» »

Mozilla Firefox praznuje prvo leto obstoja.

Mozilla Firefox praznuje prvo leto obstoja.

News.com - Od prvega izida Firefoxa 1.0, lanskega novembra, je bilo zabeleženih 106,4 miljonov dolpotegov brskalnika iz Mozilline domače strani. V začetku tega meseca je izšel Firefox 1.5 release candidate 1, ki ga trenutno testira okoli pol miljona uporabnikov in bo v par tednih doživel uradno izdajo. Med glavnimi novostmi tako nova različica prinaša avtomatske posodobitve in hitrejše brskanje po straneh.

Chris Beard, predsednik Mozille, je še dejal, da bodo po izidu različice 1.5 začeli z agresivnejšim razvojem. Tako bi naj Firefox 2 izšel v sredini prihodnjega leta, Firefox 3 pa v prvi četrtini 2007. Prav tako pa bodo pri Mozilli z novim letom začeli z rednimi posodobitvami varnosti in stabilnosti vsakih 6-8 tednov. Nujni varnostni popravki pa bodo izhajali po potrebi tudi med rednimi popravki.

Vse najboljše in kar tako naprej!

39 komentarjev

mtosev ::

Best browser ever!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zvesti uporabnik že od beta 0.8.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Apple ::

Hmm, a kdo ve, zakaj se mi več ne prikazujejo flash animacije v FF-ju? Izklopil sem Adblock, ponovno inštaliru in FF in dodatek za Flash...
Spomnim se, da se mi je to začelo pojavljati, odkar mi je FF zatežil, da obstaja novejša različica za prikazovanje flash animacij. :\

Drugače pa, odkar uporabljam FF, Ne rabm več nobenga spywera na mašini... :D

IE, skrij se. >:D
LP, Apple

ghaefb ::

Go Gecko !
Uporabnik od Firebirda naprej. Kaj je bila takrat verzija 0.6 ? neki takega...
_ghaefb

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ghaefb ()

dulkocar ::

Dr. Palm, z osmo verzijo flasha precej stvari zajebava. V podjetju imam 2 aplikaciji, ki (razen workarounda) ne delujejo v zadnji, torej osmi verzji flasha ... Stick to 7. :)

101 ::

Sam uporabljam 1.5beta2. Ali se bo sama updejtala na 1.5 končno verzijo ali bom moral zopet na novo inštalirat?

Apple ::

Dulkocar: hvala. Če bi ti lahko dal zvezdice, bi jih dobil 5 :D .
LP, Apple

kronik ::

hehe a zato meni ne delujejo flash strani pa sem tudi ze vse zivo izklopil pa ne pomaga!

ginekolog ::

zaradi takih banalnosti pa jaz imam raje maxthon :P
Divers do it deeper.

Apple ::

ginekolog: tale Maxthon ima IEjevo podvozje, torej je light švicarski sir.
LP, Apple

Nejc Pintar ::

Boljša je taka primerjava:
Maxthon je kot hlače, s sto luknjami od katerih jih je 50 preluknjanih
Firefox pa kot bi imel vsake toliko popolnoma nove hlače:D
Lahko je biti prvi, če si edini!

ginekolog ::

ja samo na srečo se mi kot power userju spyware izredno težko namesti. Za maso je s stališča varnosti gotovo boljši ff.
Divers do it deeper.

VidKo ::

My evolution:
Netscape -> Mozilla -> Firefox

Defender_X ::

Ja vse naj firefoxu
Jaz tuidi sem zadovolni uporabnik že od 0.9 verzije

MrStein ::

101 : mislim da se sam updata. Samo hec je, da ne moreš ročno zagnat update (kot v1.0.x), ampak moraš počakat, da se njemu "zazdi"...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

BendeR ::

Na Foxu že od 0.2 - takrat je bil še Phoenix. :D

Že večkrat probal presedlat nazaj na Opero, a brez uspeha. Sem (pre)len, da bi zadevo izpeljav. >:D

Roadkill ::

Z firefoxom že od Netscape 3.x verzije. ;)

Drugače so pa pri meni "problemi" s flashom povezane s tem, da sem že nekaj časa na Beta in RC verzijah. Ko bo 1.5 uradno zunaj, bo tudi flash deloval brez problema IMO.

