» »

Cool `n` Quiet Control in AMD 64

Cool `n` Quiet Control in AMD 64

kanabis ::

Plata mi podpira funcijo Cool `n` Quiet Control. Imam AMD 64..zanima pa me če moram instalirat tudi AMD-jev driver da fukcija začne delovati?
Pa še druga zadeva:
Včasih sem zasledil da pri navijanju nižate neko nastavitev da lahko več navijete procesor..pa me zanima katera je ta funkcija. (menda ima nastavitve od 1-5).
Spoštujem mnenje vsakega, zato spoštuj moje!

meatwaad ::

Zdi se mi da dobis driver zraven, ce pa ga nisi dobil se mi (spet) zdi je se ga dobi online ampak ne me sprasevat ob 3am kje.

kriko1 ::

Meni dela cool'n'quiet brez kakih gonilnikov, vsaj v linuxu. Samodejno spušča/viša voltažo, obrate od ventilatorja in frekvenco.

Mavrik ::

V Windowsih moraš namestiti gonilnik za procesor (z AMDjeve strani) in v Power Options nastaviti na Minimal Power Management profil.
The truth is rarely pure and never simple.

hruske ::

U windows nucas driver, na linuxu nucas imet podporo v kernelu, po možnosti še nameščen 'powernowd', ki skrbi za to, da ko rabiš, dela, ko ne, špara.
Rad imam tole državico. <3

kanabis ::

Imam v biosu možnost Cool `n` Quiet Control. (DFI Ultra-d)..da rabim driver ok..kaj vseeno tudi če v biosu vklopim to funkcijo moraš pe Power Management profil vklapljat?
Spoštujem mnenje vsakega, zato spoštuj moje!

meatwaad ::

Damn, kaj noben ne zna kaksnega linka naredit?

Pojdi na AMD Utilities, Drivers & Updates stran in desno klikni na povezavo za tvoj CPU, verjetno bo za AMD Athlon&#8482; 64 Processor Utilities & Updates. Potem si presnami driver za ustezen OS, na primer za XP-2003 ( .zip ) ali pa W2K-ME. Za ostale imas starejso PowerNow! tehnologijo in driver, cisto zgoraj na strani pa so najnovejsi driverji za x64 OS. Za test si lahko presnames se AMD Cool'n'Quiet / PowerNow! Dashboard Demo in opazujes kako deluje Cool'n'Quiet.

Za delovanje moras poleg namestive driverja pustiti vklopljeno oz. vklopiti v BIOSu in pod Screen Saver >> Power... izberes 'Minimal Power Management', lahko tudi 'Max Battery' za notebooke. Potem bo delalo in Dashboad Demo ti bo pokazal 1.1v namesto 1.4v (A64). Lahko pa uporabis kaksen drug bolj resen program, na primer SpeedFan in opazujes Vcore vrednost.

Cool'n'Quiet pride prav se posebej zdaj poleti, saj PC oddaja manj toplote. Seveda pa nima pomena ce poganjate DOOM3 gor. :D

Edit: Imas tudi CPU-Z in lahko vidis nizji MHz in tudi Vcore ter ostale podatke.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: meatwaad ()

kanabis ::

meatwaad HVALA:
Zdaj mi je vse jasno..,,ja to sem mislil prav zdaj za poleti oziroma stalno ko računalnik sotji brez nekega resnega dela..da pač malo počiva.
lp
Spoštujem mnenje vsakega, zato spoštuj moje!

meatwaad ::

Me veseli da ti dela! Ja, poleti je razlika zelo opazna, saj se lepo zniza temperatura in s tem PC tudi oddaja manj toplote, kar se cez dan pozna. Edino ce igras igre in ce opazis kaksno obcasno zatikanje (ki ga prej ni bilo), potem izklopi. Ampak eni pravijo da sploh ne vpliva, drugi pa pravijo da jih moti. Verjetno je odvisno od konfiguracij. Po moje ne bi smelo biti kaksnih tezav, saj driver 30x na sekundo preverja CPU load in potem hitro pospesi delovanje in ko je zahtevne operacije konec, gre spet nazaj na Cool 'n' Quiet nacin delovanja.

