» »

Študent naj bo ali Kako in kam na fakulteto!!!

Študent naj bo ali Kako in kam na fakulteto!!!

««
2 / 10
»»

Ziga Dolhar ::

Nekej nas ni več, pa vseeno lahko kaj povemo ;).

(Z drugimi besedami: ne sprašuj, če/koga lahko vprašaš, ampak vprašej.)
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

tinkatinca ::

:)

Mja, mene zanima na splošno. Pa recimo kakšno je kej vzdušje na pravu? Marsikje se sliši, da si sam cifra na teh večjih faksih pa to ... Vem, da je učenja veliko, ampak recimo kko ste vi "vozli skozi"?
Pa koliko jih pride potem dejansko v 2. letnik?

V kolikor se spomnem še česa, bom vprašala. ;)

Zgodovina sprememb…

PrimozR ::

LJ al MB? Izbire itak nimaš velike kar se tiče prava v Sloveniji, kar sicer velja tudi za vsa druga področja. Glede številke... V 2. letniku boš precej 'manjša številka' kot v prvem :P

tinkatinca ::

@PIPI: Bolj za LJ me zanima ...

Ziga Dolhar ::

Vzdušje je odvisno od kolegov.

Za profesorje si, razen če na vsakih pet minut ne postaviš vprašanja (in greš z debilizmi že konkretno na živce celotnemu avditoriju), predvsem številka. No, ne številka, ampak te pač ne poznajo. Kar pa tudi ni slabo :P.

"Vozili smo". Večina študentov podaljša študij (beri: ponavlja) vsaj 1 leto. Če z lahkoto narediš prvi letnik, je velika nevarnostm da drugi ne bo šel tako zlahka čez ;). (In obratno - mnogo, ki smo imeli probleme s prvim letnikom, nas je šlo čez višje letnike precej lažje.)

Sicer pa, celostno gledano, prijetna izkušnja.
https://dolhar.si/

St753 ::

Mene zanima nekaj glede študija. Upam da vsaj kdo od vas ve kaj o tem in mi bo lahko odgovoril.
1. Zanima me razlika med smerjo Avtomatika na Fakulteti za elektrotehniko (UNI) (kasneje smer Robotika) ter "smerjo" Robotika in računalniško zaznavanjena* Fakulteti za računalništvo in informatiko (VS) (pustimo to, da je ena UNI druga pa VS :D )
*ciljni predmet na Visokošolskem programu Fakultete za računalništvo in informatiko
2. Drugo kar me zanima pa je uporabnost znanja in možnost zaposlitve, ko (če :P ) končam 2.stopnjo bolonjskega študija (magisterij) smer Avtomatika na Fakulteti za elektrotehniko. Še posebej me zanima t.i. "smart building" oz. po naše inteligentne zgradbe in zmožnost uporabe znanje iz prej omenjenega študija na tem področju in seveda kakšne so zaposlitvene možnosti. Sicer me zanima tudi smer Elektronika na Fakulteti za Elektrotehniko in pa "smeri" Umetna inteligenca ter Sistemska programska oprema na Fakulteti za računalništvo in informatiko, vendar prednost dajem zgoraj navedenim programom, te pa so pravzaprav "rezerve", če se izkaže, da s smerjo Avomtika/Robotika ne morem delovati na področju, ki me zanima. Za smeri, ki so navedene kot "rezerva" vem/predvidevam, da po končanem študiju ni problema z zaposlitvijo zato bom v primeru "neuporabnosti" -(vsaj kar se mene tiče)- smeri Avomtika/Robotika, šel na eno izmed tistih. Upam, da je bilo vprašanje razumljivo :)... Lp, Matej

aja pa prosim še če je možno da odgovore, tisti, ki kaj veste o tem, čim prej pošljete saj se bliža datum do izteka možnosti za vpis na fakulteto. Lp, Matej

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: St753 ()

Aston_11 ::

Bolj je zanimivo, kako neuporaben/neizkušen za prakso pride študent iz faksa, konkretno PF.

Jebac18 ::

naredil sem srednjo strokovno šolo in sedaj so vpisi na faks ne wem kaj izbrat uspeh je dobr gledal sem kaj takega kot je fov v kranju, kaj takega podobnega u lj ???

