» »

Mac OS X na Intel x86 platformi

Mac OS X na Intel x86 platformi

Nerdor ::

Ni minil, niti dan, so že tu prvi rezultati testiranja Dual core G5 in Intel P4 3.6Ghz na Mac hardware-ju (mogoče mu lahko rečemo kr navadn PC) Link na OSNews in Think Secret.

PS: naj nekdo postavi to temo sticky, ker se bo po mojem mneju o tej temu še ogromno pisalo.

[edit by moderator: popravil sem naslov teme, da ne bo nesporazumov ;)]
... for lifetime!

borchi ::

se pravi, da sem js dans tam nekje kjer bodo mac userji čez dve leti:D

sam da js sedaj zaženem PearPC, oni bojo pa na rosetti. čeprav je res, da se v hruški pošteno nagledaš lubenice, če se hočeš z japkami igrat. (priznajte, da mi je kr lepo uspel zadnji stavek:8) )

kdo od izdanih mac userjev mi zdej poceni proda ibooka?
l'jga

Točno tako, Borchi. Lep ti je stavek uspel. :)

"Faith as it seems is not without sense of irony." Morpheus

Enega glavih developerjev PearPC Stefan 'steveman' Weyergraf, ga je dne July 3, 2004 ob 23:00 povozil vlak.8-O
Kar je botrovalo, da se PearPC ne razvija s tako naglico. Še vedno so problemi z zvokom (ni zvoka sploh), kar Rosetti uporabniki bodo imeli (zvok). PearPC je super emulator, samo je bila velika komedija, ko sem izvedel, da sploh zvoka ne emulira.:O
... for lifetime!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Nerdor ()

tineslo ::

Mac OS je bil že pet let portan na x86 platformo vse različice od takrat naj bi delovale na x86 platformi. Da sedaj že obstaja nov MacOS X na p2p omrežju za dolpoteg in za inštalacijo na vaš pentium mlinček.

Ta stvar piše da je na intelu še bolj odzivna kot je bila na G5 procesorjih, kar zna biti poleg tega da na njem deluje Microsoft Office, in je praktično virus-free in da ne pozabmo zanesljivosti kr luštna stvarca.

Nekje sem pa tudi bral da bodo delovale na njem vse igrice ki delujejo v Windowsih sam, mi tega ni več uspelo ponovno najti. Če bo kdo našel link do te informacije bi prosu če ga pošlje gor, ker bi res rad še enkrat to prebral.
Hvala
http://www.pegasosppc.com/
http://www.amigaworld.net/

Igrice in Microsoft Office hitreje kot v Windowsih!?* How!? Problem je v temu, da MacX ima RocketSprockets layer za igrice/multimedio in ne DirectX. Če uporablja Windows emulator, je pa sigurno počasnejši. A da je MacX odzivnejši na PC (x86) platformi je menda jasno. Saj je njegov predhodnik NetxtStep 3.2 tekel na x86 že leta 1993.:) Lahko bi rekli, da ta MacX ne samo 5 let, ampak da že 10 let teče na PC-ju. Tudi zgodnje verzije Raphsody-a so tekle na Intel platformi, okrog leta 1999/2000. (testno ime za MacX)
Če se ne motim, je Darwin na voljo za x86 že približno 5 let.
Kratek info o Darwinu
... for lifetime!

Zgodovina sprememb…

Jebiveter ::

Off-Topic:

Nerdor: A lahko, prosim, uporabljas uradna imena izdelkov, ki jih omenjas (torej, MacOS X) in ne nekih svojih skovank (MacX)? Namrec, po naslovu te teme si niti priblizno nisem predstavljal, da je govora o MacOS X sistemu.

Hvala.
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

tineslo ::

Nerdor: Ne vem od kje je teb tako jasn glede odzivnosti Mac OS X-a na x86, če pa ni še en tedn od tega kar deluje na x86 platformi in je prej deloval samo na računalnikih PowerPC? Stvar je v tem da je bil Mac OS pet let na skrivaj delan tudi za PC računalnike in javnost tega ni vedela ali pač?
http://www.pegasosppc.com/
http://www.amigaworld.net/

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tineslo ()

Ajoj, kako da vam ni jasno. MacOS X je imel predhodnika, ki se je imanoval NextStep v verzijah 3.2 in 3.3, izdani v letnih 1993 in 1994, ki so tekli na PC-ju. Ko je ta isti Steve Jobs (takrat trenutno CEO NextStep Computers) opustil razvoj NextStep hardware-a in se baredil razvijalcem da razvijajo samo software-a. Od tod vem, da ga že več kot desetletje razvijajo.
Potem, je Steve Jobs, ko je leta 1997 postal (ponovno) CEO Apple, odkupil vse v zvezi NextStep. Pri Applu so začeli razvijati "Rhapsody" OS, ki je kasneje postal MacOS X. Razvijati so ga začeli takoj leta 1998. Razvijali so ga tako na PowerPC (Apple Mac.), kot na PC-ju. To mislim, da so v reviji "Monitor" ene 5 let nazaj poročali kot kratko novico. Tako, da sem jest vedel, da razvijajo MacOS X za PC >:D
Meni je bilo kristalno jasno, ko so portali Darwin jedro na x86 PC, da se bliža trenutek, ko bo MacOS X zaživel na PC-ju.
Če je Darwin in FreeBSD odziven na PC-ju, ni vrag, da nebi bil MacOS X.
... for lifetime!

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

NextStep, da bi bil predhodnik MacOS X?

Skoraj dvomim. Mogoce v kaki obliki 'feature reuse-a', da bi pa obstajal kak 'code reuse' se mi pa zdi malo verjetno.

Se motim?

TribesMan ::

BigWhale, Nextstep je sigurno pripomogel velik del da je OS X tak kot ga danes poznamo... Sicer je pa splošno znano da je Steve Jobs ob povratku v Apple pripeljal s seboj kompletno razvojno ekipo iz NEXTa...

Poglej na Wikipedio:
In early 1997 Apple Computer acquired NeXT, using the OpenStep operating system as the basis for Mac OS X. Mac OS X's OpenStep heritage can be seen in the Cocoa development environment, where the Objective-C library classes have "NS" prefixes. A free software implementation of the OpenStep standard, GNUstep, also exists.

Ine še ena povezava...
Despite its branding as simply "version 10" of the Mac OS, it has a history largely independent of the earlier Mac OS releases. It is based on the Mach kernel and the BSD implementation of UNIX, which were incorporated into NeXTSTEP, the object-oriented operating system developed by Steve Jobs's NeXT company after he was forced from Apple in 1985. Meanwhile, Apple attempted to create a "next generation" operating system of its own (see Taligent and Copland), but with little success. Eventually, NeXT's OS—by then called OPENSTEP—was selected to form the basis for Apple's next OS, and the company purchased NeXT outright.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri so se UNIX sistemi kot je Solaris?

Oddelek: Operacijski sistemi
81341 (1122) opeter
»

Apple se odloča za Intel (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Procesorji
11313368 (9712) lopov
»

Apple naznanil prehod na Intelove procesorje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
8011156 (9175) mercutio
»

PearPC 0.3.0

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
132704 (2704) Paramedic
»

OS X tudi za PC-je

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
234003 (4003) cekr

Več podobnih tem