» »

Registracija domen .si

Registracija domen .si

Slo-Tech - Danes se je po 10:00 začel hud boj za registracijo prvih domen .si po novem sistemu. Odslej lahko pravne osebe registrirajo do 20 poljubnih domen, prej pa so bila pri tem precej bolj omejena.

Po dveh urah je bilo registriranih skoraj 8000 domen, od tega skoraj 6000 zavrnjenih, kar 98-odstotno zaradi zasedenosti domene. Čast prve registrirane domene je doletel domeno bsplayer.si.

39 komentarjev

MitjaP ::

Nov model je totalno zanič. Je in bo vir številnih pravnih sporov in v nič bo šlo stotine milijonov. Naj samo opozorim, da pojem nelojalne konkurence nedvomno označuje situacijo, ko se nek subjekt na trgu predstavlja z generično oznako (domeno), medtem ko drugi te možnosti nimajo. Nedvomno ni nekdo upravičen do domene s specifičnim generičnim pojmom samo zato, ker je domeno registriral.Pravila so nepremišljena, sploh kar se tiče posledic.

Izak ::

6000 zavrnjenih? Pa kaj se grejo? Jst sm meu dve domeni in nism se siguren da mam registrirane. So pa na whois bazi ze moji podatki notr. >:D

MitjaP ::

Še nekaj me zanima: kako zagotavljajo transparentnost postopka? Imajo spisek vseh zahtev in potem zabeleženo, po kakšnem načinu so izbrali registratorja domene?

Primoz ::

Postopek je zelo enostaven ... prvi pride, prvi melje
There can be no real freedom without the freedom to fail.

prix ::

Tocno tako...

FIFO - First in first out :)

:P
-------------------------------------------------
Errare humanum est, in errore perservare stultum.
-------------------------------------------------

samek ::

zakaj so jih unih 6000 zavrnil?
/dev/null

V-i-p ::

Ugibam: 500 jih je hotelo registrirat domeno marmelada.si, katero je že zjutraj nekdo hopsnil, 1500 jih je hotelo domeno sendvic.si in to ravno po tem, ko jo je dobil že Janez, 4000 pa je hotelo domeno slo-tech.si, katerim je pa Primož zagrozil z grmado, pa so odpovedali. Nekaj takega, po mojem ;)
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

CaqKa ::

>>> Po dveh urah je bilo registriranih skoraj 8000 domen, od tega skoraj 6000 zavrnjenih, kar 98-odstotno zaradi zasedenosti domene

ker je tak težko prebrat kaj piše...

itak da jih je zavrnjenih.. ko pa so si vsi hotli kupit kekec.si :)

OrkAA ::

mja pa ljudje so isto domeno registrirali pri večih registrarjih, da bi jo zagotovo dobil :>

Izak ::

Orka prvi pride, prvi melje je receno. Sepravi ce jo rezerviras pri vec registrejih nima pomena. Sam pri mojem registrerju si lepo preveru ce je domena prosta in jo potem rezerviral. Nevem, eni so hoteli ze registrirane domene rezervirat al kaj?

OrkAA ::

U^F^O: do uradnega odprtja so se vse domene nahajale le na registrarjevem strežniku, torej nihče ni vedel, če je domeno že kdo hotel registrirat... pač, če je več registrarjev zahtevalo tvojo domeno si imel več možnosti :)

Poznam že par primerov kasnejše in dražje prodaje .si domene, ker je bil "pravi lastnik" prepočasen :)

Pa itak so vsi dobili denar nazaj, če domena ni bla registrirana.

Izak ::

Ubistvu plačaš šele ob uspešnem registriranju domen. Meni so obe zahtevi uspeli.

metalc ::

upam, da je kakšna Milka bila hitrejša od čokoladarjev, pa naš Miha od M$, potomci flamskega kartografa od najboljšega soseda, ribiči od njegovega konkurenta itd, pa da so v Jelovici ali v KLI registrirali še okna v angleščini... :D

joejoe ::

hoj mathjazz, funkcionalna pismenost te matra!

iz ARNESove objave:
Do 12. ure je bilo tako skupno registriranih 7896 domen. 5742 zahtevkov je bilo v tem času zavrnjenih, predvsem (98%) zato, ker je zahtevana domena že obstajala.


Ce poleg tega pogledas se graf, ki si ga objavil, se na njem lepo vidi, da je bilo cca 8000 domen REGISTRIRANIH, 5000 (in ne od teh 8000, ampak kar samih) pa zavrnjenih!

LP
JJ

Brane2 ::

Mah, vse tole je marketinški crap.

