»

Radeon X1300 za vodilo PCIe x1

HIS Radeon X1300 PCIe x1

Slo-Tech - HIS je predstavil grafično kartico Radeon X1300 za vodilo PCIe x1. Nizkoprofilna grafična kartica podpira do 512 MB pomnilnika s pomočjo tehnologije HyperMemory, Shader Model 3.0 ter tehnologijo AVIVO ter ima Dual Link DVI priključek. Po besedah proizvajalca omenjena kartica predstavlja rešitev za vse s potrebo po več zaslonih, saj pri sočasni uporabi primarne grafične kartice ter n-kosov Radeona X1300 na PCIe x1 lahko na svoj računalnik lahko priključimo n x 2 + 2 monitorja.

Za hlajenje grafičnega procesorja skrbi HIS-ov iFan z glasnostjo pod 20 db, čeprav bi na kartici takega kalibra pričakovali pasivno hlajenje.

Več o novi grafični kartici v HIS-ovem poročilu za javnost.

22 komentarjev

Zbirka testov

Slo-Tech - Spet je nedelja in spet je tu zbirka nekaj testov za vse, ki čez vikend nimate početi kaj drugega. Tokrat je največ novosti prav na področju grafičnih kartic in parjenju le-teh v dvojice za vsako dodatno dih jemajočo sličico.

Če začnemo z možnostmi parjenja grafičnih kartic, je zagotovo prvi postanek Tom's Hardware, saj so do potankosti opisali tako CrossFire kot SLI. V testu so primerjali ASUSovi matični plošči, A8R-MVP (bazira na Radeon Xpress 200 veznem čipovju) in A8N-32 SLI Deluxe, ki pa je osnovana okrog svežega nVidiinega čipovja, nForce 4 SLI x16. Kasneje so primerjali tudi nVidiin način parjenja kartic, SLI (z dvema 7800 GT grafičnima karticama) z ATIjevim CrossFire, kjer pa so sparili X850XT ter X850XT Master kartico (za pravilno delovanje je potrebna posebna kartica z dodatnim čipom).

Ravno nakupujete novo grafično kartico in denar ni ovira? Potem si le oglejte primerjalni test nVidiine paradne serije, GeForce 7. V testu sicer ni bila uporabljena najhitrejša...

13 komentarjev

Nedeljsko branje

Slo-Tech - No, pa nadaljujmo. V prejšnji novici sem obljubljal tudi teste hladilnikov, še prej pa še nekaj o grafičnih karticah.

Na X-bit labs so pod drobnogled vzeli ne eno, temveč dve grafični kartici, Asusovi <i>ekstremni</i> 7800 GT. Azijci so se tokrat požvižgali na referenčni dizajn in na vezje modre barve čipe prispajkali po svoje. Tudi hladilnik ni originalen nVidiin, namenjen 7800 GT karticam, temveč je zelo podoben tistemu z Asusove serije nVidiinih grafičnih kartic 6800.

Na X-bit labs so pripravili tudi zanimiv slovarček za vse, ki vas zmedejo imena, kot so 7800 GTX, 7800 GT, 6800 Ultra, 6800 GT, X850XT, X850PRO, X800XL, X1800XT, X1800XL, ... V njem je poleg imena grafične kartice v tabeli navedeno še kodno ime jedra, izdelovalni proces, vodilo kartice, tip in količina pomnilnika, število cevovodov v jedru, zadnja podprta verzijo DirectXa, frekvence in širina spominskega vodila.

Če imate toplotne težave s svojim kavnim mličkom in uporabljate le tovarniški sistem za...

4 komentarji

Sobotno branje

Slo-Tech - Na različnih koncih interneta kot gobe po dežju rastejo testi novih izdelkov, pa naj bodo to grafične kartice, matične plošče, hladilniki, ali pa kaj drugega, zato smo pripravili kratek povzetek dogajanja zadnjih dni.

Začnimo pri matičnih ploščah. Verjetno skoraj vsi poznate nVidiino implementacijo sočasne uporabe dveh grafičnih kartic, SLI, ki naj bi v pravljičnem svetu omogočal kar dvojno število sličic na sekundo v primerjavi z le eno grafično kartico. Prva inkarnacija tega sistema je razdelila 16 stez PCI Express vodila dva enaka dela z 8 stezami, kar pa bi znalo postati z napredkom grafičnih kartic omejujoče. Zato so nVidiini inženirji pripravili nov čip, ki podpira kar 40 stez (32 se jih porabi za grafični kartici, ostalo pa za PCI Express vodila s po eno ali štirimi linijami). Prvi matični plošči z novim naborom, ki so ju uspeli testirati na Anandtech-u, sta Asusovi rešitvi za Intel in AMD procesorje. P5N32-SLI so sicer dobili v roke že prejšni četrtek, zato pa je test...

6 komentarjev

Intel Developer Forum 2005

AnandTech - Te dni poteka v San Franciscu pod taktirko Intela IDF 2005 (Intel Developer Forum 2005). Šlo naj bi za enega najbolj zanimivih IDF-jev zadnjih petih let (vsaj tako pravi avtor članka na AnandTech), saj je Intel takoj presenetil z napovedjo prihajajočh novih arhitektur mikroprocesorjev imenovanih Woodcrest, Conroe in Merom, ki bodo na voljo v drugi polovici prihodnjega leta.

Gre za 64-bitne procesorje, ki bodo izdelani v 65 nm tehnologiji. Samo Conroe naj bi imel 5-krat višje razmerje zmogljivost/Watt, pri čemer so se pri Intelu zelo potrudili, saj je že podatek, ki ga navaja Intel, da bodo letno uporabniki porabili milijardo dolarjev manj denarja (podatek velja pri 100 milijonih računalnikih) za elektriko, dovolj...

15 komentarjev

Primerjava Dooma 3 - Windows vs. Linux

AnandTech - Gotovo vsi poznate legendarno streljačino Doom. Potem tudi veste, da je pred nedavnim izšla tretja različica, Doom 3. Ko so nedavno avtorji izdali še različico Dooma 3 za Linux, so se začela pojavljati vprašanja, na katerem operacijskem sistemu deluje igra hitreje. Ljudje na AnandTechu so se odločili narediti temu konec. Testirali so 6 nVIDIInih grafičnih kartic, od GeForca 5600XT do GeForca 6800 Ultra. Prišli so do nepričakovanega zaključka, da je igra na Linuxu do 25% počasnejša, kot na Windowsih.

Če bi testirali z ATI-jevimi grafičnimi karticami, bi verjetno prišlo še do večje razlike, saj je ATI "znan" po svojih gonilnikih za Linux.

21 komentarjev