» »

SLi v objemu Shuttlovih ohišij

SLi v objemu Shuttlovih ohišij

Shuttle XPC SN26P

X-Bit Labs - Shuttle je podjetje, poznano predvsem po izdelavi majhnih in všečnih ohišij, v katera priložijo še napajalnik in matično ploščo. Prejšnji teden so predstavili nov produkt, XPC SN26P, katerega posebnost je v tem, da lahko sprejme dve kartici, ki delujeta v SLi načinu.

Kot je obče znano, današnji GPU-ji zaradi energijske požrešnosti (kljub temu, da se je nVidia odrezala in rešitve okrog G70 porabijo (malo) manj, kot tiste zgrajene okrog NV40) sprostijo precej toplote, ki jo je potrebno odvesti. Če le ne gre za vulgarno ohišje, pač pa za dostojen kos železa ali aluminija na mizi in pravilno uporabo ventilatorjev, ki skrbijo za dovod svežega in odvajanje toplega zraka, s hlajenjem ni prehudih težav.

SN26P je bil načrtovan prav za SLi konfiguracijo (nForce4 SLi). Uradne specifikacije se sicer omejujejo na par Geforcev 6800 GT, vendar težav s poganjanjem dveh 7800 GTX kartic naj ne bi bilo. Heatpipe tehnologija je bila, kot je vidno na sliki, ključ rešitve.

Za najboljši izkoristek, matična plošča sprejme AMD-jeve (dvojedrne) procesorje, ki so za tovrstna opravila korak pred Intelovimi rešitvami.

Novica.

50 komentarjev

«
1
2

Jaka83 ::

Čist divje tole izgleda.

PrimozR ::

Mhm. Učas me kr mal prime da bi si en shuttle sistem umislu pa lepo mini kištico naredu zanj.

Romčy ::

HUUDOOOO

W3by ::

Go Heatpipe!;)

Matek ::

p|p|, kako misliš naredu? Shuttle sistem je ja ravno kištica z matično.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Suli ::

Shuttle je proizvajalec matičnih plošč. Večina modelov je pa res mATX, sem bil tudi sam lastnik ene od njih.:D

Matek ::

Ja, je proizvajalec matičnih plošč, ampak definitivno je bolj poznam po svojih barebone sistemih.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

PrimozR ::

MMMato al modificiru Barebone kišto al pa čist novo naredu (npr. iz lesa. Ampak to je itak zdejle v načrtu v zelo kratkem (upam da bo do konc septembra narjena) za obično, ATX platko).

Makaron_hater ::

Ja, tole pa je bedarija.

- Prvic: komponente se grejejo
- Drugic: komponente se grejejo
- Tretjic: komponente ŠVICAJO

To zame pomeni, da se procesor segreje na 40 stopinj ali vec, in da je temperatura celotnega sistema nad 35 stopinj.
Sam sem ze pred nekaj leti poiskal drugacno resitev ki je tiha, nadgradljiva, zanesljiva in zelo ZELO hladna ter ne vsebuje vodnega hlajenja. Namrec:

Kupil sem si omaro s steklenimi vrati: 150cm, 70cm, 50cm. Vanjo sem vgradil močno zmodulirano ohišje, v katerega sem potem navijačil računalo, poskrbel sem tudi za posebno napajanje ventilatorjev, in tako ne obremenjujem napajalke v računalniku. Cel sistem vsebuje le 3 dodatne ventilatorje in nekaj cevi za usmerjanje toplega zraka. Nato sem celo omaro prestavil v drugo sobo, in zvrtal skozi steno luknjo za kable. Potlej sem se odpravil po nakupih: 2xUSB, 2xPS2, 2xAudio, 1xVideo kabel, in vse skupaj je prislo manj kot 4 jurje! Potem sem vse skupaj namontiral in priklopil, IN EVO GA NA... popolnoma tiho računalo, temperature pa se gibljejo:

