» »

Dušilec motenj v električnem omrežju

Dušilec motenj v električnem omrežju

bastadu ::

Stanujem v (starejši) stavbi, v kateri ima vsaka soba neonske luči, ki so očitno zelo velik proizvajalec motenj v električnem omrežju. Tako imam v sobi (malo dražji) zvočni sistem, v katerem se ob vsakem prižigu teh neonskih luči ali v moji sobi ali v katerokoli sobi vzdolž našega hodnika sliši pokanje, včasih zelo rahlo, včasih pa zelo močno poči. V vsakem primeru ne maram tega pokanja in ker se bojim za zvočnike me zanima, ali obstaja na trgu kakšna 'naprava', ki bi te motnje izničila, ali pa če se mogoče da celo to narediti doma za male pare?
Namreč pred nekaj meseci sem si nabavil UPS (line-interactive, dal prek 100kSIT za njega:O), ki pa teh motenj ne odpravi (odpravil bi jih najverjetneje on-line model, ki pa je še veliko dražji)...
Hvala za nasvete!;)

Azrael ::

Težko bo. UPS tu ne more nič. Problem so štarterji flouruscentnih cevi (oz. poljudno imenovane neonke, kar je napačno) in ti povzročajo radijske motnje (poke in prasketanje) v izjemno širokem frekvenčnem spektru od NF frekvenc do več MHz, dokler cev ne vžge. Mogoče bo pomagala menjava štarterjev z novimi ali vgradnja filtrov proti radijskim motnjam v same luči in čimmanj vklopov.

Nadležno pokanje bi odstranila menjava obstoječih svetilk za take z elektronskimi dušilkami (ti nimajo štarterjev) ali predelava obstojočih svetilk na elektronske dušilke, samo to ni poceni.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Logitech Z-5500 in pokanje/prasketanje v zvočnikih?! (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
547038 (2150) Skater1982
»

elektronska dušilka

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
2413330 (7059) ethelred
»

Flourescenčne svetilke v mrazu in izbira dušilke

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
245181 (3247) energetik
»

Pokanje v zvočnikih 5.1 Logitech Z-5500 THX

Oddelek: Pomoč in nasveti
142289 (2068) mrTwelveTrees
»

Pok ob prižigu neonk

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
71483 (1456) Azrael

Več podobnih tem