Za normalno delo pa je idealno, sem testiral in CPU je ostal v Cool 'n' Quiet nacinu, tudi ce se je predvajal mp3 + video hkrati in obenem sem imel odprt Firefox z vec stranmi in se nek dokument sem urejal. No sweat at all. :D

kanabis ::

Saj zato se gre tudi zato ker imam v sobi pečko tudi poleti..pa bom probal vsak kako stopinjo manj :)
JA dela pa odlično. sem se tudisam nekaj igral in ne spreminja frekvence in volataže kadar res ni potrebno...če igram igre pa se po nekaj skundah "močćnejše" obremenitve lepo dvigne..in vse brez najmanjšega problema.
Spoštujem mnenje vsakega, zato spoštuj moje!

kanabis ::

meatwaad..še nekaj bi te vpršal..opažam da mi volatže ne spremeni da vedno kaže v CPU-Z-ju 1.392V neglede na mhz procesorja....ko ne delam nič takega lepo pade na 1000mhz..voltaža pa ostaja enaka..je to ok ali bi se morala tudi voltaža znižat?
Spoštujem mnenje vsakega, zato spoštuj moje!

|KoRn| ::

Če gledaš s programom ala MBM5 ali SpeedFan boš videl, da voltaža pade na 1.1V pri 1000MHz. Pol pa se nazaj dvigne na 1.4V pri default frekvenci. Tako je pri meni na winiju 3000+. Drugače pa cpu-z ne kaže spremembe voltaže, vsaj pri meni ne...
Freak on a leash!

kanabis ::

aha ok hvala.
Spoštujem mnenje vsakega, zato spoštuj moje!

IVo ::

Pri meni je pa situacija taka: AMD Cool n Qiet Dashboard mi pokaže da je voltaža 1,1V, Cpu-Z in everest pa pravita da je voltaža 1,4V. Vsi pa pravijo da se frekvenca procesorja spusti na 1300MHz... Everest mi ne javlja kej nižje temperature kot pa pri polni hitrosti (2500MHz).
LP IVo

|KoRn| ::

Kaj imaš navitega? 2500MHz...
Freak on a leash!

IVo ::

Ja. A je to problem?
LP

Witboy ::

hm... kukr sm bral na AMDjevi strani nekak cool n quiet ne dela ce navijas proc... Kar bi bilo tut logicno... se ti ne zdi?!?

IVo ::

Ne se mi ne zdi. Sej itak mora znižat frekvenco in voltažo procesorja, pa če je to z 1800MHz ali z 2500MHz. A ni tko? Jst razmišljam po tej logiki... Ne vidim zakaj bi ga overclock onemogočil...
LP

Kriko ::

mislim da cpu-z ne pokaže spremembe frekvence...moraš uporabit posebne programe za to...meni dashoboard pokaže lepo sproti kaj sedogaja ali kot je že prej nekdo povedal MBM5 ali SpeedFan .
kriko

IVo ::

Men jo Cpu-Z pokaže... Sej Dashboard men pokaže da je padla voltaža na 1,1V in da proc dela na 56%. Sam potem vžgem Everest ki pravi da je proc na 56%, sam da je pa voltaža proca še zmer na 1,4V... enako je pri Cpu-Z. Sam temperatura je pa še zmeraj enaka kot če ne bi bil cool n quiet pržgan; verjetno zarad enake voltaže...
LP

Brainstorm ::

No kok je zdaj s tem, a vam dela ta funkcija če mate navito mašino al ne?
Js sem jo mel skoz disejblano(default za msi) v biosu, dokler nisem prebral te teme in pol sem zdowloadal driverje ter jo enejblal in lej ga čuka winsi se niso več zagnali, dokler nisem resetiral biosa.
To pa zato ker sem mel procesor navit iz 2000Mhz na 25000Mhz, uglavnem zdej menda to worka, sam pač mašin dela po defaultu.

