» »

Arnesove igračke

Arnesove igračke

Arnes - Včeraj so registrarji domen .si dobili naslednje obvestilo:

Zaradi nadgradnje strojne opreme bo strežnik za registracijo domen to nedeljo 28.08.2005 nedosegljiv od 16:00 do predvidoma 17:00. Za morebitne nevšečnosti se opravičujemo.

Človek se vpraša, kam so torej vložili denar štirih tisočakov po registrirani domeni. Prvi dan trženja z domenami .si je bilo registriranih preko 9000 domen, kar nanese okoli 36 milijonov SIT, Arnes pa očitno nima sredstev za nakup nekaj redundančnih strežnikov, čeprav naj bi bile cene "stroškovno naravnane" in namenjene pokrivanju obratovalnih stroškov registrarja, da ne omenjamo, da so med najvišjimi daleč naokoli.

Omenimo še to, da se k domenam, ki se prenesejo, ne prišteje čas, ki še manjka do izteka enega leta, kar je drugače praksa v svetu (domene .net, .com, .org). Drugače povedano - dvakrat plačujemo za isto storitev.

Morda ne bi bilo slabo, če bi nekdo nekoč pokazal stroškovnik upravljanja s to igračko.

28 komentarjev

Matri[X] ::

Sej je samo streznik za registracijo domen. Domene se pa ponavadi ne registrira v nedeljo popoldan. Tisti denar so pa verjetno namenili za kaj drugega. Redudancnega streznika za registracijo .si domen slovenija pac ne rabi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matri[X] ()

CyberPunk ::

Za kaj drugega = korupcija, klientelizem, pranje denarja ? >:D
Domene pa jaz ponavadi ravno ob nedeljah registriram... :D Nadgradnja pa je verjetno nujna, ker se menda .si cez par dni tudi za fizicnjake sprosti...

Kami ::

Jah malo pretiravate...

Se strinjam z tem ko je Matri[X] reko.

Vice ::

Pa tudi če se matraš v nedeljo z registracijo .si ne narediš nič, če imaš srečo se ti stvar premakne šele čez kakšne 2 dni.

zee ::

se strinjam z Matri[X] in Kami, da pretiravate. zaradi tiste ure v nedeljo popoldne se svet in internet ne bosta podrla.

po mojih izkušnjah z Arnesom tudi tega izpada ne bi bilo, če ne bi bilo res potrebno. Če pogledamo kakšnega drugega operaterja oz. ISPja (imena ne bom navajal) ... pri katerem velikokrat pride do izpadov, a uporabniki nismo deležni niti opozorila niti opravičila.

zee
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

bzp ::

Tale novica sodi edino na 24ur pa nikamor drugam. Mogoce se v Lady. Ce je streznik nedosegljiv 1 uro bo pa konec sveta? Mogoce bodo pa ravno redundancnega namesto obstojecega nastimali. Swasta no.
Ko smo pa 5 pa 10 let nazaj vsi preko Arnesa spoznali internet, se pa noben ni vprasal "od kod jim pa denar?" kaj? Zdej ko pa nekej naredijo ne-zastonj pa si tako zagotovijo da imajo vsaj eno stvar denarno pokrito, je pa takoj svetovna senzacija, dejmo jih lincat, denar perejo. Da bi saj sosedu koza crknla a?

kilergas ::

Kaj ces,nekatri so razvajene riti in ko jim crkne net ali pa vidijo da jim nekaj nebo delalo nekaj urc,bi tozli pol zemlje in pol galaksije.

AtaStrumf ::

Tole sporočilo je čisto OK in bistveno boljše kot karkoli kar nam da slo-tech. Na slo-tech-u je ponavadi za nazaj pa še brez pojasnila ;((, še večja žalitev pa je ko je v naprej in brez pojasnila. Če zgornje sporočilo prilagodim slo-tech standardom bi zgledalo nekako takole:

Slo-Techov strežnik bo to nedeljo 28.08.2005 nedosegljiv od 16:00 do predvidoma 24:00. Za morebitne nevšečnosti se opravičujemo.

To mene res pogreje, če ti pa lepo povejo za kaj gre pa še samo 1 urco, pol pa res ne vidim kaj se razburjaš!?!?

keber ::

eno uro v nedeljo popoldan ne bo delal strežnik za registracijo domen.

