

Da lahko vsak, ki kupi to kartico, nategne VES SVET, pa ga pri tem NOBEN NA TEM SVETU NIKAKOR NE MORE DOBIT.

To je problem. In tu je edina rešitev registracija uporabnikov. To podpiram!

Matthai, tebe je pa tu zaneslo na preventivno sledenje uporabnikom. Tu sploh ni govora o tem, temveč o tem, da bo ponudnik storitve (Mobitel, Simobil,...) vedel kdo uporablja to številko. Samo to. In to je prednost.

LP
Death before dishonor!
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ne kličite nazaj scammerjev po mobitelu - email

Oddelek: Loža
3210310 (9402) Lion29
»

neodgovorjeni klici na GSM iz +39... - ne klici nazaj

Oddelek: Loža
3715176 (13032) balkanec
»

3GSM World Congress od danes v Barceloni

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
143651 (3307) TRIROG
»

Kitajska zahteva registracijo mobilnikov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
577866 (6689) poweroff
»

So mobilni telefoni nevarni za zdravje?

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
336540 (5516) Dax

Več podobnih tem