» »

Kako postaviti domači usmerjevalnik(router) oz. server?

Kako postaviti domači usmerjevalnik(router) oz. server?

tomaz321 ::

Odločil sem se, da bom en stari comp reskiral za domači usmerjevalnik oz. server (odvisno kako obsežna naj bi bila zadeva). Trenutno imam en router, kamor so priklopljeni trije compi in zadeva je začela že pošteno ružit! Sistem ki naj bi sedaj poganjal to je:
Celeron 400 Mhz, 192 MB ram, 20GB disk. Zadevo sem že spravil na skoraj neslišno delovanje, tako da bo primerna za 24/7 delovanje.

Ker s postavljanjem domačih serverjev oz. usmerjevalnikov nimam izkušenj, me zanima, kaj se mi najbolj splača gor postavit?

Kaj mi vi predlagate - kateri SOFTWARE in lahko so tudi predlogi v obliki močnejšega hardware-a oz dokupi RAM ali pa raje daj 20 jurjov za boljšo plato in proc. pa poganjaj ne vem kateri xxxx software. Skratka kaj bi vi naredili, če rabite v osnovi router, imate na voljo tale star comp in ste pripravljeni vložiti še max. 20-30 jurjov, da bi bila zadeva res dobra in bi predstavljala že kakšen mali server. (Aja, al se mi splača kupit hub in 2 mrežni, ali naj raje kar 5 mrežnih v comp ruknem - saj je cena mrežne tm okol 1.500 SIT (x3 = 4.500 SIT) - ena bi bila za rezervo, ker lahko občasno še prijatelj z notebookom prileti)?

OmegaBlue ::

Ti bi kar nekako priporočal Clarkconnect - stvarca ni zahtevna (na tvoje računalniku bi laufala ko urca) in zelo zmogljiva. Inštalacija ni zahtevna ostalo konfiguracijo pa postoriš skozi web umesnik. Glede mreže raje kupi 2 mrežni in en switch.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

tx-z ::

za router bi pomojm biu komp dost uredu takle: 33MHz, 3MB rama...100MB diska:\ ....komp ti bo uredu delu še za dodatne stvari(web,ftp,email,...) za kr lepo število uporabnikov;)
tx-z

tomaz321 ::

Odloču sm se tkole: Če že bom postavljal comp namesto routerja mora ta opravljati več funkcij od slednjega (mora imeti antivirus, mail server, web server,...), saj bi na ta način razbremenil ostale računalnike, ker drugače bom raje še enega routerja nabavou in upam da bo pol mer za nekaj časa!

Clarkconnect free verzija pa na žalost deluje le kot router in ne kot server (al se motim)?

Wox ::

Ne. ClarkConnect ti nudi vse to kar si naštel in še dosti več. Poleg tega je upravljanje zelo enostavno. Če se ti pa kaj zatakne, maš pa na njihovi strani zelo dober forum, kjer boš našel odgovor na praktično vsako vprašanje.
Commodore 64

svejk ::

Vendar je moje mnenje, da je router samo router....na njem ni pametno imeti poinštaliranih stvari kot so ftp, web ali poštni server...s tem zadeva varnostno pade precej dol....V ta namen uporabiš kak DMZ na routerju in stvar postaviš na svoji mašini....za routerjem seveda ;)


Sam sem kar nekaj časa uporabljal smoothwall, ki je prav lušten router, enostaven za inštalacijo kot tudi za upravljanje. Imel sem celeron 233Mhz in 8G disk....

zlobcek ::

Ali zna Clarkconnect delat tudi z wi-fi? recimo, da bi dal not wi-fi kartico in bi delovala kot dostopna točka za povezavo na net itd.?


LP

OmegaBlue ::

Ja podpira WiFi.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

tomaz321 ::

No, pol bom pa tkole vprašal:

Jaz bi rad moj uničen router zamenjal. Stvar bi dal na sta računalnik, vendar bi rad čimveč stvari v zvezi z varnostjo/zasebnostjo gor prestavu. Meni ni v prvi fazi za postavitel lastnega serverja ampak za posatvitev usmerjevalnika s čimvečjo stopnjo zaščite (firewall, antivirus, spam, spyware,....), da ne bi bilo potrebno na vsakem računalniku posebej to poganjat. Skratka mene zanima samo najboljša zaščita, ki mi jo že sam usmerjevalnik lahko ponudi!