Zooki ::

Živjo

Mene pa zanima kakšne so stvari na fakulteti za strojništvo (po možnosti v lj). Se da tja it tudi brez kakršnekoli podlage? Saj trenutno hodim na srednjo ekonomsko, si pa zelo želim zbrati drugačno smer. Sepravi sem bolj brez izkušenj in znanja glede teh stvari.
Pa če je slučajno kdo hodu na to fakulteto. Je tam tudi kaj predstavnic ženskega spola?? :)

PrimozR ::

Jih je, ampak jih ni veliko. Kar se tiče podlage, za UNI najbolj prav pride matematika, tudi fizika, strokovne zadeve niso problem. V končni fazi, če srednje šole ne končaš s splošno maturo, za eno leto skočiš na maturitetni tečaj.

PNG ::

Da, za UNI strojno je največja selekcija na matematiki in fiziki, sploh od začetka. Strokovni izpiti so precej obvladljivi in se jih da naučiti, če te strojništvo zanima, samo če ti matematika in fizika ne ležita pa bo težka ta pot...tudi kasneje, ko pridejo vse mehanike, fluidi in termodinamika (ipd.), boš krvavo potreboval fiziko in matematiko.

Zooki ::

Zdaj me bol vleče na visokošolsko in ne univerzitetno saj predvidevam da so predmeti vsaj kanček lažji. Upam vsaj :) in po moje je tudi bolj primerno ko lih prihajam z ekonomske in nimam blage veze :) oz. nimam podlage.
Če sem prav brala potem za viskošolsko ne potrebujem splošne mature? Sem pa že mela namen delati tudi 5 predmet(ekonimija), samo kaj ko ni fizika, je pa res da če bi blo potrebno bi jo naredil (maturitetni tečaj).
S matematiko in fiziko si res nismo na isti strani, vendar če že nebi šlo pomoje s pomočjo kakšnih inštrukcij bi se dalo to izpeljat??
Kot sem gledala na teli strani (klikni tukaj) zgleda kot da bi bila matematika in fizika samo prvo leto. Je to prav?? Ali sem kaj spregledala?

Ja no nekako je strojništvo edino kar me trenutno mika :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Zooki ()

puffs ::

Zlo narobe si predstavljaš kaj se počne na strojništvu če upaš da boš čez prišla z minimalno fizike in matematike. Vsaj na informativni dan pejt preden se vpišeš. Se mi zdi da to ni tisto kar iščeš. Če te veseli ročno ustvarjanje si poglej še kakšno akademijo za likovno umetnost al pa oblikovanje (tekstil al pa indrustrijsko oblikovanje) na NTFju.

Zooki ::

Ne, samo študiram da če bi mi uspelo z inštrukcijami naredit matematiko in fiziko. Vem da nebo lih lahko ma kej pa je?
Zaradi tega se prej malo pozanimam da vidim kako in kaj. Sm vidla da naj bi bla matematika samo v prvem letniku in me zanima če je to res.
Na informativni pa usekakor, pa še na kako šolo zravn ;)
Sam glede ročne ustvarjalnosti...me bolj zanima ročno popravljanje :P pač nevem, mi je ušeč popravljat stvari, bolj tehnične stvari. Doma komaj čakam da se kaj popravi da lahko kaj popravim in tako. Zaradi tega sem gledala to fakulteto.
Če maš pa u mislih še kakšno drugo jo bom z veseljem pogledala :) predlogi zmeraj dobrodošli.

Marat ::

matematiko in fiziko se lahko naredi brez inštrukcij, samo sprot moraš delat. Če se pa lotiš učenja en teden pred izpitom, pa težko kaj narediš...

PrimozR ::

Hja, VSŠ je itak po bolonji PAP - proizvodno aplikativni program. UNI je po drugi strani RRP - razvojno raziskovalni program, torej že v imenu je čutiti razliko. Glede matematik ne vem, mi smo imeli 3, po eno v vsakem od prvih treh semestrov. Zdaj je na +2 na določenih smereh možnost še za četrto.

