» »

Flourescenčne svetilke v mrazu in izbira dušilke

Flourescenčne svetilke v mrazu in izbira dušilke

Azrael ::

Zanima me ali ima kdo izkušnje ali je za flourescenčne cevi moči 36W, ki so izpostavljene mrazu (montirane zunaj) bolje uporabiti klasične dušilke (v navezi s štarterjem) ali elektronske dušilke?

In še podvprašanje, zraven te svetilke je na isto napajanje priklopljena še halogenska svetilka 12V 25W, ki uporablja elektronski trafo (switcher). Ali ga lahko dušilke iz sosednje flourescenčne svetilke (vmes je 3m kabla), svojimi impulzi visoke napetosti uničijo?
Nekoč je bil Slo-tech.

LordTado ::

bok

ravno včeraj sem si kupoval žarnco za zunej pa mi je prodajalec bolj priporočal navadno balonasto neon žarnico,ker baje zunaj dela lepo.Do 125W ne potrebuješ dušilke,nad pa.niso pa poeni te dušilke...

ajde

Azrael ::

Hvala, potem je bolje, da ostanejo klasične dušilke.

Mogoče še kdo lahko kaj reče o drugem vprašanju: svetilka, ki ima elektronski trafo na istem napajanju pa še flourescenčna svetilka s klasičnimi dušilkami, ali utegnejo biti težave?
Nekoč je bil Slo-tech.

LordTado ::

mislim da je tukaj samo finta v moči.
moč žarnice ne sme biti večja od dušilke potem ne bi smel biti problem.

Azrael ::

Mislim, da nisem bil najbolj razumljiv.

Sprašujem za naslednji primer: na isti fazi in nuli, preko istega stikala, sta priklopljeni:
1. svetilka z dvema flouresčenčnima žarnicama = 2 x 36W (uporablja klasične dušilke) in še
2. ločena svetilka z 12V halogensko žarnico. Trafo je elektronski, ne klasični.

Torej vprašanje se glasi. Ali je taka kombinacija lahko nevarna za elektronski trafo svetilke s halogensko žarnico?
Nekoč je bil Slo-tech.

LordTado ::

ne saj imaš vsak "komplet" prkloplen po svoje.ne vem zakej bi blo kej narobe.
če bi imel kake nizkocenovne dušilke ali trafoje potem bi mogoče lahko pršlo do kakih indukcij,ampak ne pri moči 40W:)
tokovi so majhni tak da nia veze

kar se tiče na isti fazi...vse v hiši je na isti fazi več različnih luči itd...



ps:problematično bi recimo bilo če bi imel na isti fazi tole luč te kak vrtalnik močen ki v omrežje dajejo motnje,zato majo kondenzatorje....takrat mogoče nepa z dvema lučkama:)

ajde

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LordTado ()

Pyr0Beast ::

Emm, ja, mogoče bi iz dušilk znalo nekaj 'prileteti' v tisti pretvornik, ko bi odklopil napetost. No, če bi imel en konec dušilke vezan na N drugi pa na cev in bi izklapljal/vklapljal F bi moralo biti v redu.
Upam, da si me razumel, če ne, se bom bolj potrudil napisati.

Glede T ni nevemkakšnih omejitev. Načeloma bi se mogle fluo. žarnice vžigati brez težav tudi pri -20°C. Dokler jih 'ogreješ' komot zalavfajo. Edino možen bi bil problem s štarterjem, ki bi rabil nekaj več časa, da se segreje in izklopi grelna navitja. Pri navadnih štarterjih je tako, da prej 'crknejo' kot sama cev in tako z zataljenimi kontakti povzročijo še uničenje cevi. Elektronski bo preživel kar nekaj cevi, preden ga bo pobralo. Da bi pa taka elektronika hirala pri nizkih temperaturah pa še nisem slišal. Vsekakor dajem glas za elektronskega, s katerim bo vžig 100% in ne bo dajal nepotrabnih sunkov v omrežje.
So pa fluoroscentne žarnice (potopljene) lavfale tudi v vodi (beri akvariju) in z njimi ni bilo težav, razen tega, da ti. plazma ni zajela celoten volumen, ampak se je odmaknila od steklene stene za kakšne 3mm (manjša moč)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Azrael ::

Tako je, skrbijo me napetostne špice pri izklopu.

Kolega je imel nekoč v svojem kotičku za razna ustvarjanja, na stropu svetilko s tremi flouroscenčnimi cevmi, kjer je bila vsaka cev(induktivni spoj z dušilko in štartejem) preko skupnega tropolnega 10A releja priklopljena na svojo fazo (v izogib stroboskopskemu efektu). Kakšne pol leta je bilo vse OK, potem pa je počilo (v trenutku, ko je je povsem rutinsko ugasnil luč) in od releja je ostalo bolj malo, odneslo je tudi varovalke. Vzrok: preboj izolacije na releju, čeprav je bi deklariran za 500V obratovalne napetosti.

