» »

Doma prirejeno ohišje za učinkovitejše zračno hlajenje

Doma prirejeno ohišje za učinkovitejše zračno hlajenje

mimax ::

Ker sem imel probleme s pregrevanjem in glasnostjo svojega računalnika 3,2 Ghz Presc-hota, sem se po preudarku vaših predlogov v moji temi Vodno ali zračno za P4 odločil za zračno hlajenje. Priredil sem ohišje tako, da imam v njemu 6 ventov (+ 3 na proc, graf in napajalniku).



Kupil sem ohišje GMC-60 za 8.500 SIT. Ta je imel zadaj in spredaj že po en 120mm vent z dvema regulatorjema na sprednjem desnem robu.
Nabavil sem še :
VENTI :
3 × Papst 4412 F/2 GLL, 120mm
1 × YS-Tech FD129225LB-N 92 mm
1 × YS-Tech FD1281251B-2A 80 mm
( + 1 originalni iz ohišja)
NA PROC :
1 × Cooler Master Hyper 48 KHC-L91-U1 92 mm
NAPAJALNIK :
1 × LC Silent giant 550W 140 mm
TRDI DISKI :
2 × cooltex blažilec tresljajev

- Dodatno sem izrezal še luknji zgoraj in ob strani za še dva 120mm venta.
- Spredaj sem pokrova spodnjih dveh 5,25" enot izkoristil kot ohišje za mali 80mm vent, ki tako piha čez oba diska, ki sem ju namontiral v 5,25" enoto s pomočjo blažilcev tresljajev (opazil sem namreč, da sta se mi v stari škatli zelo grela).



- zamenjal serijski box hladilnik z Coolermasterjem. Je zelo tih.
- dal notri nov napajalnik LC silent giant, je tih, poleg tega pa njegov velik vent pomaga pri kroženju zraka proti gor
- Combo spy enoto sem namesto v 5,25" enoto spustil nižje v spodnjo 3,5" (malo sem moral prirediti) in nanjo priklopil 3×Papst 120mm (zgoraj, na stranici in v sredini zadaj) ter YS 80mm (spredaj pred diski) - avtomatska regulacija glede na T
- na originalna regulatorja na stranici sem priklopil 1× originalni 120mm spodaj spredaj in 1 × YS 92 mm spodaj zadaj - ročna regulacija glede na hrup
- pri vseh ventilatorjih razen pri originalnem spodaj spredaj sem uporabil v protivibracijske namene 3 plasti blažilcev izrezanih iz avtomobilske zračnice + neke lepljive gumene zmesi vmes (morda izgleda čudno, ampak deluje)
- eno stranico sem že obložil z noise blocker oblogami (takoj je težja, poleg hrupa še dodatno preprečuje vibracije)

Posledice :
- Bolj tih sistem (nobene resonance kot prej + tišji venti) - zdaj se zelo sliši le grafična
- Za 10°C nižje T na splošno, hlajeni diski, pri max. obremenitvi combo spy kaže 33°C, sicer 21-26°

Bodoče naloge :
- zamenjati vent na grafični X800XT, ki je zdaj najglasnejša stvar v računalniku
- obložiti do konca
- namontirati filtre za vse ventilatorje
- pospraviti vse žice v čim manj moteče položaje

Slike si lahko ogledate na :
SLIKE
  • zavaroval slike: Predator ()

hunter01 ::

Very very nice si to vstimal!!!!

Lp Jerry

PS: kako se obnese ohišje??? (provotno za modifikacije)

hunter01 ::

Kaj je tisto iza mrežice od venta???

mimax ::

Hvala. Sej ste mi rekli naj si sam uštimam...:)) Važn da je dovolj hladno pa nekaj tišje. V ta stari škatli so se pojavljale resonance, da si lahko na škatlo skoraj igral - če si jo prijemal na različnih koncih v določenem zaporedju si dobil različno rožljanje. Pri tej zdej pa se sliši samo še šum zraka in grafična. Zanima me, kako bo ko zamenjam še vent na grafični...

Tisto je blažilec/okvirček izrezan iz zračnice, še dva taka sta na notranji strani pre ventom, vmes pa je lepljiva gumena zmes (to se npr. vidi na sliki tistega venta, ki je tik pod napajalnikom).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mimax ()

hunter01 ::

Vglavnem lepo da si se lotu predelave ohišja! Verjetno ti bo sedaj vse skupaj še tolko bolj všeč ker veš da je to vse plod tvojega dela!! (vsaj pri meni je tako)

Lp Jerry

mimax ::

Točn tko :D

Matej_K ::

Daj povej kje si dobu toto ohišje! A v FUNTECH?,sm mislu da majo tm sam take z srebrno stranico..?

A sta glasna ta dva 120mm venta,k jih dobiš v ohišju,mislm na min obratih...Na kok maš ti prvega?