- Sistem: POVPREČJE- 27° / pozimi MAX- 24° / poleti MAX- 30°
- Procesor: POVPREČJE- 31° / pozimi MAX- 28° / poleti MAX- 33°-34°

SISTEM:
Osnovna plata: Epox 8RDA+ pro (Nforce2)
Graficna: Geforce 4200 Ti 128Mb
Procesor: AMD XP 2500+
Spomin: 512Mb
Disk: 80Gb
Opticne enote: en klincev pekac
Aja... imena hladilnka na procesorju se pa zal ne spomnim vec... je pa ena velika rištinga... na njem je 8cm ventilator, rebro je srebrne barve, skledaste oblike... mah, ime mi je ušlo.... jeba. Vem pa da je podkrepljeno z Artic Silver zobno pasto :)

Jaka83 ::

Makaron_hater: In sistem je jako portabilen ane. :D

Makaron_hater ::

Jah... ce je treba it na lan-parti, pol ni problema. Tisto modulirano ohisje se da lepo vzet ven iz omare.

Jaka83 ::

No, pri teh malih ohišjih je pa tko, da ga tudi komot v omaro vtakneš, čeprav je že privzeto zelo tiho, pa še če greš na LAN ne rabiš nekega velikega avtomobila za prevažanje. Sej ga samo lepo v cekar vržeš in je. :D
Smisel teh malih ohišij je v portabilnosti in v tem, da zlo malo prostora zasedejo. + da zlo lepo izgledajo.:8)

Makaron_hater ::

In da se zelo lepo grejejo

Jaka83 ::

AMD X2 64 + 2×7800GTX v SLI + dve palčki kvalitetnega rama + NF4 čipset ... bi rad videl v kateri kišti se to ne greje na über. Dokler dela, me ne moti, tudi če laufa na 50°C. Komponente pa ponavadi itak prej zamenjaš, preden se jim delovanje na takih temperaturah pozna, tko da takale ohišja jaz samo pozdravljam.

gfighter ::

Nevem, kaj se pritožujete, poletje je bilo mrzlo, zima je pa tudi že blizu. In če rabiš kvaliteten radiator, je tole odlična izbira! :D

Makaron_hater ::

No ok... če maš dovolj denarja, da menjaš drobovje vsako leto, pa da sploh pustiš da se ti draga oprema uničuje na visokih tempetarurah, potem... naj rečem samo... trikrat hura zate, jaz pa se bom skril za drevo s svojo omaro... ko bomo spregovorili o stabilnosti delovanja se zopet pojavim in vam jih natrosim.

Jaka83 ::

Da ne bo pomote, sam imam leseno ohišje in vodo not speljano, tko da o pregrevanju dragih komponent prosim pssst.

Sicer pa če ti crkne prej kot v dveh letih je pa itak garancija, tako da ne vem kaj javkaš. :\

In seveda je govora o ohišju+plata, kaj pa ti not vtakneš je pa tvoj problem.

Makaron_hater ::

Ne vem kaj ti je potem... da podpiras taka ohisja in da te ne moti ce dela, samo da dela, pa ceprav na 50 stopinjah... VSAK ki se ukvarja z modificiranjem in problemom odvajanja toplote je pripravljen vtakniti ventilator celo na digitalno ročno uro, na spodnjice svoje punce in na pasja ušesa. Razen ce se je pojavil nov rod modifikatorjev: Jalovih modifikatorjev. UUUUuuuuu.....

BEWARE OF FRUITLESS MODERS!

Mavrik ::

Procesorji lahko brez problema delajo do 70 stopinj celzija... ne vem zakaj brezveze kompliciraš tam ko ni treba...
The truth is rarely pure and never simple.

