» »

Obdelava digitalnih fotografij

Obdelava digitalnih fotografij

kuglvinkl ::

OK, zanima me, če preden date tiskat fotke iz digitalcev kaj obdelate.

Predvsem me zanima, ali jih obrežete. V nekem studiu so mi dejali, da, če jih ne bom obrzal sam, jih bodo oni. MOžno je torej dobit 10×13,6, ne pa 10×15.

+ ali si pošlihtate barve, kontrast ipd.

+ ali zmanjšate ločljivost, če jih date tiskat samo na "10×15" in imat fotke v ločjivosti nprš 3200×2500.

Thnx.
Your focus determines your reallity

Širajzl ::

Kako jih boš pa sam obrezal?

kuglvinkl ::

Kako to misliš?
Your focus determines your reallity

CaqKa ::

zanič studio.. oziroma fotolab.. vsi današnji fotolabi že imajo tudi digiformat 10x15 tako da ti ni treba nič obrezovat.. poleg tega še ponavadi je ta format najcenejši.. še celo cenejši od 9x13
določene obrežen in jih predelam..
če pri kateri štelam še barve ipd, potem studiu jasno nakažem da mi naj oni nič ne spreminjajo barv ker sem že vse sam naštelal.

ne jih ne zmanjšam.. čeprav bi bilo o tem vredno razmislit, saj vedno več pošiljam v razvijanje preko neta... čeprav zdaj ko imam 786kbps uploada, več ne razmišljam v to smer.

glede dpi... sam uporabljam progam fast stone image viewer, ki ti pri croppanju ko naštelaš tam 10x15 kar sam avtomatsko že računa dpi za sliko in ti pod 150 lepo z rdečo izpisuje številko. ful boljše kot pa recimo picassa

SKANDER govorimo o digitalni obrezavi ne pa o tem da papir odrežeš... rezanje papirja tak ne pride v poštev če nimaš poštene giljotine.

Brane2 ::

Če mam kaj, si to sprintam na photo papirju z domačim inkjetom.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

Kar se obdelave tiče- Photoshop/Gimp.
On the journey of life, I chose the psycho path.

aljazh ::

Če imaš aparat, ki dela fotografije z razmerjem stranic 3:4 (večina kompaktov), potem je najprimernejša velikost fotografije 10x14 cm. Če bi takšno fotografijo želel natisnjeno na papir velikosti 10x15 bi ali pri strani imel bel rob, ali pa bi bila fotografija "obrezana" zgoraj in spodaj.

Če pa imaš DSLR (z izjemo Olympusa), ki dela fotografije z razmerjem stranic 2:3, potem je prava velikost zate 10x15cm. To je tudi "standardna" velikost, ki jo poznamo še iz časa fotografiranja na negativ.

Velikost 10x14 je posledica digitalnih kompaktov, katerih fotografije imajo razmerje stranic 3:4. Pred "digitalno dobo" tega formata fotografij nismo poznali.

Glede obrezovanja je fotograf najverjetneje mislil na varianto, če bi želel imeti fotografije iz aparata, ki fotografira v razmerju 3:4 natisnjene na papir velikosti 10x15 cm. Če pa izbereš 10x14, pa ni kaj obrezovati.

Glede obdelave fotografij - precej je odvisno pri kateremu fotografu razvijaš fotografije. Nekateri namreč delajo ročne korekcije za vsako fotografijo (kontrast, ostrina, korekcija CMYK), da bi napravili naročniku čim bolj všečno fotografijo, spet drugi prepustijo vse avtomatiki. Zato lahko doma še tako dobro obdelaš fotografijo, natisnjena pa bo izgledala povsem drugače, kot si jo videl na svojem monitorju. Temu pa je pogosto vzrok tudi kalibracija oz. bolje rečeno nekalibracija domačega monitorja. Boljši fotolaboratoriji (pri nas sem doslej zasledil le v enem) ti omogočajo, da z njihove spletne strani preneseš ICC profil za monitor, tako da lahko na svojem monitorju vidiš enake barve, kot bodo prišle iz razvijalnega stroja. Sicer je zelo majhna možnost, da bi dobil enake barve, kot jih vidiš na svojem monitorju.

