»

Registracija domen .si z lokalnimi znaki

Arnes - Od danes dalje lahko pri ARNES-u vsi, ki so upravičeni do njegovih storitev, brezplačno registrirajo do dve domeni .si po IDN, ki lahko vsebujeta znake iz razširjene angleške abecede. Med drugim lahko domene vsebujejo znake č, š, ž, ü in druge. Novost je tudi omejitev dolžine domene, ki je morala biti doslej daljša od treh znakov, sedaj pa bosta za zadoščala tudi že dva. Vsi ostali lahko te iste domene registrirajo pri komercialnih registrarjih. V skladu z novimi splošnimi pogoji sedaj vsakdo lahko registrira katerokoli domeno, zato pri Financah že opozarjajo na možnost preprodaj in izsiljevanja. Pozor velja pri zaščitenih blagovnih znamkah, ki vam jih bo ARNES-ovo razsodišče v primeru prilastitve odvzelo.

7 komentarjev

Arnes nudi digitalna strežniška potrdila

Arnes - Arnes je uradno pričel izdajati overjena digitalna potrdila (certifikate) za strežnike strank omrežja Arnes. Potrdila so brezplačna, število izdanih potrdil na organizacijo pa ni omejeno.

Sicer je cena enega strežniškega potrdila na trgu nekaj sto evrov, odvisno od tipa potrdila, trajanja in izbranega overitelja, kar lahko strankam raziskovalnih in izobraževalnih omrežij pomeni dokajšnji strošek, zato so evropska izobraževalna omrežja pooblastila svoje združenje Terena, da je z razpisom izbralo znanega overitelja, ki pod ugodnimi pogoji omogoča, da izobraževalna omrežja svojim strankam izdajajo potrdila, ki so povsem primerljiva s komercialnimi.

Arnes izdaja strežniška potrdila samo svojim strankam (ustanovam, ki so upravičene do uporabe Arnesovih storitev). Tu je še povezava na postopek.

10 komentarjev

Arnesove igračke

Arnes - Včeraj so registrarji domen .si dobili naslednje obvestilo:

Zaradi nadgradnje strojne opreme bo strežnik za registracijo domen to nedeljo 28.08.2005 nedosegljiv od 16:00 do predvidoma 17:00. Za morebitne nevšečnosti se opravičujemo.

Človek se vpraša, kam so torej vložili denar štirih tisočakov po registrirani domeni. Prvi dan trženja z domenami .si je bilo registriranih preko 9000 domen, kar nanese okoli 36 milijonov SIT, Arnes pa očitno nima sredstev za nakup nekaj redundančnih strežnikov, čeprav naj bi bile cene "stroškovno naravnane" in namenjene pokrivanju obratovalnih stroškov registrarja, da ne omenjamo, da so med najvišjimi daleč naokoli.

Omenimo še to, da se k domenam, ki se prenesejo, ne prišteje čas, ki še manjka do izteka enega leta, kar je drugače praksa v svetu (domene .net, .com, .org). Drugače povedano - dvakrat plačujemo za isto storitev.

Morda ne bi bilo slabo, če bi nekdo nekoč pokazal stroškovnik upravljanja s to igračko.

28 komentarjev

Išče se nov registrar domen .net

več strani -

Konec letošnjega junija se izteče pogodba, ki jo je imel VeriSign z ICANN-om, v skladu s katero je VeriSign skrbel za registracijo in upravljanje .net vrhovnih domen. Pogača na mizi je vsekakor velika, saj je trenutno na spletu 5,1 milijona .net domen. Do četrtka, ko se je iztekel rok za oddajo ponudb, se je na razpis prijavilo pet podjetij: Versign, Afilias, Santan, Denic in CORE++. Analitiki so mnenja, da imata resne možnosti za zmago v bitki le VeriSign in Denic.

VeriSign se na vse pretege trudi obdržati trenutno skrbništvo, saj od vsake registracije .net domene dobijo šest dolarjev (ne glede na to, kdo jo dejansko proda) in bi izguba lastništva pomenila velik denarni primanjkljaj. Denic stavi prav na teh šest dolarjev in obljublja, da bo to ceno znižal, saj so dejanski stroški mnogo nižji. The Register v svojem članku upa, da bo zmagal Denic, saj bi to pomenilo konec VeriSignovega monopola, ki bi tako po letu 1999, ko je izgubil .org domene, ostal le še pri .com. Z novimi...

20 komentarjev

.IQ domene še nekaj časa ne bo?

The inquirer - Kot poroča The Inquirer, ima celo nova iraška vlada velike težave s pridobitvijo domene .iq, kaj šele podjetja ali posamezniki, ki si želijo pridobiti privlačno domeno za svoje spletne strani.

Ker je Saddam Husein leta 1997 prepovedal dostop do interneta, je ICANN licenco za upravljanje z domeno podelil teksaškemu podjetju InfoCom. Vendar pa podjetje te dni ne posluje, saj se je znašlo pod obtožbo, da so izvažali računalniško opremo malopridnim državam Siriji in Libiji ter finančno podpirali skrajne islamske organizacije kot npr. Hamas.

Prenos oblasti torej tudi na internetu ne bo tekel povsem gladko, saj bo nova iraška vlada morala uporabiti .com, .org, .info ali .net domeno - če bo ob vseh ostalih težavah, ki jih v Iraku imajo sploh kdo uspel postaviti kakšno spletno stran.

Morda pa prenos upravljanja IQ domene na zasebno podjetje, ki ima povezave s skrajneži, le ni bilo povsem inteligentno dejanje?

4 komentarji

Domena .SI še vedno za izbrance

Finance - Pri Arnesu, kjer so pooblaščeni za registracijo domen z oznako .si, so odpravo omejitev in možnost registracije slovenskih domen tudi za posameznike obljubili do konca prejšnjega leta, a še vedno ostajajo edini pristojni v naši spletni druščini. Prav tako še niso določeni pristojni subjekti, ki bodo pooblaščeni za registracijo. Tako lahko še vedno domeno .si registrajo le pravne osebe (podjetja), samostojni podjetniki in lastniki blagovnih znamk.

Javni zavod naj bi se za "zavlačevanje" do konca letošnjega leta odločili zaradi nevarnosti sporov o intelektualni lastnini, posamezniki pa bodo na registracijo lastne domene morali počakati tudi po tem obdobju. Tržišče bo tisto, ki bo udejanilo ceno domene in stroške vzdrževanja, pooblaščenim registrarjem, kot jim pravijo Akademiki, pa domenskih storitev naj ne bi zaračunavali v visokih zneskih. Registracija domen pri Arnesu poteka trikrat tedensko, do konca maja 2003 pa so v vrhnji DNS vpisali že več kot 17 tisoč domen. Izvorna...

7 komentarjev