» »

Kater OS za srfanje po netu?

Kater OS za srfanje po netu?

shock ::

Pozdravljeni.
Imam eno staro kišto doma P2 400MHz in 128MB rama in pc bi služil zamo za srfanje preko neta in kak generični MSN program gor. Zdaj sem v dilemi kaj bi dal za en OS gor Win2000 ali pa kako linux distribucijo. Kaj vi priporočate? Samo ko pomislim na win200o in SP1...4 ali koliko je že me prov mine da si bi dal to gor.
  • spremenil: shock ()

tecumseh ::

Ce se kaj znajdes v Linuxu, potem daj gor Linux... Saj imas Gaim.

christooss ::

Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

root987 ::

kaj je pa z win2k narobe? meni so na podobni mašini (mislim da je bilo 192MB rama skupno) delovali prav kul. ne moreš ravno doom3 igrat, ampak za kak starejši špil in brskanje po spletu je popolnoma v redu.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

poweroff ::

Jaz se zdajle igram z Ubuntujem kar nekaj časa, in sem ga dal na tri mašine. Inštalacija poteka cca. pol ure, dela pa vse kot je treba. Sako klik-klik-klik, pa je zadeva gor. Dela vse iz prve.

Tudi tole ti pišem iz ubuntuja.

Pa preberi si potem še ubuntuguide.org - super zadeva. Skype sem inštaliral v pol minute - in po naslednje pol minute sem že uspešno klical v London... 8-)
sudo poweroff

Daedalus ::

>kaj je pa z win2k narobe?

Hja, kupovat licenco za brskanje po netu ni lih pametno0:) Pa če vzame linux se bo še kaj novega naučil.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

poweroff ::

Predvsem pa ne bo imel nobenih problemov z virusi in podobnimi zadevami. Na ubuntuguide pa tudi lepo piše kako si namestiti plugine in kodeke, tak da lahko poslusas internetni radio, gledaš filme, celo p2p lahko uporabljaš, skratka vse.

In namestitev teh dodatnih bonbončkov je zelo enostavna - samo copy pastaš ukaze, napisano je pa tako, da še 5-letni otrok razume.
sudo poweroff

poweroff ::

Recimo, če hočeš inštalirat VSE kodeke, ki jih rabiš, lepo odpreš konzolo in copy pastaš notri tole:

sudo apt-get install gstreamer0.8-plugins gstreamer0.8-lame gstreamer0.8-ffmpeg w32codecs libdivx4linux lame sox ffmpeg mjpegtools vorbis-tools

Rečeš Y - yes.

pol pa še tole

gst-register-0.8

pa je vse narejeno.

Enako za inštalacijo programov, itd...
sudo poweroff

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: poweroff ()

christooss ::

Default inštalacija Ubuntuja je preveč ram jemajoča zato bi predlagov inštalacijo iz linka. Brezhibno je skoraj pol leta deovala na 366 mhz 128 rama.
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

shock ::

Meni ni to problem če poznam linux, jaz se samo sprašujem glede kateri os si dam gor. Zdaj je vprašanje a je ubuntu sistemsko manj požrešen kot ostale distribucije linuxa ali pa win2000? Kajti ta računalnik res ne bi imel kdo ve kakšne zahtevne naloge net+gaim+skype+real player+kak kodek da vidiš kak video prek neta in to je vse. Je res da me mika linux bolj zaradi kakšnih trojancev. Ampak kako je kaj z kakim digitalnim potrdilom pod linuxom? Malo mi povejte še o tem prosim.

mte ::

digitalno potrdilo če ne drugače pa najprej na windowsih exportiraš, potem ko imaš certifikat v fajlu ga pa sam v firefox importiraš pa je.

christooss ::

Digitalna potrdila mislim da niso problem. A lahko nekdo pove kako je z Linuxom in bankami. Vem da certifikati delajo na Firefoxu. Ampak z Linux pa nevem?

Glede požrešnosti. Default inštalacija Ubuntuja je zaradi Gnoma in firefoxa in še raznih dodatkov kot so gnome-volume-manager. Podobno požrešna ko Winxp.