Folk silijo v registracijo novih si. domen še preden mu vedo povedati, koliko ga bo to stalo. In v drobnem tisku je cena za to zelo solidna.

Za crappy si domeno s celimi milijon userji hočejo na leto 3x toliko kot stane com domena. Pa zaradi "varnosti" naj se folk zagrebe za čimveč imen.

Bolje rečeno za bilančno stanje registrarjev. SiOLa in ostalih. :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

Zdaj vidim,d a hoče od teh 5 kSIT/leto Arnes zase 4 kSIT/leto. Če se ne motim, je Arnes neprofitna organizacija.

Kako lahko potem odira uporabnike javnega dobra s cenami, 3x višjimi od profitnih ponudnikov primerljivih dobrin ?

Če so neprofitni, potem morajo ta denar do konca leta porabiti. Le čemu so ga namenili ? Mogoče planirajo člani uprave kak drag in/ali eksotičen izlet ? :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

Ales ::

Ok, vidim da si malo jezen :) Ne morem sicer govoriti v imenu vseh registrarjev, ampak mi sigurno nismo nikoli nikjer skrivali cene, nobenega drobnega tiska ni bilo... Razen če je komu font na strani premajhen :D

Res pa je, da uporabniki pred nekaj leti niso mogli vedeti, da domena ne bo večno brezplačna... Ampak isto bi se lahko reklo za zobarja in še marsikaj pri nas >:D

Aktivnih domen .si je sicer skupaj z ponedeljkovim "prirastkom" okoli 19.000, še kakih 10-12.000 je takih, ki že dolgo niso in je vprašanje, če jih bodo lastniki podaljšali... No, sej verjetno je bil tvoj miljon bolj retorične narave...

ARNES pa dela v življenju marsikaj, poglej samo kako internetno omrežje vodijo in za koliko uporabnikov - šole, zavodi, študenti, inštituti... Relativno pred kratkim je bila tukaj novica o svetovnem rekordu v hitrosti prenosa podatkov, ki ga je takrat dosegel ARNES. Mislim, da jim ne bo problem porabiti teh nekaj 10 miljonov, ki bodo prišli od domen... Upam seveda, da bo šlo vse v pravo smer. ARNES je drugače javni zavod in proračunski porabnik. Sami so nam na sestanku povedali, da morajo biti samozadostni in da se vsaj registracija domen ne bo več na noben način pokrivala iz proračuna. Če tako pogledaš smo že do sedaj (vsi) plačevali za domene .si, od zdaj naprej pa bodo samo nosilci...

Brane2 ::

Nimam jaz problemov s plačevanjem .si domen.

Imam pa probleme za nabijanjem "neprofitnih" cen, ki so 3x višje od komercialnih cen za recimo .com domeno.

Moti me tudi pomanjkanje konkurence, iki bi lahko mimogrede ponudila boljšo ponudbo. Za kaj že hočejo teh 4 kSIT ? Za pardeset byteov zapisa na njihovem hard disku in pardeset kb prenosa na mesec iz tega naslova (še to vprašanje- najbrž veliko manj, vsaj v povprečju) ?

Razumem, da tega nočejo financirati iz proračuna. Ni mi pa prav,da iz teh sredstev očitno financirajo še vse kaj drugega...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::


Aktivnih domen .si je sicer skupaj z ponedeljkovim "prirastkom" okoli 19.000, še kakih 10-12.000 je takih, ki že dolgo niso in je vprašanje, če jih bodo lastniki podaljšali... No, sej verjetno je bil tvoj miljon bolj retorične narave...


Bil sem samo velikodušen do .si domene. O.K. Če popravimo cifre, potem je enačba naslednja: Za .com domeno plačujem cca 1.300 SIT/letno z DDV To je svetovno znana domena in v njej je danes že praktično vse komercialno ( kar pomeni koliko- verjeto nekaj 100 MIO imen). Za usrano .si domeno pa hočejo od mene 3x več ( z/brez DDV ?) in v njej je kaj- 10.000 naslovov ?

:\
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

joejoe ::

Za usrano .com domeno rabis ravno tak TL DNS streznik, kot za usrano .si domeno, pa ravno tako mora bit vedno in zmeraj dosegljiv, pa backup mora bit narjen, pa se kaj!

Zdej pa poleg izracunavanja bitkov pa bajtkov temu pristej se kako posteno masino ali dve, pa se kako bazo zadaj, potem bos pa blazno hitro ugotovil, da se ne pogovarjamo vec o drobizu.

in ja, seveda... glasnost tuljenja je obratno sorazmerna s poznavanjem stvari, o kateri se pogovarjamo :>

LP
JJ

Brane2 ::

O.K., gosn poznavalec,s edaj pa mi ti razloži, kako potem to, da za .com domeno plačuješ 1.500 SIT/leto (iz česar provider najbrž nekaj zasluži), za .si pa Arnesu 4 kSIT/letno, iz česar naj Arnes ne bi ničesar zaslužil.

