» »

prevelika temperatura in glasnost?!

prevelika temperatura in glasnost?!

klemenst ::

Moja kista je zelo glasna, poleg tega pa so temperature vse prej kot nizke.Res je, da nisem dal nic kaj na hlajenje, ampak vseeno.
Torej racunalnik sem kupil kar sestavljen:
asus A8NE-FM micro ATX nforce4
AMD athlon64 tray 3000+
asus n6600
ohisje ATX linkworld, napajalnik 350w

Podatki o temperaturi:
CPU 58
MB 42
CPU fan speed 5000 RPM
System 0 RPM

CPU fan low voltage 7,5
System...7,5

Mi lahko kdo pokomentira temperature in dogajanje s kisto?
In mi malo svetuje, kako najceneje resit ta problem z glasnostjo?

Hvala:\
LP klemen

fras ::

Kupi si kaksen bolojsi cooler za procesor, tale je tih veliko ucinkovitejsi od stock coolerja:

https://www.cool-pc.org/cgi-bin/b2cshop...

klemenst ::

Hvala ti za nasvet...
Torej to je edina in najcenejša varianta zmanšanja šuma? Glede temperature me se zanima.Je previsoka al ni?
Kako pa vidim temperaturo diska in graficne?
Hvala.
LP
LP klemen

fras ::

Ja ta varianta je zmogljivost/tisina najboljsa. Temperatura procesorja ti bo zagotovo padla ce bos kupil prej omenjeni cooler, ni pa previsoka, saj so meli nekateri tudi ze konstantno 70, pa se jim ni skuru procesor. Mislim da ma tvoja graficna integriran senzor, tak da lahk vidis temperaturo pri driverjih. Js uporabvljam driverje pobrane iz guru3d, ki so univerzalni za vse nvidiene kartice. Disc je pa itak narejen da prezivi brez dodatnega ohlajanja, razen ce stanujes nekje ob ekvatorju ^^

SimplTech ::

Vse temperature v računalniku ti pokaže Everest. To je free program, ki ga dobiš tukaj: Everest Home Edition

Za Athlon64 imaš dokaj visoke temperature - osebno imam isti procesor in mi niti pod obremenitvijo ne preseže 37 stopinj z Box kulerjem. Mnogi so poročali, da plošče zelo različno prikazujejo to temperaturo in da se recimo ob menjavi BIOS-a le-ta spremeni. Tako da točnost teh senzorjev ni ravno 100%. Na temperaturo seveda vpliva tudi to kako imaš ohišje prevetreno.

Pri takšnih sestavljenih računalnikih je ponavadi najglasnješi napajalnik, ker so neki no-name notri, ki znajo prav fajn ropotat. Čudno je da se ti vrti hladilnik na tako velikih obratih - moj Box kuler ima stalno okoli 3000 obratov. Lahko greš pa menjaš procesorski hladilnik za kaj boljšega in tišjega, a lahko da bo mašina še vedno glasna. Zato moraš najprej ugotovit kaj ti povzroča največji hrup in stvar sistematično stišat. Odpri računalnik (če si kupil sestavljenega in imaš gor garancijsko nalepko, ne odpiraj ker izničiš garancijo), poslušaj ventilatorje in ugovovi kateri se najbolj dere - tistega ustavi za par sekund s svinčnikom ali kakšnim drugim trdim predmetom in poslušaj razliko.

Ko boš dobil mal sliko tega kaj ti povzroča največ hrupa pa sporoči in ti bomo povedali kaj lahko narediš.

klemenst ::

Najprej hvala za izcrpne nasvete...Torej poslusal sem malo, katera stvar povzroča največ šuma...Prej nisem vedel kako ustavit določen ventilator ravno zaradi te nalepke. Torej ugotovil sem, tako kot ste predvidevali, da največji hrup ravno proizvaja napajalnik s svojim glasnim ventilatorjem. Programček je super in res pokaže vse o računalniku...
Zdaj bi blo potrebno zamenjat napajalnik, da bi bil tišji racunalnik in mogoče kakšen boljsi cooler za procesor, da bi bil bol ohlajen, al ne?Samo stroški tega so pa že relativno visoki...Mogoče bi blo dobro tudi nalozit novejši bios, da vidim, ali so podatki o temperaturi procesorja točni?
Hvala.
LP klemen

SimplTech ::

Lahko probaš z nadgradnjo BIOS-a, pa boš videl kaj je s temperaturami. Ena možnost za visoke temperature je, da so ti bolj šlampasto montirali hladilnik gor in da nima vredu stika s procesorjem (majhna verjetnost glede na mehanizem pritrditve, ki ga uporablja A64).

Najprej glede utišanja napajalnika. Imaš več opcij:

1. lahko zamenjaš vgrajen vnetilator v napajalniku za kakšnega tišjega (za takšno početje prej najdi na internetu kakšna navodila - namreč poseg v napajalnik ti izniči garancijo na napajalniku in je lahko tudi potencialno nevarna, če ne upoštevaš nekaj pravil). Namreč v napajalniku se lahko tudi po tem ko ga izklopiš iz elektrike zadržuje napetost, ki je lahko nevarna >:D. Če dela z elektroniko nisi vajen, lahko prepustiš takšen poseg komu, ki se na to bolj spozna. Cena takega ventilatorja je tam okoli 2k SIT.

2. Lahko menjaš napajalnik za katerega drugega. Glede na to, da nočeš zapraviti premoženja za novega, ti priporočam LC-Power 420W model, ki je cenovno ugoden (med 6-7 tisoč SIT) in tih. LC Power 420W v mimovrste.com Starega pa prodaš.

Menjava procesorskega hladilnika bo tudi verjetno pomagala k zmanjšanju hrupa - dober hladilnik, tih in tudi razmeroma ugoden je Zalman 7000 ALCU varjata. Sam ga lahko reguliraš s priloženim regularorjem in stvar preverjeno dobro deluje. Cena (7k SIT) Zalman 7000B v cool-pc

Če ne želiš investirati v nov hladilnik za CPU lahko probaš vgraditi kakšen dodaten tih ventilator za ohišje in poskrbiš za boljšo prevetritev. Lahko pa tudi poizkusiš odmontirati hladilnik in nanesti kakšno bolj kvalitetno termalno pasto.

MIREL ::

Mene pa zanima ta program Everest Home Edition!kje točno pokaze temeraturo?sem ga posnel, pa nikjer ni podatkov o temperaturi, samo so podatki o zgradbi pc!
hvala

SimplTech ::

Podatke o temperaturi najdeš če v Everestu klikneš na + znak zraven kategorije Računalnik in ko se ti ta razširi klikneš na Senzorji. Počakaš nekaj sekund da poišče vse senzorje in ti prikaže temperature.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[Zračno hlajenje] Kateri hladilnik za s939/754? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
10622886 (18783) svetetko
»

Hlajenje LGA755 Core 2 Duo - kateri hladilnik kupiti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
579717 (7852) Jst
»

Hlajenje z 0dB

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
191993 (1336) Brvar
»

Tiho in hladno

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
272426 (1332) drr
»

AMD 3000 Box- 6000 RPM?!?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
171516 (1197) BogyX

Več podobnih tem