Inštalacija iz linka pa dela na Celeron 366 Mhz 128 RAMa. Kjer sem opazu da je približno enako hm "hitr" kot Win98se. Mogoče me boste zdj napadl. Amapk je res. Res pa je tudi da je to subjektivno mnenje!
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

Zgodovina sprememb…

shock ::

Če ga exportam iz brskalnika dobim kočnico .cer. Ko pa sem prvič dobil digitalno potrdilo pa se dobil v končnici .pfx in tega imam tudi shranjenega na cd-ju. A v linuxu prime potrdilo s pfx končnico?

mte ::

Če ga exportiraš brez "private key"-a, potem dobiš .cer. Če pa v prvem oknu izbereš naj ti tudi private key exportira, pa pfx.

kristus: firefox je firefox neglede na to na katerem sistemu laufa. Torej linux tukaj ni problem.

lp

christooss ::

No kul. MIslu sm da je problem ker od npr. abanke certifikat zalaufaš zagonski programček pa to. Cko da nevem kako je na Linuxu. Bom pa mogel to uštimat do jesen ko bo mtka migrirala na Ubuntu :)
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

shock ::

Pa kako podpisuješ dokumente v linuxu z digitalnim certifikatom? Recimo siol ima tisti program websign, kjer mi dela samo v IE in nikjer drugje.

veteran ::

A lahko nekdo pove kako je z Linuxom in bankami. Vem da certifikati delajo na Firefoxu.

LINK (gorenjska banka) ne dela na firefoxu v winsih. Samo v IE. Beda, ampak tako je. Pa menda ni problem v certifikatu, ampak v tem, da so pametni bančniki uporabili active-x rešitve. ;((

Sicer pa glede tele konfiguracije, na 128M je ubuntu zagotovo hudo naporen, IMHO zadeva postane uporabna in šele pri 512MB. Vsaj v default inštalaciji...

Jaz bi dal na tak mlinček win2k, odklopil vse nepotrebne servise, explorer in iexplorer onemogočil v firewallu, za browser pa uporabiš k-meleon, če bo firefox prepočasen. Če zamenjaš še shell, dobiš zelo hitro in stabilno zadevo - priporočam litestep ali pa bbLean. :D

Če hočeš ubuntu, bo fluxbox nujen.. Ampak, kakšen smisel ima inštalirati ubuntu, a ne bi bilo bolje kar takoj vzeti kakšno light distribucijo, ki manj žre, npr vector linux ali pa damnsmalllinux?? (v tem primeru boš imel celo manj dela, kot z zgoraj omenjeno obdelavo win2k;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: veteran ()

mte ::

kristus: hm sem slabo prebral vprašanje - odgovoril sem ti samo za firefox, za banke je pa druga stvar - to je pa čisto odvisno kakšne rešitve uporabljajo banke - večinoma mislim da še ne omogočajo linuxa. Za abanko ne vem, jaz sem pri banki koper kjer pa so sedaj začeli z uporabo pametnih kartic (jaz je še nimam) ampak imajo nek svoj software ki deluje samo na windowsih..grr...
najbolje da se direkt pri banki pozanimaš..
lp

poweroff ::

Klik dela.

Problem so banke, ki uporabljajo pametne kartice, ki delajo samo pod Win. Hudiča, še če za Maca vprašaš ne vedo!
sudo poweroff

root987 ::

Pri Abanki je potreben samo certifikat, tako da na linuxu Abanet dela.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Poldi112 ::

Jaz imam ubuntu (oz. bolj natancno, kubuntu) na laptopu celeron 700 / 128M ram. KDE dela ok, firefox, thunderbird tudi, OOo ni tekoc, ampak prezivim ker ga rabim precej malo. Res je da bi bilo hitreje s kakim manj bloated desktopom, ampak kde mi je prevec vsec...
Aja, valda glasba, filmi, instant messenger, vse dela fino, par tezav sicer imam, ampak so zanemarljive.
Klik dela bp iz Firefox-a. Samo ko snemas certifikat iz strani od banke moras to narediti z IE.
Jaz ti vsekakor svetujem ubuntu. Ce ti ni ok ti se vedno ostane win2k + sopek programov za preprecevanje in odstranjevanje nesnage.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

civic_ ::

to ni švoh. daj vector linux pa garantiram da bo hiter in uporaben.
namenjen je za starejše kište za muziko, messagerje(msn)in internet pa za filme....

pblaz ::

jst mam na pcju (athlon 2500, 1gb rama ....) windows 2000 in sem z njimi zadovoljen, ker DELAJO! drugače pa je za tak računalnik fajn kak linux, pa daš gor XFCE in vse lepo laufa!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Računalniki na ISS migrirajo na Linux (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
17232533 (26938) MrStein
»

Prehod iz windows xp na ubuntu v podjetju (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
6112158 (10366) opeter
»

KlikNLB, FF, IE, Linux, Windows -> težave

Oddelek: Programska oprema
204380 (3992) boriss
»

Ubuntu/Kubuntu ne predvaja mp3

Oddelek: Operacijski sistemi
101341 (1193) christooss
»

Mozilla Firefox 0.8, Thunderbird 0.5, in prenovljen portal MozillaZine

Oddelek: Novice / Brskalniki
405638 (5638) MrStein

Več podobnih tem