» »

Cena naftnih derivatov do ur-nebes

Cena naftnih derivatov do ur-nebes

Bass0 ::

Sc0ut ::

Sem že šel tankat. Zdaj pa bom res premislil, če se morem peljat z avtom.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

OZZY ::

in smo prišli do 1 evra+ za liter 95 že septembra. Do konca leta pa....

To akr se dogaja je pač posledica kretenaste politike busha...od kdaj naprej pa se ve...
Go with the flow.

Boeing ::

Zaradi takih sunkovitih podražitev so včasih padale vlade.


Osebno pa že zdaj hodim peš. :)

EDIT: OZZY, sicer se strinjam da Bush je idiot svetovnega formata, ni pa (čisto) vsega on kriv... abnormalne cene so med drugim edini učinkovit ukrep, kako držati za jajca kitajsko industrijo.

Je pa valjda jasno, da gre velik del teh podražitev (iz nekdanjih 150 tolarjev, kje je to...) na račun profita naftarjev...

Trenutno smo na 1.06 evra za liter... počasi bomo prilezli na obljubljenih 1.25-1.35 za bencin in 1.35-1.45 za nafto. :)
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Boeing ()

Gwanaroth ::

Slovenske plače, Evropske cene...
Lights often keep secret hypnosis..

OZZY ::

boeing..na kitajce sem pa čist pozabu.....maš prav...:8) :8)
Go with the flow.

Bass0 ::

Na slovenske oblasti in na gospodarstvenike (kar je zelo sorodno) moramo pritisniti, naj poskrbijo za bolje organiziran javni prevoz. Sedaj je prilika, da si avtobusne družbe in Slovenske železnice povečajo trg. Ampak potrebujejo finančno injekcijo, ki bi jim omogočila premik iz stagnacije.

Saj veste, fizika, srednja šola, vztrajnost in sila lepenja. Najprej potrebuješ veliko silo, ko pa se zadeva začne premikati, jo lahko vzdržuješ z relativno precej manjšo silo. Ta sila je sveta vladar, če sledite besedni igri.

zee ::

Na Portugalskem je bil liter 95 oktanskega bencina že julija 1,2 evra. Imajo pa tam javni prevoz tako organiziran, da lahko prideš iz enega dela države na drugega brez težav...tudi ob nedeljah in praznikih.

Kot v kakšni drugi državi, kjer med vikendi sploh ni vlakov...:(
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Matev ::

pa to je tudi bush kriv zaradi tega ker je raje bombardiral irak namesto zgradil nasipe

naj se sedaj javijo tisti slovenci ki so prispevali denar za poplavljena območja ...

po tanovem bomo vsi plačevali za buša in njegovo vojno politiko

wishmaster ::

Jaz se upam stavit,da bo pri nas bencina stal 300 Sit

MEDENA ::

zee: prosim ne take primerjave........resda je portugalska po plačah ena slabših v EU sam pismu še vedno majo boljše plače kakor pr nas.
nimajo 500€ plača verjemi mi da imajo standard boljši.

overlord_tm ::

naj se sedaj javijo tisti slovenci ki so prispevali denar za poplavljena območja ...


itaq plačaš že z bencinom vse buševe neumnosti

OZZY ::

zaenkrat je stanje tako, da cena nafte pada od začetka meseca. CC 4-5 dolarjev za sodček do danes. tako, da če bo na teh cenah ostalo bo naslednjič mala pocenitev.
Go with the flow.

Gwanaroth ::

Portugalska:
BDP na prebivalca
17.010 USD (2004)

...1,2E za liter bencina, glede na tak BDP, niti ni tako dosti..

Amapk Slovenija s svojim BDPjem ter 250 SIT na liter ?
Lights often keep secret hypnosis..

ShowDown ::

Ko bo prišel evro se pripravite....zdaj še hitro naredit rezerve....res.