Najtežje pa pričakujem Sunbird 0.3, ki naj bi izšel te dni enkrat.
Ü

[BISI] ::

MrStein: No ja... Deluje tudi rocno, morda se ni deloval kanal, ko si to preizkusal.
Mnogi: Kar se tice Flasha. Pred par dnevi se je v sedmi verziji znasla luknja (malenkost vec o tem tukaj, bolj podrobno pa tukaj) ... Uporabnikom novejsih operacijskih sistemov priporoca Macromedia nadgradnjo na osmo verzijo, starejsih pa na 7.0.60 oz. 61, ker osmica ni podprta v Windows 95 in NT ter Mac Classic. Torej glej, da bos dobil najnovejso verzijo sedmice, ce ze hoces ostati na njej.

Heh, presenetljiva novica prihaja iz Francije, kjer opravlja XitiMonitor raziskave o brskalniskem trgu. V Sloveniji je po zadnji raziskavi 31,86% uporabnikov Mozille (torej klasicne Mozille, Firefoxa in ostalih derivatov), kar nas uvrsca na drugo mesto takoj za Finsko (procentualno seveda).
And then I saw her face... Mozilla Firefox

Gizmo_X ::

Še vedno pri Maxthon-u.0:)

IE -> netscape -> opera -> firefox -> opera -> firefox -> maxthon.

netscape = netscape + mail + web editor
opera = bila hitrejša, mnogo nastavitev
firefox = enostaven, a prepočasen
spet opera, vendar se prevečkrat sesula pri raznih javanskih oknih
ponovno firefox, se vsaj sesuval ni

na koncu pa seveda maxthon, vse odpira kot želim.0:) Seveda, če je pa baziran na IE...:\ Me ne gane.:P :D Ima vse, kar potrebujem. Mogoče pogrešam hitrost opere.:\ Mogoče.:8)

Kljub vsemu pa se firefox širi kot virus. Vsaka čast.:D
Don't pay the BILL at the big GATES.

Kami ::

hb

Azrael ::

Zeh, število DL ni nobeno merilo razširjenosti, sploh pri FF, ko je vedno treba sneti cel komplet, tudi ko se cifra verzije spremeni za 0.01. Redni novi bugi z novimi verzijami pa skrbijo, da se tisti števec lepo vrti. Dvomim, da se bo število uporabnikov FF, kdaj globalno povzpel čez 8%, 10% je pri takem brskalniku, kot je, že ZF.

In kdaj bodo brihte programerske, ki delajo na FF, končno pogruntale, da je FF potrebno spisati na novo, ker je sedaj samo sestavljanka z vseh vetrov, s preveč nepotrebne krame in bugi?

No ja, treba priznati FF, da je opravil vsaj eno dobro stvar, prisilil MS k razvoju IE.
Nekoč je bil Slo-tech.

Roadkill ::

>>In kdaj bodo brihte programerske, ki delajo na FF, končno pogruntale, da je FF potrebno spisati na novo, ker je sedaj samo sestavljanka z vseh vetrov, s preveč nepotrebne krame in bugi?

Zanimivo. Pri mozilli/firefoxu je bil že parkrat narejen skoraj kompleten code rewrite... me zanima, kolikokrat so ga naredili za IE. :)
Ü

Looooooka ::

upam da jih bo meu cim manj(rojstnih dnevov) =)
pr ie...si lahko popolne rewrite prvoscjo sam tokrat kolkrat ti ob novi verziji pise da podpira sam te pa te verzije winsev.
Why? Ker za razliko od vseh mozilla freebijev more bit njihov ie backwards kompatible za te verzije,ker je integriran v winse.
En tak rewrite je zdej ie 7...pa se tle bojo vse "Moznosti" na voljo sele pr Windows Vista.

MTm2H37rqt7B ::

Ravnokar mi je FF 1.5rc1 avtomatsko updejtal na FF 1.5 (final?)

nicjasno ::

Na domaci strani nic o tem ne pise.
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com

Roadkill ::

Ha, tudi jaz sem ga updatal na 1.5 :)
So morda nevede izdali final verzijo? :)

Je pa fajn vidt, da so (končno) urihtali, da ti updata le par kb in ne celotne inštalacije.
Ü

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Roadkill ()

krho ::

Tudi meni je zatežil, da je update, vendar so datumi datotek enaki kot pri RC1 2.11.2005, pa če pogledaš build string (Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8) Gecko/20051025 Firefox/1.5) tudi nekaj ne štima.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Spajky ::

Dr. Palm, treba razlikovati "motor" za prikaz strani in browser. Maxthon JE browser, ki uporablja IE engine kot Firefox rabi Gecko engine. AOL-ov (netscape8 se mi zdi) je pa browser, ki lahko uporablja oba enđina!