Glede težavnosti ne vem, so bile pa zgodbice o UNI-jevcih, ki so se prepisali zaradi neuspeha pri matematiki, na VSŠ pa dobivali skorajda desetke. Na UNI matematika ni težka (moje ocene in št. opravljenih poizkusov se sicer na prvi pogled ne bi strinjali :D), ampak je treba DELATI. Torej narediti toliko in toliko nalogic, da zadeva zlaufa, da res v nulo pokapiraš. Potem ni problema. No pa saj tako nekako je pri vseh predmetih. En letnik faksa je težji, kot srednja šola in matura skupaj. Dejansko je res, da se za en izpit učiš več, kot za maturo, vsaj za težje primerke.

puffs ::

Po tistem predmetniku imaš tudi v drugem letniku fiziko (termodinamika, mehanika, prenos toplote in snovi) in (aplicirano) matematiko (numerične metode). Če prav razumem fizike v srednji šoli sploh nimaš? Potem tudi pri matematiki v srednji šoli verjetno nimate odvodov ali integralov. Pa če ti ob tem matematika že zdaj ne gre ti bo faks brez kakšnega maturitetnega tečaja mission impossible. Ampak ok, res da ne poznam programa, mogoče je VSŠ tudi na strojni trivialno lahek.

PNG ::

Zooki je izjavil:

Ne, samo študiram da če bi mi uspelo z inštrukcijami naredit matematiko in fiziko. Vem da nebo lih lahko ma kej pa je?
Zaradi tega se prej malo pozanimam da vidim kako in kaj. Sm vidla da naj bi bla matematika samo v prvem letniku in me zanima če je to res.
Na informativni pa usekakor, pa še na kako šolo zravn ;)
Sam glede ročne ustvarjalnosti...me bolj zanima ročno popravljanje :P pač nevem, mi je ušeč popravljat stvari, bolj tehnične stvari. Doma komaj čakam da se kaj popravi da lahko kaj popravim in tako. Zaradi tega sem gledala to fakulteto.
Če maš pa u mislih še kakšno drugo jo bom z veseljem pogledala :) predlogi zmeraj dobrodošli.


-mi smo imeli 4 matematike na dodiplomskem
-na strojništvu ne boš nič kaj delala ročno ali ročno popravljala...ne vem sploh od kod ta ideja, inženir =/= avtomehanik
-matematika ni samo matematika kot predmet, temveč je povsod, pri praktično vseh predmetih, samo v bolj blagi obliki, vsaj kar se teorije tiče...kar se računanja tiče imam izkušnje, da zna biti mehanika na praktičnem nivoju bolj zakomplicirana pri kakšnih mehanikah (sploh elasto plasto)
-fizika ni samo predmet fizika, temveč je še kup predmetov, kot sem ti to že prej napisal; mehanike (mi smo jih imeli 6), termodinamika, fluidi, prenos toplote, pa še več

Zooki ::

Ne fizike v srednji nimam. Pri matematiki pa bomo jemali tudi odvode in integrale ja.
Kot ročno delo, sepravi popravljanje, sem mela bolj v mislih po končanem študiju, pač če se mi bo uspelo zaposlit :)
nekaj podobnega kot mehatronika.

Sepravi za ta maturitetni tečaj. Kako bi to zgledalo?

boremeister ::

Pozdravljeni!

Kot študent/absolvent prvostopenjskega programa na Fakulteti za računalništvo in informatiko sem se malce navdušil nad drugostopenjskim bolonjskim študijem na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani in me zanima za kakšno težavnost gre/kakšni so profesorji/koliko se dejansko odnese od samega študija, ipd., predvsem v luči, da sem nekaj, ampak res malce, elektrotehnike že spoznal v okviru študija na FRI-ju, Digitalna tehnika 1 in DT2, da me področje precej zanima, ...

Gledal sem predvsem smer Avtomatika in informatika, zato me zanima predvsem mnenje/odgovori študentov, ki so omenjeno smer (na starem programu?) obiskovali. Ker bi si želel med študijem še delati, bi me morda bolj zanimal izredni študij, pa me zato zanima tudi, kakšen režim naj bi to bil/bo (glede na to, da se študij prvič izvaja 2012/2013), kolikšen znesek naj bi se plačal, ipd. Skratka odgovori in komentarji dobrodošli :)

CleanPower ::

pozdrav! mene zanima zakaj se danes na elektro in ekonomija vpisujejo vse slabši dijaki? ali to pomeni da če sem v gimnaziji med boljšimi in bi rad v življenju nekaj dosegel, naj se sem ne vpisujem?

celada ::

Marat je izjavil:

matematiko in fiziko se lahko naredi brez inštrukcij, samo sprot moraš delat. Če se pa lotiš učenja en teden pred izpitom, pa težko kaj narediš...


