Forum » Pomoč in nasveti » Težave z novim Radeonom 9800pro
Težave z novim Radeonom 9800pro
TheJack ::
Moj sistem je sledeč:
Athlon mobile 2500+@3200+ (200x11)
Epox 8RDA+
2x512 MB DDR3200 Geil value (v paru)
Gigabyte Radeon 9600pro
Hitachi 7K250 160GB
DVD-rom & DVD pekač
LAN in audio na plati
Chieftec (Sirtec) HPC-300-202, 300W
Včeraj sem kupil Club3D Radeon 9800pro 128MB. Na prvi pogled je vse delovalo normalno. Okej, 3DMark 2001 se je enkrat sesul, ampak drugače je šla zadeva skozi vse 3D Marke, igre normalno delujejo...itd.
Problem je nastal, ko sem zagnal Prime95. Stvar se je sesula (ILLEGAL SUMOUT... Possible hardware failure) po malo več kot dveh urah, kar je katastrofalno. Sumil sem napajalnik, zato sem probal še tistega z bratovega kompjuterja. Gre za LC6350 -350W. Ampak tudi s tem napajalnikom Prime po dveh urah javi napako.
Ker močnejšega napajalnika doma nimam, sem 9800 vzel ven in dal nazaj 9600, ter pustil Prime95 laufati čez noč. Težav ni bilo več. Prime je brez napake laufal 12 ur.
Glede na to, da Prime95 sploh ne testira grafične kartice, mora biti problem drugje. Najverjetneje v napajalniku. Linije precej skačejo.
Chieftec:
+5v: 4.80 - 4.97
+12v: tudi do 12.50
LC:
+5v: 4.70 - 4.92
+12v: do nekje 12.20
(vrednosti so zelo približne)
Če je v računalniku 9600pro (zgornje vrednosti so merjene z R9800pro v kompjuterju), so linije boljše, še posebej pri chieftecu, kjer +5 skorajda ne pade pod 4.99.
Je torej problem 100% v napajalniku? Kako bi to za ziher ugotovil? Ne bi rad sedajle na hitro kupil še tega (še posebej ker se mi sanja ne, kak napajalnik bi zadostoval za moj sistem), in bi potem ugotovil da se Prime95 še vedno sesuva.
Nasveti in mnenja so dobrodošli....
Athlon mobile 2500+@3200+ (200x11)
Epox 8RDA+
2x512 MB DDR3200 Geil value (v paru)
Gigabyte Radeon 9600pro
Hitachi 7K250 160GB
DVD-rom & DVD pekač
LAN in audio na plati
Chieftec (Sirtec) HPC-300-202, 300W
Včeraj sem kupil Club3D Radeon 9800pro 128MB. Na prvi pogled je vse delovalo normalno. Okej, 3DMark 2001 se je enkrat sesul, ampak drugače je šla zadeva skozi vse 3D Marke, igre normalno delujejo...itd.
Problem je nastal, ko sem zagnal Prime95. Stvar se je sesula (ILLEGAL SUMOUT... Possible hardware failure) po malo več kot dveh urah, kar je katastrofalno. Sumil sem napajalnik, zato sem probal še tistega z bratovega kompjuterja. Gre za LC6350 -350W. Ampak tudi s tem napajalnikom Prime po dveh urah javi napako.
Ker močnejšega napajalnika doma nimam, sem 9800 vzel ven in dal nazaj 9600, ter pustil Prime95 laufati čez noč. Težav ni bilo več. Prime je brez napake laufal 12 ur.
Glede na to, da Prime95 sploh ne testira grafične kartice, mora biti problem drugje. Najverjetneje v napajalniku. Linije precej skačejo.
Chieftec:
+5v: 4.80 - 4.97
+12v: tudi do 12.50
LC:
+5v: 4.70 - 4.92
+12v: do nekje 12.20
(vrednosti so zelo približne)
Če je v računalniku 9600pro (zgornje vrednosti so merjene z R9800pro v kompjuterju), so linije boljše, še posebej pri chieftecu, kjer +5 skorajda ne pade pod 4.99.
