» »

linux - kako začeti

linux - kako začeti

accom ::

Najprej se ponižno opravičujem - podobnih tem je bilo že veliko...

Problem: ne govorim linux jezika. V winsih se počutim kolikor-toliko doma, v OSX-u tudi (dokler ne odprem terminal-a), postavit mašino na novo ni problem. Celo Linux sem uspel nekajkrat inštalirat... Debian, Gentoo, SUSE, Mandrake, Slo-Tech (seveda), knoppix... torej, tudi tu sem prebil led. O.k., vse to mi je uspelo, ampak kje za boga naj dobim informacije (ne mi rečt: Na Googlu, moron!) o tem, kako dodajat in brisat paketke...

Hec je v tem, da sem trenutno obtičal z eno starejšo distribucijo Mandrakea (kar je pravzaprav vseeno, razen tega, da je že precej zastarela). Mlinček je že malo v letih - PIII 450 / 128MB Ram-a / 80GB diska in rad bi ga uporabil kot FTP server. Prebrskal sem "cel" internet (yeah, right!), pa nisem našel ničesar meni razumljivega. Bo v kratkem kje kakšna delavnica na temo sistemskega upravljanja Linux based mašin? A je kje kak dober človek, ki bi mi bil pripravljen glumit mojega osebnega guruja za simbolično plačilo (hmeljev sok in kofeinski šut ob debati o smislu in nesmislu življenja v digitalni dobi)?

Še enkrat ponižno prosim odpuščanja za takole "neverending-story" temo...

lep pozdrav od Tux-wanna-be-ja
Regret is a hope for a better past.

svejk ::

glej kak ftp ti upam, da lahko pomagam zrihtat...sebi sem ga postavil in je deloval BP...v osnovi ni težko ;)

christooss ::

Kako postaviti Ubuntu server

Obstaja Ubuntu server edition dobiš jo pa lahko na

http://se.releases.ubuntu.com/5.10/
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

MasterMind ::

Accom.. Na takem računalniku kakor ga imaš ti, ti bo Suse 10 delala (preizkušeno na 333MHz 128MiB RAM laptopu :P)... :D Seveda, če želiš uporabljati to kot FTP strežnik, bi bilo priporočljivo uporabiti Debian.
Gentoo, KDE uporabnik.

sverde21 ::

Zakaj debian? Po moje glede serverjev Slackware owna :)
<?php echo `w`; ?>

MasterMind ::

No.. Lahko bi bil tudi Gentoo.. sam k je 300 MHz :) (čeprav bi se lahko rešilo z binarnimi paketi oz. s še enim Gentoo računalnikom).
Gentoo, KDE uporabnik.

Poldi112 ::

Gentoo z binarnimi paketi nekako nima smisla.
Je pa tudi Freebsd dobra opcija.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

zee ::

Binarni Gentoo ima smisel. Lepo namestiš celoten sistem z binarnimi paketi, nastaviš vse kar te zanima, popraviš make.conf (PORTAGE_NICENESS=19) in nato emerge -e world.

Mogoče traja prevajanje tudi kakšen teden, vendar pa zaradi PORTAGE_NICENESS=19, strežnik dela prav lepo tudi med samim prevajanjem.

Podoben način sem uporabil tudi sam, ko sem nameščal Gentoo na svoj prenosnik (P-M 1.5GHz). Naparavil sem Stage3 install, nato pa celoten sistem še enkrat prevedel z novim gcc-jem(3.4.4). Med prevajanjem pa sem normalno uporabljal prenosnik. Po kakih treh dneh je bil sistem preveden in optimiziran za P-M.

zee
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

b ::

Dokler imas EN racunalnik (ali 2 ali 3), je cisto vseeno, kateri Linux izberes. Mogoce za zacetek res Slackware, ker moras prakticno vse naredit sam, in se tako zelo veliko naucis.

Jaz sem Slackware uporabljal kaksno leto ali morda dve (dokler nisem presaltal na Debian, ko je bil releasan 2.0) in sem se res res veliko naucil o delovanju sistema, ker te Slackware prisili v to, ce ga hoces resno uporabljati.

Ce pa se s krotenjem Linuxa ukvarjas profesionalno, kmalu ugotovis, da je Slackware no-go, ker zahteva prevec casa in imas cisto prevec moznosti, da se ustrelis v nogo. Takrat pac izberes katero drugo distribucijo, niti ni tako pomembno katero. V tem casu, ko uporabljas Slackware, ugotovis, kaj te pri njem moti, kaj bi si rad olajsal, in pogledas, kaj ti ponujajo drugi.

Kako se naucit uporabljt Linux? Jaz sem prebral vse howto-je, ki so bili takrat na voljo. Od prvega do zadnjega (razen tistih, pri katerih takrat nisem mel pojma, o cem govorijo :). Potem gre naprej samo od sebe.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: b ()

accom ::

Hvala vsem!

Švejk - če obupam, te bom res prosil za kakšno pomoč. Zaenkrat hvala! Nekako sem spet dobil voljo (beri: Čas) da se še malo sam poigram s temi distribucijami in setup-i...

Breezy Badger se downloada... potem bom mogoče preizkusil še Sarge-a... če bo Brezy Badger neukrotljiv. :))

Aja, še eno vprašanje... glede na to, da je tale mlinček v letih, grafična je MGA G200 in da je KDE precej požrešen... kateri GUI je manj zahteven? Ga pa rabim, ker kot že rečeno - sem samo "polpismen"

hvala in lp, Accom
Regret is a hope for a better past.

kriko1 ::

Če se ti zdi kde požrešen, poskusi gnome, ali pa mogoče kak xfce. Novi xfce je prav cool.

christooss ::

Hm a lodaš Ubuntu al Kubuntu?

Če prvega potem boš dobl Gnome namizje

Priporočam pa lahko Ubuntu mini ram
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

Kami ::

fluxbox? enlightenment? mogoče :)

sverde21 ::

@krilko1: kolkor jst vem je gnome še počasnejši, xfce pa ne vem še nism probu :\ bom enkrt mogoč, k bom jemu kej več k Dial-Up :|
<?php echo `w`; ?>

MasterMind ::

KDE je na Suse 10 na tistem starem laptopu dokaj v redu delu. (kdaj je bilo potrebno malo čakati) pri vklopljenih vseh čičkarijah. (300MHz 128 MiB RAM)
Gentoo, KDE uporabnik.

antonija ::

Nic GUIja, samo konzola pa gasa!! Tko se bos najvec naucu.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Linux ubuntu

Oddelek: Operacijski sistemi
241515 (1265) DOOM_er
»

Bi Linux? Bi Debian? Ubuntu! (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Operacijski sistemi
53032718 (20259) Trubadur
»

Izbira Linuxa

Oddelek: Operacijski sistemi
472427 (1284) Border
»

Kater Linux?

Oddelek: Operacijski sistemi
51080 (897) 64202
»

Gentoo Server

Oddelek: Operacijski sistemi
101218 (1071) moj_nick

Več podobnih tem