Če je "vse ravno isto" za .si kot za .com, kako to, da cena ni ista ?

RAd bi videl ta izračun...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::


Zdej pa poleg izracunavanja bitkov pa bajtkov temu pristej se kako posteno masino ali dve, pa se kako bazo zadaj, potem bos pa blazno hitro ugotovil, da se ne pogovarjamo vec o drobizu.


BTW: Kakšno "pošteno" bazo pa rabiš za pardest kilonaslovov ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

GBX ::

Zakaj pa primerjave samo s .com (economy of scale press)? Poglejmo po Evropi.

Nemčija: register zaračuna 116 € za registracijo, potem pa vsako leto 58 € za vzdrževanje (DDV vključen). $27,600 BDP per capita.

Portugalska: 24.38 € (+DDV) za registracijo, 48.74 € (+DDV) za eno leto vzdrževanja.
$18,000 BDP per capita.

Slovenija: 4800 SIT (DDV vštet) za registracijo in/ali enoletno vzdrževanje. 20 € torej. $19,000 BDP per capita.

Bom poenostavil in računal samo vzdrževanje domen pri DE in PT. Nemška domena je
dražja za 2.9-krat, portugalska tudi (predpostavil sem, da imajo tudi 20% DDV). Če utežimo to še s kupno močjo, je nemška dražja za 1.99-krat, portugalska pa za 3-krat.

ARNES mora kot javni zavod zelo natančno voditi knjigovodstvo in denar od domen
bo šel za pokrivanje razvoja sistema in vzdrževanje in nikamor drugam. To bo tudi
pod drobnogledom vsakoletne revizije s strani finančnega ministrstva. Cena se bo prilagajala stroškom.

Kdor pa misli, da se da čez noč postaviti takšen sistem, za tega je očitno, da ni še postavil nobenega resnega strežniškega sistema. Očitno nekateri zelo hitro ustrelijo popolnoma neutemeljene insinuacije brez kakršnekoli podlage.

Viri:
http://www.denic.de/en/preisliste.html
http://online.dns.pt/dns/start_dns

Brane2 ::

Saj vem, da boš vedno lahko našel dražje primere. Moj point je, da so tudi cenejši, komercialni primeri.

Kar se zagotovitve "realnih" stroškov tiče, se mi zdi pojasnilo absurdno. Očitno je, da bodo že začetni prihodki krepko presegli strošek parih solidnih mašin, baze in UPSa (večina tega je že BTW verjetno inštalirana).

Tudi če se bodo papirji vodili posebej ravno za ta "posel" je jasno, da bo v njih še vse kaj drugega in da ima ta komisija toliko možnosti za odkritjhe napak ko mednarodni iskalci WMD v Iraku.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

matijag ::

Saj vem, da boš vedno lahko našel dražje primere. Moj point je, da so tudi cenejši, komercialni primeri.

Seveda so - temu se rece "economy of scale" ce fiksne stroske razdelis med vec domen,
potem so stroski po domeni manjsi. Ce bi Arnes lahko racunal da bo prodal 1E6 domen,
bi lahko tudi manj zaracunal po domeni.

Kar se zagotovitve "realnih" stroškov tiče, se mi zdi pojasnilo absurdno. Očitno je, da bodo že začetni prihodki krepko presegli strošek parih solidnih mašin, baze in UPSa (večina tega je že BTW verjetno inštalirana).


Prvic, tudi stvari, ki so poinstalirane mora nekdo placati. Drugic, poglejmo kaj vse
rabis: najmanj dva visoko zanesljiva streznika za DNS (primarec in sekundarec), pa streznik na katerem tece baza, (pa najbrz se testni streznik, na katerem bodo registrarji preizkusali svoje kliente), potem moras placati programerja, ki je razvijal software, ki upravlja z bazo, pa administratorja za vse te masine, pa pravnika ki pripravlja pogodbe, pa tiste gospe ki se oglasajo na telefon, ko imajo kaksni uporabniki ali registrarji probleme, pa se bi se kaj naslo. Koliko je ena letna bruto placa v Sloveniji? Koliko let je Arnes pripravljal ta projekt?

Tudi če se bodo papirji vodili posebej ravno za ta "posel" je jasno, da bo v njih še vse kaj drugega in da ima ta komisija toliko možnosti za odkritjhe napak ko mednarodni iskalci WMD v Iraku.

