» »

Prvo polnjenje baterije

Prvo polnjenje baterije

nevone ::

Ali je res treba prvič baterijo za mobitel filat 16 ur? In kaj se zgodi če jo ne filaš tako dolgo? Ker v navodilih nikjer ne piše, da je to potrebno in tudi sicer telefon po dobri uri javi, da je baterija polna. Prodajalec pa je dvakrat poudaril, da jo je treba filat 16 ur. Kaj je torej na tem?

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

rfmw ::

to bi tudi jaz rad vedel, čeprav študiram elektro. Sicer res po kaki uri prvega polnenja mobi kaže, da je baterija polna, vendar se morda ne sme kemijski proces pognati v obratni smeri še tistih 14+ ur, da se kemikalije res "postavijo" v tapravi delovni režim in ne za primer skladiščenja...:\
Legendary 8RDA+ (reCAPed ;), XP1700+ 2108 @ 1.84 V, SLK900A AS3 @ 2500 rpm
1,5GB Samsung DDR333+Geil DDR400+SuperTalent DDR400 @ DC 200 MHz @ 6-3-3-2.5

Vikking ::

nevone: jaz sem vedno zasledil da je potebno prvo polnjenje najmanj 16 ur. Celo na navodilih imam čez prvo stran veliko rumeno nalepko kjer piše: "obvezno polnjenje baterije najmanj 16ur pred prvo uporabo!"

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vikking ()

krho ::

No meni pri fotaparatu Canon 350D piše ravno obratno. Ne polnite baterije dlje kot je potrebno, kdaj je baterija polna vam bo povedala zelena lučka na polnilcu.
Piše tudi, da baterija vsekako NE sme biti na polnilcu dlje kot 24h. Mislim da je to o 16h veljalo za NiCd in NiMh baterije, LiIon in LiPoly pa to škoduje.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

veteran ::

Prodajalec pa je dvakrat poudaril, da jo je treba filat 16 ur.

To velja le za NiMH in NiCd akumulatorje, pri Li-ion akumulatorjih pa ni prav nobene potrebe po tem, ker sploh ni tistega 'trickle-charge' cikla na koncu (ko polni z zelo majhnim tokom)...

Itak jo mobi neha filat, ko je nafilana. Pa ne se sekirat, če jo je zelo hitro nafilal, je bila že prej delno nafilana. ;)

Charging lithium-ion batteries

__luka__ ::

veteran:
ampak ko kupis telefon z li-ionsko baterijo ti prodajalec vseeno svetuje da baterijo polnis 16ur.
the truth is out there

Doman ::

Temu se pa reče prodajalčevo neznanje o stvareh, ki jih prodaja!

BladE_ ::

Sistem polnenja je cist drugacn za Li-onske baterije mislm da se jih povn z impulzi ne s konstantnim tokom!! al neki tazga ne vem tocn :D
Akcija - Reakcija

nevone ::

Hvala vsem za odgovore. Mi smo reskiral in ga ne bomo filal 16 ur, pol bomo pa vidli a ga bo razneslo al kaj bo :)).

Kolikor sem uspela na netu najti podatkov o Li-ion baterijah, nikjer ne piše, da bi jih bilo treba prvič filat tako dolgo.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

DOOM_er ::

jst sm mojo nokio 3510i filou 6 ur (prodajalec rekel 16 ampak, ko j... prodajalca) in ko mi baterija ni držala več kot 2 dni sm dal telefon na servis kjer so mi zmerili naboj, je bil naboj 110% (servis je bil v prvem tednu, od nakupa) po dveh letih mi še vedno drži baterija v povprečju 10 dni +/- 1 dan
Robots will steal your job. But that's OK

Kami ::

Polnit moreš tako dolgo za to in vedno izprazniti do konca če imaš Nikelkadmijovo baterijo zaradi spominskega efekta.

Pri litionskih pa je to kul, da nimajo spominskega efetka.

Spominski efekt pa je to, da če ne izprazniš baterije do konca, pa daš polnit, se baterja več ne bo dopolnila do konca ampak nekoliko manj in tako bo vedno, ko je neboš izpraznil do konca pa potem do konca nafilal zato pa se bo bateriji kapaciteta zelo pomanjšala in bo držala manj.

Jeebs ::

Pri Nokiah, ki sem jih imel do sedaj (5110,3310,3330,3510i) je vedno na škatlah pisalo da se mora prvič polniti 16 ur. Zadnja, ki sem jo imel (3510i) je imela Li-Ion baterijo, ki je že bila že po dobrem letu pošteno zjahana. Pred kratkim sem nabavil Sharp GX25 Ferrari edition, ki ima ravno tako Li-Ion baterijo, vendar sem ga prvič po navodilih polnil samo cca. 2 uri (potem pa je že kazalo, da je napolnjen). Zaenkrat imam občutek, da mu samo 2h polnjenja ni škodovalo.
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

overlord_tm ::

Sistem polnenja je cist drugacn za Li-onske baterije mislm da se jih povn z impulzi ne s konstantnim tokom!! al neki tazga ne vem tocn :D


Li-ion/po se povni ponavadi na začetku z konstantno napetotjo, potem pa z konstantnim tokom. Nafilana je ko pride do 3,1/3,2V na celico

Ni-xx kemijo pa se polni po metodi delta peak, ko bateriji pade napetost za par mV, potem polnilec zazna da je polna.

