» »

Linux multi monitor

Linux multi monitor

tec ::

Kako v linuxu nastavit, da dela na vec monitorjih, oz. na treh? Trenutno sicer se nisem pred tem problemom, vendar bi rad prej zvedel cim vec. A obstaja kaksen program, ki je temu namenjen? Pod winsi imam ultramon.
Hvala

kriko1 ::

Kaksen distro pa uporabljaš? Ponavadi je sax ali sax2.

Brane2 ::

Za to načeloma ne rabiš posebnih programov. Dela z obstoječimi driverji X11, samo v xorg.conf mu moraš dopovedat, kaj bi rad.

Zaslone lahko zlagaš skupaj na različne načine. Lahko vsi skupaj tvorijo en displej, lahko pa so namenjeni več displejem.

Pri tem ni nujno,da so vsi monitorji na eni kartici. Stvar naj bi v načelu znala krmiliti vse izhode na vseh karticah, ki jih imaš v sistemu.

Če bi rad več monitorjev sestavil v en velik zaslon, potrebuješ Xinerama razširitev. Ta je praviloma del X11 paketa, lahko pa jo vklopiš tudi v okviru samega driverja za nVidia kartico (z opcijo TvinView). Tavarianta je boljša od Xinerame v X11, ker je hitrejša in ima manj omejitev (pri Xinerami baje lahko samo en monitor uporasblja OpenGL itd).

Tole tipkam na tako konfiguriranem stroju. Pred seboj imam dva CRTja, vsak s po 1600x1200, ki sta leva in desna polovica displeja 3200x1200.

V levi polovici ti tipkam tole, v desni pa gledam film. :D
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Brane2 ()

Nimam se nobene distribucije, ker se iscem ustrezno za workstation. Trenuto se najbolj nagibam z debianu. Z linuxom nimam ne vem kaksnih izkusenj, ker sem pred leti gor delal, pa se to vse v konzoli, tko da z X-si nimam izkusenj. Sam tolk, da se ve koliko vem.

Sistem bo
A64 na NF3, na prvi graficni, Matrox G550 bosta dva monitorja, na drugi radeon 7200 pa se tretji. Trenutno na win masini ima matrox monitorje 1 in 3, radeon pa 2 in 4.

Kako naj delujejo sicer ne vem, pod win imam nastavljeno kot da je en sam. Rabim pa, da imam na enem delovno okolje, na drugem vsa orodja in na tretjem browser,mail,.. Kasneje bom dodal se cetrtega, ki bo namenjen samo pregledu resursov, vcasih je bil to top, kaj je zdej ne vem. Konzola naj bi bila "tista prava" alt+f1 in ne okno v X-ih. Ce me razumete. Bo pa cetrti postavljen nad sredinskega. Kako dostopat do te konzole vmes ko laufam xwin mi se ni jasno. A se sploh da to? Pa kako se potem prestavim v konzolo. Da bi sel sam z misem gor verjetno ne bo slo.

Uglavnem, zanimalo me je predvsem to, da vem da se to da usposobit. Kako, bom pa ze potem spraseval, ko dejansko zacnem s tem delat.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tec ()

Some heavy gear. The One is back ! >:D

Konzola naj bi bila "tista prava" alt+f1 in ne okno v X-ih.

Nasvet: če se da, go with nVidia. Ne vem, kako je z driverji opremljen Matrox, a nVidia je dobra. Tudi dva monitorja na kartico nista problem.

Mešanej navadnih terminalov in Xov zna biti problem. Ni pa nujno. Vem, da je recimo trenutno v gentoo-kernelu 2.6.13 tudi novi nvidia framebuffer, ki pa ne dela srečno ob X11 nvidia driverju za grafično, čeprav naj bi in tudi bo prej ali slej. Takrat se boš lahko hecal z večimi karticami in mešanimi displeji. Mogoče se lahko tudi sedaj (da upravlja nvidiafb modul en monitor, nvidia X11 driver pa vse ostale), vem pa da preklop še ne dela vedno (semtertja na kakem kernelu 2.6.13-rX dela, potem pa spet ne).