Pa si pomislil, da iskalci WMD v Iraku niso nicesar nasli zato ker tam ni nicesar bilo?

Ales ::

Eh... iz lastnih izkušenj lahko povem, da je baza in ves hardware samo vrh ledene gore za tak projekt. Res. :)

Brane, imaš pa po svoje prav, ARNES bi lahko dal nižjo ceno... lahko pa bi tudi višjo... Šlo je za oceno stroškov oz. števila bodočih registracij. Ali so falili ali ne je pa dobro vprašanje, mene tudi zanima. Drugo je tudi to, da imamo registrarji vsaj toliko dela kot ARNES (verjetno več) pa daleč manjši zaslužek, ampak država je država, kaj čmo. Konkurenca med nami pa je tudi naredila svoje, kar se cene tiče.

Sicer pa je to v bistvu popolnoma isti sistem, kot ga imajo komercialne domene, da ne boš mislil da ni... Ne smeš primerjati registrarja, pri katerem imaš ti registrirano neko .com domeno in pa ARNES, to ni isto. Takega .com registrarja lahko kvečjemu primerjaš z nami ali npr. SiOL-om.

ICANN namreč izbere enega samega upravljalca domene .com, tako kot je pri nas za .si enega določila država. Edina razlika, ki pa je kozmetična, je to, da akreditacijo končnih registrarjev za svetovne domene vrši ICANN in ne trenutni upravljalec domene, pri nas pa jo sam upravljalec, torej ARNES. Meni se zdi to čisto logična rešitev, ne vem, zakaj bi za .si rabili še eno organizacijo poleg ARNES-a... V nobenem primeru pa tukaj ni neke splošne demokracije.

O ARNES-ovi ceni bi pa prav rad razpravljal, pa (še) ne poznam vseh dejstev... bomo videli.

Brane2 ::


Saj vem, da boš vedno lahko našel dražje primere. Moj point je, da so tudi cenejši, komercialni primeri.

Seveda so - temu se rece "economy of scale" ce fiksne stroske razdelis med vec domen,
potem so stroski po domeni manjsi. Ce bi Arnes lahko racunal da bo prodal 1E6 domen,
bi lahko tudi manj zaracunal po domeni.


Ne ga srat. Če bi Arnes imel pod kapo com, bi pač takrat rabil veliko več "visoko zmogljivih serverjev" in seveda veliko dražjo bazo in s tem tudi nove razloge za višje cene.
Economy of scale my ass.

Bolj je videt, da hočejo še en moderen trend uporabit za svoj zaslužek. NAjperj te pripravijo da stvar registriraš, potem si pa itak za stalno njihov. Če domeno vzdržuješ, pomeni,da imaš koristi od nje in če imaš koristi od nje, potem pomeni, da jo ljudje obiskujejejo in v tem primeru bi te najbrž bolelo če jo izgubiš, vsekakor pa bi se jo dalo lepo prodati konkurenci.

Ta folk je dobil dragocene informacije že s tem ko so potencialni userji rezervirali domene. Zdaj vsaj vedo za katerimi besedami in zvezami vlada interes.


Prvic, tudi stvari, ki so poinstalirane mora nekdo placati.


Saj jih je. Cesar- iz denarja davkoplačevalcev, tako ali drugače.


Drugic, poglejmo kaj vse
rabis: najmanj dva visoko zanesljiva streznika za DNS (primarec in sekundarec), pa streznik na katerem tece baza, (pa najbrz se testni streznik, na katerem bodo registrarji preizkusali svoje kliente)


O.K. Dve ali tri mašine. Zakaj morajo biti "visoko zmogljive" in kaj to pomeni zate, ne vem.
Vsi podatki o teh nekaj domenah pašejo že skorajda v RAM enega solidnega Opterončka in temu ni treba ravno biti nevemkako hiter da lahko zafila tudi 1 Gbit linijo, če je treba.
Pa za to našo mlako ni treba tega, še zdaleč ne.



, potem moras placati programerja, ki je razvijal software, ki upravlja z bazo, pa administratorja za vse te masine, pa pravnika ki pripravlja pogodbe


Softver za te stvari že obstaja in ne mi reč, da bodo sprašili večino tega denarja za programerja ki bo semtertja kaj dodal ali predelal. Saj ne bo izumil cel DNS ampak samo uporabil obstoječe kocke mozaika.

Tudi pravnik verjetno ne bo pripravljal vsako pogodbo posebej ampak je verjetno opravil svoje delo za vse pogodbe v paketu, se ti ne zdi ?



