» »

Gentoo Server

Gentoo Server

Simulacrum ::

Pozdrav.
Torej...tezavica je sledeca:
Na serverju sem imel namescen Debian, brez Xov in ostale sare, ki ne sodi na server. Kasneje sem namestil Gentoo na workstation in sem si zazelel poenoten environment, tako da sem namestil Gentoo se na server. Ampak osnovna instalacija Gentooja zasede skoraj 900 MB (brez Xov, kakrsnekoli multimedije itn.), osnovna namestitev Debiana pa se ustavi pri nekaj manj kot 200 MB. Kako to? USE flage sem kar se da uposteval in odstranil vse nepotrebne stvari za streznik. A vecino prostora porabi source programov? Obstaja kaksen nacin namestitve, da bi kar se da zmanjsal velikost sistema?

Lep pozdrav.

CCfly ::

Samo poglej seznam stvari, ki jih imaš gor in:
emerge unmerge ime_programa
Drugače pa pač pri nalaganju Gentooja namestiš samo stage1 ali 2 in potem emergaš preostale paketke, ki jih nujno rabiš. Enako kot pri Debianu. V /etc/make.conf si naštimaj niceness za portage, da bo strežnik lahko nemoteno delal med posodabljanjem in porihtaj si distcc na obeh mašinah, da ne bo samo ena švicala.

moj_nick ::

du -sh /usr/portage/
du -sh /var/tmp/portage

/var/tmp/portage in /usr/portage/distfiles lahko sproti brišeš, celoten direktorij /usr/portage pa lahko tudi share-aš med računalnikoma preko nfs-ja ali sambe. Poskrbi le za read/write pravice.
110111001001010001010000

Simulacrum ::

O...cudno se mi zdi, ker teh 800MB je cisto osnovna namestitev, brez Apache, MySQL baze, FTPja in podobnih pritiklin. Namestil sem iz Stage1, bootstrapnu in pogledal zasedenost. Kateri programi pa niso kriticni za delovanje sistema in jih lahko removam? Pa se...kaj je ta niceness, ki ga omenjas? In...distcc? Porazdeljeno kompajlanje? (jah, lahko bi uporabil google, ja. :\)

moj_nick ::

niceness - koliko "agresiven" je program pri "odžiranju" resourcov (tako nekako, drugače pa man nice)

distcc - kompajlanje programov razdeliš med računalnike v mreži. Prikladna zadevica.


Vir zasedenosti prostora verjetno izvira iz vseh mogočih programov in knjižic za kompajlanje, katerih debian ne potrebuje, ker je binary based.
110111001001010001010000

CCfly ::

800 MB iz bootstrapa ? Tole se mi zdi malo čudno. Poglej v /usr/portage/distfiles. Po bootstrapu imaš namreč bore malo stvari gor.
Za distcc imaš lepa navodila na www.gentoo.org, niceness je pa spremenljivka v make.conf, ki določa prioriteto za portage.

PORTAGE_NICENESS
====================

Setting this to a positive nunber in /etc/make.conf like this:

PORTAGE_NICENESS=5

will mean that emergeing runs at a lower priority, so your desktop and
critical services remain usable - snappy even - under heavy compiling.

You can also do this on a one-off by setting nice on the command line.

nice -n 5 emerge packagename

Simulacrum ::

CCfly, moj_nick...hvala za pomoc in nasvete.
CCfly, Gentoo dejansko odzira po bootstrapu nekaj cez 800MB, kar ga naredi precej neprirocnega za kaksne stare kiste v vlogi gatewaya in za poganjat bote na racunalnikih z diski po 1GB ipd.
Bi se dalo nekako uredit, da bi kompajlal programe na domacem racunalniku (ki bi seveda bil optimiziran za prijateljev rac) ter nato tako narejene binary pakete namestil pri prijatelju? Tako bi se lahko znebil vseh knjiznic in ostale sare, ki odzira prostor. Z drugimi besedami...:) rad bi imel centralni streznik na katerem bi se veselo kompajlalo za ostale racunalnike v mrezi. Bi slo kaj takega?

Lep pozdrav.

moj_nick ::

Ja, samo malo boš moral brat ;)

Čeprav bi jaz namesto binary-jev naredil takole:
/usr/portage in /var/tmp/portage (ta je bolje, da je npr /var/tmp/portage_2, ker bi lahko čudno izpadlo, če bi oba sistema naenkrat emerge-ala isti program) imaš na sistemu z večjim diskom in ju share-aš prek nfs-ja na server. Na obema računalnikoma imaš tudi distcc. Potem lahko na serverju emerge-aš kot da bi bilo normalno, ampak ebuildi so na workstationu, prav tako se tja downloada .tar.bz2, odpakira, compile-a (delo se sicer prenese tudi na server) in potem se kompajlan paket prenese na server.
110111001001010001010000

Simulacrum ::

Ponovno pozdravljeni.:)
Kolebam ali bi namestil Gentoo ali Debian na server. Kako ima Gentoo poskrbljeno za razlicne security update? Sodec po ne prav veliko serverjev z namescenim Gentoojem v primerjavi z Debian serverji, se Gentoo ne tako dobro prilega serverskemu delovanju. Kaksne izkusnje imate vi? In se...zakaj zaboga je portage tako potraten s prostorom? Ze res, da mora pobrat source programov, ki jih nato skompajla...torej, ko so programi namesceni, source koda ni vec potrebna in bi moral Gentoo zasesti podobno prostora kot Debian. Sem kaj bistvenega izpustil v tem logicnem sklepanju? :) Kaj je pa teh skoraj 400 MB, ki se nahaja v /usr/portage? In kar se pogresam pri Gentoo je nekaj podobnega dpkg -l v Debianu, ki ti prikaze vse namescene deb pakete. Morda obstaja kaj podobnega, a mi je ostalo skrito? :\

CCfly ::

Problem je ker sourci ostanejo na računalniku dokler jih ne zbrišeš. Poraba širine je tipično bolj kritična od prostega diska. To pride prav še posebej za programe, kjer gentoo dol pobere le patch namesto nove verzije programa. Torej na koncu bi morali dobiti precej podobno porabo prostora.

moj_nick ::

Gentoo ima qpkg, ki je podoben dpkg-u. Za security imas projekt GLSA (Gentoo Linux Security Advisory), kateri ti pobere dol najnovejse security update-e.
110111001001010001010000


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

linux - kako začeti

Oddelek: Operacijski sistemi
151538 (1188) antonija
»

K3B problem

Oddelek: Operacijski sistemi
71203 (1081) theD3viL-
»

Gentoo kaj se dogaja?

Oddelek: Operacijski sistemi
462136 (1424) Pithlit
»

unmergal sem gcc

Oddelek: Operacijski sistemi
421764 (1510) borchi
»

manjka ukaz emerge

Oddelek: Operacijski sistemi
251269 (1039) Brane2

Več podobnih tem