Zato me je skrbelo za elektronski trafo, čeprav naj bi bil zavarovan pred prenapetostjo, gre pa za TCI RD 50.pdf

Par dni nazaj sem v tisti svetilki, zaradi katere tudi ta tema, menjal podnožja cevi, saj so bila originalna v slabem stanju in mimogrede vgradil elektronsko dušilko Stahl 6042 2 x 38W.

Res še ni bilo kakšnega hudega mraza (le nekaj °C pod ničlo), vendar je razlika očitna. Svetilka zraven z dušilkami (ista faza, samo drugo stikalo) sveti prvih nekaj minut precej medlo, ta z elektronsko dušilko pa že takoj na začetku zelo dobro in tudi vžig je praktično trenuten. Kako se bo modifikacija obnesla na daljši rok bomo pa šele videli, zaenkrat kaže dobro.
Nekoč je bil Slo-tech.

Highlag ::

Če ima napajalnik CE znak prilepljen bi moralo delati brez problema. Napajalnik bi moral biti testiran na imunost, test pa vsebuje tudi teste z precej visoko napetostjo na vhodu (KV).

Glede neonk in mraza je bilo pa tule že tudi kar nekaj napisano. Balonasta žarnica je v bistvu živosrebrna žarnica, ki ima zunanji balon prevlečen z fluorescentnim premazom. Ta žarnica rabi dušilko, ker v nasprotnem primeru lahko eksplodira.
Never trust a computer you can't throw out a window

Azrael ::

@Highlag:

Žarnice za kater me zanima so flouruscenčne sijalke 40W, to je cevi dolge 120cm, ki so mnogokrat narobe poimenovane neonke. CE oznako ima tako elektroski trafo in tudi dušilka.
Nekoč je bil Slo-tech.

Highlag ::

Saj sem razumel kaj te zanima. Cevne fluorescentne so optimizirane za To= 25oC. Kar je manj se pozna na svetilnosti. imaš neke specialne izvedbe za zunanje aplikacije samo ne vem oznak ali tipov.
Never trust a computer you can't throw out a window

16F84 ::

Azrael,

Po mojih izkušnjah mraz ne vpliva bistveno na flurescentne svetilke. V bivšem podjetju kjer sem bil zaposlen smo imeli veliko regalno skladišče z vrjetno več kot sto svetilkami. Skladišče ni bilo ogrevano, tako da je v zimskem času temperatura padla krepko pod 0. Kakih posebnih težav ni bilo - opazno je bilo mogoče daljši čas vziganja ter to da je polna intenzivnost osvetlitve bila dosežena čez nekaj časa. Šlo je za klasične industrijske elektrokovinine svetilke s tremi 65W cevmi klasično dušilko ter štartarjem.
Opažam pa, da težavo povzroča vlaga. Najočitnejše so težave v kakih toaletnih omaricah v kopalnicah. Tam gre sicer za 20W cevi. Sam sem nekaj takih težav rešil s predelavo (trenutni vžig brez starterja)

lp
Silvo

Azrael ::

Hvala vsem za odgovore in nasvete, torej težav ne bi smelo biti.:))

Vprašanje sem zastavil zato, ker sem rasvetljavi pred domačo garažo dodal daljinsko vklapljanje, saj se je izkazalo, da PIR senzor avto zelo težko zazna. In ko sem že predeloval, sem dodal še halogensko svetilko. ki je, s svojim ozkim snopom svetlobe, kot nalašč, za osvetljevanje nevarnega vogala.

Vse skupaj se je izkazalo za dobro pogruntavščino, le skrbelo me je, kako bo v mrazu in če morebitne špicei visoke napetosti iz dušilk pri izklopu lahko uničil halogensko svetilko.
Nekoč je bil Slo-tech.

Pyr0Beast ::

Hehe, še eno navadno 100W žarnico daš, pa si ziher :D

Torej, če sem prav razumel imaš zdaj elektronske dušilke in cevi brez štarterjev?

Včasih, ko so bile malce bol razširjene jodove cevi, se je videlo, kako slabe so že pri malce večjem marazu. Pri 10°C se skoraj nobena ni hotela prižgati, tiste, ki pa so se so potrebovale dobre pol ure, da so se spravile na polovico svetilnosti. (cevi so bile še vdno hladne) Ko se je pa stvar enkrat segrela je lavfala/oz. se ponovno prižgala brez problemov.

Sem pa že videl trafote, ki so leteli na kose (kot tudi fid-e),

V osnovni šoli so imeli ene 60 cevi spojeno na eno 3x21? stikalo. Ko si stvar vklopil je bilo še v redu, ob izklopu je pa znalo včasih konkretno počiti, tako da si stvari ni glih vsak upal izklapljati. :D

Lahko bi izvedel stvar s preprostimi plinskimi prenapetostnimi odvodniki, ki bi jih vezal med 0 in fazo pri fluo. (za stikalom) Stvar je skoraj trajna in 'popivna' večino sunkov, samo bi moral ustreznega najti.

Druga rešitev bi bila, da bi imele fluo. in halogenke skupno stikalo/rele ampak z ločenimi kontakti. tako bi se pa skoraj 100% zavaroval pred sunki :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Azrael ::

>Torej, če sem prav razumel imaš zdaj elektronske dušilke in cevi brez štarterjev?

