Forum » Strojna oprema » Napajanje računalnika in hlajenje diskov
Napajanje računalnika in hlajenje diskov
Vlady ::
Živjo!
Imam sledeč računalnik:
AMD 2600+
1,5GB DDR
ASUS a7nx8-E deluxe (super mamaplata)
Gf 5600Fx 256MB (AGP 8x)
Audigy Platinum
1x 40GB Maxtor
1x 80GB maxtor
3x 80GB Seagate (80GB diski so v RAID 0 polju)
NEC 3450A DVD-RW
Napajalnik Power LC6550 550W 24A na 12V
6x 8cm ventilator (3W vsak)
Prej sem imel en 300W napajalnik, k mi je zmogel napajat samo 3 diske + DVD, sedaj imam pa tega 550W in gor tud samo 3 diske in DVD. Na 300W napajalniku je imel procesor pri 100% load temperaturo tudi čez 60C, sedaj mi ne preseže 53C.
Zanima pa me sledeče:
1. Lahko priklopim gor vse diske? Ker prej ko sem prikopu sem skuru DVD, sedaj nebi še enkrat prakticiru tega.
2. Ima še kdo izkušnje z toliko diski v računalu in z hlajenjem le teh? Jaz imam 4 ventilatorje na sprednji strani direkt pred diski gor našraufane in mi pihajo noter v kišto, zadaj na ohišju pa imam še 2 ventilatorja ki pihata ven. Je to zadostno hlajenje? S čim preverjam temperaturo diskov med delovanjem? (program?)
3. Kako usposobim funkcijo S3 (suspend to RAM)? Bios mi jo omogoča in jo imam Enabled, vendar v winsih te funkcije ne vidim.
Imam sledeč računalnik:
AMD 2600+
1,5GB DDR
ASUS a7nx8-E deluxe (super mamaplata)
Gf 5600Fx 256MB (AGP 8x)
Audigy Platinum
1x 40GB Maxtor
1x 80GB maxtor
3x 80GB Seagate (80GB diski so v RAID 0 polju)
NEC 3450A DVD-RW
Napajalnik Power LC6550 550W 24A na 12V
6x 8cm ventilator (3W vsak)
Prej sem imel en 300W napajalnik, k mi je zmogel napajat samo 3 diske + DVD, sedaj imam pa tega 550W in gor tud samo 3 diske in DVD. Na 300W napajalniku je imel procesor pri 100% load temperaturo tudi čez 60C, sedaj mi ne preseže 53C.
Zanima pa me sledeče:
1. Lahko priklopim gor vse diske? Ker prej ko sem prikopu sem skuru DVD, sedaj nebi še enkrat prakticiru tega.
2. Ima še kdo izkušnje z toliko diski v računalu in z hlajenjem le teh? Jaz imam 4 ventilatorje na sprednji strani direkt pred diski gor našraufane in mi pihajo noter v kišto, zadaj na ohišju pa imam še 2 ventilatorja ki pihata ven. Je to zadostno hlajenje? S čim preverjam temperaturo diskov med delovanjem? (program?)
3. Kako usposobim funkcijo S3 (suspend to RAM)? Bios mi jo omogoča in jo imam Enabled, vendar v winsih te funkcije ne vidim.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"
fahrenGONE ::
Za S3 ne vem, diske pa sem imel tudi jaz 3 in to na navadnem 350W napajalniku (Macase ohisje+original nap.) in je delalo bp. Gor sem imel naslednje: MSI KT3 Ultra plosca, XP1800+ CPU, 512+256 DDR RAM, CDRW Plextor, DVDRW Nec, 3x Seagate HDD, MSI Radeon 9800Pro, LevelOne Gigabit mrezna kartica. Edino floppy sem vzel ven. Najvec W se porabi ob zagonu, potem je poraba zmerna, HDD naj bi rabil 7-14W, edino 15k rpm SCSI rabijo tam ene 17W ... poglej to stran (DigitLife) za info.
Cudno se mi zdi, da bi kar skuril DVD... Po moje ga lahko priklopis.
Cudno se mi zdi, da bi kar skuril DVD... Po moje ga lahko priklopis.
