» »

Katera klima

Katera klima

««
53 / 120
»»

nokia6310 ::

Pozdravljeni. Morda boste po napisanem rekli, da sem nezadovoljen z najboljšimi stvarmi ki obstajajo ampak me nekaj zanima. Mam Mitsubishi msz fh 25 ve/muz-fh 25 ve, pa mi je za slabih 30 kvadratov stanovanja prešvoh, če po domače povem. Saj je v redu, dela odlično čez to, nimam nobene pripombe. Ampak ko pridem iz glavnega prostora kjer je montirana, že ne čutim več tistega mraza, ki bi moral biti. Plin je v redu, čeprav bi lahko bolj mrzlo pihala.Imam občutek če bi jo zamenjal za močnejšo fh 35, da bi bilo boljše. Imam prav, ali pa bi s tem samo vrgel denar stran? Po domače povedano močnejša kot je, prej in bolje shladi prostor. Po specifikaciji so se pa presneto zmotili. 2,5 kw hlajenja, niti slučajno ne zadošča za 42 m2, če že ppri moji garsonjeri ne shladi tako kot bi morala. Živim v bloku. Okna so plastična, nova. Upam, da je močnejša prava izbira, ker v ceni res ni tolikšne razlike, da bi se splačalo šparat teh 200 evrov.

Zgodovina sprememb…

antonija ::

Ampak ko pridem iz glavnega prostora kjer je montirana, že ne čutim več tistega mraza, ki bi moral biti.
Mraz se ne bo carobno prestavil v tisto sobo kamor gres ti... ce hoces da klima hladi vec prostorov, potem moras zagotoviti vsaj neko minimalno krozenje zraka med temi prostori. To lahko naredis s premisljeno izbiro postavitve notranje enote (recimo da piha direktno skozi vrata ven v drug prostor) ali pa da nastimas ventilatorje tja kamor hoces da gre mrzel zrak.

Pa seveda moras vedet da se mrzel zrak zadrzuje pri tleh, topel zrak se pa dviguje. Ker so vrata povecini visoka 210cm, je ves zrak nad njimi prakticno nepremicen (ce je segret) in moras obvezno imet ventilatorje da ga premaknes.

Glede sparanja pri klimi sem pa vedno bil mknenja, da se klimo kupuje za dlje casa, in da takrat ko hoces da dela - mora delat. Drugace ti prav nic ne pomaga. Zato jaz pri klimah nisem sparal in so verjetno vsaj malo predimenzionirane za moje prostore, ampak sem pa bil letos zelo vesel da so delale celo poletje BP.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Spajky ::

@ nokia6310 : Mansarda v bloku (pod neizolirano streho direkt?) je hudič in za ogrevanje in za hlajenje, če ni res dobro izolirana! Če so stropi tako /\ , je treba notranji del klime pač montirat pri najvišjem mestu (za hlajenje samo), zunanji pa, da ne sije sonce nanj, ker ji rahlo pada izkoristek. Obadva dela pa morata imet dovolj zračnosti okoli, da optimalno delujeta ... Zunanji del za poleti je najbolj optimalno na severni strani zunanji del. (za ogrevanje pa ravno obratno za oba dela) ...

Okna pa zasenčit, še posebej ev.strešno okno ...
Dostikrat vidim, da ljudje gledajo bolj na estetiko, kje naj bi bila klima montirana, kot pa na funkcionalnost. Monterji pa na to (posebej poleti!), kako bi najhitreje in z najmanj dela zadovoljivo zmontirali in pobrisali naprej ...

Ta tvoja klima ima največ 800W kompresor, kar je zadosti pri običajnih stanovanjih za max.80m3 zraka in se mu dinamično moč menja med 200-800W po potrebi (inverter). Večja kot je hitrost notranjega ventilatorja, prej shladi stanovanje in je glasna (na max jest fašem prepih v ušesa!). Več ko vas je v garsonjeri in bolj kot kuhate etc. ter zunaj vroče in slabša izolacija, bolj mora klima delat ;) ...