, pa tiste gospe ki se oglasajo na telefon, ko imajo kaksni uporabniki ali registrarji probleme, pa se bi se kaj naslo. Koliko je ena letna bruto placa v Sloveniji? Koliko let je Arnes pripravljal ta projekt?


Me niti ne zanima. Rad bi samo videl tržno konkurenco tudi tu in ta bo jasno pokazala če teoretična gospa v pisarni hoče denar samo za sprejem klicev strank ali ga v teh stroških tudi kdaj povleče šefu...


Pa si pomislil, da iskalci WMD v Iraku niso nicesar nasli zato ker tam ni nicesar bilo?


Sem. In kaj s tem ? Ga zato mogoče zagotovo ni bilo ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::


Ne smeš primerjati registrarja, pri katerem imaš ti registrirano neko .com domeno in pa ARNES, to ni isto. Takega .com registrarja lahko kvečjemu primerjaš z nami ali npr. SiOL-om.


O.K., razloži mi. V čem je Arnes tako drugačen ? Ker ga je požegnal ICAN ? In kaj s tem ?
Zakaj bi recimo moral Arnes skrbeti za celo "si" podpiramido ne pa samo za njen "vrh" ?

Zakaj Arnesov strežnik ne bi mogel pri poizvedbah za "si" vrniti samo autoritativne odgovore za podstrežnike sedanjih registrarjev ?

Bil bi en hop v DNS piramidi več, pa kaj.Itak klienti keširajo rezultate, poleg tega pa to lahko počnejo tudi DNS serverji v piramidi...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

Ah, sem bil prehiter z vprašanjem. Tvoj odgovor glasi v kratkem, da se ti zdi fino da je stvar na našem koncu centralizirana.

O.K.

Meni pa se po drugi strani zdi bolj fina decentralizacija. Če se forsiranje "si" izkaže za pederizem, naj ima cesar čimbolj čiste roke, koristi pa po malem vsi.
On the journey of life, I chose the psycho path.

matijag ::

Ne ga srat. Če bi Arnes imel pod kapo com, bi pač takrat rabil veliko več "visoko zmogljivih serverjev" in seveda veliko dražjo bazo in s tem tudi nove razloge za višje cene.
Economy of scale my ass.


Vidim, da se pogovarjava na razlicnih nivojih - jaz ti razlagam, kako do takih stroskov pride, ti pa si se enostavno odlocil, da so na Arnesu same barabe in to je vse, kar te zanima.

Softver za te stvari že obstaja in ne mi reč, da bodo sprašili večino tega denarja za programerja ki bo semtertja kaj dodal ali predelal.

Software za vodenje registry-ja ni ne tako lahko dostopen, ne tako poceni, kot si ti predstavljas. Kar pogooglaj malo. Pazi, ne software za registriranje domen iz strani registrarja (tega dobis lahko zelo poceni, recimo od opensrs-ja), ampak software, ki tece na drugi strani.

Saj jih je. Cesar- iz denarja davkoplačevalcev, tako ali drugače.

In prav ta denar se bo zdaj odstel od denarja, ki ga je Arnes kot register dobil in
se bo vrnil cesarju nazaj. Vsaj tako sem jaz razumel javne izjave o tej temi.

Me niti ne zanima. Rad bi samo videl tržno konkurenco tudi tu in ta bo jasno pokazala če teoretična gospa v pisarni hoče denar samo za sprejem klicev strank ali ga v teh stroških tudi kdaj povleče šefu...


Poglej: po vsem svetu je na vrhu domene en registry, ki potem preko registrarjev zadeve prodaja naprej. Samo ena firma vodi .com, samo ena firma vodi .net in podobno. Trzna konkurenca je med domenami. Ce ti je .si predraga, vzemi .com, ali .info ali kako drugo, ki ti cenovno bolj ustreza.

Tudi pravnik verjetno ne bo pripravljal vsako pogodbo posebej ampak je verjetno opravil svoje delo za vse pogodbe v paketu, se ti ne zdi ?


Pa si ze kdaj pogledal, koliko racuna pravnik za pisanje pogodbe, ki je ne more napisati po cisto enakem kopitu, kot jih je napisal ze na stotine? Da sploh ne govorimo o tem, da so se morali pripraviti na alternativno resevanje domenskih sporov, za katerega tocno vem da je tema o kateri slovenski pravniki niso imeli pojma, dokler jih ni Arnes izobrazil.

Zakaj bi recimo moral Arnes skrbeti za celo "si" podpiramido ne pa samo za njen "vrh" ?