Ch4N93 ::

Gibanje cene 95 oktanskega bencina:


kot se vidi, je prelomen datum nekje 18.1.2005, saj je od takrat cena narasla za 54 SIT

še excel datoteka.

vir podatkov: Petrol

Edit: popravljen graf (y os). Kuglvinkl, prosim če ponovno preneseš sliko na strežnik. Hvala.
Ni nam lahko...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ch4N93 ()

pulstar ::

ma bush je od vseh dejavnikov še najmanj pomemben....Glavno je še vedno visoko povpraševanje po naftnih derivatih na kitajskem in v indiji....Zaradi vse hitrejšega razvoja industrije in posledničnega dviga življenskega standarda so se pač odločili, da se ne bodo več vozili v rikšah....Nevem, mislim da si vsi naftni mogotci predstavljajo nekako takole: kar imamo dajmo do konca porabit, saj se bodo ljudje že znašli(kot vemo so mnoge tehnologije že razvite, a kaj ko je v politiki vse preveč gospodarstvenikov, ki ji bolj kot za blaginjo skrbijo za lasten zaslužek in tako se stvar, ki je na novo odkrita patentira, a dlje se ne premakne) A nobeden se ne zaveda kaj nafta pomeni za današnji svet. je namreč surovina za preko 3/4 vseh izdelkov. Torej se moramo zavedati kam nas bo vse to pripeljalo. Kaj vem, mogoče na začetek 17. stoletja, če ne še globje, saj smo razvajeni kot smo izgubili vse sposobnosti preživetja v naravi....Glede naftnega trga sem vedno bolj pesimističen...:O :| :| :O

Matev ::

saj smo razvajeni kot smo izgubili vse sposobnosti preživetja v naravi


ma dej no

o nafti se pogovarjamo - o bencinu

še ena cvetka:
Če bi upoštevali razmere pred prejšnjim tednom, bi se bencin recimo podražil celo za 35 tolarjev.

vir:
http://24ur.com/naslovnica/novice/gospodarstvo/20050912_3060909.php

Bass0 ::

Gornji graf bom popravil, ker je zelo nejasen. Črta za celotno ceno namreč ni bila potrebna... le poglejte, kako se povzpne na 500! Graf je nepregleden; če ga je napravil Ch4N93, mu oprostim, če pa so ga tako spravili direkt iz Petrola, so pa nesposobni! No, napravil sem dva grafa, ki sta začrtana jasneje:


Slika 1: neodvisne vrednosti, ki tvorijo ceno bencina

Tu je prikazano neodvisno gibanje elementov cene. DDV ni toliko pomemben; vidimo, da se generalno osnovna cena dviguje, trošarina pa znižuje.



Slika 2: prikaz deležev sestavin skupne cene bencina

Tu so sestavine končne cene prikazane bolj "plastično" in grafi se seštevajo. Predstavljajte si koktejl z modro in rdečo pijačo ter smetano na vrhu: sprva vlijete malo modre pijače (izvorne cene) in veliko rdeče (trošarine), a modra pijača vam je tako dobra, da je vlivate vedno več. Ker pa nočete, da bi se koktejl razlil, morate dodati manj rdeče. Več kot je pijače, več je smetane (DDV-ja). Koktejl pa nezadržno raste... najprej ga je bilo tam okrog 180 ml, sedaj pa že več kot 250!

Tako kot naš koktejl narašča tudi cena bencina. Oblasti se trudijo, da bi nižale trošarine, zato da skupna cena ne bi tako skokovito naraščala. A pri vseh svojih močeh tega niso sposobni, saj mora biti trošarina dovolj visoka, da vzdržuje rentabilnost naftne industrije (da imajo delavci na črpalkah, šoferji cistern in seveda direktorji še naprej plačo).

...Malce osvežitve znanja zame in malce izobraževanja za tiste mlajše slo-techarje, ki se šele spoznavajo s temi zadevami. ;)

Bass0 ::

Popolnoma se strinjam s pulstarjevim razmišljanjem. Naftni mogotci bi morali predelavo nafte vedno bolj usmeriti v umetne materiale, ker jih bo po izteku zalog nemogoče izdelati. Industrija se bo nato morala praktično 100% naslanjati na reciklažo... ne vem pa, ali je mogoče iz neke plastenke za vodo izdelati ohišje za mp3 predvajalnik.