A to je novica? :\

Mene elektro nič ne obvesti, da za eno uro ne bo toka sredi dneva, pa se ne sekiram, čeprav je to verjetno bolj nujna potrebščina kot registriranje domen.

christooss ::

Zelo pozitivna gesta iz arnesa.
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

jsmith ::

Bakunin je novinec v svetu interneta - 36 milijonov SIT se mu zdi veliko za ccTLD registrarja, 4.000 SIT za domeno "največ daleč naokoli" (očitno pozna samo com/net/org, ki imajo registriranih milijone domen), enourni napovedan izpad v nedeljo (zaradi njega bo dostopnost storitve "samo" 0,9999) pa razlog za kritiko prvega in enega najbolj zanesljivih slovenskih internetnih ponudnikov. :\

LojzePek ::

Kam pa pridemo če bo zdaj vsak izražal svoja menja pod novice. Si že slišal za forum Bakunin?

CaqKa ::

>>> Kam pa pridemo če bo zdaj vsak izražal svoja menja pod novice. Si že slišal za forum Bakunin?

blog za družbo.
to pač je slotech.
nekaj domačega senfa za razmišljanje se mi zdi sicer ok, ampak tukaj ga je pa res preveč.
pa še v < i >, ni da bi se ga ločilo od dejanske novice.

mathjazz ::

Arnes je tudi prvi slovenski ISP po številu naročnikov, mar ne?

Ima kdo kakšne statistike?
www.getfirefox.com

zerox ::

Po številu uporabnikov mogoče že ... po številu naročnikov pa po mojem ne ;)

Trenutno nimam časa klikat ... mogoče so podatki na voljo TUKAJ.

lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zerox ()

Matej_K ::

//offtopic kaj se najbolj splača imeti za klicni dostop(ISDN)? A arnesova št. 0889 XXXXX še obstaja?..če sem študent lahko uporabljam arnes??..

Hvala
... .. .

[SpydeR] ::

Ja Arnesova številka še obstaja. 0889 32330. Če si študent lahko uporabljaš Arnes, lahko pa tud KiSS.

Bakunin ::

Mea culpa. Slabo napisana "novica".

Srž ni bilo nedelovanje strežnika oziroma storitve, ampak denar, ki ga je Arnes prejel in še prejema za svoje (nekomercialne?) storitve.
Nikjer ni objavljen stroškovnik, ki bi upravičil ceno 4000 SIT. Prejetih 36 mio SIT za en dan je precej za 9000 domen. Tudi v svetovnem merilu.

Prejeli so dovolj denarja, da jutrišnji enourni izpad ne bi bil potreben, ker obstajajo rešitve za takšne primere, ki stanejo krepko pod 36 mio. SIT.
Nekdo z dolgoletnimi izkušnjami v ISP "bussinesu" (kot sem jaz) jim lahko ponudi svoje u$luge pri izbiri (delujoče ter cenejše) rešitve.

PS: Arnes ni ISP. Vsaj ne sodeč po slovenski zakonodaji. Več o tem vam lahko povesta Matthai ali pa Primož.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bakunin ()

Looooooka ::

tisti,ki zdele tko srcno branite arnes...get real.
sklepam da mate nek cheap internet pr njih pa jih zato brante.
ce bi se isto zgodil siolu bi jih ze kastriral in bi vsi zahteval ne vem kaksno povrnitev denarja.
dejstvo je da je blo prej registriranje domen zastonj.
da so ze ko so prodajal domene nategnil folk do amena(prvi pride my ass...).
denarja so pokasiral tok da res ni tko da nimajo nobenga izgovora za kej tazga.ta njihov projekt registriranja so vec k 1 let prpravlal tko da si kj tazga preprosto ne bi smel prvoscit.
se najbl cheap hosting firma ma vedno backup ki gre online ob nadrgadnji.

xenon74 ::

xexexe, vsak bi rad en kos te pogače!

Kakorkoli na Arnesov račun se je v zvezi z registracijo domen nateklo vsaj 28MIO SIT. Očitno je skupna vsota registriranih domen že prvi dan presegla skupno količino računa vseh registrarjev.
Vsak od 112 registrarjev je moral po pogodbi avansirati 250.000 SIT. Ta denar se potem odšteva z računa z vsako pridobljeno domeno. Ko denarja zmanjka moraš spet napolnit račun z najmanj 250 tisočaki.
http://setiweb.ssl.berkeley.edu/team_display.php?teamid=30319

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: xenon74 ()

BigWhale ::

Od 36 milijonov jih je najprej 20% slo za DDV. ;)

GapsoN ::