Mah to je pa tut buča svoje sorte. Za niti en izpit na strojni nisem porabil več kot enega tedna. Sem pa peti letnik konstrukterstvo - nelinearna mehanika. Ampak je pa res da tisti teden se učim kot nor, 8-10 ur, če je težji izpit, lažje pa seveda manj. Sam to je pač zato ker meni odgovarja kampanjsko učenje, vedno sem bil tak ni to nujno za vsakega.

Marat ::

CleanPower je izjavil:

pozdrav! mene zanima zakaj se danes na elektro in ekonomija vpisujejo vse slabši dijaki? ali to pomeni da če sem v gimnaziji med boljšimi in bi rad v življenju nekaj dosegel, naj se sem ne vpisujem?

a ti si med boljšimi v gim? :D

ok, evo ti resen nasvet:

to, kako uspešni dijaki se vpisujejo kam, nima nobene zveze. Ponavadi se dijaki s slabšim učnim uspehom vpisujejo na fakse, kjer je nizka omejitev ali pa je sploh ni. In to nima nobene veze s kakovostjo faksa. Itak se pa v prvem letniku naredi selekcija in odpade 50% študentov (ker pač ne naredijo letnika).

Ti raje dobro premisli kaj bi rad počel v življenju, s katerim poklicem boš bolj konkurenčen na trgu dela (torej pri iskanju službe) itd. Marsikdo pri tvojih letih tega razmisleka ni naredil (vključno z mano). Se pa zavedaj da ti faks sam ne bo dal vseh potrebnih znanj, dosti se boš moral naučiti sam.

CleanPower ::

a ti si med boljšimi v gim? :D

se mogoče poznava?

Marat ::

ne, samo logično sklepanje glede na smiselnost tvojega vprašanja ;). Ne zdej preveč resno jemat mojega zbadanja, verjamem da si pred pomembno življenjsko odločitvijo in prav je da iščeš nasvet :)

CleanPower ::

Ti raje dobro premisli kaj bi rad počel v življenju, s katerim poklicem boš bolj konkurenčen na trgu dela (torej pri iskanju službe) itd. Marsikdo pri tvojih letih tega razmisleka ni naredil (vključno z mano). Se pa zavedaj da ti faks sam ne bo dal vseh potrebnih znanj, dosti se boš moral naučiti sam.

a obstaja kaka lestvica poklicev kateri so bolj konkurenčni na trgu dela? oz lestvica nazivov ki so bolj iskani?
In zakaj si se ti napačno odločil, na katerem faksu si?

Marat ::

celada je izjavil:

Marat je izjavil:

matematiko in fiziko se lahko naredi brez inštrukcij, samo sprot moraš delat. Če se pa lotiš učenja en teden pred izpitom, pa težko kaj narediš...


Mah to je pa tut buča svoje sorte. Za niti en izpit na strojni nisem porabil več kot enega tedna. Sem pa peti letnik konstrukterstvo - nelinearna mehanika. Ampak je pa res da tisti teden se učim kot nor, 8-10 ur, če je težji izpit, lažje pa seveda manj. Sam to je pač zato ker meni odgovarja kampanjsko učenje, vedno sem bil tak ni to nujno za vsakega.

ti čisto verjamem, poznam tudi jaz enega takega iz strojne. Ampak jaz sem tukaj govoril bolj na splošno, point je bil pa itak drugje ;)

CleanPower ::

mislim da v strojništvu sam nimam kaj iskati, vsaj če vzamem v račun da bom zaposlitev iskal v sloveniji. Biti šef linije v zaprašeni proizvodni hali me ne zanima...Ali pa se motim? Kakšno je razmerje koliko strojnikov dela v delavnicah/pisarnah?
nimam ravno vedenja s tega področja, zato sprašujem.

Marat ::

CleanPower je izjavil:

Ti raje dobro premisli kaj bi rad počel v življenju, s katerim poklicem boš bolj konkurenčen na trgu dela (torej pri iskanju službe) itd. Marsikdo pri tvojih letih tega razmisleka ni naredil (vključno z mano). Se pa zavedaj da ti faks sam ne bo dal vseh potrebnih znanj, dosti se boš moral naučiti sam.

a obstaja kaka lestvica poklicev kateri so bolj konkurenčni na trgu dela? oz lestvica nazivov ki so bolj iskani?
In zakaj si se ti napačno odločil, na katerem faksu si?