Z impulzi pa se da obe kemiji polnit. Za Ni-xx in Li-ion sem ziher, za Li-po pa ne vem, verjetno tudi

Damjan Jagar ::

Zgleda kot, da se zastopiš na to (al pa nakladaš:), ampak nisem razbral med vrsticami. Ja 16 ur, al ne 16 ur?
http://jagar.si

nevone ::

Jest mislim, da tale link pove vse.

Še citat:
Lithium-ion is a very clean system and does not need priming as nickel-based batteries do. The 1st charge is no different to the 5th or the 50th charge. Stickers instructing to charge the battery for 8 hours or more for the first time may be a leftover from the nickel battery days.


o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

overlord_tm ::

Zgleda kot, da se zastopiš na to (al pa nakladaš:), ampak nisem razbral med vrsticami. Ja 16 ur, al ne 16 ur?


Če si mene spraševal, potem jest glasujem za ni 16 ur. Vseeno pa je mislim da je bolje telefon pri prvem polnenju pustiti na miru, ugasnjen po možnosti. Se mi zdi da če igraš igrce med prvim polnenjem, potem nekak ni to najbolj zdravo za baterijo. Vsaj bratovmu T610 je škodoval.

V modelarstvu Li celicic nič ne ulavfavamo (vsaj ne poznam nikogar, ki jih bi), jaz tudi teh novih Ni-MH nič ne filam na 1/10C pa te fore. priklopim na polnilec, dam avtomatik, pa že letim.

Damjan Jagar ::

Ql. Upam, da je link od nevone verodostojen. Jaz sem svojga sicer vedno prvič polnil 16 ur, ampak sem se zraven vedno pritiskal in raziskoval. Pri SE Z600 se to ni poznalo, saj mi je telefon še po dveh letih zdržal 6 dni. Bomo vidli kako bo pri novem.

nevone, sem mal firbčen, kaj si pa nabavla?
http://jagar.si

nevone ::

Cyb3r, jest nisem ravno pretiran gurman, kar se mobitelov tiče. Imam že kar nekaj časa Nokio 3330.

Tamaumu smo pa zdej kupil tudi en preprost telefonček, in sicer Motorolo C115. In potem bi naj jo 16 ur filal, tamau je pa komej čakal, da bo lahko uporabljal telefon. Pa smo se začel spraševat, a je hudiča res treba prvič toliko časa filat.

Me pa zanima kakšne bistvene prednosti imajo dražji telefoni pred cenejšimi? Po moje za malo denarja dobiš v bistvu sorazmerno več, kot za veliko, če seveda nisi zelo zahteven.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Alexius Heristalski ::

Tudi jaz sem pred kratkim kupil nov telefon (Nokia 6020) in nikjer ne piše, naj jo prvič polnim 16 ur. Za mojo staro Nokio 5110 se dobro spomnim okrogle fluorescentno oranžne nalepke "prvič polnite 16 ur" na navodilih. Torej to gotovo ni več potrebno, baterija se mi je napolnila v slabih dveh urah in drži skoraj en teden.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Damjan Jagar ::

novene: čist štekam. Že mene so prsti srbeli ob novi igrački in sem cel dan peesdil, kako da nimajo to poštimanga in baterije dovolj nafilane že tovarniško. Kako je bilo šele vajinemu mulčku...
http://jagar.si

Alexius Heristalski ::

Torej ... na knjižici z navodili za SE K750i je rumena nalepka, tako kot je Vikking rekel
Celo na navodilih imam čez prvo stran veliko rumeno nalepko kjer piše: "obvezno polnjenje baterije najmanj 16ur pred prvo uporabo!"


Jaz sumim, da jo je gor nalimal uvoznik (Svema), saj sicer v navodilih nič ne piše, naj baterijo polnim 16 ur. Recimo pri Nokii tega ni (glej moj post zgoraj), a je možno, da je to samo "nasvet" uvoznika, ki se je obdržal iz časov NiMh baterij?
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

roli ::

Jaz imam na škatli od SE T610 in od K600i to veliko rumeno nalepko.Ampak v obeh primerih je bila baterija napolnjena do konca ( K600i se je izrazil v procentih ( napolnjenost baterije 100% )).Jaz ga sploh nisem dal polnit.Delata obadva kot morata.Sem pa nekje bral,da apple priporoča polnjenje li-on baterij še preden pride do 20% napolnjenosti.In jaz ta nasvet na mojem telefonu upoštevam in mislim,da je trajanje baterije skočilo za kak dan višje.
http://www.r00li.com


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prvo polnjenje prenosnika

Oddelek: Strojna oprema
52176 (2139) jest10
»

Li-Ion vs. Li-Poly (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
8014224 (12789) Pyr0Beast
»

Polnjenje nove baterije

Oddelek: Mobilne tehnologije
225709 (5226) muzičar
»

Prvo polnjnje GSM-a - zakaj 16 ur?

Oddelek: Loža
264665 (3824) boych
»

mobi

Oddelek: Loža
231904 (1491) Cokolesnik

Več podobnih tem