Skratka - garancije, da bo fotografija boljša, če jo boš sam doma obdelal ni, razen če poznaš fotolaboratorij oz. imaš z njim izkušnje. Sam zaradi tega nosim razvijati fotografije le tja, kjer sem lahko pri razvijanju zraven.

Sicer pa vse odvisno od tega, koliko si zahteven ter za kakšen namen potrebuješ fotografije.

kuglvinkl ::

Zdej sem malo zmeden. Namreč, imam informacije (znanje) kot jih je opisal aljazh. Fotoaparat je Canon G6, torej non SLR. In ziher ima razmerje 4:3. Jasno, z resamplom se da doseč 2:3, smo to si nihče ne želi.

CaqKa, praviš da pošiljaš prek neta. Am, jih bo kap zadela, če jim pošljem 400 MB slik? Oziroma, si ti že kdaj poslal 200 slik, naekrat mislim?

Glede SW, ja, Photoshop.

Brane, hja, kolk pride cena ene fotke?

alajzh? Točno 10×14? A ni zaradi 4:3 malo manj? Oziroma, koliko je fizično velik papir na katerega dobiš sprintano fotko?

MOgoče sem nejasno napisal. Sam bi obrezal slike za to, da mi ne bi studio šaril po fotki in rezal napačne robove.

Glede barv, potem je taka scena... Jasno, strojne kalibracije si ne morem privoščit, še posebej glede na to, da mi fotke ne prinašajo kruha.

+ kateri je to studio?

Še brane, to pomeni, da si ne razvijaš prav pogosto? Kaj pa arhivi, so ti kvalitetni DVDji dovolj, al maš specialne tehnike?

Thnx.
Your focus determines your reallity

Brane2 ::

Nabavil sem rolo kakovostnega samolepilnega papirja, iz katerega smo včasih tiskali recimo naleppke za CDje. Ta zadeva stane IIRC cca 5 EUR/m2.

Kolk je to na fotko, zračunaj sam. :)

Kar se arhiva tiče hranim te stvari na HDDju z občasno rezervo na DVD. V tem trenutku imam fotk za... 30Gb, vendar pričakujem, da bo ti v kratkem začelo hitro naraščati. Sedaj zajemam fotke v RAW formatu, to pa pri 350 XT pomeni cca 11 Mb/fotka >:D
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::


Še brane, to pomeni, da si ne razvijaš prav pogosto? Kaj pa arhivi, so ti kvalitetni DVDji dovolj, al maš specialne tehnike?


Skoraj nikoli. V bistvu rabimo fotke za revijo ali pa za kaj na websiteu, skoraj nikoli za kaj drugega. Za to pa materiale nikoli ne spreminjam iz elektronske oblike.
On the journey of life, I chose the psycho path.

kuglvinkl ::

Ja, vidiš, da zame ne pride home print v poštev ;).
Your focus determines your reallity

sese12 ::

Nazadnje sem poslal prek neta na razvijanje točno 309 slik.

Jih pa v glavnem prej obrežem in pripravim, kar je pač potrebno. Kontrst, svetloba, približam in še... .Pošiljal pa sem na Comtron. Najcenejša slika 24 SIT.

steev ::

Jah, enim že slika v 3:2 formatu. Je pa treba mal porihtat kontrast, pa svetloba, pač efekti, če je kej preveč se obreže, se zbriše kej.

A misleš prek neta poslat. Jaz pošiljam Mixi-ju (MixiLab), lepo čez noč pustiš. Če je določena cena (mislem da 6k sit), je poštnina zastonj pa še po povzetju plačaš. In ni problema z večjim številom slik (300 in več na enkrat).

Lp
:|

kuglvinkl ::

Prek neta, če bo cenej + nimam doma linka, tko da bi moral težit okrog.

