Forum » Šola » valovanje
valovanje
klihk ::
1.Curek enobarvne svetlobe z val. dolžino 633 nm vpada na dve tanki reži v razdalji 0,060 nm. Kolikšna je razdalja med sledmi neuklonjenega curka in ojačenega curka 1.reda na 3 m oddaljenem zaslonu?
2.na uklonsko mrežico s 500 režami na mm vpada pravokotno curek bele svetlobe z valovnimi dolžinami od 400 nm do 700 nm. Kako široka je mavrica prvega reda na 2m oddaljenem zaslonu?
kako se to reš
hvala
2.na uklonsko mrežico s 500 režami na mm vpada pravokotno curek bele svetlobe z valovnimi dolžinami od 400 nm do 700 nm. Kako široka je mavrica prvega reda na 2m oddaljenem zaslonu?
kako se to reš
hvala
- spremenil: klihk ()
Flea ::
Lep pozdrav...
Torej, imam nalogo iz nihanja, ki je ne znam rešiti in bi bil zelo hvaležen, če bi mi kdo pomagal in tudi napisal postopek.
Telo z maso 100 g niha sinusno z amplitudo 20 cm in nihajnim časom 1.0s. Izračunajte njegovo največjo kinetično energijo.
Zdaj, vem da ima telo največjo kinetično energijo v ravnovesni legi, ter da se energija pretaka iz potencialno v kinetično. Rezultat bi moral priti 0.079J. Če sem prav računal bi tudi morala biti dolžina vrvice 25cm, ampak ne vem, kako mi lahko to pomaga.
Torej, imam nalogo iz nihanja, ki je ne znam rešiti in bi bil zelo hvaležen, če bi mi kdo pomagal in tudi napisal postopek.
Telo z maso 100 g niha sinusno z amplitudo 20 cm in nihajnim časom 1.0s. Izračunajte njegovo največjo kinetično energijo.
Zdaj, vem da ima telo največjo kinetično energijo v ravnovesni legi, ter da se energija pretaka iz potencialno v kinetično. Rezultat bi moral priti 0.079J. Če sem prav računal bi tudi morala biti dolžina vrvice 25cm, ampak ne vem, kako mi lahko to pomaga.
Flea ::
Najlepša hvala, tukaj mi je zdaj vse jasno.
Sem prišel pa zdaj do valovanja in sem spet naletel na težave.
Jeklena žica z dolžino 100 cm in z gostoto 8.0 g/cm3 napnemo med dva nosilca. Njena osnovna frekvenca je 200 Hz.
Izračunati moram hitrost, natezno napetost ter amplitudo, če je največji pospešek 800m/s2.
Hitrost mi je prišla ven 2000m/s, ampak ne vem pa zdaj kako bi iz teh podatkov izračunal sile, ker ne vem niti mase žice, niti njenega polmera.
Kakšne ideje?
Sem prišel pa zdaj do valovanja in sem spet naletel na težave.
Jeklena žica z dolžino 100 cm in z gostoto 8.0 g/cm3 napnemo med dva nosilca. Njena osnovna frekvenca je 200 Hz.
Izračunati moram hitrost, natezno napetost ter amplitudo, če je največji pospešek 800m/s2.
Hitrost mi je prišla ven 2000m/s, ampak ne vem pa zdaj kako bi iz teh podatkov izračunal sile, ker ne vem niti mase žice, niti njenega polmera.
Kakšne ideje?
puffs ::
Hitrost je prevelika, verjetno ni prav. Izračunat jo moraš iz pospeška, če je največji pospešek a=v/t bo največja hitrost v=a*t, kjer je t čas v katerem hitrost naraste od nič (skrajna lega) do max (ravnovesna oz. sredinska lega). t torej ni en nihajni čas ampak četrt nihajnega časa (nariši si kako se val premika, ti bo še najbolj jasno). Nihajni čas izračunaš s frekvenco.
Ko imaš hitrost izračunaš natezno napetost v^2=nat.nap./gostota. Za hitrost v ravnovesni legi (samo v ravnovesni) spet velja v=omega*amplituda, tu ven dobiš amplitudo.
Ko imaš hitrost izračunaš natezno napetost v^2=nat.nap./gostota. Za hitrost v ravnovesni legi (samo v ravnovesni) spet velja v=omega*amplituda, tu ven dobiš amplitudo.
Zgodovina sprememb…
- spremenila: puffs ()
onCloud9 ::
Iz
v = λ ν
za λ = 2 m (v osnovnem nihajnem nacinu je dolzina zice enaka polovici valovne dolzine) in ν = 200 Hz sledi v = 400 m/s.
Natezno napetost dobis iz zveze
v = sqrt(σ/ρ),
kjer sqrt oznacuje kvadratni koren, σ natezno napetost in ρ gostoto zice. Sledi σ = 1,28 GPa.
Najvecji pospesek je pri nihanju enak
a = A ω2 = 4 π2 A ν2.
Od tod dobimo A = 0,51 mm.
v = λ ν
za λ = 2 m (v osnovnem nihajnem nacinu je dolzina zice enaka polovici valovne dolzine) in ν = 200 Hz sledi v = 400 m/s.
Natezno napetost dobis iz zveze
v = sqrt(σ/ρ),
kjer sqrt oznacuje kvadratni koren, σ natezno napetost in ρ gostoto zice. Sledi σ = 1,28 GPa.
Najvecji pospesek je pri nihanju enak
a = A ω2 = 4 π2 A ν2.
Od tod dobimo A = 0,51 mm.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | fizika nalogaOddelek: Šola | 1717 (1499) | onitam |
» | nitno nihaloOddelek: Šola | 1616 (1379) | amacar |
» | fizika//fizično nihaloOddelek: Šola | 3056 (2940) | rok6 |
» | naloga za fizikoOddelek: Šola | 1769 (1497) | tx-z |
» | fizikaOddelek: Šola | 1937 (1594) | sidd |