Ne "šopajte" si klime na manj kot 25°C nastavitev ... in največ na srednji brzini venta fixno, ker utegnete fasat prepih in revmo (sklepi), posebej če bo pihala direkt v vas ...

Če je klima v uporabi čez celo leto (TL enih 9 mesecev), je hin v 10 letih (kompresor ne dihta več dobro, se znuca) kljub 2-3 servisih v tem cajtu z dopolnjevanjem plina ... notranje mrežice pa treba itak na par mesecev pucat (sam) ...

Bi bilo skoraj pametneje, da si nabavil močnejšo klimo, ravno zato ker si zgleda v slabo izolirani mansardi bloka ... Pa klimo je pametno 1x dnevno popolnoma izklopit za cca.1h ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Okapi ::

Dostikrat vidim, da ljudje gledajo bolj na estetiko, kje naj bi bila klima montirana, kot pa na funkcionalnost. Monterji pa na to (posebej poleti!), kako bi najhitreje in z najmanj dela zadovoljivo zmontirali in pobrisali naprej ...
Točno to. Poleg tega ljudje še radi šparajo tam, kjer ni treba. Kupijo klimo z (osnovno) montažo, ki vključuje 3 m cevi, potem jim je pa škoda dati 100-200 evrov zraven za dodatne metre cevi, ki bi bili potrebni, če bi hotel klimo dati na optimalno mesto. Je sicer res, da monterji dodatne cevi zaračunajo, kot bi bile zlate, ampak vseeno je bolje dobro premisliti, kje je najbolje montirati notranjo enoto.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

nokia6310 ::

Spajky
Nisem v mansardi, to je pomota. Sem v drugem štuku od dvanajstih tko da do podstrešja, je še dolga pot. A bi z nakupom močnejše sploh kaj več pridobil? Sem mel zelo dobre izkušnje s Toshibo, ko sem jo uporabljal tam kjer sem prej živel. Res pa je, da sem bil prej v bajti.
Pa klimo je pametno 1x dnevno popolnoma izklopit za cca.1h
Zakaj pa to?
Men je prijetno, ko pridem v Špar. Tam majo klimo res dobro naštimano. To bi hotel met od nje. Tudi ko dela kompresor mam občutek, da ne hladi tko kot bi močnejša. Računalnik mam direkt pod njo tko da je včasih tut že mal preveč, pa jo mam nastavljeno na 20, pa mi je še premalo.

korenje3 ::

ta spajki nima pojma o klimah. neki bluzi o znucanih kompresorjih pa ugašanju klime 1h. lolol
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Oldi ::

Po moje je tale nokia en zajebant oziroma provokator.
Najboljš da nabav Šparov sistem in ga nastavi na 10C, ziher bo kul.

mat xxl ::

Jaz imam isto Micko le 3,5 kw in ohladi 90 m2 stanovanje v najvišjem nadstropju, razen, ko je teden dni pripeka na polno in mi strop seva in ima kontaktno temperaturo 38 st C , takrat se mi notranja temp. poveča na 24 - 28 st C kakor kje v stanovanju, če pa ni ravno takega toplotnega vala, kot je bil Julija brez mrzlih noči, ko je bilo ponoči + 25 st C potem pa ta klima zmore BP, razen torej v TOP toplotnih valih, ki trajajo 7 in več dni.

Sem pa tudi sam raziskoval, zakaj ni še bolj učinkovita in ugotovil, kje izgubi ene 30% moči.