Ali kdo ve za druge možnosti izdelovanja umetnih materialov? Morda nanotehnologija? Morda se že danes polimeri izdelujejo iz drugih snovi, kot je nafta, pa ne vem zanje?

rasta ::

Nič ni bolj groznega kot javni prevoz na Portugalskem in v Španiji.
Če se hočete vozit z javnim prevozom pojdite kam v razvito zahodno Evropo (Švica, Anglija, Nemčija ...).

Drugje je pa avto nuja!

borchi ::

A pri vseh svojih močeh tega niso sposobni, saj mora biti trošarina dovolj visoka, da vzdržuje rentabilnost naftne industrije (da imajo delavci na črpalkah, šoferji cistern in seveda direktorji še naprej plačo).

??? o čem ti to? trošarina NIMA veze z maržo!
l'jga

Bass0 ::

A ne? Pardon, tudi jaz sem malo neuk tle. :8) A pol je marža v osnovni prodajni ceni (brez trošarine in ddv-ja)?

borchi ::

ja, seveda. prodajna cena nima veze s trošarino. je pa res, da prodajalci goriva ne morejo sami oblikovat prodajne cene, ker jo določa uredba po veljavnem modelu.

sprememba modela določanja prodajne cene se lahko "zažre" v plačo črpalkarja. sprememba trošarine udari po žepu dr. bajuka.

spremembe vseh (prodajne cene, trošarine in ddv-ja) pa vplivajo na to ali se stepni volk (in njegov fotr) vozi po avtocesti 90 ali pa samo 65 ;-)
l'jga

Vikking ::

Naftni mogotci bi morali predelavo nafte vedno bolj usmeriti v umetne materiale, ker jih bo po izteku zalog nemogoče izdelati. Industrija se bo nato morala praktično 100% naslanjati na reciklažo... ne vem pa, ali je mogoče iz neke plastenke za vodo izdelati ohišje za mp3 predvajalnik.

Kdo pa pravi da naftni koncerni nimajo pokupljenih že vseh patentov, ki omogočajo izdelavo materialov brez uporabe nafte, da zavirajo razvoj alternativne energije, hkrati pa imajo že zakupljene patente, ki bodo omogočili izdelavo le teh.

IMHO je nafte še zadosti, le ponudba ne more slediti sedanjemu povpraševanju.

Poleg tega se da nafto pridobivat iz lesa, premoga. Vendar zadeva ni več tako poceni in preprosta kot pri samem črpanju.

100% reciklaža ni možna.

wishmaster ::

Zarad amerike je zdaj to sranje .Prej je bil vzrok vojna v iraku ,zdaj ta orkan. Amerika ima toliko naftnih rezerv ,da lahk danes nehajo vsepovsod črpat nafto in še ima amerika sigurno za nekaj let nafte.Nisem veliko sledil glede teka orkana ,ampak nisem nikdar slišal da bi s tem orkanom bilo ogroženo črpanje nafte ali pa uničene zaloge. Po mojem mnenju se bodo cene nafte še zviševale.Se bo pa lahk zgodil da se bodo naftni derivati pocenili za polovico.To je pa vprašanje časa. Lahk bo to trajal še nekaj let,lahk pa sam nekaj mesecev.

Bass0 ::

Hvala za razlago, borchi!

Vikking, kakšni načini obstajajo? Res me zanima. Imaš kak vir za svoje trditve? Jaz bi rad imel pred seboj dejstva.

Wishmaster, v morju ob New Orleansu (na poti orkana Katrine) imajo ZDA pomembna črpališča nafte, večina od katerih je utrpela hudo škodo. Novinarji so poročali, da je to močan faktor za sedanjo podražitev. Tudi tebe prosim za vire tvojih trditev. Kaj misliš s tistim, da se bodo cene naftnih derivatov prepolovile? Zaradi česa?

Moje razmišljanje glede prihodnosti sicer nima prave podlage, ampak mislim, da bodo šle cene (če izvzamemo nihanja) samo še navzgor. In ko bo velika kriza, uuu, takrat bodo ljudje obupani in nekateri bodo dali vse za sodček nafte! Tisto mogotci komaj čakajo... gran finale njihovega biznisa, prava supernova denarja.

