» »

Katera spletna tehnologija bi bila najbolj primerna?

Katera spletna tehnologija bi bila najbolj primerna?

GoGy ::

Recimo, da potrebujem spletno stran, ki bi imela

-uporabnike različnih nivojev - admin, mod, biguser, smalluser, user (kreiranje/upravljanje/brisanje, kar pomeni, da bi mogla biti zadeva dovolj varna)

-približno 20različnih podatkov za vpis v bazo iz TextBox-ov, nekaj iz Checkbox-ov in nekaj iz Option-ov

-iskanje po recimo dveh, treh kriterijih... in pa seveda izpis vseh 20 podatkov če najde to kar se je iskalo.

-stvar je zamisljena tako, da bi imeli uporabniki kredite, ki jih doloci admin

-imeti bi moral nek vmesnik za dopolnjevanje kreditov kot admin (ki bi imel pregled nad celim dogajanjem in možnost dopolnjevanja/brisanja, pregled komu moderator kaj daje, kdaj, itd...) in pa kot moderator (ki bi lahko dopolnjeval svojim uporabnikom kredite. Ce mu jih admin dodeli 1000, jih lahko podeli med uporabnike max toliko... ko mu jih zmanjka lahko spet admin njemu nafila kredite...)

-vmesnik za admina in prilagojena aplikacija za moderatorja bi bila zaželjena kot aplikacija, ki se sicer povezuje preko baze na netu... delala pa bi kot samostojna aplikacija

-prijava napak... in kontakt

kakšna ideja... katera spletna tehnologija bi bila naj t da best? :)

Hvala za odgovor...

če je potreba lahko tudi na email gogy AFNA fe-tk.net ali preko PM

LP
Gogy
<a href="http://www.dekodiraj.mobi">Odklep Nokia</a>
<a href="http://www.stolen-phone.com">Ukradeni telefoni</a>
  • spremenil: GoGy ()

mte ::

hmm..ne vem kaj manjka kombinaciji php/mysql...

Loki ::

je sploh vazno? tista, ki je na serverju najbolj razsirjena (je najvec skript v njej).
to zna narediti vsak programski jezik.

smash ::

jah če bi rad hitr naredu, potem asp.net drgač pa php, če rd preveč tipkaš :D

McAjvar ::

smash: ha. ha. zelo smesno. se malo, pa me bo pobralo od krohotanja. daj, zresni se.

on topic:
kakšna ideja... katera spletna tehnologija bi bila naj t da best? :)

trying to start another flame war?

ko si ze omenjal varnost, bi ti predlagal postgresql [postgresql.org], glede samega skriptnega jezika pa morda najprej razmisli o nekaj stvareh: koliko ljudi bos nasel, ki obvladajo nek skriptni jezik; koliko bos nasel novih, ki bodo vskocili, ko bodo eni ljudje sli, hkrati pa da ne bodo imeli prevec tezav s privajanjem novemu jeziku; kako hitro lahko najdes pomoc in/ali ze narejeno resitev za specificen problem za ustrezen skriptni jezik; na koliko razlicnih platformah lahko aplikacija tece; ... in tako dalje po taksnem kopitu. odlociti se bos moral sam, je pa bilo tu ze kar nekaj tem glede tega, kaj uporabiti. ce ne bos dobil dovolj odgovorov, ti predlagam malce iskanja in brskanja po arhivih.
"[...] the advance of civilization is nothing
but an exercise in the limiting of privacy."
- Isaac Asimov

OwcA ::

Zope v navezi s Silva (Python).
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Loki ::

oz. kar perl in vse zapisujes v datoteke.:))

|Webko| ::

Zadevo se da narediti na osnovi številnih različnih sistemov.

Jaz bi najprej pogledu na kakšnem strežniku bo zadeva tekla? Oz. glede na to da sklepam da zadeve ne boš delal sam, da pustiš programerju oz. podjetju, da sami izberejo kaj je najbolje.

Drgač pa tko, če bo server unix type, potem priporočam PHP+mySQL, oz. pri windows strežnikih IIS + Microsoft SQL Server, lahko tudi .NET Framework + ASP.NET + Microsoft SQL Server.

Možnosti je ogromno.

