» »

Prisluškovanje mobitelov

Prisluškovanje mobitelov

eee ::

Pozdrav!

Rad bi dobil nekaj informacij v zvezi prisluškovanjem mobitelov, katerega opravlja policija.

Zanima me ali je kakšna razlika, če si naročnik ali 'mobi' uporabnik. Ali to opravljajo na centru ali morajo za tabo voziti s posebno prirejenimi vozili, ki služijo kot vmesna postaja.

Ali lahko zveš ali ti prisluškujejo? Npr. je mobitel bolj dejaven (npr se hitreje porabi baterija, večkrat slišiš šumenje zvočnikov). Slišal sem tudi, da imaš dodatno številko pri IMEI številki.

Ostajajo na netu kakšni dokumenti, ki opisujejo kako to prisluškovanje poteka? In ali ga je mogoče preprečiti ali vsaj otežiti.

Predvsem bi zgornja vprašanja naslovil na Matthaia, ter podobne, ki jih to zanima.

Upam, da sem postavil vprašanje v pravem forumu.

Že vnaprej hvala za kakršen koli nasvet,
N

AndrejS ::

Prisluškujejo na centru.
Razlika med mobi in če si naročnik je samo v tem, da nisi nikjer kot mobi uporabnik zaveden. Torej če kupiš nov telefon z mobi kartico noben ne ve da si to ti, se pravi da ti ne morjo prisluškovat. Zato pa nakateri ljudje tako pogosto zamenjujejo telefone.
Ne moreš ugotovit da ti prisluškujejo. offtopic (Vsi novinarji imajo IMEI na riti napisan z dodatno številko seveda) /offtopic .
Preprečiti prisluškovanja ne moreš. Lahko pa imata oba s sogovornikom prilagojen telefon, ki samodejno kodira podatke , ampak to je že višja tehnologija-teoretično se da , za prakso pa ne vem.

eee ::

Lahko bi imeli tudi IMEI številko mojega mobitela. Torej tudi, če bi zamenjal SIM kartico, imel torej novo številko, bi mi lahko še vedno prisluškovali, če bi imel isti telefon?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: eee ()

iro ::

Zamenjaš še IMEI:D

Loki ::

imei ne vpliva na prisluskovanje. ker so oni na centru, samo spremljajo tvojo stevilko. imei sluzi bolj ali manj samo za preprecevanje kraj telefona.

poweroff ::

IMEI cifra je nekakšna serijska številka mobilnega aparata.
SIM kartica ima tudi serijsko številko, na njej pa je zapisana tudi telefonska številka.

Operaterji po mojih neuradnih informacijah logirajo vse. Torej se da ugotoviti, če si v svoj aparat vtaknil drugo SIM kartico oz. ali si svojo SIM kartico uporabljal v različnih aparatih.

Pri komunikaciji ločimo prometne podatke (podatke o prometu) in vsebino komunikacije. V primeru odredbe za prisluskovanje, mora operater državnemu organu (policija, SOVA ali VOMO) posredovati naslednje prometne podatke (po novem):
1. številko ali drugo oznako nadzorovanega telekomunikacijskega priključka ali oznako uporabnika;

2. številko ali drugo oznako telekomunikacijskega priključka:
- s katerim želi nadzorovani telekomunikacijski priključek vzpostaviti zvezo, tudi če vzpostavitev zveze ni uspela, oziroma
- ki želi vzpostaviti zvezo z nadzorovanim telekomunikacijskim priključkom, tudi če zveza ni bila uspešno vzpostavljena ali če je bila prestrežena komunikacija z nadzorovanega telekomunikacijskega priključka preusmerjena drugam ali če je bila usmerjena v pomnilniško napravo (napravo za shranjevanje podatkov);

3. v primeru preusmeritve tudi številke ali druge oznake vseh telekomunikacijskih priključkov, na katere so bile preusmerjene prestrežene komunikacije;

4. podatke o vrsti javne komunikacijske storitve, uporabljeni na nadzorovanem telekomunikacijskem priključku, ali njenih značilnostih;

5. tehnične vzroke za eventualno prekinitev ali za to, da zveza z nadzorovanim telekomunikacijskim priključkom ni bila vzpostavljena;

6. najnatančnejši razpoložljivi podatek o lokaciji nadzorovanega telekomunikacijskega priključka, če gre za nadzorovani telekomunikacijski priključek v mobilnih javnih komunikacijskih omrežjih;

7. najmanj dva od naslednjih podatkov o časovnem poteku vsake prestrežene komunikacije:
- datum in čas začetka prestrežene komunikacije, tudi če vzpostavitev zveze ni bila uspešna,
- datum in čas konca prestrežene komunikacije,
- trajanje prestrežene komunikacije,
oziroma, če se nadzorovana telekomunikacija ne prenaša po fizičnih ali logičnih kanalih, datum in čas, ko je bila prestrežena komunikacija odposlana oziroma sprejeta.