Zakaj Arnesov strežnik ne bi mogel pri poizvedbah za "si" vrniti samo autoritativne odgovore za podstrežnike sedanjih registrarjev ?

Bil bi en hop v DNS piramidi več, pa kaj.Itak klienti keširajo rezultate, poleg tega pa to lahko počnejo tudi DNS serverji v piramidi...


Zdaj si pokazal, da ti sploh ni jasno, kako deluje DNS.

Vsak "hop" v piramidi se mora (ker je protokol tako napisan) preslikati v en del med pikami v imenu domene. Ce bi bila zadeva izvedena tako, kot si zgoraj
opisal ti, bi morale domene v Sloveniji biti

domenabla.enleviregistrar.si
domenafoo.drugiregistrar.si

in tako naprej. Kar ti prav gotovo ne bi bilo vsec, niti ne bi bilo vsec meni, niti
komurkoli drugemu.

Brane2 ::


Zdaj si pokazal, da ti sploh ni jasno, kako deluje DNS.

Vsak "hop" v piramidi se mora (ker je protokol tako napisan) preslikati v en del med pikami v imenu domene. Ce bi bila zadeva izvedena tako, kot si zgoraj
opisal ti, bi morale domene v Sloveniji biti


O.K. Poduči me.

Moja mašina začne na "." in v vrhu dobi odgovor ( če že ne v tistem predpripravljenem config fileu- se ne spomnim več) " za /si/ domeno se obrni na NS X.Y.Z.W itd"

sedaj moj klient povpraša za dejanjski "tralala.si" naslov IP X.Y.Z.W (Arnes DNS) in ta mu namesto IPja cilja vrne IP naslednjega NS-ja ki ve odgovor. Kje je problem ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

matijag ::

sedaj moj klient povpraša za dejanjski "tralala.si" naslov IP X.Y.Z.W (Arnes DNS) in ta mu namesto IPja cilja vrne IP naslednjega NS-ja ki ve odgovor. Kje je problem ?


Problem je v tem, da DNS protokol ne dela tako. Ko je streznik .si povprasan za tralala.si, mora vrniti IP stevilko streznika, ki je authority za tralala.si. Ne more reci "odgovor isci na domenskem strezniku registrar.si, ki ti bo povedal, kje je DNS za tralala.si". Protokol tega enostavno ne podpira.

Ce hoces vriniti nov nivo v piramido, moras vriniti novo besedo v ime domene.
Od tod stvari kot co .co.uk, .org.uk - dva razlicna registry-ja, ki sta (nekoc) imela
povsem razlicna pravila o dodeljevanju domen. Dva popolnoma neodvisna domenska prostora.

Brane2 ::

Tega ti ne verjamem, bom šel pa še enkrat prebrat zadevo. Dokler je ne, seveda dovoljujem možnost da imaš prav.

Kot se spomnim razlag ob Bind-u, ti strežnik lahko vrne vse podatke, ki jih za svoj ZOA pač ima, če te to takrat zanima. Ti lahko poleg s standardom določenih resursov imaš v definiciji dobrin svašta nekaj- tudi povsem user defined zadev in strežnik bi ti to pač dal (če bi seveda zahteval vse podatke).
On the journey of life, I chose the psycho path.

Ales ::

O.K., razloži mi. V čem je Arnes tako drugačen ? Ker ga je požegnal ICAN ? In kaj s tem ?


Ti ne ločiš med "registry operator" in "registrar". Tukaj imaš primerjavo med .com in .si:

ICANN -> Verisign -> akreditiran .com registrar
ICANN -> država Slovenija/ARNES -> akreditiran .si registrar

A zdaj ločiš na kak način je ARNES čisto nekaj dugega kot en akreditiran registrar, pri katerem si ti kupil neko .com domeno?

Če bi vsaj približno spremljal kake pizd... je Verign počel v ne tako davni preteklosti bi se šele jezil... in koliko denarja je potegnil. Verisign še danes sam prodaja domene končnim strankam, hvala bogu jih ARNES ne. Tolko o prosti konkurenci pri .com domenah.

Tvoj odgovor glasi v kratkem, da se ti zdi fino da je stvar na našem koncu centralizirana.


Sploh ne. Pravim, da je ravno toliko centralizirana kot npr. pri .com domeni, če ne še manj. Meni bi sicer bilo čisto všeč, če bi ostalo tako kot je bilo pred 4.4.2005, torej restriktivna politika dodeljevanja .si domen. Zdaj bo .si po hitrem postopku izgubil na vrednosti in ugledu... No, upam, da se motim.

