Forum » Loža » Ali imam pravico denar zahtevati nazaj?
Ali imam pravico denar zahtevati nazaj?
Maxtor ::
Situacija sledeča. Lani, torej decembra 2004 smo nakazali keš 300.000 SIT enemu levemu privatniku za material in bi nam naj prišel ostrešje zaknaufat. Bili smo dogovorjeni,d a ko bo pač lepo vreme. No, sedaj smo julija, pa tipa kljub nekajkratnim obljubam sploh ni blizu.
PO moje je denar zagonil, materiala nima. Vse skupaj mislim predat inšpekciji, ker imam vsa potrdila. Zanima me, če imam pravico zahtevat denar nazaj (z obrestmi), glede da je od dogovorjenega roka preteklo že pol leta. Ker če je tip pri pogovorih takšen, je pomoje tudi njegovo delo zanič. Se lahko odstopi od pogodbe in se jo spodbija in zahteva keš nazaj?
Hvala za odgovore vnaprej.
LP
PO moje je denar zagonil, materiala nima. Vse skupaj mislim predat inšpekciji, ker imam vsa potrdila. Zanima me, če imam pravico zahtevat denar nazaj (z obrestmi), glede da je od dogovorjenega roka preteklo že pol leta. Ker če je tip pri pogovorih takšen, je pomoje tudi njegovo delo zanič. Se lahko odstopi od pogodbe in se jo spodbija in zahteva keš nazaj?
Hvala za odgovore vnaprej.
LP
ferdo ::
imaš paperje "praviš da imaš vse" se je na njih podpisal?
Upam, da mu nisidal keš na roke...
LČe te razumem, on ima do vas dolg, opravit/dokončat naročeno delo/storitev, ker je plačana.
Če si si zagotovil drugega izvajalca zaradi njegove počasnosti, glede na dogovorjeni rok, potem imaš pravico denar nazaj zahtevat in ga tudi boš "i think" ...tko na hitro.
Upam, da mu nisidal keš na roke...
LČe te razumem, on ima do vas dolg, opravit/dokončat naročeno delo/storitev, ker je plačana.
Če si si zagotovil drugega izvajalca zaradi njegove počasnosti, glede na dogovorjeni rok, potem imaš pravico denar nazaj zahtevat in ga tudi boš "i think" ...tko na hitro.
Izak ::
Če je na papirju datum do katerega bi stvar morala bit opravljena in ni ga lahko tožiš za povračilo stroškev + dosti ostalih traparij. Fajn se da zaslužit. Tudi za kompletno novo podstrešje.
Ja, tako je, on bi moral narediti, pa ni naredil. Imam predračun, na katerem piše, da bo pričel z delom takoj, ko en drugi gospod konča strešno kritino, ta jo je pa končal januarja. Na predračunu je podpis. Nato pa imam še odrezek, da je bilo 300.000 nakazanih na njegov račun in pa faks, da je prejel denar.
Upam,d a ni še česa takega, kar bi potreboval in nimam. Sem se pa nekaj naučil. NIKOL VEČ NE PLAČAM NIČESAR VNAPREJ!
Hvala za odgovore. Še komentirajte.....
Upam,d a ni še česa takega, kar bi potreboval in nimam. Sem se pa nekaj naučil. NIKOL VEČ NE PLAČAM NIČESAR VNAPREJ!
Hvala za odgovore. Še komentirajte.....
nokia6310 ::
Maxtor res mi je žal da se ti je to zgodilo.
Težko boš dokazal da je gospod dokončall kritino že januarja saj jaz sem ti lahko dolžan pa ti vedno govorim da ti bom vrnil jutri pa se ti tudi nebi zlagal ti veš za dan ki nebo jutri?
Podobno je pri tvojem primeru.
Čigav je bil predlog da mu naprej plačaš tvoj ali njegov?
Če je bil njegov kako je to utemeljil da rabi denar za material ali "počitnice"?
Upam da si razumel.
Težko boš dokazal da je gospod dokončall kritino že januarja saj jaz sem ti lahko dolžan pa ti vedno govorim da ti bom vrnil jutri pa se ti tudi nebi zlagal ti veš za dan ki nebo jutri?
Podobno je pri tvojem primeru.
Čigav je bil predlog da mu naprej plačaš tvoj ali njegov?
Če je bil njegov kako je to utemeljil da rabi denar za material ali "počitnice"?
Upam da si razumel.
Stavr je taka: imam račun za kritino, na akterem je datum in podpis obeh stran, da je bila kritina korektno orpavljena januarja. potem imam še faks od tega, ki je dolžan, da bo amterial dostavil dva dni po prejemu 70% avansa in račun, kdaj je bil keš nakazan, vse z datumi. Dokazila niso problem. Imam vse črno an belem in le bedak ne bi razumel, za kaj se gre.