Thnks

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matej_K ()

hunter01 ::

Dvanajstki na min ne morata biti glasni ker sta komaj slisni!! klik do ohišja.

mimax ::

To ohišje sem dobil pri mimovrste. Tam so jih takrat še imeli, drugje že ne več. Pa samo črn mi je bil všeč (ker imam vse ostalo tudi črno).

Ta dva venta, ki sta bila notri sta seveda glasnejša od Papstovih, zato sem enega dal ven, drugega pa na min z regulatorjem - takrat je dovolj tiho, ni pa potem pretirano učinkovit (res pa da tudi papsti dajo ven na maximumu le 70m3 namesto običajnih 100m3). Sem sicer razmišljal da bi tudi tega zamenjal (morda enkrat kasneje), ampak je v bistvu vent na grafični precej bolj nujen / slišen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mimax ()

mimax ::

Po pravici povedano bi me verjetno vse skupaj ceneje prišlo, če bi namesto teh 'tihih' vnetilatorjev (npr. papsti so dragi) kupoval 'običajne', namesto combo spyja vgradil raje kak preprost regulator in vse vente nastavil na min.
Ampak Combo spy sem že imel, in ker ta deluje čisto avtomatično, sem moral poskrbeti da bo upravljal s čim tišjimi venti.
Zdaj mam vsaj mir, da se ne more nikoli pregreti, da je 'situacija vedno nadzorovana'.

mzidy ::

Za grafo kupi ATI Silencer;)
Kišto si pa lepo zrihtu8-)

Zerg ::

Uberkulische!

dobr si zrihtu, sem dobiv še par idej za mojo kišto popravt.
en kveščn: na kaj si prišraufu ventilator zadaj pri slotih?
flip - flop - fly

Eddy ::

Si mogoče izračunal koliko si dal za vse stvari ki si jih kupil?
Res me zanima.
Drugače bo pa to sigurno hladnejše, tišje... to pa nevem :))
www.ekwaterblocks.com

bzp ::

meni zgleda blazno natlaceno pa brez prave ideje kaj naj kam piha. Najprej poskrbi da bo pred in za ventilatorjem dovolj prostora za nemoten pretok. Bos dobil se hladnejsi in precej tisji sistem. Vecino hrupa povzroca ravno zrak ki piha skozi premajhne odprtine (disk takoj za ventilatorjem, tista originalna mrezica pri ventilatorju ... zadaj itak lahko odrezes vse skupej, sej ce vent. piha ven, ni strahu da bi ti prste porezalo).

mimax ::

@ Zerg >> ventilator zadaj pri slotih sem pritdil kar tako, da sem izkoristil tiste prečke ki so ostale ko sem pokrovčke potisnil ven. Z ene strani stvar drži mrežica, z druge pa kar sam ventilator. 4 dolgi vijaki in gumijaste podložke pa stvar stoji.

@ Eddy >> računal sicer nikoli nisem, ker sem stvari kupoval eno za drugo kot mi je padla kaka ideja (je pa ziher čez 35k). Res je pa, da do tvojega vodnega verjetno ne bi bilo več veliko za dolplačat, ampak jaz sem neroda in si vodnega nisem upal not dati ...četud bi bilo vodno seveda še manj slišno.

@ BZP >> sej vem da je še dost za popedenat (neoviran pretok pa npr. žice, ki povsod visijo). Glede tistega z diskoma pa - diska sem namenoma postavil takoj za ventom, zato da ju hladi, ker sta se precej grela.

Good Guy ::

In vodno ni tako težko zmontirat!!!
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

Eddy ::

Rovtar: bit je v tem da si nekateri "ne upajo" zmontirat :|
www.ekwaterblocks.com

Good Guy ::

se bojijo vedo !!:D >:D
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

Eddy ::

he he :D :D vode, vode!
www.ekwaterblocks.com

bajker ::

Tole kišto imam tudi jaz za drugi comp, pa se za to ceno kar lepo obnese. Imaš pa po moje preveč ventov, ki pihajo kar tako naokoli, kar je komentiral ze BZP, nimaš pravega toka zraka. Jaz imam le enega papsta spredaj pred diski (BTW, zakaj si dal diske zgoraj, če imaš spodaj kletko za ventom?), enega zadaj in enega na procu, not pa še pasivni PSU, nad njim sem izrezal rešetko za cirkulacijo okoli njega. Vse vente imam na 7V. Temp. os CPUja je zdajle 43°, kar je za Bartona 2500 na 2000MHz in 1.65V čisto solidno in hkrati skoraj neslišno.

mimax ::