Preberi si na netu zgodovino dodeljevanja licenc za upravljalce centralnih registrov, pa predvsem o Verisignu... Potem se bo lažje kaj pametnega pogovarjat... Letos junija bo npr. Versign izgubil še upravljanje .net, .org je izgubil že prej. To bo še pestro.

Mimogrede, tudi ARNES ima v pogodbi z nami registrarji eno prav zanimivo klavzulo o tem, kaj se zgodi če kdaj "izgubi" nadzor nad .si domenami.

Brane2 ::


Ti ne ločiš med "registry operator" in "registrar". Tukaj imaš primerjavo med .com in .si:

ICANN -> Verisign -> akreditiran .com registrar
ICANN -> država Slovenija/ARNES -> akreditiran .si registrar



Še vedno ne vidim bistvene razlike. Je ta v tem, da imaš v drugi vrstici "država Slovenija" ?



A zdaj ločiš na kak način je ARNES čisto nekaj dugega kot en akreditiran registrar, pri katerem si ti kupil neko .com domeno?

Ne. Sploh pa ne iz tehnične perspektive. Ni mi čisto jasno kaj je tako zahtevnega v Arnesovi vlogi, kar ne zagotavlja tam en "com"/"net"/"whatever" registrar da zato rabi težek hardver in softver ter full enga programerskega dela za upravljanje tam neke mini domene ?


Če bi vsaj približno spremljal kake pizd... je Verign počel v ne tako davni preteklosti bi se šele jezil... in koliko denarja je potegnil. Verisign še danes sam prodaja domene končnim strankam, hvala bogu jih ARNES ne. Tolko o prosti konkurenci pri .com domenah.



Nekaj je prišlo do mene, prdvsem bits and pieces o zajemanju statistike iz user requestov pa recimo o vdelanem iskalniku, ki ti ponudi komercialni odgovor, če iskanega naslova ni itd...
O.K. Tega pač ne poznam. Ampak svoje com naslove sem plačal že pred časom ( ko je bilo to pri nas bistveno dražje kot sedaj) veliko ceneje kot sedaj hočejo za "si" naslove. Kaj ima Verisign s tem in v čem je Arnes tako dober ?


Preberi si na netu zgodovino dodeljevanja licenc za upravljalce centralnih registrov, pa predvsem o Verisignu... Potem se bo lažje kaj pametnega pogovarjat... Letos junija bo npr. Versign izgubil še upravljanje .net, .org je izgubil že prej. To bo še pestro.



Mimogrede, tudi ARNES ima v pogodbi z nami registrarji eno prav zanimivo klavzulo o tem, kaj se zgodi če kdaj "izgubi" nadzor nad .si domenami.


Naj uganem:


"Preštejte denar pri blagajni, poznejših reklamacij ne upoštevamo. Če zgubimo "si",se s končnimi kupci zmenite sami. Vplačanih akontacij NE vračamo."


Mogoče kaj v tem stilu ? :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

joejoe ::

Glede na to, da ti ogromno stvari o DNSu ni jasnih, hkrati pa tako blazno zelis svoje mnenje (kakorkoli zmotno ze) podajat tule gor, ti v pomoc pri debati v branje priporocam spodnji sestavek:

DNS @ Wikipedia

Ko zakljucis s prvim, lahko nadaljujes s spoznavanjem vloge TLDjev:

Domain name registry @ Wikipedia

Tolko zaenkrat, pa veselo branje

LP
JJ

Brane2 ::

Muči me močan feeling, da nakladaš.

Sem skonfiguriral ene parkrat kak lokalni DNS server in tega nisem šel delat, ne da bi večkrat prebral relevantno literaturo, pokukal v kak RFC itd.

Ni mi treba servirat osnov z wikipedie. Valjda da sem vmes tudi kaj pozabil a principi (pa še kaj) so mi jasni, hvala.

Pravim samo, da se mi zdi, da nas naš cesar (skozi Arnes) nateguje s cenami. Kaj točno bi moral v detajle vedeti o DNSu, da bi se prepričal v nasprotno ?

A tud o cenah npr. domače telefonije ne smem imeti mnenja dokler denimo ne preberem vseh ITU standardov, vezanih na ISDN ? :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

joejoe ::

Pravim samo, da se mi zdi, da nas naš cesar (skozi Arnes) nateguje s cenami.Kaj točno bi moral v detajle vedeti o DNSu, da bi se prepričal v nasprotno ?