Torej preveri koliko st C izpihuje naj bi tam 8-9 st C in čistost vseh filtrov in od spodaj na notranji enoti posveti noter z lučko, sam sem ugotovil, da kljub rednemu čiščenju filtrov in nikoli ni bila nič pretirano skoraj ne niti srednje zapacana je bil valj za pihanje skoraj 40% napolnjen z svinarijo tudi plesnijo. Ja vlaga pa prah ...... no pri starejših Mickah si lahko sam to čistil pri teh novih pa ne gre in ravno danes mi je prišel serviser razdret celo notranjo enoto, da smo to v nulo očistili. Takoj po zagonu je bila občutna razlika v učinkovitosti. Torej od spodaj posveti z lučjo v klimo v valj in vse ti bo takoj jasno. Rešitev je le serviser, ker sam sem probal z kompresorjem spihati pa ni šlo niti 5% svinarije ven, ker to je vse zlepljeno zaradi vlage ...... Upam, da sem kaj pomagal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mat xxl ()

korenje3 ::

temperatura izpihovanja nima nobene veze pri novih klimah, ker so narejene tako da priha v minimalni temp razliki glede na temp. v prostoru, zato da ljudje v prostoru ne zbolijo. razen če je kakšna kitajska klima.

mat xxx, si ti mogoče tist iz foruma podsvojostreho - matofill?
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: korenje3 ()

pravnik ::

A se smem vmešati malo v razpravo. Bi mi kdo lahko svetoval, kje bi najceneje in z dobro instalacijo nabavil klimatsko napravo - ena zunanja + 3 notranje enote. Rad bi malo močnejšo (3,5). Svetovali so mi Mitsubishi. Smem malo okvirno vprašati, kaka bi bila kaj cena za tri notranje enote + zunanja. Hvala za vsak nasvet.

korenje3 ::

3000EUR. iz neznanih razlogov je zunanja enota za vsako dodatno split enoto toliko draga kot če bi imel posamične zunanje enote.
oz. za 3,5kW bi prišlo ene 2500EUR in sploh ne vem če se dobi tako nizko moč za trojno split enoto.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: korenje3 ()

antonija ::

Jaz imam 2x 2.5kW in 1x 3.5kW z rezervo za se eno 3.5kW ko bom obnovil masardo. Vse skupaj s kar nekaj metri cevi (tko na uc bi rekel da vsaj 50m vse skupaj ali pa se vec) in odtoki, sifoni, itd. je vse skupaj prislo malo pod 5k EUR. Klime so pa mitsubishi MSZ-EF notranje enote, za zunanjo pa ne vem katera je (sklepam da jih ni veliko na izbiro).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

DeeJay ::

Jaz imam Mitsubishi MSZ-FH35VE/MUZ-FH35VEHZ, ki lahko ogreva do -25C. Plačal sem 1530€ vse skupaj z montažo. Montirala se je maja 2013.
Brat pa ima dve notranji enoti MSZ-FH35VA (pritličje, mansarda) ter zunanjo enoto MXZ-2D53VA, plačal je 2120€ vse skupaj z montažo. Montirala se je maja 2014.
Delal nama je http://www.klima-frenk.si/ceniki. Možakar se res spozna na zadeve, dela počasi in natančno. Lahko priporočim.

adamus ::

Pred mesecom dni sem kupil klimo Inventor P4MVI-12WFR ..3.5KW..SEER6.7..SCOP5.1.Hladi mi odlično 80m2.Zmontirala mi je firma Inpro in sem zelo zadovoljen.Priporočam

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: adamus ()

zmaugy ::

Prva objava?

Bellzmet ::

Yup. Pa seer in scop itak navede samo profi, se pravi nekdo, ki se na to spozna, se pravi mogoče nekdo iz firme Inpro?

MadMax ::

Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

logit ::

Ali je normalno, da ko sprva prižgeš klimo dve do tri minute iz nje smrdi? Klima je nova.

konspirator ::

Nova kot danes montirana/prižgana ter nikoli prej uporabljena ?
Ne.
--

logit ::

Če pomislim od čistega začetka ne, ampak po dveh tednih pa ja. Po začetnih treh minutah neprijetnega vonja ni več.