Lestvica iskanih (deficitarnih) poklicev obstaja, mislim da jo dela Zavod za zaposlovanje. Malo poguglaj ;)

PrimozR ::

CleanPower je izjavil:

mislim da v strojništvu sam nimam kaj iskati, vsaj če vzamem v račun da bom zaposlitev iskal v sloveniji. Biti šef linije v zaprašeni proizvodni hali me ne zanima...Ali pa se motim? Kakšno je razmerje koliko strojnikov dela v delavnicah/pisarnah?
nimam ravno vedenja s tega področja, zato sprašujem.

A ti misliš da si s strojnim faksom zadolžen za brušenje, varjenje in podobna opravila v delavnici? :P

Sicer pa bolj ali manj opažam, da je pravega razvoja s področja strojništva v Sloveniji res zelo malo, bolj ali manj se konča pri konstrukciji različnih orodij za izdelovanje polizdelkov. Sploh popularna industrijska panoga v Sloveniji je brizganje plastike :D

Seveda ti prav nihče ne brani, da ne ustvariš nekega novega podjetja. Mnogim je to tudi v Sloveniji že uspelo, celo tako dobro, da uživajo svetovni sloves.

kitara8 ::

ej a ma kdo izkušnje z ekonomsko fakulteto, posebej me zanima smer turizem, malo povejte kako je s težavnostjo, kakšni so urniki, kakšen odnos prfoksov, kakšna je družba. in glede na to da je ekonomisto vse več in preveč me zanima ali je sploh pametno jt v to smer?

Dayzeko ::

Zdravo, sem bivši študent filozofije pa me zanima če kdo tukaj hodi na FRI Vsš/Uni, ker sem ugotovil da je moja študijska smer nažalost polna balasta in neperspektivna in se odločil da bi študiral nekaj bolj v smeri računalništva/informatike/tehnologije/future-oriented, zanima me kaka je težavnost Uni/Vsš smeri pa koliko dela je potrebnega v primerjavi z ostalimi faksi, bolj kot kak nasvet, ideja.
Poleg tega pa še dodatno vprašanje- je v Lj kak faks(Uni/Vsš) ki bi bil bolj interdisciplinaren(kao ala Fov v kranju) pa da bi nekako bil bolj zaposljiv.
Ps- če bi želel študirati nekaj v zvezi z Ai kateri faks bi bil najboljši približek temu(da se lahk na 3 stopnji usmerim).
Mogoče se bodo komu moja vprašnja zdela neumna/karkoli vendar bi res potreboval nasvet...
Za odgovore se vam že vnaprej zahvaljujem.
Lep pozdrav!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dayzeko ()

PrimozR ::

AI kot umetna inteligenca? FRI.

Dayzeko ::

To se mi je kar zdelo, samo vprašanje glede UNI/VSŠ, ne prebavalam fizike sploh, matematika pa mi gre zelo dobro, kot sem videl na spl. strani od FRI-ja je veliko fizike na UNI, na Vsš pa ne... Sem prav informiran glede tega?

Marat ::

vzemi kar VSŠ, je bolj praktičen pa več svobode imaš pri izbiri predmetov

Steinkauz ::

Od kar je bolonjc pejt raje na VSŠ.

Mavrik ::

Dayzeko je izjavil:

To se mi je kar zdelo, samo vprašanje glede UNI/VSŠ, ne prebavalam fizike sploh, matematika pa mi gre zelo dobro, kot sem videl na spl. strani od FRI-ja je veliko fizike na UNI, na Vsš pa ne... Sem prav informiran glede tega?


Ne vem o kaki fiziki ti sanjaš na FRIju :P Tisti predmet (ali dva) boš že preživel.

Drugače, če hočeš res se ukvarjati z AI kot se to spodobi je tvoja smer FRI UNI, ker ti bo dala več predznanja in ustrezno zahtevnost predmetov. Osnove Pythona na VSŠ z neki mal matematike in lahkimi izpiteki na pač ne bodo dovolj za neko resno delo na tem področju.
Druga opcija ti je IŠRM program, ki ti bo dal še malo več teoretičnega ozadja na račun inženiringa in ti bo dala tudi malo več kontaktov na tem področju. Cena izbire tega programa je pa v manj praktičnem znanju in poznavanju računalniških sistemov, kar te nekoliko manj pripravi na razvoj široke programske opreme - ni pa to neka huda kazen če meriš na raziskovalno delo.
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

Pegaz ::

Fizika je na FRI v samo v 1. semestru 1. letnika in naj te ne skrbi. Kolega je naredil predmet z 10 brez da bi šel enkrat na vaje/predavanja in brez sprotnega učenja.

