» »

Železov III klorid

Železov III klorid

teedy ::

Pozdravljeni, ker bi rajši jedkal z temi granulami kot z kislino in peroksidom, me zanima kako ta stvar deluje? KLIK

Highlag ::

Zelo počasi. :D

Tekočino moraš segreti na 50oC, pa še potem zadeva deluje zelo počasi. Svetujem tudi mešanje tekočine med jedkanjem. Kemikalija ni hudo aktivna, vendar pusti na skoraj vseh materialih zoprne oranžne madeže, ki jih le težko odstraniš. Zato previdno.
Never trust a computer you can't throw out a window

rfmw ::

Jaz bi še dodal, da je mešanica uporabna veliko večkrat, kot HCl+H2O2. Ko enkrat zmešaš, lahko jedkaš s tem naslednjih 10 let, vsaj jaz imam še vedno 15+ let staro mešanico. Res je, da jedka počasi, hitreje jedka, če je segreta, ... Meni jedka stara mešanica okoli 45min do ure in pol, odvisno od temperature (na soncu manj, v garaži več).

Skratka, če hočeš "manj" nevarno jedkanico in manj dela (mešanje, paziti na čas jedkanja, itd..), je primerna za začetnike. Sam sem jo uporabljal sigurno 10 let, zdaj prisegam na HCl+H2O2... v 5 min je vse izjedkano>:D
Legendary 8RDA+ (reCAPed ;), XP1700+ 2108 @ 1.84 V, SLK900A AS3 @ 2500 rpm
1,5GB Samsung DDR333+Geil DDR400+SuperTalent DDR400 @ DC 200 MHz @ 6-3-3-2.5

teedy ::

Kako pa to segreješ, zmešaš in potem segreješ, ali segreješ vodo in nato
zmešaš granule notri? S čim naj zmerim saj približno temp.?


lp

Jackal ::

Nič ni treba merit temperature... Pravilo je čisto enostavno - bolj topla voda bo, hitreje bo mešanica jedkala.

Najboljše je najprej zagret vodo in jo potem prelit v eno plastično posodo in zmešat zraven te rumene kroglice. Problem bo, če boš hotel mešanico ponovno segret, ker bo začela jedkat pisker v katerem boš grel.

teedy ::

Ja kako pa pol to zdrži(baje) 15let?


lp

Highlag ::

Če si narediš iz kakšnega lexana ali stekla ozko visoko posodo lahko vanjo vtakneš tudi grelec za akvarije. Takšnega steklenega. Z njim lahko greješ vodo ali pa recimo tole kopel za tiskana vezja. Napelješ lahko še zračne mehurčke pa imaš še mešanje. Po uporabi pa naseliš notri še ribice.

No malo se hecam za tele ribice, samo grelec in mehurčki pa delujejo.
Never trust a computer you can't throw out a window

ql000 ::

Jaz sem zadnjič v Conradu kupil Fe III klorid. Doma sem jedkal eno ubogo ploščico 2 uri pa še ni bilo do konca zjedkano. Na eni tsrani ploščice je super zjedkal na drugi strani do polovice, na koncu je Fe klorid začel pobirat tudi vezice. Pot tistih dveh urah sem znorel in sem šel kupit kislino in peroksid, sedaj imam v 5 min vse zjedkano v piko! Zgodba z Fe kloridom je pri meni končana!

sparx ::

Jaz sem do sedaj za svoje hobi potrebe uporabljal le kislino, in mi je zoperno ker je le za enkratno uporabo. Nekaj sem gledal že za Fe III, in zasledil tudi izaraz "penjeno jedkanje" nevem točno zakaj se gre?
A mogoče kdo ve kaj bi še bilo za večkratno uporabo in da lepo jedka.

vres.ales ::

aha ta železov 3 klorid je za qrc. sem dosti jedkal z njim, pa gre ful počasi, in še ko sem prvič jedko....uničo DC pulover, blind hlače, pa še ene vansove šuhe:D :D :D :D

teedy ::

A pol mi svetujete, da raj s kislino pa peroksidom?A majo oboje v Astra Chemo, pa kok približn stane?


lp

Nejc Pintar ::

vres.ales: si pa pameten da greš u fensi-šmensy cunjah jedkad z Fe(III)kloridom:\
Lahko je biti prvi, če si edini!

