» »

Dailerji

Dailerji

šket ::

Kdo ve kam se ponavadi konektajo dailerji in kako delujejo ali ti pri konenktu zamenjajo samo številko ali tudi ime računa. Kolega je dobil račun za 300.000sit res hudo.
Kako je potem na telekomu najbrž moraš plačat. Vaše izkušnje hvala za odgovore
lp

poweroff ::

Telekomu moraš plačat.

Sicer pa eni o problemu varnosti govorimo že leta. Pa nihče ne posluša. ogoče bo račun za 300.000 SIT pritegnil pozorost tvojega kolega, da bo začel razmišljati o spywareu, zamenjavi Internet Explorerja, virusih, itd.
sudo poweroff

AndrejS ::

Zanimivo... vsi linux/opensource friki krivijo IE, čeprav ima FF več bugov.

V bistvu pa je kriv uporabnik sam s svojo neizkušenjesto. Noben browser ne more prepričiti uporabniku da DLja eno .exe datoteko in jo zažene.

Najboljša varijanta za neizkušene uporabnike modemov je da si da na telekomu izklopiti klice v tujino.

mte ::

Zanimivo... vsi linux/opensource friki krivijo IE, čeprav ima FF več bugov.

in vir je kdo? imaš link? Poleg tega tudi če jih ima, so varnostni popravki vedno na voljo varnostni popravki za ff naslednji dan (če ne isti) po odkritju exploita, IE pa še zdaj ni poskrbel za večino bugov. Pa tudi za tiste ki so poskrbeli, so popravki narejeni ZELO površno in moteče. Njihova rešitev je seveda totalna onemogočitev izvajanja "sumljive" kode (beri: vse java, activex aplikacije), katere je treba vsakič sproti omogočati, brez da bi IE bil sposoben si zapomniti lokacije teh programov in avtomatsko dovoliti izvajanje...grdo...

V bistvu pa je kriv uporabnik sam s svojo neizkušenjesto. Noben browser ne more prepričiti uporabniku da DLja eno .exe datoteko in jo zažene.

To pa ja.

poweroff ::

Vedno je kriv uporabnik, ja.

Madona, ne moreš pričakovati od uporabnika, da bo strokovnjak za varnost. Sistemi bi morali biti ustrezno dizajnirani.

Aja, naj sedaj ta kolega skuša tožiti Microsoft zaradi slabe varnosti... ker kar naprej poslušam, da če imaš Linux, ni nobenih garancij, pod Windosi pada so garancije,da bo stvar delovala kot je treba...
sudo poweroff

MadMax ::

Vedno je kriv uporabnik, ja.
Madona, ne moreš pričakovati od uporabnika, da bo strokovnjak za varnost. Sistemi bi morali biti ustrezno dizajnirani.


Ne vedno. Je pa delež primerljiv z npr. prometnimi nesrečami-kolikokrat je dejansko kriva nepredvidljiva tehnična napaka na sicer brezhibnem vozilu? 1%?

Zato bi bilo dobro uvest "izpit" za računalnik, ter seveda tehnične preglede računalnikov, vključenih v internet. Mar ne uporabnik, s čigar okuženega compa se po netu širijo virusi, neposredno krši določila ISPja?
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

poweroff ::

Ali pa bi morali uvesti certifikat - atest - za programsko opremo. Da je varna in zanesljiva.

Samo me zanima kako bi MS izdelki prešli te teste...
sudo poweroff

Azrael ::

Mhm se bo dobro skeširal... Bo Telekom dal kaj količinskega popusta?

Jaz sem, dokler sem imel dial up navado, da sem vedno imel odklopljen telefonski kabel iz modema, kadar ga nisem rabil (pri nas velikokrat treskajo strele) in v modemu nastavljeno na pulzno izbiranje (ne dela, če imaš ISDN). Ker je prava cifra kratka, hitro opaziš, če modem kliče v tujino. Pri tonskem izbiranju gre prehitro, posebej če nisi pozoren.

IE, FF nima prav nobene veze. Dovolj je potegniti dol kakšen crack ali kakšeno drugo reč, ki ne veš kaj v resnici je. Čisto zadošča, da spremeni klicne nastavitve. In kaj bo potem naredil FF drugače kot IE?

Tudi, če bo slučajno zajamral nekaj o spremembah, kaj se zgodi v 99% primerov? Isto kot takrat, ko tak uporabnik hoče odpreti datoteko z virusom in mu AV ne dovoli. Enostavno onemogoči AV in potem ni več težav, za net bo isto. Posodobitve AV in ostalih varnostnih programov, seveda pri takih ne pridejo v poštev, ker jim take zadeve samo ves čas nekaj težijo in ne dovolijo pogledati tistega, kar bi radi videli in zato take zoprne programe onemogočijo po hitrem postopku.

Kot je bilo že mnogokrat povedano problem je največkrat med stolom in tipkovnico in dokler takega primerka primerno ne udari po žepo se ne spametuje, žal.
Nekoč je bil Slo-tech.