LP
Delphi rules!

smash ::

McAjvar: kje ti vidiš kaj smešnega? aplikacijo v asp.net-u napisem 10x hitreje odekvivalentne php aplikacije...php bi lahko edino primerjal z starim asp-jem, ampak jest sem imel v mislih asp.net, tko da ne seri s takimi bolanimi komentarji

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: smash ()

CCfly ::

Si že slišal za smarty ?
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

[MYTiX] ::

Ali pa za PRADO.
podpis

Trubadur ::

PRADO = PHP.net :P :)

Predlagam PHP + PgSQL. Najbolj razširjen jezik in najboljša opensource baza
Berite Thomasa!

[MYTiX] ::

Zdej PHPju manjka le se ekvivalent Visual Studia. Pac drag & drop in podobne zadeve.
podpis

Pegaz ::

Predlagam PHP + Mysql / Pgsql.

Ta kombinacija je najbolj razširjena, je zastonj in poceni boš dobil server zanjo. Če pa hočeš biti MS freak in imaš preveč denarja, pa kr na asp.NET (čeprav ti tega ne priporočam). >:D

mte ::

Hmm...zadnje cajte se precej govori o pgsql namesto mysql, vedno več takih predlogov videvam - pa me zanima kje so tiste prednosti, zaradi katerih je boljši? Kako se primerjata?
Kolikor sem do zdaj razumel je pgsql bolj stabilen pri velikih obremenitvah (sicer takšnih pod katerimi bi slovenske serverje najbrž preštel na prste ene roke), ter ima nekaj bolj poštimano glede transakcij ipd., kar pride v poštev bankam in podobnim kritičnim zadevam, ne pa toliko manjšim in srednjim projektom, o kakršnih je velika velika večina govora tukaj na slo-techu. Baje je performančno mysql še vedno malce v prednosti.
Kakšna je pa realnost? Ima mogoče kdo kak uporaben link glede tega? In zakaj pgsql namesto mysql? Ali pa osebne izkušnje? Kaj pa podpora, glede na to da se mi zdi malce manj razširjen?
hvala
lp matej

Poldi112 ::

Cist osebno:
Psql ima boljsa navodila in je mocnejsi. Sicer sem precej nezahteven uporabnik, ampak sem naletel na debilizem mysql, da ne podpira vgnezdenih select-ov (mislim da jih ima od 4.1 naprej). In tisto kar me je pa dokoncno popeljalo k psql je bil pa en query, ki se ni izvedel zaradi bug-a v mysql. Vsakic ko sem ga vnesel me je disconnectalo z baze. Na njihovi strani je bil pod bug report, a niti najbolj divja beta se ni imela popravka.
Zdaj sem vesel z psql. Mysql ima to veliko prednost, da je zelo razsirjen in ga ima prakticno vsak.
Se to, na resnih sistemih je psql precej bolj razsirjen kot mysql.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

mte ::

Pegaz: hja asp.net je pa res posrečena zadeva - kolega je bil pri par predstavitvah teh .net zadev na FRI, pa je rekel da je bilo bolj malo stvari, da se ne bi kje usule. In tudi zaenkrat mislim da programska okolja niso še tako "inteligentna" da bi lahko nadomestila optimizacijo kode, katero lahko naredi še en povprečen programer. Samo poglej frontpage in podobne zadeve koliko odvečne kode zgenerirajo. Edina prednost tako ostane enostavnost in hitrost programiranja, katera pride v poštev pomoje le najbolj lenim programerjem, ki gledajo le na denar, ne pa na kvaliteto izdelka...
se mogoče motim?
lp

mte ::

Poldi aha hvala, vsekakor zanimivo - bo treba enkrat probat za foro - namreč mene sedaj mysql nekaj zajebava s šumniki (sem spisal eno temo na katero še nisem dobil odgovora), pa ne vem ali je kaj z mano narobe ali z mysql. Kako je pa s kombinacijo npr. postfix/pgsql? za mysql je na netu precej navodil, za pgsql pa si še nisem vzel časa da bi pogledal. Si mogoče imel kaj izkušenj tudi s tem? Imaš mogoče kak pameten link?
hvala
lp matej

McAjvar ::