Ja ko sem priklopu na 300W 5 diskov in DVD, je pršel kompjuter do zaznavanja diskov, mi jih je napisu. Medtem je skoz nekaj pokalo pa crvčalo, nakar se je samo ven zakadlo iz DVD-ja in ugasnu računalnik. DAm DVD ven, pa sm vidu kak je bil skurjen. Jaz ne vem zakaj je ravno DVD skurlo, vem pa da nebi rad še enkrat tvegal, ker nov DVD pekač je 15k SIT.
Ne ne, ni mi ga skurilo na 550W ampak na 300W napajalniku. V resnici bi se moral napajalnik ob preobremenitvi izklopiti, ampak mi je skurlo DVD pekač. Sedaj si pa skoraj da ne upam priklopit vsega, ker na 550W je 24A toka na 12V, kar lahko kar pošteno zasmodi še kaj poleg DVD pekača, pa me je zanimalo, če ma kdo kak tak napajalc pa tolk diskov al pa kako drugač obremenjen...?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Vlady ()
fahrenGONE ::
Ti kar priklopi, saj ce je bil DVD kriv je tako ali tako skurjen in sedaj bi moralo bit ok.
DominusSLO ::
Moj bivši napajalnik q-tec dual fan gold 400W ni štartal že s 4imi diski. Ko mi je zaradi njega crknu še procesor, sem vzel enermaxa noisetakerja 480W in ni več problemov
No zdej, ko sem se že pohvalu , lahko še povem, da ti je po moje šel dvd rom, zaradi slabega napajalca. Ko je bila obremenitev kritična, je verjetno močno zanihala katera od linij in povzročila big damage
No zdej, ko sem se že pohvalu , lahko še povem, da ti je po moje šel dvd rom, zaradi slabega napajalca. Ko je bila obremenitev kritična, je verjetno močno zanihala katera od linij in povzročila big damage
vres.ales ::
eh to sem jaz mojemu sosedu tui delo pa je mel preslab napajalnik pa sem mu skuru dvd-ja
rajši si iji po novi napajalnik
rajši si iji po novi napajalnik
Ja sej jaz sem že kupu ta 550W napajlc in ga mam notr, sam ne vem če lohk te diske dam gor. DVD ni bil nič kriv, ker mi je pred posegom delal odlično.
No zgleda da nobeden nima tega napajalca ali tolko obremenjenga.
@DominusSLO - tvoja varianta je še najbolj verjetna. Samo napajalc bi se mogu izklopt.
@jani123 - tudi če posebej priklapljam gor, se lahko zgodi enako, ko bom priklopil gor 5 diskov, medtem ko mi bodo 4-je delal. No en disk 40GB bi šel lahko ven, vendar imam potem probleme z boot-anjem OS-a, saj se mora boot-at z RAID kartice. NO probavu sem že, pa nikakor ne dela neki. mogoče jaz kej narobe naredu.
@vres.ales - nov napajalc imam že v kompu. Tudi hlajenje se mi je izboljšalo s tem napajalcem.
No zgleda da nobeden nima tega napajalca ali tolko obremenjenga.
@DominusSLO - tvoja varianta je še najbolj verjetna. Samo napajalc bi se mogu izklopt.
@jani123 - tudi če posebej priklapljam gor, se lahko zgodi enako, ko bom priklopil gor 5 diskov, medtem ko mi bodo 4-je delal. No en disk 40GB bi šel lahko ven, vendar imam potem probleme z boot-anjem OS-a, saj se mora boot-at z RAID kartice. NO probavu sem že, pa nikakor ne dela neki. mogoče jaz kej narobe naredu.
@vres.ales - nov napajalc imam že v kompu. Tudi hlajenje se mi je izboljšalo s tem napajalcem.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kakšen računalnik imate pa vi? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Strojna oprema | 16807 (8846) | Vlad Tepeš |
» | ATI AGP ne zažene sistema (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 3616 (2875) | boset |
» | Bo 300W napajalc dovolj za...Oddelek: Strojna oprema | 2176 (1269) | laaz |
» | Izginjajoči HDOddelek: Pomoč in nasveti | 1651 (1177) | HyperGL |
» | Enermax izdal napajalnik z 1000W (1kW) (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Modifikacije | 8892 (7659) | TribesMan |