» »

Domače omrežje in skupna raba map in tiskalnika

Domače omrežje in skupna raba map in tiskalnika

Navihan ::

Doma imam dva računalnika (prenosnika in PC-ja), ki sta prek routerja povezana na internet. Povezava na obeh računalnikih lepo deluje, problem pa se mi pojavlja pri skupni rabi map in tiskalnika. Namreč, enkrat po čudnem naključju vidim in lahko uporabljam resurse na drugem računalniku kak drug dan pa ne. To zadnje je sicer bolj pogosto. Seveda nastavitev nisem spremenil odkar sem na novo formatilral oba računalnika. Takrat mi je tudi vse normalno delovalo. Seveda sta oba racunalnika v isti delovni skupini, firewall pa je tut tako nastavljen, da dovoljuje File and Printer Sharing. A ima kdo kak nasvet kako se spopasti s to čudno težavo?
-------------------------------------------------------------------------------------- Blisk je to oddal

PaJo ::

To je "klasicna bolezen" windowsov, dokler nimas v mrezi domenskega streznika se zmeraj dogajajo cuden zadeve.
Edina resitev, ki obicajno funkcionira, je direktni dostop preko IP naslovo namesto omreznih imen.
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

energetik ::

Si bom malo sposodil temo, da ne odpiram nove.
Zaenkrat imam T-2 modem s 4 LAN izhodi (TV ali PC) in nimam routerja. Nanj imam priklopljene 2-3 kište s katerimi lahko normalno dostopam do neta. Firewall imam na vseh vklopljen, hkrati pa tudi File/printer sharing. Sedaj se pa bojim, da to ni ravno varno, glede na to, da je T-2 eno veliko Ethernet omrežje. Se da ta File/printer sharing tako nastaviti, da bi se med sabo videli samo PC z določenimi MAC adresami? Ker IP imajo vsi PCji dinamični in se spreminja.
Ali pa če se da nastaviti, da se v delovno skupino lahko dostopa samo z geslom?
Do zdaj sem imel vedno omrežje samo s routerjem, zato s takim "odprtim" omrežjem nimam kaj dosti izkušenj. Ima kdo kakšen nasvet?

Hvala, lp

Spc ::

Spredaj daj en Gateway / Router in si preusmeri samo tiste porte, ki jih res rabiš in tako ti bo Gateway / Router deloval kot hardwareski firewall.
 

energetik ::

Jst bi rad zaenkrat omrežje brez routerja, ker ima modem kar 4 enakovredne izhode. Zato me zanima, koliko je ta moj način varen in kako bi se dalo omrežje zaščititi.

c00L3r ::

Nevem kako je T2 omrežje zgrajeno, če je res vse velik LAN... Če je potem je edina pametna rešitev, da daš vse PC-e za en router/gateway kot ti je napisal Spc. Tako boš svoje omrežje izoliral in bo navzven viden samo 1 IP naslov. Dostop do interneta pa bo deloval normalno prek NAT. Če misliš na katerem PC-u poganjat strežnik, pa mu pač narediš preusmeritev ustreznega porta.

energetik ::

Ja sej to vem, samo trenutno nimam routerja na voljo. Sem mislil, da se da to urediti tudi s Firewalli na vseh 3 PC v omrežju in da se v posameznih FW določi natančno še ostali 2 kišti v mojem omrežju, da lahko dostopata do tretje in obratno. Ampak očitno je edina varna rešitev router.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

dva IP-ja na eni NIC

Oddelek: Omrežja in internet
202758 (1694) Yacksy
»

Belikn Wireless G Router

Oddelek: Strojna oprema
153115 (2955) MitkoVIP
»

XP Home & Profesional

Oddelek: Operacijski sistemi
151753 (1295) jan01
»

prosim pomoč pri mreži ter internetu

Oddelek: Omrežja in internet
122659 (2455) boych
»

nastavljanje omrežja

Oddelek: Omrežja in internet
61214 (1092) Wannabi

Več podobnih tem