Prednik Maxthona (MyIE) pa je bil samo add_on !!! Kako to vem? Imam instalirani obe lite verziji za test (uporabljam MyIE2) in Maxthon ima svoje nastavitve, ki niso skupne z IE [imam gor 5.01sp2-samo browser /2Mb!!!/ - najhitrejši in ne_Bloated IE popatchan, louda se tikTak!] Ja Maxton z IE engine je ko šus (ma poflikana/dizejblana sranja in luknje v IE enđinu, ma vse kar majo ostali in JE hiter! Že tudi MyIE2 je mel večino stvari pošlihtanih!

Problem IE browserja je v default varnostnih nastavitvah v glavnem in luknjah v zadnjih verzijah, ko so samo dodajali nepotreben bloat in "fičrs" in ker si običajen folk ni popravkov nalagal, tako kot si malo naprednejši/zavednejši updejtajo Firefox. Pa ker je Billy-ju trebalo par let za napravit tabse ...

Jest sem sprobal kar nekaj raznih "browserjev" (tudi najbolj "in" Firefoxa) in sem se še vedno vrnil na to kar mam, ker nočem, da mi programi žrejo brez veze sistemska sredstva in plac na disku.

Sicer je pa preferenca za browser glih tako stvar okusa, podobno kot avti :-) ... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

64202 ::

> In kdaj bodo brihte programerske, ki delajo na FF, končno pogruntale, da je FF potrebno spisati na novo, ker je sedaj samo sestavljanka z vseh vetrov, s preveč nepotrebne krame in bugi?

Konqueror - KDE4 bo baje tudi na winsih deloval tako da FF tko dol leti jooo :D :D
Upam sicer da bo bolj standard compliant kot 3.4 (javascript + dom na parih mestih fejst sepa)... sicer 3.5 ki bo izdan v bliznjem baje prestane acid teste!
I am NaN, I am a free man!

[BISI] ::

Azrael: Ne natolcuj v prazno... Prenosi seveda niso nobeno merilo razsirjenosti, a kaj sploh je merilo razsirjenosti?! Statistike so merilo razsirjenosti? Ena prikazuje globalno uporabo pri malenkost vec kot 8%, druga kaze 12%, tretja kaze 16% ... Katera je "prava"? Ameriska, nizozemska ali francoska?
Heja, potem ze spet natolcevanje v stilu, kako je napolnjen z nepotrebnimi stvarmi in da ga je potrebno spisati na novo. Firefoxa ne bo nihce spisal na novo, k vecjemu bi lahko zahteval, da se spise na novo Gecko ali kaj drugega... Ne bluzi, ponovno programiranje Gecka (ali cesa drugega) bi bila najvecja napaka. Ne samo, da bi ta postopek trajal spet kaksna stiri leta, zasli bi tudi z dobro zastavljene poti. Platforma, taksna kot je, je zastavljena dobro - refaktorizacije pa se dogajajo ze sedaj v zacetku Gecka 1.9 in se bodo dogajale tudi v prihodnosti.
Looooooka: Ne pisi neumnosti. Internet Explorer ni prepisan ob vsaki izdaji Windowsev in tako bo tudi z Internet Explorerjem 7. Ce se odpravi dva css hroscka (IE7 Beta1), se to ne pomeni, da je IE team naredil rewrite brskalnika. Prav tako ni naredil rewrite ob izdaji velikih varnostnih popravkov ob izdaji SP2 (le kako bi jo naredil, ce je po izdaji IEja 6 razpustil celotno IE ekipo?!) in kljub temu ni vec backwards compatible, kar ocitas mozilla freebijem (ne vem zakaj potem deluje Firefox 1.0 na windows 95, najbolj varen IE pa ne... Windows 98/Me/2000?). Ko bo IE team dejansko izvedel rewrite dragi Looooooka, bo v oknu "credits" manjkala navedba za Mosaic.