ql000 ::

@teedy: jaz sem dal v mavrici za 1l peroksida in 1l kisline okrog 1500 - 1600 SIT. Pa ne pozabi si kupit latex rokavice, da ne boš s prsti pacal po kislini, ker ne bo fajn! Dobiš jih v vsaki lekarni, jaz sem kupil škatlo z 20-imi pari pa je prišla okrog 300SIT.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ql000 ()

teedy ::

Ja, samo jaz še nism polnoleten, mi bojo vseeno dali? Kaj pa mogoče v Astra Chemo-tu imajo, ker sem blizu doma?

rfmw ::

Železov tri klorid zdrži 15 let tako, da ko ga rabiš ga naliješ v banjico, odjedkaš in nato spet pospraviš v flašo. Sicer sem ga pa hranil tudi v plastični posodi in je še vedno ni razjedlo, tkao da ali steklo ali prava plastika...
Legendary 8RDA+ (reCAPed ;), XP1700+ 2108 @ 1.84 V, SLK900A AS3 @ 2500 rpm
1,5GB Samsung DDR333+Geil DDR400+SuperTalent DDR400 @ DC 200 MHz @ 6-3-3-2.5

vres.ales ::

Ni polnoleten lool:d
zakaj pa nebi dobo

]smetit ni treba, moderator]

Zgodovina sprememb…

  • polepsal: Azrael ()

Azrael ::

Od mene niso zahtevali dokumentov, ampak to je že precej let, kar sem kupoval in ne vem, če se je sedaj kaj spremenilo pri nabavi HCl in H2O2.

Drugače pri jedkanju s kislino, to moraš to delati na prostem, hlapi so strupeni in ne pozabi na zaščitna očala. Za prste ni problema, če ploščice kar ročno pobiraš ven, če se kmalu dobro umiješ, oči so pa čisto druga zgodba.

Še nekaj informacij.
Nekoč je bil Slo-tech.

teedy ::

vres.ales, neki ti bom povedu, v mavrici mi niso dali, v lekarni mi niso dali..., to še ni vse.

neoto ::

Jaz nekako kar prisegam na Fe(III)Cl. Zjedka dobro, res je, da moraš eno uro počakat, kar mi ni problem, saj vezij ne delam ravn vsak dan. Sem pa pred kakšnimi 14 dnevi kupil akvarijski grelec in pumpo za zrak (kakor se na hitro videl, je nekdo to tudi tukaj omenil) in še čaka na preizkus - moralo bi delovati...
Ne razumem pa, kako vam uspe 15 let jedkat na isto raztopino. Meni že po prvem jedkanju postane čisto zelena od klora in jedkanje se skoraj ustavi... (res pa je, da ponavadi kakšen deci naenkrat zmešam, nič več)

Nejc Pintar ::

treedy;a ti je problem it s fotrom, ali pa fotru rečt?
Lahko je biti prvi, če si edini!

teedy ::

Ja ni sam k sm napisu da mi nebojo dal pa je biu un zgori neki glasn, k sploh neve o čem se gre, pol se pa kr neki reži, sm že kupu:D


lp

VolkD ::

Kislina sama ni tako nevarna, kot je recimo baza v katri razvijamo positiv20 ali pa p501. Še več, kislina se sliši prav grozno in se ljudje bolj pazijo. V glavnem ob kratkotrajnem delovanju pobije predvsem gljivice, če jih imamo. ( V želodcu je tudi solna kislina ). Baza je precej bolj zahrbtna. Ne čutiš nič, le malo spolzko kožo. Po kake 10 minutah namakanja prstov, boste naslednji dan brez kože.

Več o celotni izdelavi tiskanin v domači delavnici pa tule :http://www.volknet.net/forum/viewtopic....

_pobesneli_ ::

Jaz sm mogu par let nazaj pustis vse moje podatke pri prodajalcu pa podpisat neko izjavo ,ko sm šel kupovat koncentriran peroksid.pa se starše sm mogu pripeljat s sabo :D ful so mi težili,to pa zato ker je je v solkanu pri novi gorici takrat odneslo pol bloka zaradi peroksida
Gregor

neoto ::

Nekaj še glede hitrosti jedkanja z železovim (III) kloridom:

Včeraj mi je zjedkalo dvostransko ploščico v manj kot 20 minutah. Raztopine nisem segreval, spuščal se edino mehurčke s pomočjo cevke napeljane v posodi in akvarijske pumpe za zrak. Če bi pa še segreval...