LP
LP
aljazh ::
Izvajalcu najprej postavi primeren rok (denimo 15 ali 30 dni), v katerem mora začeti z deli, hkrati pa ga tudi obvestiš, da v primeru, ko z deli v tem roku ne bo začel, odstopaš od pogodbe. Vse to napraviš pisno, pošiljaš s povratnico zaradi kasnejšega morebitnega dokazovanja na sodišču.
V kolikor izvajalec v tem roku ne bo začel z deli, ga pisno obvestiš (pošlješ s povratnico), da odstopaš od pogodbe ter zahtevaš vračilo predplačila z zakonitimi zamudnimi obrestmi.
V primeru, da izvajalec ne bo pripravljen vrniti denarja (skupaj z zamudnimi obrestmi) ti ostane le še pot pravde.
Obstaja pa tudi možnost, da tožiš na izpolnitev pogodbe, če je to seveda v tvojem interesu.
V kolikor izvajalec v tem roku ne bo začel z deli, ga pisno obvestiš (pošlješ s povratnico), da odstopaš od pogodbe ter zahtevaš vračilo predplačila z zakonitimi zamudnimi obrestmi.
V primeru, da izvajalec ne bo pripravljen vrniti denarja (skupaj z zamudnimi obrestmi) ti ostane le še pot pravde.
Obstaja pa tudi možnost, da tožiš na izpolnitev pogodbe, če je to seveda v tvojem interesu.
s tem svem se ga že seznanil. Ker je ful ajmral,s em mu sam rekel, naj si določi datum, kdaj bo prišel, samo če ga tisti datum (to je blo 9.7 ob 8.00) ne bo grem k inšpektorju.
Nič ni zaleglo tole.
Nič ni zaleglo tole.
aljazh ::
Pa si to napravil pisno? Le tako boš lahko na sodišču kaj dokazal.
Torej lahko odstopiš od pogodbe in zahtevaš vračilo plačanega zneska. Če ne bo hotel prostovoljno vrniti, ti ostane le še pravda.
Lahko pa ubereš tudi malce drugačno taktiko in sicer greš do odvetnika, ki sestavi in mu pošlje predlog za poravnavo (predlagaš npr. da ne boš terjal zamudnih obresti, če ti vrne plačani znesek, povečan za inflacijo v tem času) ter ga hkrati obvesti, da bo v primeru neuspešne poravnave proti njemu vložena tožba. Marsikdo se na tej stopnji ustraši in uvidi, da bo le ceneje prišel skozi, če pristane na poravnavo, kakor pa če pride do pravde, kjer bo moral v primeru izgubljene pravde vrniti dolgovano + zamudne obresti (ker so sodni postopki dolgi, se medtem nabere še več zamudnih obresti) + stroške postopka.
Torej lahko odstopiš od pogodbe in zahtevaš vračilo plačanega zneska. Če ne bo hotel prostovoljno vrniti, ti ostane le še pravda.
Lahko pa ubereš tudi malce drugačno taktiko in sicer greš do odvetnika, ki sestavi in mu pošlje predlog za poravnavo (predlagaš npr. da ne boš terjal zamudnih obresti, če ti vrne plačani znesek, povečan za inflacijo v tem času) ter ga hkrati obvesti, da bo v primeru neuspešne poravnave proti njemu vložena tožba. Marsikdo se na tej stopnji ustraši in uvidi, da bo le ceneje prišel skozi, če pristane na poravnavo, kakor pa če pride do pravde, kjer bo moral v primeru izgubljene pravde vrniti dolgovano + zamudne obresti (ker so sodni postopki dolgi, se medtem nabere še več zamudnih obresti) + stroške postopka.
Nisem dal pisno, vse je bilo ustno.
Jaz sem dal vse skupaj zaj tržni inšpekciji. Pa bomo videli, kaj bo. Kršil je člene 41,42,43, za to lahko dokažem,s aj imam papire, ki jih je sam napisal. Bomo videli, kako bo.
Jaz sem dal vse skupaj zaj tržni inšpekciji. Pa bomo videli, kaj bo. Kršil je člene 41,42,43, za to lahko dokažem,s aj imam papire, ki jih je sam napisal. Bomo videli, kako bo.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Zavrnitev položnice upravnikuOddelek: Loža | 5745 (2239) | matobeli |
» | Neizdobava v dogovorjenem rokuOddelek: Loža | 1504 (1217) | Magic1 |
» | Izselitev podnajemnika (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 27289 (15643) | 49106 |
» | Solo.si mi ni nakazal denarja skoraj 2 mesecaOddelek: Kaj kupiti | 4761 (2928) | Leks |
» | garancija-kako dolgo čakate na zamenjavo?Oddelek: Kaj kupiti | 2561 (2305) | Gr00vY |