» »

Rekordna kazen zaradi piratiziranja

Rekordna kazen zaradi piratiziranja

Digital Media Europe - Italijanska finančna policija je med izvajanjem preiskav na območju Rima, naperjenim proti radijskim postajam in diskotekam, odkrila "sukalca ploščkov", ki je posedoval približno 2000 mp3 glasbenih in 500 video posnetkov, za katere sumijo da, so bile prenešene nelegalno.

Za odkriti zalogaj mu je bilo naloženo plačilo kazni v višini 1,4 mio €. Denarna kazen je zaenkrat najvišja v Evropski Uniji. Poleg tega lahko neimenovanega DiscJockeya doletijo še dodatni ukrepi zaradi ukvarjanja s kriminalom in posedovanjem nelegalne lastnine. Med samo akcijo je Italijanska policija zasegla večjo količino nelegalnih kopij avdio vizualnega materiala in programske opreme (natančno število enot ni navedeno).

Enzo Mazza - direktor zveze italijanske glasbene industrije je ob dogodku dejal da je z dejanjem Finančne policije zadovoljen ter izrazil upanje, da bo ostale uporabnike piratskih dobrin ta dogodek odvrnil od piratiziranja. Tukaj.

26 komentarjev

lambda ::

1,4 mio €. Pa saj to ni normlno.1,4 k € bi bla že vzgojna kazen ... bedarija.

Keyser Soze ::

Eh, pomoje je bil to kakšen "pravni človek" in ne fizična oseba.

Jux ::

Sigurno ne vemo vsega, nobeden ne bo šel naložiti kazni 1.4mio € dižeju ki vrti glasbo. Razen če je retardiran.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Tear_DR0P ::

No sej možne so napake. To je nekdo napisu novico na DM, pa sm jo jst samo prevedu od njega. Uporabil je pa predpono m, ki lahko v italjanščini označuje tudi tisoč :))
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

kuky ::

namen te kazni je da prestraši folk ....tipu ziher ne bojo kej opsutili .

Dman ::

Če je ta sodba (ali sploh gre za sodbo ali le za neko sankcijo, ki jo izreka njihova finančna policija - ala prekrškovni organ) pravnomočna, v kar močno dvomim (takšna kazen nima nobenega smisla), potem je rezultat zelo izkrivljenega vrednostnega sistema. Berlusconi pa je medtem še vedno na prostosti...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dman ()

B-D_ ::

Catch je v tem, da je tip služil z rolanjem te muzke. Torej je ponujal storitev z ilegalno pridobljenimi avtorskimi deli, kar pomeni za tele težake money money money money...

Sej vsi poznamo neki, ki ima kratico podobno Bully-Smart-American.

Skratka... isto sranje, drugo pakovanje.

MadMicka ::

Običajno pri takih zgodbicah nekaj ne štima. Če so človeku dal kazen 1,4 milj. €, je vseen, če bi mu dal 14 miljard €, ker niti enga, niti drugega zneska ne bo nikoli odplačal.

sloxl8 ::

Zanima me vaše mnenje.

Ali je za razne antipiratske agencije itd. "kaznivo" zgolj posedovanje nelegalne programske opreme in avdio/video vsebin ali je kazniva predvsem uporaba nelegalne programske opreme in avdio/video vsebin v komercialne ali kakorkoli drugače dobičkonosne namene? Vem sicer, da je kaznivo oboje, ampak je skoraj utopično pričakovati od teh agencij, da bi se lotili malih ljudi.

B-D_ ::

Že v času piratstva s cdji, ko ni blo p2p softwera so najebali večinoma samo razpečevalci, ki so bili tako neumni, da so agentu poslali zapakiran piratski cd, na ovojnici pa lepo napisane svoje podatke, kam naj bi bil poslan denar. Potem so prišli tisti bsa bumbarji, ki so nadlegovali firme, katere niso bile pripravljene plačati absurdnih vsot katere zahtevajo določeni za svoje programje. Zdej je najebal DJ ki je s tem služil...

