» »

Uklonska mrežica na CD-r

Uklonska mrežica na CD-r

zcetrt ::

Uklonsko mrežico uporabljamo, kot vemo, pri spektroskopiji. Bolj kot je gosta, bolje je. Amaterski astronomi pa imajo (imamo) vedno temeljni problem s sredstvi. Padla pa je zanimiva ideja: ustvariti uklonsko mrežico na CD-r mediju. Bila bi gosta, uporabili bi odboj svetlobe. V popolno uporabnost te rešitve sicer delno dvomim, a zdi se mi dovolj zanimivo. Kako bi uspel zapeči vsaj na del CD-ja vzorec bitov, ki bi bil uporaben v ta namen? Težave sicer povzroča "valjasti" koordinatni sistem, a to bi se dalo urediti. Kaj pa manipulacija bitov na tej ravni? Yamaha je konec koncev že risala na zapisljivo plat CD-jev...
4.

Brane2 ::

Ne vem več točno kje, a mislim da sem videl nekaj debat na to temo. Če te zanimajo neprekinjene črte. bi mogoče z enostavnim trikom in posegom v drive lahko pač lasersko LEDico prižgal s kakim externim switchem za stalno...

Sicer pa, zakaj ne bi za to uporabil DVDja ? Enoslojni DVD ima IIRC zelo podobno strukturo, je pa gostejši. Mogoče bi moral spravit dol reflektivni sloj, a to že ne bi smel bit tak problem...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Eschelon ::

Najbrž bi kar rabil Yamaho F1 za kaj takega. Ker sicer imaš najprej problem z EFM modulacijo (RLE kodiranje) - večina možnih kombinacij prozornih in manj prozornih delčkov barvila ni legalna. Zato rabiš imet kontrolni čip, ki zna pisat nelegalne vzorce. Sicer nisem zihr, sam mislim, da okol EFMa ne moreš z RAW pisanjem - naj me kdo popravi, če se motim. (Pri DVDjih je isti šmorn, sam da maš tam EFM+ kodiranje).
Vedeti, razumeti, znati.

Saj res, na kakšno foro pa glava tekom pisanja ostaja na pravem tracku ?

Me branjem razumem da lahko zajema tudi servoinformacijo, kako pa to počne med pisanjem ?

So tracki že tisnjeni tudi na blank ploščku ali se opira kvečjemu na prejšnji zapisan track ?

Če servo dela b.p sam zase, potem bi tudi stalno prižgana LEDica morala delati b.p. IMHO seveda... :\

zcetrt ::

Tudi na prazne ploščke je natisnjena spirala, kateri glava sledi (90 min. cd-ji imajo pac bolj gosto). Kar se tice Yamahe, je še nisem imel v rokah. Predstavljam pa si, da se ji ne da dopovedati ravno na nivoju bitov, kaj naj izriše, morda pa bi bilo laže poseči v sam firmware oz celo hardware. Sem pa gledal dokumentacijo standarda za cd in cd-r ampak te hitro mine...
4.

neoto ::

ej 3. ups 4. :) kaj če bi si sam naredil napravo za zapisovanje črte?
Mogoče kdo ve tukaj, kako natančen je servo za premikanje glave v rom pogonu? Ali za sledenje po sledi pogon uporablja še tisti tuljavi, ki sta pravokotno postavljeni v glavo glede na one za ostrenje?
Če bi se namreč dalo premikat servo pač dosti počasi in če bi lahko dobil malce močnejši laser, bi lahko modificiral kakšno staro enoto samo za ta namen?

Pa saj to je bil moj predlog.

Kot sem uspel razbrati iz tistih nekaj standardov za DVD, ki jih imam na disku, se pri kodah zelo trudijo izfiltrirati NF del spektra (relativno gledano), zato da kode uporabnega signala ne bi motile tistega, kar rabi servo, dase drži na tracku.

Če torej poiščeš čip, ki drajva LEDico in njegov data pin zašvasaš na "1" prek stikala, bi to teoretično lahko delalo.

Se pravi, omisliš si en iso fajl, ki ti zafila cel CD/DVD in ko ga začneš peči, flipneš switch in počakaš da stvar konča...

neoto ::

Kaj potem si je treba pa še umisliti še vodno hlajenje laserja??? :D ali pa bi dioda zdržala?

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prepoznavanje ljudi z analizo EEG

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
63319 (2406) gus5
»

valovanje

Oddelek: Šola
6872 (670) Flea
»

Praskalnik za domačo uporabo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Diski
588467 (6651) driver_x
»

program za uničit cd-je

Oddelek: Programska oprema
241799 (1403) Aspirinix
»

Pečica

Oddelek: Kaj kupiti
341969 (1342) humanoid

Več podobnih tem