Ni mi pa problem prnest CD.

Se pravi, da je obdelava dokaj osebna preferenca.
Your focus determines your reallity

CaqKa ::

Glede na to da imajo program našlihtan pa vse skupaj, pa da nikjer nič ni omenjeno.. nevem jaz jim bom danes 200 slik poslal. bom jih pa verjetno resizal na 300 dpi.
ja 10x14 je digitalni format..sem se zmotil 10x15 je analogni
moj fotoM ima 10x14 kolkor vidim v oktobru po 29sit

slike shranjujem tak:
posamezen dir za vsako serijo fotk z:
YYYY_MM_DD_kratek_opis_slik
pol pa to dam na prenosni 250 gb disk pa na dve kopiji na dvdje.. en dvd dam v eno omaro drugega v eno drugo.

glede printanja pa ne priporočam printanje na glossy, raje na high resolution papir. barve se zbledijo na glossyju.

CaqKa ::

ja obdelava je osebna preferenca.. seveda morš to fotografu povedat, katerih slik naj ne dira.

kuglvinkl ::

Zaenkrat imam arhiv pošlihta tako, da je DVD inkrementalen, plus vsaka celota vsebine CF na CDju. Npr. dogodek/potovanje spešl na CDju + DVD skupi z ostalimi.

OK, dobr da vem,d a se je treba poment s studiem.
Your focus determines your reallity

Highlag ::

Obrezovanje slik je potrebno, ker razmerja slik iz digitalnega fotoaparata niso enaka rezmerju fotografij klasičnega. Če ne obrežeš sam ti jih bodo oni. Ni nujno da po tvojem okusu. Glede barv. Popravi če ti niso všeč, če so ok potem pusti kot so.
Never trust a computer you can't throw out a window

kuglvinkl ::

OK, sem pogledal k foto Asji. Snameš si kratek programček, ki omogoča najenostavnejšo manipulacijo s sliko. To se eetaq dela z za to ustreznim programom, ki jih je na tone, pač odvisno od osebnih preferenc (Photoshop). IMHO useless.

In zdej, na fotkah sam določiš, kaj naj ti poreže. Če izbereš 10×13, porežeš kratke stranice, če pa 10×15 pa dolge. Strašno simple. Če to res deluje (ku*c, namesto medvedka so mi dal v zibko keyboard, tko da ne zaupam, preden ne vidim na lastne oči), potem je zadeva super dobra.

Te slike namenoma nisem nič izboljševal, ker me zanima, kaj bodo sčarali oni. Bil bi presrečen, če zadeva z določanjem robov resnično deluje tako kot sam nastaviš in če slike pustijo pri miru (to se da verjetno tut napisat v special request).
Your focus determines your reallity

kuglvinkl ::

Še to. Slike so bile v ločljivosti 2600×2000)od oka, to zasede ene 1.5 MB. Ko je program pošiljal, so bili file dolgi samo še ene 200k. Zdej, al je ta SW tolk pameten, da zadevo resampla, ker sem izbral 10×15, pa je ne bi, če bi izbral 60×80, ne vem.
Your focus determines your reallity

Matev ::

program seveda pred pošiljanjem sliko optimizira (zmanjša njeno velikost)

seveda ne potrebuješ 8 miljomnov pik za eno 10x15cm sliko
ane

glede obrezave pa takole: če ne veš, potem razvijaj v takem formatu kot slikaš, in ne bo problemov


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Razvijanje digitalnih fotografij

Oddelek: Kaj kupiti
204926 (4411) Mr_Globus
»

kratka o mega-pikslih

Oddelek: Loža
101580 (1337) aljazh
»

Kje razvijate fotke?

Oddelek: Zvok in slika
142552 (2199) Pyr0Beast
»

kolk megapixlov za kolk veliko fotografijo

Oddelek: Pomoč in nasveti
91772 (1601) iso2000
»

Razvijanje digitalnih fotografij ???

Oddelek: Zvok in slika
188925 (8328) Tigorsami

Več podobnih tem