OmegaBlue ::

Dajte se se umirit malo prosim, resno hočete use rdeče spet gledat?
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

Matek ::

Makaron_hater, tudi meni ni jasno, zakaj bi bila temperatura tako zelo pomembna. Med procesorjem, ki laufa pri 30 stopinjah in procesorjem, ki laufa pri ene 55 stopinjah ni nobene razlike, kar se tiče življenjske dobe - vsaj take ne, ki bi jo lahko v nekem standardnem obdobju, ko je procesor uporaben, opazil. Za takšno obdobje imam recimo 5 let - gotovo se procesor ne bo v petih letih izrabil zaradi višje temperature delovanja.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Makaron_hater ::

Kot sem rekel, pasja usesa dosezejo 250 stopinj in pes deluje brez problema...

A ni bila dolgo casa na slo-techu glavna nota kako racunalnik narediti cim hladnejsi in tisji? Mar ni bilo o tem spisanega NA KUPE materiala, člankov, testov, navodil, prispevkov,...? Kaj je zdaj s tem in s to logiko? Odkar ni Lunija je vse skupaj samo se šminka, domena elite in bogatih očkov ter njihovih sinčkov. Se je res populacija zamenjala v tolikšni meri, da vam je vseeno kako vroce procesorje imate?

Skratka: Moj pes živi in vesel je, da ima hladilnike na ušesih ker je zaradi tega bolj stabilen in lažje prenaša procesiranje podatkov: -> Fetch Bone, -> Fetch Ball

P.S.
Pa zbrište ta post, boli me klinac, ga bom pa še enkrat napisou.

Jaka83 ::

Lej, moj sistem recimo pred modifikacijo laufa na 40°C obremenjen ... potem mu dodam novo ohišje in vodno hlajenje ter laufa nekje 5-10°C hladneje ... POTEM pa zadevo lepo navijem in sem spet tam, kjer sem bil na začetku s temperaturami, le da sistem deluje hitreje.

Shuttle pa ne greš kupit s takim namenom, ampak zarad tega, da ga postaviš v dnevno sobo in ga koristiš za Home Cinema naprimer ali pa ga imaš v svoji sobci za razvedrilo in seveda za na LAN. Če se pa greš modifikacije, pa kupiš eno "žvau" in nardiš svašta iz nje.

Matek ::

Ne razumem, čemu vroča kri. Seveda je treba procesorje dodatno hladiti, ampak vsa vodna hlajenja, kompresorski sistemi in ostale zadeve, o katerih razglabljamo, so tu predvsem zaradi OCjanja. Navit procesor se pretirano greje, zato ne deluje in ga je pač treba ohladiti. Ali pa, če je stock cooler za koga preglasen, pa si naredi vodno hlajen sistem, potem je pa razlog glasnost, ampak vsekakor pa se ni (tudi ko je bil še luni) hladilo zgolj zato, da bi na stock frekvenci procesor pri nižjih temperaturah dlje živel...
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matek ()

Makaron_hater ::

Men se zdi vseen totalno debilno, da mas 2 Geforca GTXLFR 80000 od katerega vsak posebej košta 100 jurjov zaprta nekje v skatlici od vzigalic, oba se svinjsko SVINJSKO grejeta, zraka ni nobenga, za vse skupaj pa "poskrbi" heatpipe... ma dejte no dejte... ce mas tok gnarja, da to malo sranje nabavis, pol si rajs kupis eno lepo, veliko kisto z že vgrajenimi ventilatorji ki je tiha in točno taka da paše k barvi pohištva in k barvi straniščne školjke in barvi psa in maš mir ane.

Ne morem se otrest nepopisnega občutka idiotizma ko pomislm da bi tole jest meu doma in bi bil še en srečen uporabnik pizdarije k bo crknila točno takrat ko bo potekla garancija.

Jaka83 ::

Makaron_hater: Očitno ne veš, kaj Shuttle prodaja. Preberi si še enkrat novico in bodi posebej pozoren na besedno zvezo "pravilno uporabo ventilatorjev", ki je celo podčrtana.

In kdo ti brani, da sem noter vtakneš eno obično PCI-Express kartico? Sej te noben ne sili, da daš noter 2×über hudo nVidio.

Veš kaj je barebone sistem? Očitno ne...