Je torej problem 100% v napajalniku? Kako bi to za ziher ugotovil? Ne bi rad sedajle na hitro kupil še tega (še posebej ker se mi sanja ne, kak napajalnik bi zadostoval za moj sistem), in bi potem ugotovil da se Prime95 še vedno sesuva.
Nasveti in mnenja so dobrodošli....
SasoS ::
Skor zihr napajalc v takem primeru. R9800 žre ko hudič (~60W, glede na to da se beštija tud greje). Jaz imam Enermaxa 350 pa so linije stabilne. Za začetek bi lahko poskusil odvit proc...to bi sigurno pomagalo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: SasoS ()
Ravno to sedajle delam. Procesor sem dal na originalno frekvenco in Prime95 laufa že kakšni 2 uri in pol. Bomo videli kaj bo.
BTW, ve morda kdo če bi se dalo za tam okoli deset jurjev dobiti za moj sistem primeren napajalnik? Katerega?
BTW, ve morda kdo če bi se dalo za tam okoli deset jurjev dobiti za moj sistem primeren napajalnik? Katerega?
Okej, zdajle po skoraj šestih urah mučenja (procesor na 2500+ in 9800pro) s Prime95 se zadeva še ni zrušila. Kartica sama zase torej ni krivec za nestabilnost. Navit procesor sam zase izgleda tudi ne. Le če je v kompjuterju 9800pro hkrati z navitim procesorjem, se Prime95 sesuje.
Torej lahko skoraj zagotovo rečem, da je kriv napajalnik (?).
Skoraj sem se že odločil, da bom vzel 550W LC Power za malo manj kot 8 jurjev. Bo zadostoval? Pozna kdo za podobno ceno boljši napajalnik? Kaj pa 410W Chieftec, ki ga imajo pri Jaetu?
Še enkrat, nasveti so dobrodošli. Tako glede osnovnega problema, kot glede nakupa ustreznega napajalnika.
Torej lahko skoraj zagotovo rečem, da je kriv napajalnik (?).
Skoraj sem se že odločil, da bom vzel 550W LC Power za malo manj kot 8 jurjev. Bo zadostoval? Pozna kdo za podobno ceno boljši napajalnik? Kaj pa 410W Chieftec, ki ga imajo pri Jaetu?
Še enkrat, nasveti so dobrodošli. Tako glede osnovnega problema, kot glede nakupa ustreznega napajalnika.
Dejancek ::
Mah sam sem lastnik tega LC Power 550 1 leto dobro... Pa linije mi že tok nihajo da boli glava, edin dobr je še za napajanje komponent like cd-rom, disketnik, lučke, venti ....
Tale LC 550W je slabši od mojega chiefteca 300W.... +5v linija recimo niha precej bolj.
Da ne bi razočaral množic, ki gotovo nestrpno čakajo na rešitev tegale zagonetnega problema (hud naval na topic, pa to...), bom povedal, kako so se reči razvijale naprej.
Tudi pri 550W LCju se je Prime95 sesul skoraj natanko po dveh urah, enako kot prej, torej. Izklopil sem Fast Writes, ni pomagalo. Zato se pomislil še na eno, na videz brezvezno reč. Povišal sem voltažo procesorja.
Default voltaža mojega 2500+ mobile AthlonaXP je 1.575V. Ko sem (že nekaj časa nazaj) procesor navil (kot že rečeno na 2200MHz, 11x200), sem moral za stabilno delovanje voltažo zvišati na 1.625V. Vse je delovalo kot je treba.
Sedaj pa sem voltažo zvišal na 1.675V - in Prime95 je brez problema delal 24ur.