OmegaBlue ::

Firewall je učinkovit - ima tudi neko podporo packet filteringa samo proti spywaru te bo težko zaščitil router. Antivirus pa samo v primeru da bi postavil proxy in skerniranje pošte, če na njem poganjaš mail server(enako velja za spam). Če imaš router še ne pomeni da ne rabiš antivirusa in si brez skrbi, glede spywara pa je še vedno uprašanje neumnosti uporabnika in pomanjklivosti v programski opremi..
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

tomaz321 ::

No, zdej sem se pa dokončno odloču za router.

1. Moj stari računalnik ima le 128 MB rama (in ne 192) - sem spregledal in če želim postaviti tisti clarkconnect je zahteva vsaj 256
2. Ko sem vse hladilnike zamenjal s hladilnimi rebri sem ugotovil, da mi HDD obupno cvili, česar ne mislim poslušati 24/7, za nov HDD in pa doplačilo za ram, ter hub pa ne dam, ker mi je preprosteje kupiti le en router in mi to prihrani tako čas, kot tudi denar in živce!

Sledi pa vprašanje: Kateri router mi priporočate? Mislim da se splača wireless, ki ima še 4 obične LAN priključke, saj imam npr. tudi en notebook (ima wlan), ki sem ga do sedaj priklapljal le v eni sobi, sedaj pa bi ga lahko uporabljal v celi hiši!

Aja, pa garancijo naj ima čimdaljšo, ker ne mislim po enem letu in dveh mesecih spet novega kupovat!

Mislim, da imajo največjo izbiro na mimovrste samo izbrati je pa težko - malo sem že iskal stare poste, ampak nisem našel pravega priporočila, kaj menite vi ( netgear ali pa tale, linksys oz kateri koli drug) - za te sem slišal pohvale
Al pa na enaa imajo ene belkine in canyone

Kaj predlagate?????

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tomaz321 ()

SasoS ::

ram ni taka kriza. jaz imam 128 pa je več kot dovolj. disk je druga stvar...

OmegaBlue ::

Jest sem poganjal Clarkconnect na 50MB EDO rama pa je delal :)
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

TribesMan ::

Tud mene mal matra da bi prešel na ClarkConnect namesto mojega starega LevelOne routerja, ki se prav rad obeša če mu kaj slučajno ne odgovarja.
Sam se mi neumno zdi furat cel comp za router... v enem letu se to nabere tok elektrike, da skoraj odplačaš LinkSysov wireless router... Bo treba še malo prespat zadevo :>

tomaz321: dober router je tudi Asus WL-500G (Deluxe)... za dobrih 20kSIT...

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

SasoS ::

Meni je predvsem pomembno da p2p teče na serverju. Tako imam svojo mašino frej za ostale stvari, lahko ugasnem, rebootam, ne žre rama, ...pa namesto da gledam tiste procente raje počnem kaj bolj uporabnega :D

tx-z ::

kaj se tok sekirate za moč kompa? Clarkconnect je na linuxu kakor se spomnm tko da tok rama res nevem zakaj bi rabl?:\ Prjatlu dela na 64MB rama za 8uporabnikov net, mail,...
tx-z

zile ::

Ja pa 75% packet loss ma tud ane..;)

tx-z ::

Nebi reku...
tx-z

MrStein ::

A kateri ruter/softver podpira to :
(imel bi ADSL razdeljen med tri uporabnike)
- bandwith se deli na 3 dele: Ko vsi DL-jajo filem, ima vsak tretjino. Če en DL filme, drugi pa špila Enemy Territory, vsem lepo dela.
- ko en gre na dopust in izklopi PC, druga dva avtomatsko dobita vsak pol njegovega bandwitha (zaželjeno je , da se to zgodi sproti, torej če se mu download filma konča, potem drugi že lahko koristijo sproščen bandwith)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

tx-z ::

A se to tut da?:\
Tega sploh ne vem kdo ma prednost pr tem, ponavad tisti k prvi začne...:\
tx-z


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prenosnik do 1200evrov

Oddelek: Kaj kupiti
182321 (1967) roli
»

Postavitev mreže v pisarni

Oddelek: Omrežja in internet
202207 (1731) TESKAn
»

Router nakup

Oddelek: Kaj kupiti
132594 (2356) jan01
»

Kateri router kupiti!

Oddelek: Kaj kupiti
142223 (1887) steev
»

Router do 20k

Oddelek: Kaj kupiti
132122 (1771) Spc

Več podobnih tem