Makaron_hater ::

Z nekompetentneži ne bom češenj zobal.

PrimozR ::

Makaron-hater STFU. Sori, sam res. Vredu, smo že slišal, ti maš pač rajš večja ohišja. To še ne pomen da ni trga za Shuttle barebone ohišja. asprotno. Zmer več ljudi, celo zmer več modifikatorjev modificira/naredi custom ohišja ki bazirajo na SHuttlovih izdelkih. Ni vse samo v ogromnosti. Shuttle sistemi imajo odlično porihtano haljenje. Kaj ko bi skočil na ogled njihove stran? (BTW; www.shuttle.com). Npr. hlajenje procesorja je poskrbljeno z 4-imi heatpipe-i AFAIK, ki odvajajo toploto proti zadnji stranici, kjer rebra na njih hladi ventilator, ta pa izpihuje zrak ven iz ohišja. Kot sem dejal, včasih me prime da bi nekje izbrskal Shuttle matično ploščo in za tak računalnik izdelal custom leseno ohišje. Lahko pa skočiš tudi na bit-tech.net in na forumu poiščeš temo ZapWizard-a ki izdeluje ohišje iz afriškega lesa. Sponzorira ga AMD, ATI, Shuttle itd. toda zaenkrat kaže da bo izdelal odlično ohišje z vodnim haljenjem! Nekatere od komponent: Radeon X850XT PE, FX-57,...

bzp ::

offtopic: previsoka temperatura JE smrt za procesor. Par let nazaj smo govorili da je vsakih 10 stopinj vec, za polovico skrajsana zivljenska doba. Kdo je to pogruntal in ali sploh drzi, ne vem, vem pa da jaz tudi pri ne-naviti masini skrbim da je v celoti cimbolje "ohlajena". Da bi jo zaprl v kartonasto skatlo pa rekel "saj ni navita, to more zdrzat" mi na kraj pameti ne pade. Da bi 200 jurjev vredni graficni + vse ostalo zaprl v eno minimalno ohisje, samo zato da kul zgleda (ceprov bi lepo modificiran big tower se bolj kul zgledal)? Nein danke.

Makaron_hater ::

BZP: koncno nekdo starega kova! :))

Calligula ::

MA koga boli k... za k... procesor.
PA naj se greje. Itak bo delal veliko dlje kot bo uporaben.

Ce ze kej, se malo bolj potrudim, da je kista prezracena zaradi diska.
PA se to ni vec tko pomembno ob vseh dobrih backup programih.

Fora Shuttla pa je, da je majhen in da ga lahko ruknes kamorkoli.


Se pa strinjam, da je na Slo-techu cedalje vec lulckov, ki samo mecejo denar v kisto, pravega modanaj ni vec-samo gay luckice in podobno sranje..

Noben vec ne dela tako, da bi za cimmanj dobil cimvec,..
Vsi najdrazje napajalce, najdrazje rame, najdrazje vse...
Sam estrogen povsod. Eni se retail paketke kupujejo, da majo lepe skatlice od graficnih pol... :\

Vcasih je blo tako, da je bil racunalnik tvoja bitch. Zdaj je pri mnogih tu ravno obratno :|

No ja-nazaj h temi-shuttle pac izdeluje racunalnike, ki naj bi bili cimmanjsi. Ce jim rata ob tem narest tud zmogljivega je to OK.

Makaron_hater ::

Calligula: Res je.
Vse skup je postalo domena bogatunov in njihovih sinčkov. Folk niti ne ve zakaj ma v računalniku vodno hlajenje, razume sam to, da je not modra neonka ki se jo priklop na vodovod in da se procesor greje zarad izrabljenih lagerjev.
Bog nam pomagaj...