AndrejS ::

@Matthai : Pa ne samo MS... so tudi drugi... linux (več destribucij, symbianOS,... ) . Nič od tega ni zanesljivo. Če prav razumem tvoj post bi tudi virusi in dialerji imeti certifikat za zanesljivost. >:D

Keyser Soze ::

Veš kaj je priporočljivo pri dial-up dostopnikih na internet. To, da niso tako leni, da imajo nastavljeno avtomatsko povezovanje ob zagonu brskalnika ali ob prekinitvi povezave, ampak da pustijo, da jih dialer pozove za številko ISPja. In preden klikneš connect oz. poveži preveriš številko na katero kličeš. 088......

Senitel ::

Sicer bom izpadel kot noob ampak dober... >:D
Kako te zadeve dejansko sploh zgledajo? Programčič, ki ti samo spremeni klicno številko ISP-ja, ali gre za kakšne bolj kompleksne zadeve, ki se prilepijo bog ve kam v sistem?

Keyser Soze ::

V mojih časih so bili programčiči, ki so spremenili številko v tvojem klicnem dostopu in si namesto Arnesa vrtel kakšno anglijo ali pa banana države. To pa ni prav dolgo nazaj.

Kako pa zdeva zgleda v kakšnem Linuxu ali pa danes danes, pa ne vem.

Gandalfar ::

am, v linuxu nimas teh porn dialerjev? :]

tsh2 ::

če imaš adsl se nimaš kaj bati dialerjev, ne?

jaz nimam antivirusa, ker mi preveč upočasni računalnik. raje enkrat na leto formatiram računalnik kot da se zajebavam z antivirusom in vlečenjem raznih popravkov - je manj dela.

Azrael ::

Dialerjev se pri ADSL nimaš kaj bati, to je že res...

Ampak, če te prav razumem, ti je vseeno za gesla, maile, certifikate, kar že pač delaš na mlinčku, razne privatne stvari itd, ko postopaš tako , kako bi lepo rekel, lahkomiselno?

In te nič ne moti, ko mogoče daješ tvoj računalnik for free v uporabo raznim spamerjem in še hujšim škodljivcem?
Nekoč je bil Slo-tech.

tsh2 ::

firewall imam (zonealarm free).

me res zanima, kaj je največja škoda, ki jo lahko naredi virus. če bi mi naprimer zbrisal cel disk, ne bi bila taka katastrofa, ker delam backup važnih stvari, že zato, ker je verjetnost, da trdi disk crkne.

mogoče bi lahko sprobal še Kaspersky antivirus. požre veliko rama?

kekz ::

Največja škoda?
Mogoče to, da te obtožijo vdiranja v druge računalnike po Internetu. Hitro se namreč lahko znajdeš kot posredna delovna mašina hekerjev.

tsh2 ::

tudi s firewallom?

Azrael ::

Baje je za maherje tak FW mala malca (nekje sem zasledil misel, da so FW za domače mlinčke v primerjavi z FW, ki varujejo pomembne sisteme, kot 5kg ročni gasilni aparat obešen nekje na steni, proti gasilski brigadi v popolni pripravljenosti z vso opremo).

Ampak to še ni največji problem, čemu bi hackerju FW sploh predstavlal oviro, saj ga lahko uporabnik sam povsem učinkovito onemogoči že z eno samo napačno nastavitvijo pravil (v to sodi tudi slepo klikanje na Yes) in pri tem spusti kakšnega trojanca v sistem? V tvojem primeru AV ni, da bi vsaj ta zajamral, da je nekaj hudo narobe.

Ko so trojanci in ostale smeti prosto delujoče na disku, je FW bolj kot ne samo za okras. Le zakaj pa formatiraš disk enkrat na leto? Ugibam, najbrž zato, ker stvar deluje s hitrostjo zelo ostarelega polža, če sploh še deluje? Le kaj je pripeljalo do tega?:\

Ampak, vrnimo se na začetek, kakšen mlinček imaš, da ga že antivirus preveč bremza?
Nekoč je bil Slo-tech.

steev ::

zato pa se upoabljajo zunanji modemi, da lahko zadevo fizično izklopiš. ali pa kable ven izštekaš. samo 300k je pa res mal huda. a teleom res nima nobene zascite proti temu da ce gre racun npr. cez 20k da ti zacasno izklopijo številko?
:|


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[Fork] Resničnost: Internetni kriminal aka Varnost sistemov aka Restavracija na koncu

Oddelek: Informacijska varnost
331861 (1478) jype
»

Največji spletni rop (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Varnost
11013559 (10428) MrStein
»

Virus

Oddelek: Programska oprema
6942 (856) Azrael
»

80 odstotkov domačih računalnikov okuženih (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
535831 (5831) MrStein
»

Zelo čuden pojav!!! Ko greš z modemom na internet, plačaš, kot da bi klical v cono 5 (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
885402 (4022) sketch

Več podobnih tem