Zgodovina sprememb…

IVo ::

Jah sej sm napisal da mi dela... Sam še zmer nism prepričan, da dejansko zmanjša voltažo ko je prižgan cool'n'quiet. Sam mislim pa da mi soba ni več tok vroča kot prej (ko nism mel prižganega).

Mavrik ::

Če nimate v BIOSu nastavljene voltaže na Default/Normal, potem vam Cool'n'Quiet le-te ne bo spreminjal. Spreminjal bo še edinole multiplier (pri 3000+ z 9x na 5x). Če pa mate tega fiksno določenega (torej ne default) potem pa ne bo spreminjal nič.
The truth is rarely pure and never simple.

IVo ::

Ja končno da je nekdo razjasnil situacijo. HVALA.
LP IVo

Hux ::

JAz sem to lih zdaj sprobal prvic in je delovalo 5 minut nakar je cool n quiet se zruzo al kaj. NEvem no frekvenca je vglavnem spet narasla na 2200 in voltaza tudi.

Uporabljam prvo verzijo biosa ali bi nej nadgradil?

Kaj sem edino upazo je da je premikanje miske malnekost bol grobo in ne vec tak smooth pri 100Mhz.

Temperatura procesorja je padla na 35C iz 42. Frekvenca tudi sodec po CPUz in ASUSovem programu vendar kaze v CPUz za 0.2 vecjo ampak se vedno manjso kot prej.

Pod general display pa se frekvenca zmenjuje z 2200 na 980Mhz vsake tolko cajta. Od Asusa program pa vedno 1000Mhz kaze razen ko kaj hujsega delam skoci na max.

A se se da na kak nacin pod 1000Mhz spravit :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hux ()

pviran3 ::

živjo

Mene pa zanima, če tale cool'n'quiet lahko kej poškoduje, zrabi komponente, ker napetost in takt procesorja toliko skačeta

Ali se kaj zmanjša življenska doba rač?

hruske ::

Naceloma je tu zato, da ti podaljsa zivljensko dobo procesorja in ne obratno ... ampak kaj pa vem. :)

Po mojem mnenju v tem ni veliko slabega.
Rad imam tole državico. <3

Fizikalko ::

Pismo, meni ne dela. Imam AsRock Dual SATA plato, vse mam na default. Driver naložen za AMD. Kakšne ideje?

kriko1 ::

V biosu moraš vklopit.

Fizikalko ::

Zdej pa dela.

Mirč ::

dela tud z navito mašino imam 260 fsb in povečano napetost na 1.5125V ob vklopu Cool `n` Quiet mi zniža voltazo na 1.2V in mulip. da na 5X torej 1300mhz in je proc na 32stopinjah ventilator ma ca.1000-1200vrt/min.Super stvar.
lp

Racunalnik ::

Men pa ne dela,sem instaliral driver in pa ta program,pa mi program skoz kaze 2200mhz in pa 1,47v.Nic se ne spreminja.
Mam pa asus a8n-sli deluxe.
V biosu mam aktiviran cool&quiet funkcijo.

Racunalnik ::

Ok sedaj mi deluje,ampak se ventilator nic ne upocasni,je to mogoce ker imam zraven zalmana tisti potenciometer?Ker sedaj imam odprtega do konca pa tudi nic ne trza.
Kako se pa nastima da se program sam zazene?Vrjetno je v tem point,da nonstop deluje ne pa obcasno kadar ga ti prizges.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

procesor se več ne "prilagaja" obremenitvi

Oddelek: Programska oprema
6711 (622) shinko
»

temperatura athlona x2 4200 +

Oddelek: Pomoč in nasveti
6655 (655) Pinturicchio
»

problem iz Cool n quiet

Oddelek: Pomoč in nasveti
161405 (1170) simnov
»

vklop Cool'n'Quiet tehnologije

Oddelek: Strojna oprema
392847 (2008) Azrael
»

Težave z baterijo na novem prenosniku....

Oddelek: Strojna oprema
6844 (780) ynos

Več podobnih tem