PrimozR ::

Neonke in podobno sranje so f00. Ne me zastopit narobe. Npr. na Kingston Shuttle ohišj in takisto na ATI shuttle ohišju (oboje za reklamne namene) se je z ledicami in neonkami doseglo ubitačen efekt - backlit logoti namreč. Toda kar dela večina ljudi tukaj, da vrže noter neonko zato da se sveti, mi pa prav nič ni všeč. Lepi pa so dobro narejeni backlight gumbki, logoti, svetleče nogice in podobno. Toda imeti neonko zato, da jo imaš, da se sveti, mi pa ni prav nič všeč.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

Izi ::

LOL, Makaron_hater, procesor ti dela na 30 stopinj, hahaha...
To je primer stran metanja denarja. Lahko bi imel pol man zmogljiv procesor (za manj denarja) in ga nato navil do normalne temperature (50-60 stopinj) in bi ti delalo enako hitro.

Današnji procesorji (v povprečju) delujejo do 90 stopinj, vendar to ni več zdravo za procesor.
Na življensko dobo vplivajo samo temperature nad 70 stopinj (pa tudi tako deluje več kot dve leti)
Zato so v BIOS-ih ponavadi nastavljeni alarmi za temperaturo 75 stopinj, da te opozori da imaš prešvoh hlajenje.

Če imaš sistem optimalno navit in dobro hlajen je najbolje da je procesor nekje med 50 in 60 stopinjami (odvisno od obremenitve)

Prav je, da imaš svoje mnenje, ampak če te popravimo, ne vstrajaj trmasto pri napačnem mišljenju.
Na tole ti ni treba odgovoriti.

PrimozR ::

Mater če vam ST ni všeč pa bejžte dol ane. Noben vas ne sil bit tukej. Sicer pa dvomim da lahko procesor z zračnim hlajenjem dela na full load na 30 stopinj. Pr -10°C okolice že. Pr sobni temperaturi ne.

EvilDare ::

P|P|: Če veš za kakšen boljši test mi povej, ampak po 10 minutah lavfanja SuperPi je temparatura stalno na 27 °C ali 81°F. Lahko probam še s prime95.

Jaka83 ::

EvilDare: SuperPI, ROFL.

Probaj Prime, Foldanje, Seti, pa potem poročaj.

EvilDare ::

Sem probal Prime95. prvih 5 minut je temperatura počasi rasla. Zdle je pa 5 minut na stalnih 29°C ali 84°F. V programu sem naštimal na maximum heat ...

P.S. test sem pustil pržgan da vidim kasneje

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: EvilDare ()

Jaka83 ::

Kater proc in katera plata, sigurno ti senzor laže. Če imaš sondo na jedru, potem je QL, drugače je lahko temperatura zelo napačna.
Sicer pa je brezveze temperature primerjat, ker so zelo odvisne od senzorja na plati ali tistega v jedru procesorja. Ponavadi te sonde služijo samo temu, da veš kaj se s tvojim sistemom dogaja.

EvilDare ::

Gigabyte K8NS 939, A64 3000+, zalman CNPS7000-CU. Drgač pa jz nočem nič primerjat nobenih temperatur. Samo Pipi-ju hočm pokazat da nima prav. Merim v programu Everest in speedfan.

P.S. po 25 minutah ista temp.
P.P.S. pa tudi če bi bil senzor pokvarjen se temperatura dvigne iz 25°C na 29°C

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: EvilDare ()

Jaka83 ::

Ja, za tak proc in po možnosti še nič overclockan, je taka temperatura popolnoma normalna v takih vremenskih razmerah. Everest pri meni normalno pokaže nekje 44°C pod obremenitvijo in 32°C med deskanjem. (približno govorim, ker ne dajem povdarka na temperature, dokler je sistem stabilen)

Seveda imam S754 in ne S939, kjer je razlika v izdelovalnem procesu.