Skratka - če je v računalniku 9600pro, se procesor za stabilno delovanje pri 2200MHz zadovolji z 1.625V. Če pa dam notri 9800pro, je pa sistem stabilen edinole, če je voltaža procesorja povišana na 1.675V! Skrivnostna so pota Gospodova.
Je med vami junak, ki bi znal razložiti ta fenomen?
Da ne bi razočaral množic, ki gotovo nestrpno čakajo na rešitev tegale zagonetnega problema (hud naval na topic, pa to...), bom povedal, kako so se reči razvijale naprej.
Tudi pri 550W LCju se je Prime95 sesul skoraj natanko po dveh urah, enako kot prej, torej. Izklopil sem Fast Writes, ni pomagalo. Zato se pomislil še na eno, na videz brezvezno reč. Povišal sem voltažo procesorja.
Default voltaža mojega 2500+ mobile AthlonaXP je 1.575V. Ko sem (že nekaj časa nazaj) procesor navil (kot že rečeno na 2200MHz, 11x200), sem moral za stabilno delovanje voltažo zvišati na 1.625V. Vse je delovalo kot je treba.
Sedaj pa sem voltažo zvišal na 1.675V - in Prime95 je brez problema delal 24ur.
Skratka - če je v računalniku 9600pro, se procesor za stabilno delovanje pri 2200MHz zadovolji z 1.625V. Če pa dam notri 9800pro, je pa sistem stabilen edinole, če je voltaža procesorja povišana na 1.675V! Skrivnostna so pota Gospodova.
Je med vami junak, ki bi znal razložiti ta fenomen?
TribesMan ::
Simple... R9800 pokuri več štroma in bolj obremeni napajalnik, kar posledično pomeni bolj nihajočo napetost na vhodu regulatorja CPU napetosti na matični plošči, kar seveda pomeni tudi malenkost manj stabilen izhod... Zato je treba povišat napetost CPUja, da ta deluje stabilno.
LP
TribesMan
LP
TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.
Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)
Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)
Dejancek ::
Če hočeš zadevo kot se šika, moreš imet ugrajena 2 napajalnika
Jaz se k temu resno pripravljam, da bom to poletje tud naredil in noben mi ne obrne misli do tega
Jaz se k temu resno pripravljam, da bom to poletje tud naredil in noben mi ne obrne misli do tega
Moonman ::
9800pro kuri štrom samo iz +5V linije in je še skoraj bolj požrešna od x800.
Meni ob polni obremenitvi pade napetost za 0.1V na samem +5V pinu na kartici. Zato sem dodal 10000 uF kondenzator.
Z 9X00 serijo kartic se lahko poigrate z dodatnim napajalnikom.
Ne pa tega delati s serijo x800. Dodatni napajalnik skuri kartico. Preverjeno!
Meni ob polni obremenitvi pade napetost za 0.1V na samem +5V pinu na kartici. Zato sem dodal 10000 uF kondenzator.
Z 9X00 serijo kartic se lahko poigrate z dodatnim napajalnikom.
Ne pa tega delati s serijo x800. Dodatni napajalnik skuri kartico. Preverjeno!
Mimogrede... Se vam ne zdi, da je 1.675V že skoraj malce preveč za 2200MHz (še posebno ker gre za mobilca)? Kakšna je ''normalna'' voltaža za takšen overclock? Verjetno ne ravno brihtno vprašanje, ampak kar se navijanja tiče, nisem ravno prva liga (milo rečeno).
mali tapravi ::
Moj xp-m 2500+, rabi za 2200mhz 1,550 V.
Napetost ki jo navajaš pa mislim, da ne bi smela biti problem.
Problem pri tebi je da ti napetost niha pod vrednost na kateri ti je proc prej stabilno deloval.
Napetost ki jo navajaš pa mislim, da ne bi smela biti problem.
Problem pri tebi je da ti napetost niha pod vrednost na kateri ti je proc prej stabilno deloval.
Pa lep dan še naprej....