Brane2 ::

Kislina/peroksid kombinacija jo pa zjedka v 30 sekundah, pri tem se greje in spušča mehurčke kar sama.

Jebe* feriklorid. >:D
On the journey of life, I chose the psycho path.

neoto ::

In ti imaš kislino kar v sobi, kjer spiš? Lepo... :D

Brane2 ::

Zakaj bi jo imel v sobi ?

Te stvari so idealne za npr. agresivejše pucanje WC školjke pa še kaj. Koneckoncev bi jo pa tudi lahko imel tudi v sobi, ustrezno zaprto seveda. KOneckoncev jo imaš tudi denimo v želodcu...
On the journey of life, I chose the psycho path.

bbf ::

"KOneckoncev jo imaš tudi denimo v želodcu..."
pol pa vemo, s čim čimcnej jedkat ;)

no uglaunem, FeCl3 je mišljen za jedkanje s pomočjo zraka. tako kot pri HCl rabiš katalizator (H2O2) tud pri tej rabiš nek katalizator. Tu je ta navaden zrak. lahko pa čisti kisik, sam mal preveč eksplozivna zadeva bi bila. Lahko še zraven segrevanje.
pa ne jedkat obojestransko naenkrat! lohk da baker ni enakomerno naparjen na obe strani, treba je jedkat izmenično. že zjedkano stran lahko zaščitimo s taširokim selotejpom.

pa pri FeCl3 prav tako izstopa klor v plinastem stanju, ki je strupen, zato pozor!

neoto ::

Kako pa klor nevtralizirat?
Drugače pa ni problem imet odprto okno za 15 minut, kolikor traja jedkanje.

bbf ::

klor nevtzralizirat? bl težko.
rajš pejt jetkat vn na balkon.

gansta ::

neoto je izjavil:


Ne razumem pa, kako vam uspe 15 let jedkat na isto raztopino. Meni že po prvem jedkanju postane čisto zelena od klora in jedkanje se skoraj ustavi... (res pa je, da ponavadi kakšen deci naenkrat zmešam, nič več)


In pri meni , hcl+voda+peroksid, se lahko večkrat uporablja? Ker ko dam drugič notri, ni reakcije...?

lp

VolkD ::

Peroksid se v prisotnosti drugih kemikalij in svetlobe zelo hitro razgradi na vodo in kisik. Da bi tekočina za jedkanje bila spet uporabna je vanjo potrebno torej dodati le še nekaj peroksida. Ker pa se je količina vode zaradi razpada peroksida povečala je novo nastala mešanica nekoliko osiromašena tudi kar se tiče kisline. Lahko torej dodaš tudi to.
Še opozorilo. Tako mešanico je potrebno shranjevati v posodah z oddušnikom, saj nam navadno posodo lahko raznese kisik, ki nastaja ob razpadu peroksida.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

gansta ::

1.Hvala, bom preizkusil ob priliki, shranil jo bom kar v posodo od peroksida?

2. Kako je pa z mešanicami, do sedaj sem delal bolj na "uč", vendar ni bilo OK, probal sem pa od znanca nasvet 2:1:! (2=voda), vendar se po 2 minutah ni zgodilo še nič), imam pa vse 30%. Vem, da pa ne sme biti kar mehurčkov. Kak nasvet?

VolkD ::

Joj.. jaz tudi delam "od oka". Očitno imava različne oči :) Lahko pa enkrat ob priliki prideš do mene pa bova uskladila poglede.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

gansta ::

kako pa je približno tole od oka? 2:1:1 2=voda, ali kaj drugače?

Nima res nobeden izkušenj s tem?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gansta ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izdelava vezja

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
185396 (5097) mte
»

JEDKANJE: Kolikšna koncentracija kemikalij ?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
1211196 (8962) Double_J
»

bakrenje (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
566762 (4645) Pyr0Beast
»

TIV in Foto glossy papir (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
718032 (7203) Brane2
»

Kemikalije za jedkanje

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
207504 (7208) zcetrt

Več podobnih tem