Vsi, ki ste prejeli ze nov update. Prejeli ste pravi update. RC2 bo namrec tudi koncna razlicica, ce ne bo sprememb. Torej, ce ne bo napak, imate ze namescen Firefox 1.5. :)
And then I saw her face... Mozilla Firefox

mathjazz ::

www.getfirefox.com

urban99 ::

hoho, 2. mesto? Super!!! Zadnjič, ko sem gledal to lestvico, sem penil, ker Slovenije sploh ni blo na njej. Sem sicer imel občutek, da smo kar "dobri", ampak tale rezultat je zame kljub vsemu preenečenje.

CaqKa ::

mene je kar sram. fuj. tale firefox.

rabimo na totem stju malo več zagovornikov opere da se stanja izenačijo.
pa ie7 bi tudi lahko prišel že enkrat.

Poldi112 ::

Edino kar je pomembno je da IE-ju delez pada.
Je pa lepo videti da smo enkrat na vrhu. Naslednje leto prehitimo tudi fince.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Gregory ::

Krho: Zavisi od tega, kaj imaš instalirano. Če imaš Nighty verzijo in v firefox\defaults\pref channel-prefs.js datoteki pot do Update serverja nastavljeno na pref("app.update.channel", "nightly"), potem prejemaš delne sprotne posodobitve takoj, ko so na serverju na voljo.
Če pa imaš Beta verzijo in pot nastavljeno na pref("app.update.channel", "beta"), potem prejemaš posodobitve t.i. Milestone različic ( PR1, PR2, itd).
V vsakem primeru se lahko zatakne z razširitvami in temami, če jih uporabljaš.

Kaufmann ::

A kdo ve kaj naj nastavim da bom lahko downloadal extension?
Napiše mi "Software instalation is currently disabled. Click Edit optins to enable it."
Pod options sploh ni nikjer take nastavitve.
Help
ni podatka

mchaber ::

4. link ne dela
.

MrStein ::

BISI:
MrStein: No ja... Deluje tudi rocno, morda se ni deloval kanal, ko si to preizkusal.

Kak pa ?
FF 1.0.x je imel gumb "Update Now", ki ga pa v 1.5.x ne najdem.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

[BISI] ::

(MrStein: preskoci prvi odstavek :))
Verzija 1.5 ima bolj agresivno strategijo, kar se tice updatanja. Privzeto je Firefox nastavljen, da preverja, ce obstajajo posodobitve in jih samodejno namesti. V nastavitvah (options/preferences > advanced > update) lahko nastavis, kako naj Firefox ravna, ce najde posodobitev (When updates to Firefox are found:) - privzeta moznost je torej tista, da sname update in ga namesti ter ti vrze na zaslon obvestilo; druga izbira pa ponuja le obvestilo o posodobitvi in nato zahteva ukaz uporabnika.

Naslednja nastavitve niso priporocljive za neuke uporabnike (MrStein: beri odgovor :))...
Za tiste, ki bi radi zares rocno preverjali, pa velja sprehod v about:config. :) Filtriraj za "app.update.auto", desni klik na nastavitev in klik na toggle. Firefoxa na novo zazeni in potem dostopaj preko menija do posodobitev (Help > Check for updates...).
And then I saw her face... Mozilla Firefox

krho ::

No pred nekja trenutki mi je potegnil dol nov update (Zgleda, da je to RC3 ?) V glavnem ni mu usplelo updejtati exe datoteke. Sedaj pravi da bo dol zvlekel celo verzijo?!, To se mi je zgodilo tudi v filmi, na 3 računalnikih (ampak pri updejtu iz rc1 na rc2). Slabo so naredili tale partial update.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: krho ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Firefoxov delež vztrajno raste

Oddelek: Novice / Brskalniki
443713 (2910) mathjazz
»

Mozilla napada mobilne telefone

Oddelek: Novice / Brskalniki
52362 (2362) darkolord
»

Firefox nad pričakovanji (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
576261 (6261) kopernik
»

Firefox naskakuje 10-odstotni delež

Oddelek: Novice / Brskalniki
283323 (3323) BigWhale
»

Popravki za IE od sedaj samo za Windows XP

Oddelek: Novice / Varnost
293133 (3133) MasterMind

Več podobnih tem