Druga varianta pa je, da omenjeni državni organi prisluškujejo sami. Vsaj za policijo in SOVO je znano, da imajo lastno mobilno opremo za prisluškovanje. Seveda jo smejo uporabiti samo na podlagi sodne odredbe...

Prisluškovanja pa ni mogoče zaznati, sploh ne če se izvaja preko operaterja. Teoretično bi morda lahko ugotovil, če bi prisluškovali z mobilno opremo, vendar v praksi to ni preveč verjetno.
sudo poweroff

poweroff ::

Kako prisluškovanje poteka?
Imaš en računalnik, kjer vpišeš številko in potem se snemajo vsi podatki in vsi pogovori.
Prenosne prisluškovalne naprave izgledajo takole. P.S. Ne poiskušat kupit... sem skušal že sam, pa so mi sporočili, da so po preverjanju ugotovili, da nisem upravičen do nakupa... :D

Kako ga preprečiti?
Z uporabo kriptotelefona. Samo problem je, ker rabi tudi druga oseba enak (oz. kompatibilen telefon). Poleg tega, da jih je težko dobiti, so tudi precej dragi, in seveda zaščitijo samo vsebino pogovorov - prometne podatke se še vedno da prestrezati.

P. S. Če kupiš mobi ali halo paket anonimno, potem je seveda težje ugotoviti tvojo pravo identiteto. Ni pa nemogoče - poznam primere, ko so bili ljudje obsojeni na podlagi prisluhov takim "anonimnim" telefonom.
sudo poweroff

eee ::

Kako pa dobijo nalog za prisluškovanje? Ali lahko to naredijo na podlagi suma kaznivega dejanja ali rabijo nekoga, ki podpiše izjavo oz. nalog, da izvajaš nekaj ilegalnega?

Ali lahko samo na podlagi telefonskih pogovorov dobijo nalog za preiskavo hiše ali morajo za to pravtako dobiti oz. imeti podpisano izjavo nekoga, ki trdi, da delaš nekaj ilegalnega?

poweroff ::

To je opredeljeno v zakonu o kazenskem postopku. Bo kakšen pravnik bolj natančno povedal, ampak načeloma morajo imeti utemeljen sum, poleg tega za vsako "neumnost" tudi ne smejo prisluškovati, pač pa samo za bolj "resna" kazniva dejanja.

Zakon o kazenskem postopku v 150. členu določa, da je mogoče odrediti nadzor elektronskih komunikacij s prisluškovanjem in snemanjem, ter kontrolo in zavarovanje dokazov o vseh oblikah komuniciranja, ki se prenašajo v elektronskem komunikacijskem omrežju, če obstajajo utemeljeni razlogi za sum, da je določena oseba izvršila, izvršuje ali pripravlja ozirom organizira izvršitev katerega izmed kaznivih dejanj:
- kazniva dejanja zoper varnost Republike Slovenije in njeno ustavno ureditev in kazniva dejanja zoper človečnost in mednarodno pravo, za katera je v zakonu predpisana kazen zapora petih ali več let;

- kaznivo dejanje ugrabitve po 144. členu, prikazovanja, posesti, izdelave in posredovanja pornografskega gradiva po 187. členu, neopravičene proizvodnje in prometa z mamili po 196. členu, omogočanja uživanja mamil po 197. členu, izsiljevanja po 218. členu,
zlorabe notranje informacije po 243. členu, nedovoljenega sprejemanja daril po 247. členu, neupravičenega dajanja daril po 248. členu, pranja denarja po 252. členu, tihotapstva po 255. členu, jemanja podkupnine po 267. členu, dajanja podkupnine po 268. členu, sprejemanja daril za nezakonito posredovanje po 269. členu, dajanja daril za nezakonito posredovanje po 269.a členu, hudodelskega združevanja po 297. členu, nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali razstrelilnih snovi po 310. členu ter povzročitve nevarnosti z jedrskimi snovmi po tretjem odstavku 319. člena kazenskega zakonika Republike Slovenije;

- druga kazniva dejanja, za katera je v zakonu predpisana kazen zapora osmih ali več let;

- in če obstaja utemeljen sum, da se za komunikacijo v zvezi s tem kaznivim dejanjem uporablja določeno komunikacijsko sredstvo oziroma računalniški sistem ali bo to sredstvo oziroma sistem uporabljeno, pri tem pa je mogoče utemeljeno sklepati, da se z
drugimi ukrepi ne bi dalo zbrati dokazov oziroma bi njihovo zbiranje lahko ogrozilo življenje ali zdravje ljudi.
sudo poweroff

poweroff ::

Aja, pa nalog izda sodišče. Ki tudi presodi upravičenost zahteve. Tako da policaji si sami ne morejo pisati nalogov.