Poleg tega pa, zakaj rabiš navaden terminal ? Saj vedno lahko kak monitor podrediš posebnemu displeju, na katerem poganjaš recimo XTerm ali kaj podobnega- brez podokna/torej na celem monitorju.

Hehe....ubistvu imam samo rad vse na oceh. Ko se enkrat navadis na vec monitorjev ti nic drugega ne pride vec v postev. Se na dveh mi je sedaj prevec utesnjeno. Pa CRTji so itak dost poceni, da si lahko privoscim 4 komade.
Imam pa 3xLG F700B in kasneje en mali LCD.

Zal bosta morala ostat matrox in radeon. Razen mogoce, ce kje najdem nvidia za pci slot. Matrox pa obvezno ostane. No, terminalu se lahko tudi odrecem, ce ne bo slo, tko da bi bil xterm kar ok, ce se ga da laufat v fullscreenu.

Zaenkrat hvala, bom nadaljeval temo, ko dejansko postavim sistem. Aja..sicer off, vendar vseeno. A rabim kaksno posebno distribucijo za A64? Trenutno vlecem dol debian-31r0a-i386-binary-1.iso, pa me sam zanima ce je ok, al rabim kaksno 64 verzijo?

Debiana sicer ne poznam, a glede na ime tole slabo kaže. Videt je, da vlečeš dol 32-bitno zadevo za x86 stroje.

Delalo najbrž bo, samo če se ne motim, si hotel 64-bitno distribucijo. Če je tako, bo verjetno tvoja prva izbira Gentoo.

Ubistvu mi je vseeno. Verjetno je edino to, da bi 64 bitni os hitreje laufal kot 32. No, gre se mi predvsem za grafiko in kodiranje, ostalega itak ne bom gor delal. Distribucija mi je pa tudi vseeno kaksna je. Ne vem no, sem odprt za predloge.

No, potem vsaj probaj Gentoo64. Stvar je še vedno lahko tudi 32-bitna obenem.

Le izberi moderen profil (recimo 2005.1) ko boš to nastavljal in stvar ti bo avtomatično prevedlla ključne libraryje tako v 32-bitni kot v 64-bitni obliki in to boš lahko določil tudi za kako aplikacijo, kjer to ni že avtomatično nastavljeno (recimo wine) itd.

Če nimaš jasne ideje, kaj bi rad, potem mogoče začni tu. Word of warning: pred tem si na siteu preberi literaturo o Portageu in vsaj enkrat pred inštalacijo pojdi skozi opis postopka in ga poskusi razumeti.

Če se kje ustavi, poišči odgovor na Gentoo forumu.

Aja, če rabiš kak vzorčni config fajl, s katerim lahko začneš, ti lahko "posodim" svojega... :)

No, hvala...sedaj imam dovolj materiala za naprej. Pa da zakljucimo, ker sva ze prevec off teme.

Poldi112 ::

Jaz imam matrox g400. Dual head dela brez problema z njihovim driverjem, nisem pa mogel usposobiti dodatne graficne (poiskusil eno pci in tisto ki je ze na plati). Je pa tudi res da sem verjento malo prehitro obupal.

Vsekakor me pa zanima kako bo slo tebi.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

christooss ::

Tukej je en sample xorg.conf

Link

Na koncu datoteke je napisana pozicija ekranov.

V biosu morš pa še naštimat katera kartica je default. Pri men je bla v biosu PCI cko da se je boot proces prikazoval na monitorju, ki je bil vanjo priključen. GDM se mi je pa zalaufal na AGPju.

Samo mi ni ratal ustvart da bi delovala oba ob enem. Ker so neki gonilniki je++++ moja težava. Mogoče če bi kdo znal povedat :)ne da se mi pa šeenkrat pisat :P
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

Zgodovina sprememb…

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Multi-monitor setup - Kje in katere kupiti?

Oddelek: Kaj kupiti
222764 (2229) LuiIII
»

Vračilo izdelka v 'klasično' trgovino

Oddelek: Pomoč in nasveti
244142 (3567) Zheegec
»

Grafična težava s Thunderbirdom na Ubuntu Netbook 10

Oddelek: Operacijski sistemi
101144 (1028) Icematxyz
»

live cd na usb kluč