McAjvar: kje ti vidiš kaj smešnega? aplikacijo v asp.net-u napisem 10x hitreje odekvivalentne php aplikacije...php bi lahko edino primerjal z starim asp-jem, ampak jest sem imel v mislih asp.net, tko da ne seri s takimi bolanimi komentarji

zelo si duhovit. ce ti asp.net bolj lezi, pac tam hitreje spises zadeve. tudi v phpju se da marsikaj hitro postoriti. ce imas tezave, povprasaj tu ali na kakem drugem forumu, morda fases kak odgovor. jaz tudi v perlu 10x hitreje sklofam skupaj aplikacijo, kot pa v asp.netu, pa ne trdim, da je asp.net za ljudi, ki radi prevec tipkajo :D

@mte: naceloma se strinjam s poldijem. postgresql ima med drugim se nekaj drugih stvari, oz. je bolj strog, kar mi dostikrat bolj ustreza. namrec, ce je programer povrsen in ne pazi na podatke, ki jih vnasa, bo baza zavrnila vnos (glede na tip polja, omejitve, etc). nemalokrat se mi je pri mysqlu zgodilo, da je nekdo pozabil preveriti vnos in je v polje int vnesel preveliko stevilko. postgresql taksen vnos zavrne, mysql pa je sprejel vnos, mimogrede pa je "popravil" vrednost na najvisjo, ki jo tip polja se sprejme. subselecti so tudi zelo koristni in olajsajo marsikaj. postgresqlove sheme se mi zdijo zelo prakticne. osebku das eno bazo, ko ti tezi "hocem se eno bazo, kle mam prevec tabel, rabim razdelit, delam nove stvar, blah blah", preprosto poves, naj si naredi novo shemo in dela tam notri. transakcije niso "malo bolj" postimane, so kar orenk postimane, pridejo pa lahko zelo prav tudi pri manjsih straneh/aplikacijah, ker zaporedoma izvrsis nekaj ukazov (lahko ze dva :)), zelis pa da se ali izvrsijo vsi ali pa noben, ne pa da zadeva obvisi nekje na polovici. in tako dalje.
"[...] the advance of civilization is nothing
but an exercise in the limiting of privacy."
- Isaac Asimov

mte ::

McAjvar no to sem želel slišat..tudi jaz imam rajši strogost..no sedaj sem zadevo inštaliral, jutri se lotim učit tole. Sicer pa izgleda precej precej drugačno kot mysql, vsaj client, ampak mislim da bo tudi meni tako bolj ustrezalo in izgledalo bolj logično, ko se enkrat privadim..bomo videli ;)

McAjvar ::

morda ti pomaga tudi tale naslov: http://www.pgadmin.org; ce pa rajsi nadziras preko spletnega vmesnika pa http://phppgadmin.sourceforge.net.
"[...] the advance of civilization is nothing
but an exercise in the limiting of privacy."
- Isaac Asimov

mte ::

hvala! no bo padla kar druga možnost glede na to da je samo konzola na serverju, pa upam da je kaj hitrejši kot phpmyadmin, ki me je zaradi počasnosti prisilil da sem si naredil sam skripto v phpju in vse ukaze pošiljal preko tega...

McAjvar ::

zakaj bi odpadla prva moznost? :) v puttyju (oz. tvojem ssh klientu) omogocis port forwarding in si forwardiras port 5432 na denimo localhost:5432. potem se s pgadminom povezes na localhost:5432 in je problem resen.

errrm... tole je ze kar fejst off-topic, bi bilo morda dobro narediti novo temo? ;)
"[...] the advance of civilization is nothing
but an exercise in the limiting of privacy."
- Isaac Asimov

mte ::

amm ;) dobra ideja..tnx
ja evo ko bom mel še kaj za vprašat bom novo temo odprl, smo res precej zabluzili...|O


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

PHP vs. ASP.NET vs. $OTHER (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Programiranje
16313106 (10461) Spura
»

PHP ali ASP

Oddelek: Programiranje
253067 (2436) DavidJ
»

Pol milijona pohekanih spletnih strežnikov - med njimi tudi slovenski!

Oddelek: Novice / Varnost
395784 (3715) poweroff
»

Linux in ASP.net

Oddelek: Operacijski sistemi
101321 (1128) yimi
»

ASP.NET(jezik C#) vs. PHP (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
7710160 (8804) Nerdor

Več podobnih tem