In potem...

Ales ::

Katarina ni minila čisto brez posledic kar se tiče naftne industrije. V Mehiškem zalivu je par naftnih ploščadi malo premetalo naokoli in jim prerazporedilo pohištvo >:D

Splošno dvigovanje cen nafte se mi sicer bolj zdi prikrit udarec Kitajski. Hočejo svoje miljarde nazaj... tiste, katere je Kitajska prej pocuzala s svojo neuravnovešeno zunanjo trgovino.

V glavnem, četudi tega morda ni opaziti, ker traja že kar nekaj let, smo sredi resne naftne krize oz. naftne hladne vojne.

CWIZO ::

Sicer bom najbrz izpadel neumno, ker mi teli globalni marketi niso najbolj jasni. Samo ni mi jasno kako se lahko cena nekega produkta, tako mocno zvisa v tako kratkem casu ce so stroski proizvodnje skoz ves cas v bistvu enaki?
To da je par ploscadi slo v maloro po mojem nebi smel vplivat. Isto kokr, da bi v microsoftu recimo crknilo 100 racunalnikov pol bi pa cez par dni windowsi krnaenkrat bli za 5$ drazji...
Sej pravm nimam pojma o tem, in bi rad da bi men razlozi, sam jest si trenutno tkole predstavljam...

Pa se to: petrol&istrabenz&co majo najbrz zaloge bencina v sloveniji kupljene po neki ceni. Potem pa se globalno bencin podrazi, zakaj potem zalog ne prodajo po takhi cenah kot so ga nabavil ampak po novih? Jest kle vidim cisto nategovanje folka...
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

balocom ::

Koliko delov računalnika pa je narejenih iz nafte? Plastika(ohišja čipov, pač bodo uporabil keramiko), še kej? Pa da ne bo kdo reku do so tiskana vezja iz plastike.
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

Boeing ::

cwizo, če imaš ti en procesor, ki se ga ne da dobiti (ali pa zelo težko), boš postavil zanj abnormalno visoko ceno in jo še dvigoval, saj boš imel verjetno več ljudi, ki bi ga hoteli imeti. Tisti, ki ti bo dal največ, ga bo dobil, do takrat pa ceno zvišuješ do meje, ki jo je zadnji še pripravljen plačati, in pri tem nima popolnoma nobene vloge cena, po kateri si ti ta procesor dobil.

Tako to gre :)
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

CWIZO ::

Ja ok to mi je jasno.
Sam ne razumem pa kako nek orkan v eni ameriki vpliva na cene nafte po vsem svetu, ce so glavne zaloge v rusiji in na bliznjem vzhodu...
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

_marko ::

Glavni dejavniki, ki so v preteklem tednu vplivali na gibanje cen na
svetovnih naftnih trgih:

– Cena severnomorske nafte Brent Dated se je v preteklem tednu gibala
med 61,47 in 64,33 dolarji za sod, kar je precej manj kot v tednu prej, ko
je divjal orkan in se je cena dotaknila vrednosti 67 USD/sod;


– Ameriške komercialne zaloge so se zaradi izpada proizvodnje
zmanjšale (vendar manj kot se je pričakovalo): surova nafta za 6,5 mio
sodov, motorni bencini za 0,82 mio sodov ter srednji destilati za 4,3 mio
sodov;


– Prve ocene škode, ki jo je povzročil orkan Katrina na rafinerijah v
mehiškem zalivu, pravijo naslednje:
o približno 1,3 mio sodov/dan rafinerijskih kapacitet ZDA trenutno ne
deluje normalno,
o 4 rafinerije v mehiškem zalivu bodo najverjetneje zaradi škode
zaprte več mesecev (izpad v višini 0,9 mio sodov/dan – kar predstavlja 5%
vseh rafinerijskih kapacitet ZDA),