OZZY ::
napetost je odvisna tudi od kvalitete napajalca. na boljši, kjer ne niha napetost boš rabil manj voltaže..Pa tudi od palte do plate. Na enih rabiš več na drugih manj..
Go with the flow.
kixs ::
Kolikor se meni zdi sploh ni problem v napajalcu, ampak enostavno se ti graficna toliko bolj greje in zato se v ohisju dvigne temperatura za ene par stopinj vec kot pri stari.
Ko ze tako vroce komponente dodatno navijemo in pri tem ne dodamo vec napetosti, pride do nestabilnega delovanja.
Kot sem rekel, pri tebi je samo problem pri odvajanju toplote. Ce bi imel dober hladilnik na CPUju in dobro ventilirano ohisje, se zelo verjetno tega ne bi dogajalo.
Sicer pa si ze nasel resitev - dvig voltaze na CPUju
Kar se tice same napetosti mobilca, pa ti lahko recem, da moj dobiva 1.875V in tece na 2500MHz s temperaturo cca 60stC v Prime95. Tako imas se kar "lufta" pri navijanju
lp
Ko ze tako vroce komponente dodatno navijemo in pri tem ne dodamo vec napetosti, pride do nestabilnega delovanja.
Kot sem rekel, pri tebi je samo problem pri odvajanju toplote. Ce bi imel dober hladilnik na CPUju in dobro ventilirano ohisje, se zelo verjetno tega ne bi dogajalo.
Sicer pa si ze nasel resitev - dvig voltaze na CPUju
Kar se tice same napetosti mobilca, pa ti lahko recem, da moj dobiva 1.875V in tece na 2500MHz s temperaturo cca 60stC v Prime95. Tako imas se kar "lufta" pri navijanju
lp
Težko verjetno, da bi bil problem v pregrevanju. Med testiranjem s Prime95 temperatura procesorja ni šla čez 56 stopinj, temperatura northbridgea pa ne čez 36 stopinj. Kljub temu da je bila temperatura ozračja, kot si lahko mislite, precej visoka.
Jaz kar verjamem TribesManu, malemu tapravemu in OZZYju. Še toliko bolj, ker zadeve nisem testiral ravno z vrhunskimi napajalniki in ker 8RDA+ nima tistega dodatnega kvadratnega konektorja za štrom (ime sedajle pozabil), ki ga imajo vse moderne plate in menda skrbi za dodatno napajanje CPUja.
Jaz kar verjamem TribesManu, malemu tapravemu in OZZYju. Še toliko bolj, ker zadeve nisem testiral ravno z vrhunskimi napajalniki in ker 8RDA+ nima tistega dodatnega kvadratnega konektorja za štrom (ime sedajle pozabil), ki ga imajo vse moderne plate in menda skrbi za dodatno napajanje CPUja.
kixs ::
Sej ni fora v tem kaksna je temperatura CPUja, vazno, da je vecja kot pa prej, ko je bila notri stara graficna... gre za razliko temperature CPUja pri stari in novi graficni... in pri novi je ziher za par stopinj vec in potem pride do nestabilnosti. Izgleda, da je ze pri stari bila voltaza na meji... saj nisi za veliko dvignil...
Sicer pa se ne rabis nic sekirat, ker si ze resil problem
lp
Sicer pa se ne rabis nic sekirat, ker si ze resil problem
lp
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Barton 2500+@200x10.5 (strani: 1 2 )Oddelek: Navijanje | 4351 (3394) | EvilK|NG |
» | Stabilnost CPUjaOddelek: Navijanje | 1430 (1246) | Veron |
» | Barton-M (strani: 1 2 3 4 … 10 11 12 13 )Oddelek: Navijanje | 33347 (16952) | K0K0 |
» | TAGAN napajalnikiOddelek: Strojna oprema | 1983 (1452) | cbelica |
» | Navijanje Athlona XP 2500+ BartonOddelek: Navijanje | 3471 (2377) | boštjan |