Letalec ::

St753 je izjavil:

Mene zanima nekaj glede študija. Upam da vsaj kdo od vas ve kaj o tem in mi bo lahko odgovoril.
1. Zanima me razlika med smerjo Avtomatika na Fakulteti za elektrotehniko (UNI) (kasneje smer Robotika) ter "smerjo" Robotika in računalniško zaznavanjena* Fakulteti za računalništvo in informatiko (VS) (pustimo to, da je ena UNI druga pa VS :D )
*ciljni predmet na Visokošolskem programu Fakultete za računalništvo in informatiko


Točno zdajle delam nalogo za Robotiko in računalniško zaznavanje. Sem FRI-VSŠ Poleg tega pride v poštev iz tega konteksta na FRI še procesna avtomatika. Kar se tiče robotike je pri prvem predmetu praktično NI!! Delamo samo zaznavo robov in oblik na slikah (prepoznava teksta na sliki). Robotov nismo videli niti od daleč. Drugače je pri predmetu procesna avtomatika. Tam fizično delamo z Siemens industrijskimi PLC kontrolerji na pomanjšanih modelih proizvodnih linij. Vedeti pa je treba, da je to v treh letnikih praktično edini takšen "praktičen hardwareski" predmet. Skupaj moraš opraviti 25 predmetov.

Torej če te zanima avtomatika in robotika(kakor malo tudi mene), bi ti predlagal FE. Tam imajo tudi svoj laboratorij z nekaj industrijskimi roboti, na katerih delajo. Res je, če te zadeva zanima, se da znanje osvojiti tudi na FRI. Še vedno pa menim da je FE na tem področju močno pred nami. Mi imamo bolj računalniške algoritme in omrežja.

Flea ::

Tudi sam sem še čisto v megli, kaj bi šel študirat, sicer sem drugi letnik gimnazije in nimam pojma. Če bom tako nadaljeval bodo mi odprte prav vse možnosti, prav tako pa me zanima ogromno stvari in se ne morem odločiti. Vem edino, da bo šlo za naravoslovno smer.
Odločam se med:
Medicino
Farmacijo
Matematiko
Računalništvom

To so nekje moje top prioritete. Izbira med temi štirimi pa je sedaj izjemno težka. Matematiko preprosto obožujem, vendar najverjetneje zaposlitvene možnosti ne bodo tako dobre, kot na primer pri medicini.

Mi lahko kdo pove, kako je glede fakultet pri nas, ali ponudijo dovolj dobro izobrazbo? Nagibam se tudi s študijem v tujini, vendar za to pa bi definitivno rabil štipendijo. Sta Univerzi v Grazu/Dunaju na veliko višji ravni kot pri nas?

Mavrik ::

Ne poznam nobenega nezaposlenega z teh fakultet, tako da to naj te ne skrbi. Pa zaboga ne it na medicino samo zato ker te starši silijo in zato da boš službo dobil. Zdravnikov, ki so bili poslijeni v ta poklic in faliranih študentov medicine, ki jim po štirih letih dopizdi mamo preveč.
The truth is rarely pure and never simple.

mr1two ::

Jan95
Če greš pri nas na naravoslovne fakultete so po mojem mnenju na precej visokem nivoju in dvomim, da pridobiš kaj s tem, da greš študirat v tujino. Bolj smiselno je, da študiraš tukaj in greš delat v tujino, če že nočeš bit doma.

Lahko se pozanimaš tudi za interdisciplinarni študij računalništva in matematike- to je odličen študij za tiste, ki imajo zelo radi matematiko in bi se radi izobrazili tudi na področju računalništva. Upam pa tudi trditi, da je to en najbolj zahtevnih študijev v Sloveniji.

BTW na friju si lahko po opravljene prvem letniku izbereš predmete, katere boš obiskoval(vsaj na vsš je tako)- čisto vsi so prosta izbira(razen nekateri so zaradi predpogojev obvezni).

