Forum » Izdelava spletišč » python za web?
python za web?
mte ::
saj ne vem ali je to bolj za rubriko Programiranje ali je boljša ta rubrika ampak vseeno...
python mi je čedalje bolj všeč, tako sintaktično kot tudi možnost uporabe precej enostavnega wxWindows modula za gui. Seveda tudi objektna orientacija pride zraven.
Zdaj pa me zanima če in kakšne bi bile možnosti uporabe pythona tudi v web programiranju, recimo kot nekakšen "nadomestek" za php? Slišal sem za zope, vendar mi to izgleda precej nasičeno z možnostmi, ki jih ne bom nikoli rabil. Da se ga tudi uporabiti za cgi, ampak cgi je počasna zadeva (vsaj perl preko cgi-ja je). Kaj pa kakšne druge možnosti?
Ne rečem da bi se rad znebil php-ja, ki mi je tudi zaradi implementacije OOP in enostavnosti uporabe všeč, ampak me zanimajo alternative in na splošno, kaj se dogaja pri teh stvareh...
vaše izkušnje?
hvala,
lp matej
python mi je čedalje bolj všeč, tako sintaktično kot tudi možnost uporabe precej enostavnega wxWindows modula za gui. Seveda tudi objektna orientacija pride zraven.
Zdaj pa me zanima če in kakšne bi bile možnosti uporabe pythona tudi v web programiranju, recimo kot nekakšen "nadomestek" za php? Slišal sem za zope, vendar mi to izgleda precej nasičeno z možnostmi, ki jih ne bom nikoli rabil. Da se ga tudi uporabiti za cgi, ampak cgi je počasna zadeva (vsaj perl preko cgi-ja je). Kaj pa kakšne druge možnosti?
Ne rečem da bi se rad znebil php-ja, ki mi je tudi zaradi implementacije OOP in enostavnosti uporabe všeč, ampak me zanimajo alternative in na splošno, kaj se dogaja pri teh stvareh...
vaše izkušnje?
hvala,
lp matej
OwcA ::
Zope je daleč najboljša rešitev. Po potrebi mu dodaš še Silvo (napreden CMS) in Bizar Shop (spletna trgovina) in imaš vse kar ti srce poželi.
Če ti Zope ponuja preveč, si poglej še njegov podmladek, Plone, ki je nekoliko prepostejši, z manj funkcionalnosti.
Druga dobra rešitev je, da zajahaš kar neposredno Apache preko mod_python. Mestoma imaš sicer nekaj več pisanja, je pa stvar zato zelo hitra in fleksibilna.
Če ti Zope ponuja preveč, si poglej še njegov podmladek, Plone, ki je nekoliko prepostejši, z manj funkcionalnosti.
Druga dobra rešitev je, da zajahaš kar neposredno Apache preko mod_python. Mestoma imaš sicer nekaj več pisanja, je pa stvar zato zelo hitra in fleksibilna.
Otroška radovednost - gonilo napredka.
mte ::
Hja, ampak oba imata vgrajen tudi webserver kolikor sem razbral...jaz bi pa rad zaradi več domen obdržal fleksibilnost in enostavnost apache-a, baje da pri zopu ni tako trivialno vse skupaj.
mod_python sem tudi pogledal pa je dokumentacija precej pomanjkljiva, tudi primerov sem našel bolj malo, ki bi to uporabljali. Recimo že čisto osnovne stvari ki se tičejo razumevanja in delovanja so napisane tako da moraš pol ure bulit v ekran in na slepo sprobavat da kaj razumeš...no bom probal še kaj dobit...
mod_python sem tudi pogledal pa je dokumentacija precej pomanjkljiva, tudi primerov sem našel bolj malo, ki bi to uporabljali. Recimo že čisto osnovne stvari ki se tičejo razumevanja in delovanja so napisane tako da moraš pol ure bulit v ekran in na slepo sprobavat da kaj razumeš...no bom probal še kaj dobit...
OwcA ::
Se da tudi z Zope-om, lahko pa imaš tudi oboje Apache-ja, ki za nekatere domene preusmeri zahtevek na Zope strežnik.
Otroška radovednost - gonilo napredka.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | apache+python+mod_pythonOddelek: Programiranje | 1183 (1122) | grim_ |
» | [FORK] PHP kot jezikOddelek: Programiranje | 3363 (2702) | [MYTiX] |
» | Spletne urice: TurboGearsOddelek: Novice / Kiberpipa | 3904 (2666) | minmax |
» | tehnologije za web aplikacijeOddelek: Programiranje | 1894 (1619) | upirna |
» | ASP.NET(jezik C#) vs. PHP (strani: 1 2 )Oddelek: Programiranje | 10702 (9346) | Nerdor |