@ Bajker >>

Po svoje imaš prav. Tvoja uporaba tega ohišja je zelo zelo dobra in gotovo tišja od moje. Lep primer. ;)
Vendar je moj preschot res zelo hot, pa sem zato našopal več ventilatorjev (namesto da bi jih manj navil na več, sem več navil na manj). Priznam pa tudi, da mi je prej zelo živce paralo piskanje kontrolorja T pa sem zato mogoče tudi malo pretiraval, samo da bi dosegel nižjo T.
Diske sem pa dal zgoraj iz dveh razlogov :
a - da sem lahko uporabil blažilce (ki jih ne bi mogel uporabiti v 3,5")
b - da je zgoraj še en dotok zraka, pa naj hladi še diske zraven

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mimax ()

|KoRn| ::

Kako pa kaj delujejo blažilci za diske? So vredni svojega denarja???
Freak on a leash!

mimax ::

Uporabljam blažilce Cooltex - komplet za en disk stane 2.200 SIT in vsebuje 4 majhne blažilce ki se pritrdijo vsak na svoj konec diska. Vsak od teh je sestavljen iz dveh koščkov ukrivljenega železa (enega se pritrdi na disk, enega pa na okvir enote), vmes pa je kroglica iz gume.
Glede na uporabljeni material in 'tehniko' bi rekel da stvar še zdaleč ni vredna toliko denarja. Res pa je, da če si sam ne narediš kaj podobnega (ali ga obesiš na gumice kot to delajo nekateri), ti deluje povsem zadovoljivo in res precej zmanjša vibracije in zvok 'mletja' diskov (razen v najhujših primerih - ko odpira kak ogromen folder).
Ko držim roko na kišti med delovanjem računalnika po zaslugi gumic okoli ventilatorjev in blažilcev diskov ne čutim nobenih tresljajev, oz. manj kot pri moji stari stari 800 Mhz P3 ki nima nobenega venta v ohišju (razen na PSU, CPU).

opis na cool-pc.org

Jaz sem moral uporabiti blažilce tudi zato, da sem lahko vgradil diska v 5,25" enoto.

fuzbaler ::

hehe jst mam isto kisto in super je sam da bi bla 5 cm visja.mimax sam zaka nucas tuk ventov? jst mam te dve 120mm pa se eno 80mm eno pa pospravleno v predalu, pa mi ne grejo temperature kiste preko 22c, proca pa 44c.

|KoRn| ::

mimax hvala!

Torej lahko človek sklepa, da so dejansko uporabni :D .
Namreč iščem nekaj, da utišam disk, prdevsem vibriranje ohišja zaradi diska...
Freak on a leash!

mimax ::

No, fuzbaler, vidiš zakaj rabim toliko ventov - ker mi šele pri 6-ih T ohišja kaže na 26° (MBM celo 30°), CPU pa na 38-49°, povp. 44° (res pa da so obrati ventov večinoma 480-780, po potrebi 1200).
Kar se pa tiče višine pa je res malo nizka, moja stara (isto midi-tower) je bila 4-5 cm višja, tako da sem se malo bal ali bom lahko vse prestavil, ampak potem je kar šlo.

@KoRn >> ja, ja, so kar uporabni. Če so ti vibracije in zvoki diska moteči, mislim da so kar prava stvar zate.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mimax ()

Racko ::

A je tolk tesko vzet eno ohisje od starega cdroma pa bormašino pa elastiko pa zvrtat 6 lukenj na vsaki strani.In napet skoz te luknje elastiko, kt pa dajat 3k za blazilce diskov?Poleg tega je mozn da je vas homemade blazilec vibracij z strani diska dosti boljsi. LMAO Raj povabte punco na en burek ;)

LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Racko ()

fuzbaler ::

ej mimax ka mas mogoc kako predno ploscico od 5,25 reze pa ne nucas? bi nucu ka sm su rezat pa ni dobro izpalo:)

MWMW ::

Pa si sigurn da tole ne bo vzletelo? >:D :D
//

mimax ::

@ fuzbaler >>
ja, imam še eno navadno prednjo ploščico od 5,25 reže in eno bolj komplicirano z mehanizmom za odpiranje (daš na cd-rom enoto če hočeš imeti v isti barvi), ki sta mi ostali od ohišja. Kako ti pa ploščico lahko pošljem?

@ MWMW >>
ha, čisto siguren nisem, ampak do zdaj še ni, verjetno ker jih Combo spy skoz drži na 400-700 obratov 8-) .

@ Rapy >>
dobra ideja za prišparat denar, za dva diska dat 4.400 se je tudi meni zdelo malo drago, ampak važno je da mi dela kot je treba

Racko ::

Za tiste ki imate prevec denarja, vam je res vseeno ja ;)


LP


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nexus Real Silent ventilatorji se dobijo tudi pri nas

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
193668 (2888) bajker
»

Vodno ali zračno za P4? (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
835281 (4193) mimax
»

Postavitev ventilatorjev?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
241805 (1188) Nejc Pintar
»

Katero ohišje mi priporočate? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
533835 (3066) no-limits
»

ohišje+PSU do cca 30k

Oddelek: Kaj kupiti
221921 (1500) hlodek

Več podobnih tem