Izi ::

Za A64 3000+ so temperature z original hladilnikom, ki ga dobiš zraven procesorja:
na 1,8 GHz - 30° idle in 38° obremenitev
na 2,6 GHz - 35° idle in 50° obremenitev

Ja, z tehnologijo "Benetke" :D so procesorji precej hladni

Ne razumem zakaj super Zalmanov hladilnik na nenavitem procesorju? :O

EvilDare, s tvojim hladilnikom dvigni frekvenco vsaj na 2,7 GHz, pa boš komaj na 50° C pod obremenitvijo.
Drugače si ves ta denar zmetal brezveze.
To je kot da bi si kupil Ferrarija samo za vožnjo po Ljubljanskih ulicah z 50 km/h :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

PrimozR ::

AFAIK Athlon XPji niso tolk hladni. In tut z aftermarket hladilnikom je lažje dosežt take temperature.

Mavrik ::

Moj procesor ima pri full loadu (nenavit) 38 stopinj... in ne ne laže mi senzor ker mi kaže isto tako senzor na plati, kot zunanji Harcanotov senzor.
The truth is rarely pure and never simple.

Jaffa ::

Winchester se še pa manj greje kot venice. Tak da to ni nič čudnega. 8-)
www.markosoft.si | www.markoshop.si
GRYPHON Z87|i7-4770k@4200MHz|16GB VENGEANCE 1866MHz
2x SAMSUNG 850PRO 256GB|GTX960|LIAN LI|BENQ BL3201PT 4K

PrimozR ::

A ni Venice hladnejši?

Looooooka ::

neonke v masinah bi blo treba prepovedat.
pol se razni froci(in tle jih je velik) grejo trudit rezat masine pa dajat pleksi stekla gore pa ne vem kaj se...pa 20 ventilatorjev in pol 10 neonk in ni masina cist nc bl hladna od navadne ce pa je pa kur 3x vec stroma in je 2x bl glasna.
waste of resources.
bi blo bl cool da bi se vsi uprl kakrsnemu kol dodatnemu hlajenju in vodnim resitvam in bi prsill in amd in intel pa se ati in nvideo da pridejo vn z hardwerom,za kerga ne bo treba cvikat vsakih 5 minut da se bo pregrel.
Tko da tole tle gor je kr cool pa ceprou je super mini in ga jst ne bi nikol kupu.
Ce gre pa razvoj v to segrevano pot naj pa pocas ze rata standard eno ornk vodno hlajenje,ki ga dobis zravn v ohisju...
Sm ze par tehle overclockih kiddijev na vseh ted lan partyjih in podobno prasu kako zdrzijo v sobi bit ob tolkih ventilatorjih...ko gre men ze en "super duper kao silent" ventilator na jetra...in ti pol prbije...ah sj ko nabijam igrce se nc ne slis.
Tko da so te ventilatorizirane resitve zgleda sam se za gamerje primerne.In kapo dol da zdrzite pr tem hrupu =)

PrimozR ::

Ne sej lepo narjeni izrezi, pleksiji in neonke so kul. Sam ne pa da jo maš notr zato da je. In lahko si narediš skoraj dead silent kišto, ki je povrhu vsega še hitra. Potrebuješ tih PSU (eden k mi skoči na pamet je Tagan), ni odveč vodno hlajenje z počasnimi ventilatorji in disk na gumciha (zdaj ali visi na njih ali pa je preko njih privijačen na ohišje).

Izi ::

Jaffa, Venice se manj grejejo od Winchesterja, ker imajo tudi nekaj manjšo porabo.

Venice porabi pod full obremenitvijo komaj 20W, Winchester pa 25W
Za primerjavo: Newcastle nekje okoli 45W, Clawhammer pa že 50W in več
(vsi pri 2,2 GHz)
Intela pa tukaj raje nebi primerjal >:D
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Intel X38 Express prihaja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Matične plošče
818329 (5731) kotnikd3
»

Kateri 26" LCD TV?

Oddelek: Kaj kupiti
101697 (1516) Blinder
»

Ocenite ta sistem

Oddelek: Kaj kupiti
261477 (958) gfighter
»

Grafična za modeliranje?

Oddelek: Kaj kupiti
302121 (1564) UpRising
»

XML tarča patentnih tožb

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
154549 (4142) Jumping Jack

Več podobnih tem