Za hišno preiskavo pa isto velja - utemeljeni sum, itd. Je tudi en člen v ZKP-ju. Lahko pa dobijo najprej sodno odredbo za prisluhe, na podlagi zakonitih prisluhov pa se potem odločijo za hišno preiskavo. Seveda je treba potem izdati še eno odredbo za hišno preiskavo.
sudo poweroff

eee ::

Najlepša ti hvala Mathaii za tvoj trud in seveda za zelo koristne informacije.
Mislim, da si mi odgovoril na vsa vprašanja in stem pomagal razčistiti nekaj zadev, ki so me zanimale.

Če vsem pomagaš tako kot si meni, si pravgotovo tip človeka katere svet nujno potrebuje.
Še enkrat hvala in lep pozdrav,
N.

marina ::

Zdravo vsem.
Mene pa zanima naslednje moj mlajsi brat je izgubil telefon pred mescom dni,upam da sem v pravo temo pisala,no in sicer ali lahko ta telefon tudi najdejo recimo,čeprav vem da nobenga sluha več o telefonu,verjetno tisti ki ga najde odstrani ven sim kartico in jo zavrze pa da drugo notr pa ga ne vidiš po moje več,tukaj pa ste napisali da ga tudi lahko nekaj iščejo preko IMEI neke cifre v telefonu,pa me zanima ali ga lahko dobis nazaj recimo,sedaj nevem ali je telefon kupo tako nekje od tujine ali je bil prej od kirga od naših operaterjev,če to prijavis ali je kakšna možnost da telefon dobiš nazaj.Ker ko sem brala tole ttemo sem vidla oz razumela da lahko telefon iščejo samo po teh zakonih če ga za te namene uporablaš o katerih govorijo zakoni,upam da lahko tudi iščejo če j etelefon izgublen ali vkraden.
Hvala za kakšen odgovor če kdo kaj ve!

poweroff ::

Preko IMEI cifre se da najti telefon. Problem je, če je bil telefon prodan v Črno goro...
sudo poweroff

chrome7 ::

Mene pa zanima če je kakšna naprava ,ki bi motila to prisluškovanje da jo pritrdiš na GSM aparat nevem v nekaterih filmih sem to zasledil.

Dr_M ::

Mene pa zanima če je kakšna naprava ,ki bi motila to prisluškovanje da jo pritrdiš na GSM aparat nevem v nekaterih filmih sem to zasledil.

ne to ni mozno. ce bi to hotu, bi motil lastni signal, se pravi.... lohk ugibas kaj se zgodi. :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

poweroff ::

Lahko kupiš poseben crypto telefon, ki uporablja dodatno šifriranje. Samo mora tudi sogovornik imeti takega (oz. kompatibilnega). Poleg tega da je crypto telefone (kvalitene, z dobrimi algoritmi) težko dobiti, so tudi precej dragi. This is a non-option...
sudo poweroff

acheron ::

Tud po mojih neuradnih informacijah prisluškujejo vsi operaterji svojim uporabnikom. Tega zgori omenenga šuma se pa sploh ne sliši, tud kšnega drugega znaka ne opaziš. Sam koga jebe, pravi geeki se pogovarjamo preko Skypa/Messengerja.. lol

#000000 ::

Za preprečevanje se lahko uporabi en telefon od simensa zdi se mi da je okol 'vsaj bil je' 600.000 sit ampak ga mora imet tud sogovornik, prodajo pa ti ga če izkažeš kako potrdilo da nabavljaš za vlado, policijo, vojsko, diplomacijo, (za politiko nisem zihr)
Da ti prisluškujejo, ne moreš vedet, razen če imaš kolega na recimo, mobitelu in ima dostop do teh informacij, ter bi ti eventuelno povedal, kar pa ne verjmem.
Če ti hočejo prisluškovat, in tud če zamenjaš 100 sim kartic in 100 IMEI številk. Ti bodo vedno našli pravo (seveda pa morjo vedet kje se nahajaš) in se zapeljejo mim tebe z IMSI Catcher-jem in po domače preberejo trenutno IMEI cifro (za prisluškovanje jim zadostuje še samo to)
Torej neki ustanovi kera ima interes da ti bo prisluškovala, tega ne moreš preprečit v nobenem primeru, razen da ne upotrabljaš telefona, ampak še zmeri ti lahko ozvočijo bajto itd.. LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000000 ()

poweroff ::

No, samo je treba vedeti, da se kar povprek pa tudi ne prisluškuje. Je preveliko tveganje za prisluškovalca (če to počne nezakonito), pa prevelika poraba sredstev. Rabiš kar nekaj tehnike in predvsem ljudi. Pa kaj gre lahko narobe, pa je takoj nova afera.

