» »

Prednosti/slabosti med napajalniki z aktive in pasive PFC ????

Prednosti/slabosti med napajalniki z aktive in pasive PFC ????

tomaz321 ::

A mi kdo zna povedati razlike (prednosti slabosti) med active in pasive PFC (power factor correction) - korekcija faktorja moči, pri napajalnikih?

Vem, da je razlika v tem, da moraš pri pasivni PFC sam naštimat vhodno napetost, ampak ali ima to kakršenkoli vpliv na delovanje napajalnika? Baje da je učinkovitost napajalnikov s pasivnim PFC tudi slabša, vendar pa je to hkrati tudi bolj preprost sistem in s tega vidika tudi bolj zanesljiv (ne vem, če sem prav zasledil, ampak baje da imajo napajalniki s pasivnim PFC obične tuljave, medtem ko imajo tisti z aktivnim PFC neko elektronsko rezanje/omejevanje napetosti - ali je to to?) - nisem štromar pa bi jes to da mi en bolj po kmečko razloži!

Pyr0Beast ::

Aktivni PFC je dražji, vendar ima napajalc izkoristek okoli 90%, pri pasivnem pa je okoli 60%
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

int47 ::

izkoristek != faktor delavnosti.

Navadni stikalni usmerniki imajo takoj za usmerniškimi diodami / tiristorji razmeroma velik kondenzator. Takšna kombinacija pomeni, da se energija iz omrežja odvzema le kratek čas v trenutkih, ko je napetost blizu vršne napetosti. Tok, ki teče v napajalnik ni sinusne oblike (prisotni so višji harmoniki), kar ima za posledico slab faktor delavnosti (Navidezna moč (VA) je precej večja od delovne moči (W)).

Pasivna kompenzacija višjih harmonikov pomeni, da napajalnik vsebuje (LC) filter, ki je nastavljen na en, ali prvih nekaj najbolj problematičnih višjih harmonikov. Problem pasivne kompenzacije je, da najbolje deluje pri obremenitvi, za katero je bila zasnovana.
Pasivni PFC je čisto običajen usmernik + pasivni filter za višje harmonike.

Aktivni PFC usmernikje zasnovan tako, da je vhodni tok precej blizu sinusnega v precej širšem razponu obremenitve, kot pri pasivni kompenzaciji.
Druga možnost je navaden usmernik v kombinaciji z aktivnim filtrom višjih harmonskih komponent. Aktivna kompenzacija odstrani bistveno višje harmonike in deluje razmeroma dobro v precej širokem območju obremenitve.

Obe vrsti kompenzacije sta občutljivi na frekvenco omrežne napetosti.

Pasivno kompenzirani usmerniki pri odstopanjih frekvence omrežne napetosti slabše kompenzirajo višje harmonike, vendar to praviloma ne vpliva na delovanje usmernika.

Aktivni PCF zna biti občutljiv na frekvenco in obliko napajalne napetosti. Če je odstopanje preveliko, se lahko zgodi, da se ne zna sinhronizirati z napajalno napetostjo in se zaustavi.

Omrežna napetost (frekvenca in oblika) v Sloveniji je precej dobra.
Do problemov lahko pride pri agregatskem napajanju in napajanju iz UPS naprav, ki nimajo sinusne oblike izhodne napetosti, oz frekvenca izhodne napetosti ni točna.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: int47 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pokvarjen računalnik

Oddelek: Pomoč in nasveti
212293 (1272) solatko
»

Koliko električne energije pokuri povprečen računalnik

Oddelek: Strojna oprema
479576 (8573) BigHugo
»

Kter napajalnik?

Oddelek: Kaj kupiti
352203 (1855) mojcamaja
»

levicom napajalnik

Oddelek: Kaj kupiti
11900 (779) boštjan

Več podobnih tem