Okapi ::

Nikoli ne veš, kako in koliko časa je bila pred montažo skladiščena.

logit ::

To je res. Sama škatla je bila neodprta in nepoškodovana. Klima je MITSUBISHI MSZ-HJ35VA/MUZ-HJ35VA.

konspirator ::

Imaš vklopljen program, da ko jo ugasneš, ventilator še nekaj minut (5-10) piha topel zrak, pri tem se kanali notranje enote posušijo ?
--

AndreAS ::

Zdravo, vprašanje za poznavalce klim in WiFi. Kupljena ter zmontirana je Daikin klima z WiFi wps controlerjem. Doma je Amis xDSL ( speedtouch 780wl) + ddwrt AP ( wrt54gl). Na noben način mi ne uspe prepričati AP ddwrt-ja da bi tale zadeva funkcionirala. Kaj delam narobe? Je čas za novi ruter, če kakšnega da ga počim kot AP zraven ruter/modema Thompson Speedtouch 780wl.

Hvala za odgovore
Lp, Andrej

konspirator ::

--

Zgodovina sprememb…

korenje3 ::

logit je izjavil:

Ali je normalno, da ko sprva prižgeš klimo dve do tri minute iz nje smrdi? Klima je nova.


ne, popolnoma brez vonja mora biti. če je vonj po gljivicah, potem je rabljena klima.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

konspirator ::

korenje
Kaj če bi prebral kaj je napisal ?
https://slo-tech.com/forum/t154302/p487...
--

AndreAS ::

Tnx, konspirator

logit ::

Leto izdelave: 09/2014 Zdaj sem jo po daljšem času prižgal in je malenkost zasmrdelo (zatohlo) iz nje. Prej sem jo odprl in malo vtaknil nos, pa vse še po novem diši. Filtri čisti.
Imaš vklopljen program, da ko jo ugasneš, ventilator še nekaj minut (5-10) piha topel zrak, pri tem se kanali notranje enote posušijo ?

Nimam tega programa, ampak lahko sam prižgem le ventilator in bom v prihajajočem tednu probal in poročal če bo kaj pomagalo.

konspirator ::

Moj kitajc za 500e ga ima (x-fan funkcija).
http://www.manualslib.com/manual/628524...
--

Zgodovina sprememb…

korenje3 ::

pri klimah je tako, da mora delat vsaj 10 ur, da se sama očisti. očisti se tako, da kondenzat iz hladilnih reber odteka skozi cev. če je tega odtekanja malo ali pa če ga sploh ni, potem je to lahko pravo gojišče za bakterije. pri meni je malo začelo smrdeti, ker sem uporabljal klimo po 2 uri... no potem sem enkrat pustil 2x po 15 ur in zdej ne smrdi več.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

zokman ::

Za AndreAS: malce pozno, pa vendar...Za Dakin Wi-Fi povezavo sta na voljo 2 postopka. Če ne uspeš z WPS, lahko poskusiš s SSID in KEY.
Navodila v angleščini:
http://www.topeldom.si/pdf/Daikin/Daiki...

BlueBerry ::

Zdravo!

Pozna kdo koga s kvalitetno dual split klimo? Glede na ceno se bolj splača vzeti dve klimi?
 Klima

Klima



Problem je, ker nimam prostora in bi želel zadevo rešiti z eno dual split napravo, gre za hlajenje dveh nadstropij (2×50m^2).


Kaj priporočate?
lp

Zgodovina sprememb…

MDavor ::

Pozdravljeni,

Kupujem klimo, ki bi bila izključno samo za dogrevanje prostora, poleti nekaj malega za ohladitev.


- Prostor je veliki 70m2 in visok okoli 5m (Živimo pod ''streho /\ '' (: )
- Poleti je kar ugodno ( okoli 25 - 26C° ) in bi imel hlajenje samo, da zbijem 1C° ali 2C° tako, da mi je vseeno za W hlajenja.
- Katere klime so primerne za dogrevanje?
- Če je možno, bi tudi vzel vsaj 5 let garancije.
- Inverter
- Wifi- bi super bilo, da ga ima.