KAr je pa bistveno bolj enostavno je pa analiza prometnih podatkov. Ti se itak že zbirajo, če se pa "ponesreči" kam skopirajo in se potem en osamljen statistik statistično izživlja nad njimi in najde kakšen zanimiv vzorec, pa ne bo nihče opazil. Poleg tega imaš lahko enega (ali par) analitika prometnih podatkov pod večjo kontrolo kot več deset "agentov", ki naj bi prisluškovali in delali prepise.
sudo poweroff

#000000 ::

Ja sej res se s tem ne more ukvarjat kr vsak ker ima 5 minut cajta, ampak do zlorab pa prihaja 100% in to na način ki si ga omenil, jih je pa še kr ene par, in vem da se da dost hitr pridet do, najmanj izpisa klicanih številk, je pa res da je do posnetka pot zelo zahtevna (govorim za nelegalno) ampak tud za to so načini. Drgač pa res ne poslušajo telefonov kr vseuprek, čeprav sem pred časom slišal da naj bi se vsi mobiji poslušal vsaj nekaj časa. To verjetno ni res ampak izvest neki takega ni noben problem (za državo) LP

poweroff ::

Bolj bi bilo enostavno vse avtomatsko snemati nekaj časa, pa potem po določenem času posnetke izbrisati, kot pa poslušati "na roke".

Tehnično seveda ne nujno, ampak problem so ljudje, organizacija, itd., ki je v prvem primeru bolj obvladljiva.

Ali se to dogaja?

Tehnično bi bilo možno, čeprav je tak sistem najbrž kar velik tehološki izziv postavit. Če pa se to dogaja je pa čisto neopazno - ne moremo ugotoviti.
sudo poweroff

G-man ::

Kaj pa ta fora- jaz sem slišal, da če slišiš odmev svojega glasu, ko se pogovarjaš, potem naj bi to pomenilo, da ti prisluškujejo.

Kaj pa ta fora, da tudi ugasnjen mobitel oddaja še nek signal, dokler mu ne vzameš baterije ven?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: G-man ()

poweroff ::

V Nemčiji so imeli pred par leti serijo časopisnih člankov o prisluškovanju telefonom. Tudi take bedarije o prisluhih in škrtanju (na digitalni tehnologiji!) so pisali. Šef nemške tajne službe je to komentiral z besedami, da ko oni prisluškujejo ZAGOTOVO nič ne škrta, piska ali odmeva. >:D
sudo poweroff

tomaz 06 ::

Brez skrbi... sicer pa ne vem komu in cemu na cast bi nasa tajna policija prisluskovala, casi Udbe bi moral pocas ze mimo.

poweroff ::

"teroristom"? Piratom?
sudo poweroff

shabbathai ::

Sicer že stara tema ampak jo moram malo prebuditi, ker me zanima kakšna imate kaj mnenja o tem, da imam jaz na telefonu zapisan 15 mestni imei, ko pa preverim z *#06# se mi pa izpiše 17 mestna številka.. v čem bi bila lahko fora? če ma kaj veze, tel. je SonyEricsson...

globalna80 ::

Nadziranje pogovorov in drugih osebnih stvari poteka tudi prek omrežij kot so Facebook, Skype, Messenger, Twitter, Google vnešeni podatki iskanja itd...

Dany123 ::

Mene zanima če je to res da ko slišiš odmev svojega glasa v telefonu, da to pomeni da ti prisluškujejo?
Vse je OK!

St235 ::

nope, samo da imaš slab telefon/sprejem.

globalna80 ::

Dany123 je izjavil:

Mene zanima če je to res da ko slišiš odmev svojega glasa v telefonu, da to pomeni da ti prisluškujejo?


Ne se zanašat na to. Iz izkušnje vam povem, da pri prisluškovanju tvojega mobitela ne slišiš nič posebnega (šumenje, odmeve ali karkoli drugega)! Mogoče pri amaterjih.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

SOVA še vedno skovika na vaših žicah

Oddelek: Novice / NWO
3711047 (7202) zmaugy
»

Sovin strateški nadzor telekomunikacij verjetno krši človekove pravice

Oddelek: Novice / Zasebnost
138157 (6279) antonija
»

izgubljen mobi

Oddelek: Mobilne tehnologije
275982 (4999) toplakd
»

Žiga Turk: kdor ni z nami, je proti nam (2) (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
5125818 (21495) PaX_MaN
»

Objavljen predlog Pravilnika o opremi in vmesnikih za zakonito prestrezanje komunikac

Oddelek: Novice / Zasebnost
474677 (3070) BigWhale

Več podobnih tem