LP

Flea ::

Mavrik
Ne, starši nimajo vpliva na moje odločitve in medicina je pri meni trenutno definitivno najmanj priljubljena opcija izmed teh štirih.

fructal_jabolcnik
Aha, torej ni velike razlike. Slišal sem, da pa je pri družboslovnih/jezikoslovnih študijih kar velika razlika.

Ta študij se mi zdi izredno zanimiv in sem tudi malo poiskal po spletu ter opazil da ima FMF tudi ta študij na spletni strani, vendar imajo tam napisano da študij traja 4 leta, tukaj pa piše 3.
In konkretno glede zaposlitvenih možnosti... ali veljaš ti potem kot bolj zaželjena delovna sila kot študenti samo računalništva in samo matematike? Dobro, razumem, odvisno kak kje, ampak na splošno, imaš dovolj znanja iz obeh področij in potem ni problema?
Ter še, kakšne so možnosti nato o nadaljevanju študija?
Najlepša hvala za odgovore.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Flea ()

strictom ::

Glede univerze v gracu ti lahko samo za muzikološki oddelek povem da je 'slabši' kot v lj na filofaksu.

Za išrm se pa strinjam z jabolčnikom. Je eden izmed najzahtevnejših in tudi daleč najbolša podlaga za kariero v računalništvu :)
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

ZaphodBB ::

Zdravo, sem bivši študent filozofije pa me zanima če kdo tukaj hodi na FRI Vsš/Uni, ker sem ugotovil da je moja študijska smer nažalost polna balasta in neperspektivna in se odločil da bi študiral nekaj bolj v smeri računalništva/informatike/tehnologije/future-oriented, zanima me kaka je težavnost Uni/Vsš smeri pa koliko dela je potrebnega v primerjavi z ostalimi faksi, bolj kot kak nasvet, ideja.
Poleg tega pa še dodatno vprašanje- je v Lj kak faks(Uni/Vsš) ki bi bil bolj interdisciplinaren(kao ala Fov v kranju) pa da bi nekako bil bolj zaposljiv.
Ps- če bi želel študirati nekaj v zvezi z Ai kateri faks bi bil najboljši približek temu(da se lahk na 3 stopnji usmerim).
Mogoče se bodo komu moja vprašnja zdela neumna/karkoli vendar bi res potreboval nasvet...
Za odgovore se vam že vnaprej zahvaljujem.
Lep pozdrav!


Načeloma je snov men UNI in VSŠ identična, s tem da se na UNI bolj poglobijo v probleme. Na obeh smereh se boš naučil isto, samo da boš potem z UNIja več pozabil :D.

Kar se tiče dela je pa tako, če maš probleme z matematiko in/ali nimaš izkušenj s programiranjem boš prvo leto jebal ježa, potem bo pa lažje.

mr1two ::

IŠRM je v par besedah to: spoznavanje naprednih algoritmov, računski in statistični triki, ki jih uporabiš, več raziskovalnega dela kot pa učenja kako stvari delujejo. Seveda je to združeno z računalništvom pri računalniških predmetih- tako da te "zajebane" algoritme tudi pišeš. Razlika med nekom, ki obvlada snov na išrmju in nekom ki obvlada snov na vsš fri je po mojem v tem, da ti bo nekdo iz frija stvar naredil v kratkem času AMPAK najverjetneje ne bo optimizirana tako kot se spodobi. IŠRMjevci bi znali bit boljši na tem področju tudi brez dodatnega zanimanja v snov poleg tega kar faks nudi. IŠRM ima bolj znanstven pristop IMO.

UNI ali VSŠ? Kolegi ki so bili na uniju so vglavnem jamrali, da se tam vse bolj odvija v psevdo kodi, idejah o algoritmih in bolj malo step by step učenja same sintakse jezika- tisto moraš za domačo nalogo pogruntat. Na VSŠ pa nas malo bolj za rokco peljejo čez snov, ponavadi podajo tudi dosti dobra navodila za izdelavo npr. seminarske(konkretni primeri ali vsaj start-prišparaš ziher 3 ure samo za osnove poiskat) in so 6ke praktično podarjene- ampak vseeno je pa treba to natipkat, razumet in predvsem narest. Sumim, da na uniju nimajo tako lepo dano vse skupaj(ali pa, naj me kdo popravi).