– Z namenom stabilizacije razmer na trgu je Mednarodna organizacija za
energijo (IEA) ZDA odobrila sprostitev svojih strateških rezerv v višini
približno 60 mio surove nafte in končnih proizvodov (1,3 mio sodov
nafte/dan ter 0,7 mio sodov proizvodov/dan). Prav tako pa je ameriška vlada
sprostila del svojih strateških rezerv (30 mio sodov);


– OPEC bo na svojem zasedanju 19. septembra obravnaval predlog, da bi
še dodatno na trg plasirali 500.000 sodov surove nafte/dan. Tudi če se to
zgodi, pa bo efekt povečane proizvodnje na trgu viden z zamikom;


– Situacijo na naftnem trgu so v svoj prid poizkušali obrniti delavci
petih Totalovih rafinerij, ki so pričeli s stavko;


– Glede na to, da smo sredi sezone orkanskih neurij (ki traja vse do
meseca novembra) ostaja odprt odgovor na vprašanje, kako bi svetovni naftni
trg prenesel še eno takšno naravno katastrofo.





***********************************************************************

S spoštovanjem,

PETROL
Odnosi z javnostmi
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

LoneWolf ::

Cwizo:
Zaloge so dolgorocna rec, tekoca proizvodnja pa je tista, ki narekuje cene iz danes na jutri. Povprasevanje po nafti ze vec let strmo raste, nacrpajo pa lahko dnevno samo toliko, kolikor imajo tehnicnih zmogljivosti. Zaradi povecanega povprasevanja je ves cas strah, da za vse kupce ne bo dovolj nacrpane nafte, in izpad vsakega vecjega dobavitelja se se kako pozna na trgu. Noben kupec noce bit tisti, ki bi ostal brez, ce ze nafte ne bi bilo dovolj za vse interesente, zato zvisa svojo ponujeno ceno. Vec je panike in strahu, da ne bo dovolj nafte za vse, hitreje gre cena nafte gor, tudi v zelo kratkih casovnih obdobjih. Ko panika mine in se zadeve stabilizirajo, grejo cene spet dol.

Modri dirkač ::

A ni zanimivo, da je v Nemčiji recimo cena sestavljena tako, da je 29% celotne cene, prodajna cena bencina, pri nas pa petrol cepa kar 50% od celotne cene.

WTF? A zato pri nam država nadzira cene, da Petrol lahko mastno služi?:\
Everybody lies!

Sadida ::

Cene tekočih goriv se bodo opolnoči občutno znižale. Ob nespremenjenih trošarinah se bo cena neosvinčenega 95-oktanskega bencina znižala za 15,4 tolarja na 238,6 tolarja za liter, cena 98-oktanskega bencina bo nižja za 21,4 tolarja, za liter bo potrebno odšteti 245,3 tolarja.

Za liter dizelskega goriva bo treba odšteti 5,7 tolarja manj oz. 233,2 tolarja, cena kurilnega olja pa se bo znižala za 4,1 tolarja na 151,1 tolarja za liter.

Vir:24ur.com

borchi ::

zgleda, da je uno verižno pismo (1. oktober) spametovalo zlobne naftaše ;-)
l'jga

Jackal ::

:D

Pa sem le zdržal z enim tankom ta dva tedna... zdaj pa še kuponček pa na tuševo bencinsko, pa sem na 233 SIT za liter.

Matev ::

kako lepo vlada nateguje rajo
dvihne za 20 in nato spusti za 15

pa so ovčke tako zelo vesele

Daedalus ::

kako lepo vlada nateguje rajo

Kje si pa zdaj vlado našel?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Phil ::

Občutna pocenitev? Kar prelepo se sliši da bi bilo res.
Velja_od Prodajna_cena_brez_dajatev  trošarina  DDV Maloprodajna cena
22.11.2005    97,134  86,199 36,667 220,000

vir: petrol.si
LP


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Cena nafte (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13318982 (12577) krneki0001
»

Naročilo kurilnega olja

Oddelek: Loža
112281 (1939) Yossarian
»

Še malo pa bomo peš hodil (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13311333 (7672) jype
»

Re: Bencin 200 SIT (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
584966 (3433) drejc

Več podobnih tem