» »

Znati programirati?!

Znati programirati?!

Myth ::

Ta debata je za vse ki karkoli programirate. Zanima me slednje. Vedno večkrat vidim, da če znaš v nekem jeziku programirati, da znaš vse... recimo jaz znam TP in C. Naj bi obvladal tudi C++ malce... ne obvladam pa Jave... Kako lahko potemtakem trdi, da ker znam v prejšnih programskih kodah pisat, da znam v Javi? Sintaktično se kar razlikuje od TP. Teorija je nekako skoraj ista. Rasvetlite me. Razložite mi. :)

p.s.:Tema je lahko tukaj ali pa v Loži, zaradi mene... nisn vedel kam bi dal.

en LP in nov dan ;)
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

alum ::

Rasvetlite me. Razložite mi.


Razlagam in ne razveseljujem: Znas strukturirano, ne znas pa objektno!

Monster ::

..jah ko enkrat skuzis kk se programira :) v bilokerem jeziku potem ti tezko se naučiti se kaki drugi jezik ker so ama vsi zelo podobni.. ce znas C se bos komot naučo C++, če boš znal C++(objekte pa to) boš že skor avtomatsko znal javo ... potem se mas par "drugacniH" kot so delfi, vb ... za tole bos rabo malo vec casa sm veliko vec pa tudi ne :) ... je pa pomojem problem ce bi rad vse jezike znal v detajle .. rabiš pač več časa ;) ... sicer pa prvo osnove pol pa da vidis v katerem jeziku boš projekt realiziral pa pol poglobiš not pa je :) ...moje malo mnenje
Ka zaboga...

64202 ::

> ..::Mr|ce::.. Don't hesitate to educate yourself!! ..::Mr|ce::..

V slogu tvojega siga bom dal linke za prebrat:
(cisto) objektno programiranje, dinamicni tipi: Smalltalk - Wikipedia
funkcijsko programiranje & (pravi!:) makroji, dinamicni tipi: Lisp (programming language) - Wikipedia
funkcijsko, 'leno' evaluiranje izrazov, staticni tipi: Haskell - Wikipedia
logicno programiranje: Prolog - Wikipedia

Vsak programer bi se moral zavedat (znat) teh alternativnih paradigm programiranja, ker si posledicno boljsi programer v trenutno popularnih jezikih (c,c++,java,..). Ja, pa to ce znas c se zdalec ne pomeni, da znas dobro v c++-su ali javi programirat. Se je pa ucinkovitega programiranja lazje nauciti v javi kot pa c++-su. Sicer je pa na FRI-ju smer programska oprema kar precej prolog-a, kar cloveku najverjetneje izbije iz glave, da je delphi vse kar bi clovek hotel imet :)
I am NaN, I am a free man!

demoness ::

Delphi, VB nekaj drugačnega? :D :D Poglej si enkrat, kako zgleda Prolog ali LISP, pa boš videl nekaj drugačnega. Fora je enostavno v tem, da ko enkrat prideš čez objektno programiranje, so koncepti več ali manj v vseh jezikih enaki (če odštejemo prej omenjena drugačneža). Za naučit se kakšno novo sintakso rabiš pa en konkreten problem, reference in ene par dni. Da pokapiraš vse fore jezika, in kako v njem najbolje programirati, pač malce dlje, ampak za silo lahko nekaj napišeš zelo hitro. Look to the similarities. Ko se enkrat malo več ukvarjaš s Prologom, ki je čisto nekaj posebnega, se ti zdijo vsi ostali "standardni" programski jeziki popolnoma eno in isto.

Pomisli, recimo, kako je bilo, ko si se prvič učil programirati. Takrat nisi vedel, kaj je razlika med spremenljivko in konstanto, kaj je to pointer in kako delati z arrayi. Zdaj so ti osnovni koncepti že jasni, samo nove labele zanje (v novem jeziku) si moraš zapomniti. Čeprav jaz ne bi rekla, da če znaš enega, znaš vse... recimo dva, da se navadiš še na ta koncept "na novo labeliranja". Jaz ne štejem in se ne ukvarjam s tem, koliko jih znam, ker vem, da se lahko vsakega novega zelo hitro naučim.
Don't you want to die, walk beside me evermore,
Don't you feel alive, like you never felt before...?

64202 ::

Ce ne znas programirat vsaj dvo-dimenzionalno, nisi pravi programer :D :D
I am NaN, I am a free man!

Tr0n ::

Eno je, da "poznas" programirat, torej da poznas osnovne koncepte jezika, ves kako izgledajo dolocene zadeve, spet drugo pa, da res "znas" programirat kvalitetno, da poznas razne finese, kako optimizirat kodo, pri cem je treba pazit, itd...

Poznat nek programski jezik je simple, zares ga obvladat pa zahteva precej casa in znanja.

noraguta ::

ml veja jezikov je tudi precej edukativna ,ocaml naprimer za seznanjanje z neortodoksnim pristopi k reševanju problemov. vendar je pri alternativnih jezikih dostikrat problem , ker ni zadosti bindingsov(knjiznic). to je ponavadi smrt za jezik , pa naj nosi se tako odbite ideje s seboj. glede tega so Cw(c-omega) , python in nemerle precej na bolšem od ostalih eksperimentov. drugače pa se precej strinjam z tronom.

C pa je osnova na kateri se gradi.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: noraguta ()

64202 ::

Zanimiv blogpost ravno na to temo, glej datum 17.6.2005. Profesor s problemom, kako ucit osnove programiranja v alternativnem jeziku :)
I am NaN, I am a free man!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nova anketa - Znate programirati? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ankete
828519 (6083) Roadkill
»

Totalen začetnik

Oddelek: Programiranje
373105 (2328) root987
»

V kolikšni meri jezik pogojuje razmišlanje?

Oddelek: Znanost in tehnologija
222117 (1545) OwcA
»

PHP - objektno programiranje

Oddelek: Izdelava spletišč
344092 (3480) Trubadur
»

Kje začeti z programiranjem? (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
947566 (5170) BigWhale

Več podobnih tem