LP

i33a ::

Mene pa zanima kako je kaj z matematiko na fakulteti za računalništvo?
Obiskujem 2. letnik gimnazije in mi matematika ne gre najbolje(zaenkrat imam oceno 3)... se da tudi z takim znanjem uspešno dokončati fakulteto ali je "nujno" da imam matematiko vsaj 4?

Marat ::

poznam nekatere ki so v OŠ in SŠ imeli velike "težave" (beri: lenoba) z matematiko, zdaj na faksu pa je niso imeli manj kot 8 :P seveda ne zato ker bi bila na faksu lažja, ampak zato ker so se za izpite na faksu učili malo več kot le en dan :) pri matematiki je važna kilometrina - več nalog rešiš, boljše ti bo šlo.

PrimozR ::

Lahko potrjujem Maratov post, v OŠ sem imel matematiko vedno 5, v SŠ na začetku med 5 in 4 (recimo da bolj 4), v zadnjem letniku celo 3, takisto maturo (3+1). Seveda ker se nisem nič učil. Na strojni sem potem imel nekaj malega problemov z matematiko, ampak spet zaradi pomanjkanja učenja. Ko sem se spravil k stvari in začel šopati naloge, ni bilo problema, da pa praksa pomeni veliko pa vidiš v višjih letnikih, ko se npr. integrale komajda naučiš, nato pa jih dobiš v mali prst skozi snov pri drugih predmetih. Praksa, praksa, praksa. Tukaj učenja z branjem iz knjige enostavno ni.

Wolfman ::

Pozdravljeni!
Sicer sem o tem že nekaj bral, vendar bi rad sveže odgovore, saj so se tudi sami študiji verjetno spremenili.
Trenutno sem 4. letnik računalniške sr. šole. Odločam se za faks in posledično tudi kariero. Pred nekaj leti me je izredno zanimalo spletno programiranje, malo kasneje tudi programiranje aplikacij. Danes (po pribl. 3 letih) mi je to zelo dolgočasno, v programiranje se ne morem skoncentrirati in bi zelo rad poskusil nekaj drugega. Pomojem je to posledica nezanimivosti pouka. Ugotovil sem, da me (letos :P) zelo zanima omreženje in informacijski sistemi, v smislu varnosti. Sicer si bom verjetno čez nekaj let spet premislil, toda zanima me, na kateri faks se mi najbolj splača iti, da bi dobil širši spekter znanja iz različnih področjih (programiranje, skripting, delovanje sistemov...), saj bi se rad preizkusil kot pentester oziroma počel kaj podobnega. Zadnja leta sem se nekoliko igral s tem, in postalo mi je zanimivo, saj je lahko vsak sistem drugačen in predstavlja izziv. Ne predstavljam si, da bi bil 8 ur za računalnikom in programiral eno in isto. Ravno tako mislim, da delo "sistemca" ne bi bilo zame.
Razmišljal sem o FRI - UNI in FRI - VSŠ, poleg tega pa sem opazil, da FVV razpisuje smer Informacijska varnost. Nekaj o tem sem prebral, ampak kolikor sem razumel to ni to kar iščem. Mi lahko kdo kaj več o tem pove?
Glede FRI pa bi raje šel na UNI, toda zanima me kakšna je bistvena razlika med UNI in VSŠ? Rad bi si izbral študij (in kasneje delo), ki bi bilo zelo raznoliko in zanimivo (IT področje). Na informativnih dnevih običajno predstavijo stvari zelo "pocukrane", zato me tisto ne ravno prepriča.

Za vse tiste, ki ste prepbrali cel post, hvala za ostale pa na kratko: Rad bi nasvet pri izbiri študija, oziroma nekaj informacij, kako izgledajo predavanja na FRI, koliko dejansko odneseš? Ker od sr. šole sem odnesel zelo malo, večino stvari sem znal že od prej.
Hvala,
pok1yoyo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Wolfman ()
««
2 / 10
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali se mi splača reskirat faks za fiziko? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
7610599 (5629) Meizu
»

Izbira faksa uni ali vsš FE (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
8215336 (10278) mr_chai
»

FRI - UNI ali VSŠ (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6420131 (16541) SimplyMiha
»

Kateri faks (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
7120507 (18654) romat

Več podobnih tem