» »

Težave radeona z Viinim chipsetom?

Težave radeona z Viinim chipsetom?

TheJack ::

Sistem je bil sledeč:

Athlon 900MHz
DFI AD70 (VIA KT266)
2x256 MB DDR pri 266 MHz
Hercules 4500 (Kyro II)
SB Live!
mrežna kartica
30GB IBM 5400rpm
Teac 40x cd-rom
350W LC Power

Računalnik je delal normalno in brez težav. Pred kratkim pa sem kupil Radeona 9000 pro (Sapphire), ker sem rabil kartico z DVI izhodom.
Odinštaliram kyrotove driverje, zamenjam kartici, inštaliram ATijeve najnovejše driverje.... nakar se začnejo problemi. Kompjuter vsake tri minute zašteka, ekran potemni, izpiše se VPU Recover opozorilo.

Najprej sem mislil, da je pač kartica zanič. Ampak ko sem jo potem probal v drugem računalniku (NF2 čipset) je delala normalno in brez težav. S kartico torej ni nič narobe. In ker je računalnik prej (s kyrotom) delal normalno, sklepam da torej tudi z njim ni nič narobe.

Če skrajšam, probal sem dobesedno vse. Zakopal sem se v raznorazne HW forume in opazil da se ATijeve kartice ne razumejo ravno najbolje z Viinimi čipseti. Daleč največ se sicer omenjajo Radeoni 9600, ampak tudi druge kartice niso imune na stalna 'VPU Recover' prikazovanja na Viinih čipsetih (mimogrede, če sem VPU Recover onemogočil, je bilo še huje saj je kompjuter preprosto zmrznil).

Nekateri pravijo da je problem softverski, saj se naj ATijevi najnovejši driverji ne bi razumeli z Viinim AGP driverjem. Inštaliram torej Catalyste 3.9. Enako. Odinštaliram Viin AGP driver. Nič bolje. To torej ne bo to.

Drugi pravijo da je problem hardverski, saj se naj Via (ali morda ATi) ne bi držala AGP specifikacij, zaradi česar naj bi grafična kartica dobivala premalo elektrike. Menda je treba povišati 'AGP Voltage' v biosu. Tu ne morem nič, saj pri dotični DFIjevi plati te možnosti v biosu ni na voljo. Prav tako ne morem nadgraditi biosa, saj jih za to plato že dolgo ne izdajajo več.

Kakorkoli že, nazadnje sem rešil težavo. Po namigu na nekem forumu sem zagnal 'Advanced Smartgart' (v Run vpišeš ''smartgart'') in dal 'AGP Write' in 'AGP Read' na off. Od tedaj se zadeva še ni sesula in dela brez težav že drugi dan.
Kljub temu nisem popolnoma zadovoljen. Prvič, sploh ne vem kaj točno sem naredil, ko sem ugasnil AGP Read/Write. Drugič, še vedno ne vem kje je bil vzrok sesuvanj. In tretjič, na dotični računalnik kanim nekje v prihodnosti naložiti linux, v katerem gotovo ni AGP Read/Write opcije. Zato bi težavo rad rešil hardversko.

Edina reč ki mi še preostane, je zanimiva opcija v biosu, ki se imenuje 'AGP Driving Value' ( www.adriansrojakpot.com, arstechnica). Težava je v tem, da je možnih opcij (v hex številkah) nekje 200, tako da vseh ne morem preizkusiti. Ima kdo kako idejo, kje dobiti pravo vrednost, oz. kaj različne vrednosti sploh pomenijo?

Zanimajo me tudi vaše izkušnje z Viinimi čipseti in ATijevimi karticami, morebitne težave in rešitve zanje.

SavoS ::

Kakšno leto nazaj sem tudi sam uporabljal kombinacijo : Matsonic ms8137c+ na via KT266 čipsetu in Radeon 8500 in je zadeva špilala v nulo - brez vsakih problemov...Probaj zagnaz pc v safe mode in še enkrat počisti vse driverje od prejšnje grafe in od nove, ter nato nanovo instaliraj driverje od grafe......aja pa uporabljal sem OMEGA gonilnike za radeona.....
Podpis..... Kdo mi je vkradu podpis???

zed 5.0 ::