- Če piše na prospektu, da greje od -15C° zunaj pa je -20C°, ali potem vseeno manj greje ali se izklopi?
- Koliko je to 56db zovka notranje? Je to glasno / moteče zvečer med gledanjem TV-ja?
- Zunaj 64db. Je to glasno, ker si nažalost ne znam predstavljati.
- Pa je gretje ali hlajenje poceni, če bi imel vklopljeno gregje celi mesec bi koštalo okoli 30-40€ ???
- Verjamem pa, da bi moral imeti 5000W moči gretja. (koliko € bi koštalo približno na mesec)
- Berem po tem forumu dokaj strani pa me zanima dual klima, če se izplača in koliko je to stroška, ker montažerji ''cenijo cevi kot, da so zlate''

Z montažo bi dal max 1000€. Mogoče za oddtenek več.

Je kakšna takšna klima?


Prosim za kakšen nasvet.

AC_DC ::

56 dB za notranjo enoto je preveč, razen če si čisto gluh.


Magic1 ::

Kakšnih 56dB?!? Tolk še zunanje nimajo, notranje imajo 20-30dB, pod 25 je že skoraj neslišno.
Magic

al1976 ::

glede klime za ogrevanje smo letos vgradili tole:
https://www.mimovrste.com/stenske-klima...

Ima dodaten zunanji grelec proti zmrzovanju in za ogrevanje 4kW moči. Za enkrat ni pripomb, le pazite kako in kje bo klima vgrajena. Za ogrevanje so loputice obrnjene povsem navzdol da topel zrak lahko porine proti tlom.

MDavor ::

hmm Al1976 koliko prostora pa imate? 3.6W gretja se mi zdi premalo ampak bi prosil za vašo kvadraturo.

Zbiram informacije.



Vprašanje za vse:
Koliko je pri gretju dejanski izpust vročega zraka. Če bi dal termomter na notranjo napravo koliko bi mi kazalo?

al1976 ::

greje se prostor cca 50m2 + dodatno hodnik. Višina prostorov je cca 2,5m tako da volumen napram tvojem je bistveno manjsi ja. Pa tudi mraza še ni da bi ti lahko povedal kaj več. Dal sem ti informacijo o rekativno ugodni klimi z dodatnim grelcem. Pa mislim da sem imel nekje orginalni prospekt in gre dejansko za 4kW grelne moči, že enaa ima tak podatek:
http://www.enaa.com/oddelki/mojDom/izd_...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: al1976 ()

energetik ::

MDavor je izjavil:

hmm Al1976 koliko prostora pa imate? 3.6W gretja se mi zdi premalo ampak bi prosil za vašo kvadraturo.

Zbiram informacije.



Vprašanje za vse:
Koliko je pri gretju dejanski izpust vročega zraka. Če bi dal termomter na notranjo napravo koliko bi mi kazalo?
Dokler ne boste začeli pisati še sestave zunanjih sten, stropov, tal, št. oken, oseb, naprav, kakšno (če) je primarno ogrevanje... se ne da kaj dosti svetovati. Kvadratura od vsega pove še najmanj.

Okapi ::

al1976 je izjavil:

Za ogrevanje so loputice obrnjene povsem navzdol da topel zrak lahko porine proti tlom.
Čisto tako, mimogrede, topel zrak ima to neprijetno lastnost, da se ne meni kaj dosti za želje ljudi, in hoče vedno gor.;)

Precej bolj kot to, v katero smer piha klima, je pomembno, da imaš pod stropom ventilator, ki poskrbi za kroženje zraka. Se konkretno pozna že pri stropovih običajne višine, pri 5 metrskih pa brez njega na veliko mečeš denar stran.

al1976 ::

Okapi saj vem zakaj so obrnjene navzdol. Povem ljudem, ki kupujejo na novo da naj racunajo da ni kaka ogromna omara direktno pod klimo, ker potem še razpihaš težko :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: al1976 ()

cebelar123 ::

Rad bi nabavil klimo ampak nevem katero saj nimam izkušenj z njimi. Nekaj sem gledal in prišel do ožjega izbora ampak se ne morem odločiti med njimi.
Pomembno mi je, da se lahko grejem, da lahko potegne vlago iz prostora, ima senzor za ljudi, da ne piha direktno pod klimo saj pod klimo je del sedžne in pa nazadnje dizajn saj bo nekako glavna stvar na steni. Zanimiv mi je tudi Wi fi ima kdo izkušnje s tem?