Tako je.

>ob izklopu je pa znalo včasih konkretno počiti

Ti specialni efekti pri izklopu so mi je poznani, da...

V garaži sta na 2 svetilki, vsaka z 2 x 40W FCL žarnicama. Glasno je počilo že kar nekajkrat, praktično pri vsakem izklopu se v stikalu lepo posveti. Dušilke niso prijazna reč, ko jih je potrebno izklopiti.
Nekoč je bil Slo-tech.

Pyr0Beast ::

Kot sem že napisal:
Lahko bi zvezal tako ...

˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙|
0---(FCL)--------------(stikalo)--------------\
|˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙|˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙|
\---(HL)--(ta isto stikalo samo drug kontakt)--+--F
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙|

Pod FCL mislim cev s štarterji in pod HL mislim trafo od halogenke.

Upam, da bo bolj jasno :D

LP

EDIT: Glupa space skripta ...
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

Azrael ::

Sorry za res pozen odgovor, čas me baše.

Razumem, na ta način mora morebitna visoka napetost iz dušilk, ki je nastala pri izklopu le teh, da pride do sosednjega tokokroga, preko dveh odprtih kontaktov releja. Za nameček je med obema kontaktoma še električno omrežje, ki zlahka požre vso energijo tega VN impulza in tako do elektronskega transformatorja ne pride praktično nič, ne glede kaj dušilka seka nazaj.

Res bi lahko vgradil kontaktor in bi bil rešen problem VN špic, vendar so po drugi strani doma želeli, če bi uredil to rasvetljavo tako, da bi tiste FCL žarnice po vklopu čim hitreje zasvetile, kar je možno samo z elektronsko dušilko.

Zato me je zanimalo ali se elektronska dušilka obnese v mrazu ali ne.
Nekoč je bil Slo-tech.

Pyr0Beast ::

Aha, v redu :)
Pa se tele elektronske dušilke kej grejejo ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Azrael ::

Na otip je ta elektronska dušilka hladna (ob zunanjem mrazu pričakovano). Drugače tudi nisem pričakoval, saj je ta elektronska dušilka precej večja od dveh klasičnih, ki jih je zamenjala ima pa tudi boljši izkoristek.

Še Stahl EVG6042-exlux.pdf za sliko in zelo skromen opis te dušilke (boljšega žal nisem našel).
Nekoč je bil Slo-tech.

kondezator ::

Ker so elektronske dušilke drage (10.000sit) sem jaz vzel elektroniko od 20w varčne žarnice in jo priklopil na 36w žarnico in mi luč še danes sveti.

Pyr0Beast ::

Zanimivo, zanimivo. Kako je pa kaj s prižiganjem in regulacijo gretja?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

kondezator ::

Prižge se v manj kot eni sekundi brez stroboskop efekta.
Greje se pa manj kot navadna dušilka.

T0RN4D0 ::

Hm, malo stara tema ampak si jo bom malo sposodil...

Zanima me kako je z instantnim vklopom teh fluo cevi. Na vikendu smo nekaj prenavljali kleti in sem pred nekaj tedni v OBIju vzel eno 120 cev za vlažne prostore za nekih 10€. Montiral jo je sicer fotr, tako da nisem niti videl kaj ma notri, ampak zadeva se instantno vžge brez nadležnega zamika in požmrkavanja klasike.

Zdaj sem vzel še eno fluo lampo, ampak ni enaka in ima klasičen štarter in magnetno dušilko... Je kakšna enostavna varjanta da se to odpravi? Kaj se skriva v "prvi" lampi, elektronski balast brez štarterja, ali kako?

No za kakršnokoli informacijo bom hvalažen, dokler nisem naletel na tisti instant biser sploh nisem vedel da obstajajo te cevi brez nadležnega zagona. :)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Pyr0Beast ::

Elektronika

----

So pa verjetno notri lahko tudi 'rapid-start' cevi in štarterji
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

energetik ::

T0RN4D0 je izjavil:

No za kakršnokoli informacijo bom hvalažen, dokler nisem naletel na tisti instant biser sploh nisem vedel da obstajajo te cevi brez nadležnega zagona. :)
Mislim, da je že kar nekaj let obvezna uporaba elektronskega balasta za fluo svetilke. V štacunah mislim da prodajajo samo še take z elektroniko. Sicer pa takoj vidiš po teži, z elektroniko so veliko lažje. Ni pa nujno, da je instant vžig, lahko je elektronika z warm up štartom, ki je bolj prijazna do fluo cevi. Sicer ni nobenega pobliskavanja pri vžigu, samo zamik ~1s.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

elektronska dušilka

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
2413271 (7000) ethelred
»

Led reflektorji 30w in 50w

Oddelek: Loža
217085 (1782) jest10
»

vezava neonske žarnice z dušilka

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
1211082 (11009) vesolc
»

neonka in utripanje...

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
65243 (5024) Azrael
»

am... neonke...

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
222545 (2219) Azrael

Več podobnih tem