Ravno to je point! Govoris o cenah in nategovanju, pa o zadevi (skoraj) nic ne ves!!! Gor si dobil napisano primerjavo cen po EU, pa spet ni bilo dovolj! Zadeva je predraga, nekdo nas nateguje, tri pikce... A ti kdo tudi prisluskuje cedalje bolj pogosto? So te ugrabili vesoljci in na tebi delali preskuse? Ali zmeraj kdo okoli tebe sepeta?
Teorije zarote so mucna zadeva. Clovek prehitro preide na rupurut, potem pa se na kako mocnejso drogo ;)

Nasprotno mnenje od tvojega je podal trg v Sloveniji. Dodatno registriranih vsaj 8000 domen (in za to porabljenih vsaj 32mio SIT) je vec kot dokaz, da je bila cena postavljena primerno nizko, da je bila registracija domene poslovno zanimiva.

In se citat z ARNESove strani
http://www.arnes.si/domene/pogosta_vpra...

16. Kakšna bo po novem cena registracije in podaljšanja registracije?

Plačila bodo potekala preko registrarjev: Arnes bo po enotni tarifi (trenutno 4.000 SIT + DDV, kasneje bo določena po stroškovnem principu) transakcije zaračunaval registrarjem, stranke pa bodo plačevale registrarjem. Cene storitev registrarjev se bodo oblikovale prosto, Arnes nanje ne bo imel vpliva. Na ta način se tudi na področje registracije domen vpeljuje tržni princip: registrar z ugodnejšo ponudbo bo pridobil več strank.

Najmanj enkrat letno bo Arnes preveril odhodke in prihodke iz registracije domen in ustrezno prilagodil (verjetno znižal) ceno za registrarje.


In ja, seveda... Cesar tule nateguje samo tiste, ki mislijo, da potrebujejo .si domeno :)

Brane2 ::


Teorije zarote so mucna zadeva. Clovek prehitro preide na rupurut, potem pa se na kako mocnejso drogo ;)


Ti bom verjel na besedo :D


Nasprotno mnenje od tvojega je podal trg v Sloveniji. Dodatno registriranih vsaj 8000 domen (in za to porabljenih vsaj 32mio SIT) je vec kot dokaz, da je bila cena postavljena primerno nizko, da je bila registracija domene poslovno zanimiva.


In kje je ta prag, ki ga je Arnes tako očitno prestopil, da je ponudba "tržno zanimiva"?
Saj bi imel interesnte, tudi če bi zahteval recimo milijon ! Misliš, da bi se Mercator odpovedal svojemu imenu, ki ga je folk vajen ?
Tudi folk, ki je uporabljal "si" ker je bil pač zastonj, je mogoče pač investiral preveč v to, da bi se ji sedaj odpovedal. Mogoče bi pa se prej gladko odločili za "com" ali kaj drugega, sedaj pa so znani na tem naslovu in se selitev zaradiparih jurjev letno ne splača ?




In se citat z ARNESove strani
http://www.arnes.si/domene/pogosta_vpra...


16. Kakšna bo po novem cena registracije in podaljšanja registracije?

Plačila bodo potekala preko registrarjev: Arnes bo po enotni tarifi (trenutno 4.000 SIT + DDV, kasneje bo določena po stroškovnem principu) transakcije zaračunaval registrarjem, stranke pa bodo plačevale registrarjem. Cene storitev registrarjev se bodo oblikovale prosto, Arnes nanje ne bo imel vpliva. Na ta način se tudi na področje registracije domen vpeljuje tržni princip: registrar z ugodnejšo ponudbo bo pridobil več strank.

Najmanj enkrat letno bo Arnes preveril odhodke in prihodke iz registracije domen in ustrezno prilagodil (verjetno znižal) ceno za registrarje.


In kaj je v tem tako očitno pametnega ? Jasno je, da registrarji najbrž ne bodo zaračunavali zadev pod Arnesovo ceno ( ki je trenutno 4 kSIT/letno za domeno). Kaj s tem ?


In ja, seveda... Cesar tule nateguje samo tiste, ki mislijo, da potrebujejo .si domeno :)


Prej bi rekel, da ponuja Arnesu možnost priti do nekaj novcev, ki bi jih sicer moral dati iz svoje kase, tako pa jih bo lahko porabil za kaj drugega, Arnes bo pa zato itak že kje drugje izpushil, ali kaj v tem stilu.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Največ dvočrkovnih domen ima Tokelav (.tk)

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
85747 (4488) Key Quest
»

Prevzem domene

Oddelek: Izdelava spletišč
464722 (3229) tec
»

Prodaja domene

Oddelek: Izdelava spletišč
152913 (2913) HardFu
»

Registracija domen .si

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
394722 (2270) Brane2
»

Končno .si domene tudi za navadne smrtnike! (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
666644 (5301) Soprano

Več podobnih tem