Klime ki jih imam v izboru:
Samsung
 AF9500

AF9500


link:
http://www.samsung.com/si/consumer/home...
Mislim da nima senzorja za ljudi kar je slabost, drugo mi je vse super tudi cena. Nevem pa kako je samsung pri klimah. Naslednji dve zanamki sta bolj znani pri klimah.

Panasonic
 panasonic etheria

panasonic etheria


link:
http://www.klimateh.si/katalogi/PANASON...

Mitsubishi
 Mitsubishi MSZ-FH serija

Mitsubishi MSZ-FH serija


link: http://www.ream.si/pdf/klimatska-naprav...
Tale mi ima zanimiv izpih zraka.

Moč je pa 3,5kW. Upam da ima kdo od vas katero od teh klim oz. ima še kakšen predlog za kakšno klimo. Cena z delom ne sme presegati 1200e.

Zgodovina sprememb…

DeeJay ::

Jaz imam Mitsubishi MSZ-FH35VE (notranja) MUZ-FH35VEHZ (zunanja)
Dela odlično tako poleti in spomladi / jeseni / pozimi za prehodna obdobja, vsaj dokler ni v spalnici res že preveč hladno, takrat zalaufam centralno.

Z montažo vred je leta 2013 stala okoli 1500€.

Tuki je pa še bolj podrobno:
https://slo-tech.com/forum/t154302/p484...
https://slo-tech.com/forum/t154302/p486...

MadMax ::

Letos nabavil FH, sicer 25, ampak to nima veze. Tiha, odličen izkoristek, ... Trenutno pomoje top zadeva v rangu do 1.5k, ima tudi tedenski timer.
Wifi je opcijsko, ampak če imaš količkaj ustaljen ritem, bo že timer pokril >90%.

Samsung ima le dizajn, vse ostalo... ne bom komentiral.

Panasonic je imel pred 5÷8 leti resne težave s kompresorji in si je zasral ime, se pa zadnjih par let trudi in prebija nazaj med vodilne.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

MaCoFaCo ::

Tudi jaz sem na koncu kupil identično zadevo kot je zgoraj napisal @DeeJay. Zaenkrat greje lepo, je tiha in varčna.

cebelar123 ::

Pri meni je primarni namen hlajenje, gretje je samo malo pred kurilno sezono in po kurilni sezoni, če je potrebno. Recimo letos ni bilo potrebno gretje pred začetkom kurilne sezone.

Zgodovina sprememb…

barakus ::

Ali kdo pozna tega mozakarja, ki prodaja klime na bolhi? Se mi zdijo kar zanimive ene, pa ne vem ali ni nateg?

http://www.bolha.com/uporabnik/alenkonj...

AC_DC ::

Če njegova roba ni "padla iz tovornjaka" (ima papirje), potem ne vidim težav.Sama (enostavna) montaža stane cca 250 eur.
Vprašaj ga, kakšna je njegova zgodba, kot vidim ima 12 novih in eno rabljeno klim v ponudbi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: AC_DC ()

paraboŁa ::

Nisem pregledoval vseh strani, vendar vidim, da omenjate predvsem panasonic in mitsubisji. A ima kdo izkušnje s fuji klimami? Razmišljam predvsem o rsg09 http://www.aircon.si/klima/stenska/. Kakšen je kaj price/performance in servis v sloveniji?
««
53 / 120
»»