Domena .si s 4000 SIT je še kar ugodna cena, glede na nekatere tuje domene. Recimo, domena .pl stane cca 12 000 SIT za eno leto. Kdor jo hoče, pač plača in je vesel, da jo lahko sploh ima. Da ne omenjam .fr in podobne tuje domene. BTW, je kdo probal registrirati domeno .it ali .ru? Predvidevam, da je takih zelo malo. V primerjavi z vsem tem je bil Arnes daleč najboljši. Od nečesa pa more živet. A ni bilo dovolj, da je bila .si toliko časa zastonj??
nobody else

Wox ::

Hja... ISP bussines... Bullshit bussines... Mobi bussines... It's a bussines. In kje tebe čevelj žuli?
Daj ga ne serji več s takimi. Lepo si odpri svoj blog, pa daj mir. Zdaj bo že vsak pek tule oznanil, da on iz iste moke zna spečt cenejši kruh.
Commodore 64

Bakunin ::

> A ni bilo dovolj, da je bila .si toliko časa zastonj??

Pravzaprav ni bila zastonj. Arnes smo in še vedno plačujemo vsi davkoplačevalci Republike Slovenije.
Da ne bo spet kakšen mulo rekel da ima Internet zastonj preko Arnesa.

Bakunin ::

viharnik

Kaj bi ti rekel na podjetje, ki pobere (dovolj?) $ za storitev, ki jo potem ne izvede oz. ne nudi ?
Žalostno da te storitve ne moreš iskati drugje, ker ima monopol. V tem primeru sta si SIol ter Arnes enaka....

Ales ::

Tole bi moral pokomentirat, ker res ne drži:

Očitno je skupna vsota registriranih domen že prvi dan presegla skupno količino računa vseh registrarjev.
Vsak od 112 registrarjev je moral po pogodbi avansirati 250.000 SIT. Ta denar se potem odšteva z računa z vsako pridobljeno domeno. Ko denarja zmanjka moraš spet napolnit račun z najmanj 250 tisočaki.


Prvo nakazilo v določeni višini je bil pogoj, da je registrar lahko sploh podpisal pogodbo (za bodoče registrarje domen .eu je npr. ta vsota 10.000 EUR). S tem so pač potegnili neko mejo med tistimi, ki so dejansko nameravali biti registrarji in med tistimi, ki bi registrirali kaj zase in za kolege... Pred prvim dnem registracij smo mi nakazali vsoto, ki je pokrila vsa naša obstoječa in pričakovana naročila (z zajetno rezervo), enako tudi drugi registrarji, torej daleč več kot 250k SIT... kar kako nulo več in še kaj. Vsakič ko denarja zmanjka oz. se predplačilo preveč približa ničli, ARNES-u zdaj registrar nakaže kolikor potrebuje, vsota ni določena. Lahko bi nakazal tudi za eno samo domeno, čeprav ne verjamem, da to kdo počne...

Sicer pa ne vem, zakaj toliko hrupa okoli tega napovedanega vzdrževanja? Šlo je samo za enourno nedostopnost strežnika za registracijo in podaljševanje domen in to ob času, ko ga najverjetneje prav nihče ni pogrešal. Če bi to pomenilo, da bo korenski DNS mrknil za eno uro ali kaj podobenga, potem bi razumel, tako pa res ne gra za kako katastrofo... Domene so in bodo še naprej nemoteno delovale, 24 ur na dan.

AndrejS ::

Bogi tisti revček ki ni mogel v nedeljo popoldne registrirat domene. NEDELJA je nedelja in se NE DELA. Počivajte raje pa ne jokajte. Morda pa je Arnes za ta denar kupil novi strežnik. Bogi so Arnesovi administratorji, ki morejo v nedeljo delat. Mir:D

Uporabnik ::

"BTW, je kdo probal registrirati domeno .it ali .ru? Predvidevam,"

jst sm registriral .ru, in je bila 4500 sit, in to direkt pri registrarju nic.ru

mogoče si imel v mislih .su ki pa je 100 usd


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dvočrkovne .si domene razgrabljene (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
8822224 (17894) Soprano
»

Registracije domen .si za fizične osebe

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
496335 (4324) krho
»

Vpis DNS strežnika v vrhnji DNS

Oddelek: Omrežja in internet
378755 (7246) kronik
»

.si domene

Oddelek: Loža
61776 (1579) Brane2
»

Registracija domen .si

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
394713 (2261) Brane2

Več podobnih tem