Haha.. Se en nesrecnez. Sem imel podobne probleme. Sam imam plato na KT600 chipsetu in Radeona 9600 PRO. VPU recover probleme sem resil - ne bos verjel - z zamenjavo napajalnika. Od takrat dalje se mi zadeva se ni pojavila. Kar se pa tice AGP write in AGP read-a; problem je ocitno precej kompleksen. Meni sploh ne pusti da bi vklopil AGP write (vedno po rebootu ga resetira na Off), AGP read je zacuda vedno na "On". Stvar sicer funkcionira normalno, mi gre pa na zivce da ne dela tako kot bi moralo. Kar se tice opcije "AGP driving value": probaval sem vse zivo, vendar s to opcijo zal nisem dosegel popolnoma nic drugega kot crn ekran. In par resetov CMOS-a. Probaval sem tudi vse ostalo, od spreminjanja fastwrite-ov, spreminjanja AGP apreture size, ostalih BIOS opcij - problem je se vedno tu. Kar se tice visanja AGP voltaze - imam isti problem kot ti; plata mi tega ne omogoca (Epox 8KRAI), je pa to tudi po mojem zadnja stvar, ki je se nisem probal. Na forumih sem - podobno kot ti - zasledil da so ljudje resili problem ravno s tem. Tko da, jebat ga, bo treba pac zivet brez teh opcij. Lahko pa probas vklopit samo eno ali drugo (AGP read/write), mogoce se ti bo vsaj ena delala normalno (kot pri meni). Imel sem celo idejo da bi si pohekal BIOS, vendar na netu zal ne dobim nobene pametne specifikacije KT600 chipset registrov - ce jo kdo ma se priporocam. Ce zjebem plato bom mel pa vsaj razlog za nakup nove. :P Je pa se ena stvar; sistem se obnasa precej razlicno glede na VIA AGP driver; menda je najboljse da pustis tistega, ki ti ga instalira SP2. Zadnji hyperion pa ti ga bojda ne bo povozil. Glede performans me ne sprasuj, nisem meril zadeve, ker je to kar imam sedaj koncno stabilna kombinacija. Pa veliko srece! (ker jo bos rabu >:D - jest ziv ne kupim vec VIA chipseta, ceprav sem jih do sedaj imel kar nekaj in - roko na srce - nobenih problemov).

zed 5.0 ::

Se tole: na temu forumu sem tezil glede mojih problemov, mogoce najdes se kaksno uporabno informacijo (to naj bi bil official Epox support forum).

TheJack ::

SavoS: Sem poskusil tudi to. Driverje sem počistil v SafeMode in to celo z DriverClenaerjem. Tudi Omego sem probal.

zed 5.0: Da je kriv napajalnik je po mojem težko verjetno, saj je taisti kompjuter še kakšno leto nazaj normalno delal z no-name 250W. Pa tudi če je - če bi že karkoli kupoval, bi kupil novo plato:D .
Baje da naj bi AGP Driving Value štimala nekaj v zvezi z močjo signala AGP vodila. Problem je v tem, ker je posameznih vrednosti preveč in ne vem kaj točno katera pomeni. Iz linka ki si ga dal, se vidi da ta reč nima zveze z AGP voltažo. Jaz sem probal opcije DA in EA - sesuvalo se je pri obeh (ni pa bil potreben CMOS reset).
FastWrites je na off - ko sem jo dal v biosu na on, se je sistem susuval še trikrat bolj in to brez VPU Recover opozorila (System has recovered from a serious error).
AGP apreture size je na 128MB.

Mimogrede - a kdo sploh ve, kaj pomeni tale AGP Read/Write?

zed 5.0 ::

Mislim da AGP read-write pomeni to, da lahko graf. kartica neposredno uporablja sistemski pomnilnik preko AGP vodila za shranjevanje in branje tekstur. V nasprotnem primeru pa to poteka v PCI-mode-u (pocasneje). Upocasnitev graficne kartice bi v teoriji moral opaziti le v primeru da ni mogoce shraniti vseh tekstur v graficni pomnilnik (ce je premajhen), se pravi da se poleg graficnega pretakajo se v/iz sistemskega. Nej me kdo popravi ce se motim.

barabl ::

Tudi jaz sem imel podobno težavo z osnovno ploščo Asrock,katera je imela via čipovje,ter Radeonom 9600 xt.Skoraj bi diplomiral zraven,pol sem pa probal najbol osnovno stvar,namestil sem XP Prifessional sp1,directX 9c,nato pa gonilnike,po točno tem zaporedju in zadeva je super špilala,celo FarCry mi je delal brez težav.Seveda sem hotal na vsak način imeti sp2,zato sem kasneje ploščo zamenjal za Asus z Intel čipovjem,flešal sem bios z najnovejšo verzijo,sedaj pa dela sp2 z vsemi popravki brez težav.Skratka ne kompliciraj,naloži winse z sp1,directx 9c,ter gonilnike,softwara za chipset 4-1 pa ne nalagaj,ker boš imel 100% težave.Javi,če ti bo uspelo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: barabl ()

DominusSLO ::

Nisem nikjer zasledil, če si slučajno disk sformatiral in dal vse na novo gor... To bi lahko pomagalo. Kot pa je že nekdo omenil, bi lahko bil vzrok pri slabem napajalniku.

TheJack ::

zed 5.0: Hvala za info.

barabl, DominusSLO: Ne nisem še na novo naložil sistema, bom pa verjetno to naredil naslednji teden, ko bo čas. Navsezadnje je to bolj ali manj edina preostala opcija.
Težko verjetno da bi bil napajalnik, saj je skoraj nov in glede na precej star sistem čez glavo dovolj močan (LC Power 350W).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TheJack ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

problem z delovanjem določenih igric

Oddelek: Pomoč in nasveti
212035 (659) SmolWhale
»

Problem z grafično kartico ATI Radeon 9800pro

Oddelek: Pomoč in nasveti
141250 (968) aco111
»

VIA opozarja na nezdružljivost

Oddelek: Novice / Matične plošče
294061 (3301) kuglvinkl
»

ati vpu recover

Oddelek: Pomoč in nasveti
6798 (775) overheat
»

Težave z novo grafično...?

Oddelek: Pomoč in nasveti
211211 (828) Ibn Tahir

Več podobnih tem