» »

Sobotno branje

Sobotno branje

Slo-Tech - Na različnih koncih interneta kot gobe po dežju rastejo testi novih izdelkov, pa naj bodo to grafične kartice, matične plošče, hladilniki, ali pa kaj drugega, zato smo pripravili kratek povzetek dogajanja zadnjih dni.

Začnimo pri matičnih ploščah. Verjetno skoraj vsi poznate nVidiino implementacijo sočasne uporabe dveh grafičnih kartic, SLI, ki naj bi v pravljičnem svetu omogočal kar dvojno število sličic na sekundo v primerjavi z le eno grafično kartico. Prva inkarnacija tega sistema je razdelila 16 stez PCI Express vodila dva enaka dela z 8 stezami, kar pa bi znalo postati z napredkom grafičnih kartic omejujoče. Zato so nVidiini inženirji pripravili nov čip, ki podpira kar 40 stez (32 se jih porabi za grafični kartici, ostalo pa za PCI Express vodila s po eno ali štirimi linijami). Prvi matični plošči z novim naborom, ki so ju uspeli testirati na Anandtech-u, sta Asusovi rešitvi za Intel in AMD procesorje. P5N32-SLI so sicer dobili v roke že prejšni četrtek, zato pa je test različice, ki podpira AMD64 procesorje, A8N32-SLI, toliko bolj svež.

Omenimo lahko še prvo matično ploščo na Intelovem 975x veznem čipovju, ki sicer še ni v prodaji, niti je še niso testirali, si jo boste pa lahko kar sami kupili že 14. novembra, Gigabyte je namreč na svoji strani že predstavil vse bistvene lastnosti modela GA-G1975X - zanimiva sta predvsem vetrovna tunela. Vsak od njiju ima po dva ventilatorja, hladita pa napajalno vezje procesorja ter severni most čipseta. Izdelek naj bi bil namenjena predvsem navijalcem, velja pa še omeniti, da na njej počivata dve čistokrvni PCI Express x16 reži.

Shamino, eden bolj znanih navijalcev in podiralcev različnih rekordov (frekvenca, število 3D Mark točk, ...) je za VR-Zone pripravil precej obsežen test ene prvih matičnih plošč s podporo Crossfire, DFI Lanparty UT RDX200 CF-DR. Plošča je zelo podobna obstoječim iz iste serije, ima pa kar nekaj izboljšav, ki jih bomo kaj kmalu ugledali tudi na verziji SLI-DR eXpert.

Na strani GotApex, ki je sicer namenjena nakupi komponent po čim nižjih cenah, pridobivanju kupončkov za popuste ipd., so primerjali dve ATI Radeon X800GTO grafični kartici, ki sta bili izdelani v tovarnah znanih izdelovalcev, HIS in Sapphire. Izdelek slednjega je bila sicer verzija GTO2, iz omejene serije, ki naj bi se v celoti odklenila na X850XT, saj je zgrajena na istem, R480, grafičnem procesorju. Kakorkoli že - nad obema karticama so bili zelo navdušeni.

Ura je že pozna in za danes bo to vse - jutri lahko pričakujete drugi del novice.

6 komentarjev

MrStein ::

"obsežen test ene prvih matičnih plošč s podporo Crossfire, DFI Lanparty UT RDX200 CF-DR"

Link bi moral biti na besedi "test", ne pa na imenu plate. Ker kaže na test, ne pa na home page od plate ali kaj podobnega.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Jernej L ::

tole no ravno sobotno ampak nedeljsko branje :P

iNN ::

Se strinjam :)
==

PrimozR ::

Sej sem hotu vse v enmu kosu, pa sta včeraj starša že spala (pod mojo sobo mata spalnico), tko da sem na polovici prekinu, napisu da dons dokončam, je pa Matek tale del že objavil. Sobotno branje pa ker je bla objavlena še v soboto :)

Jernej L ::

objavljeno je bilo 3 minute do nedelje.. :/

kuglvinkl ::

Dejte nehato no... Mislim, kakšni komentarji. Posvetite se vsebini, ne pa minutam objave. :'(
Your focus determines your reallity


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Abit AW9D-MAX prihaja

Oddelek: Novice / Matične plošče
193255 (2660) DJ MartiNi
»

MB A8N32-SLI Deluxe vs. A8R-MVP

Oddelek: Kaj kupiti
81253 (1049) igor0203
»

Asrock 939 Dual-SATA2 + Socket M2 upgrade (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Matične plošče
658825 (6779) SavoS
»

Procesorske novice

Oddelek: Novice / Procesorji
343224 (2251) PrimozR
»

Katero LGA 775 maticno, in kje dobit Asrock P4Dual-915GL

Oddelek: Kaj kupiti
61313 (1245) Dr_M

Več podobnih tem