Pomoje je trend že očiten. "Male ribe" aka. home neprofitni userji, so dokaj manj na udaru, ker v njih ne vidijo neke velike utaje davka. Vedno morš gledati iz stališča kje bodo oni imeli največji profit in največjo šanso izterjat svojo krajo (erhm, kazen). Tistega bodo napadli. :\

Dman ::

sloxl8: moral boš specificirati vprašanje. Ali pod pojmom kaznivo razumeš, če gre za kaznivo dejanje ali morda že če gre za prekršek? Ali pa glede na to, da govoriš o civilnopravnih subjektih misliš na avtorskopravnovarstvo v obliki civilnopravnih zahtevkov (odškodnine, civilne kazni)?

Gola posest računalniškega programa po Kazenskem zakoniku ni kaznivo dejanje, lahko pa je prekršek po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah.


2. ki poseduje primerek računalniškega programa za gospodarske namene, za katerega se zaveda ali bi se moral in mogel zavedati, da je nedovoljen primerek (2. točka 116. člena);


Kaj se šteje za posest, ali posest instaliranega ali tudi neinstaliranega programa je sicer stvar sodne prakse, vendar v tem primeru menim, da je potrebno ugotoviti, da je program instaliran. To pa ne pride v poštev za fizične osebe, ker ti ne morejo imeti gospodarskih namenom (razen s.p.). Če se pri nekomu najde 100 presnetih avdiovizualnih del (CD, DVD, VHS) bo prišlo v poštev dokazovanje, da je ta oseba reproducirala te primerke in gre potem lahko za prekršek ali kaznivo dejanje (sledi citat prekrška):

1. ki brez prenosa ustrezne materialne avtorske pravice v primerih, ko je tak prenos potreben po tem zakonu, reproducira, distribuira, da v najem, javno izvede, javno prenese, javno predvaja, javno prikaže, radiodifuzno oddaja, radiodifuzno retransmitira, sekundarno radiodifuzno oddaja, da na voljo javnosti, predela, avdiovizualno priredi ali kako drugače uporabi delo oziroma primerek dela (21. in 22. člen);


Pri glasbenih delih pa zgolj posest ne zadošča. Treba bo ugotoviti, da se avtorska dela dajajo v najem (DVDteka) ali na voljo javnosti (FTP strežnik ali spletna stran ali P2P) ali predvaja v javnosti (lokal):

4. ki brez prenosa ustrezne izključne pravice v primerih, ko je tak prenos potreben po tem zakonu, reproducira, distribuira, da v najem ali na voljo javnosti ali kako drugače uporabi fonogram ali videogram (129. in 134. člen);
.

Pri vsaki kršitvi avtorske pravice pa se lahko pogovarjamo tudi o civilnikazni, odškodnini in drugih zahtevkih. Sicer sama posest ne krši nobene avtorske pravice, vendar pa je kršitev v trenutku pridobitve posesti, kajne, oz. čim se taki primerki uporabijo.

zee ::

povzeto:
Če imam rožice verzije programov/muzike in s tem ne služim, potem ne krsim zakona.

ja?
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

swar ::

Sam to je obiranje ljudi,firm ipd.Npr. ce imas gostinski lokal in vrtis radijo pa cdje.Moras!??? kupiti original cd+placati sazasu pravice za javno predvajanje!??!Mislm dvojni zasluzek.Kot da ni ze dovolj da potegnejo od cdja mastne pare k so ze tkointko precenjeni in si jih marsikater slovenc ne more privoscit niti enega cdja s taksnimi placami kot so danes.Da dvd filmov ne omenjam :\ Spili pa programi so pa tkointko ze v znanstevno fantasticnih cenah.Pol pa pogledam tam enga kmeta k mora vstat ob 5am da bo kravo pomozlel in prodal pol liter mleka za 20sit?No way.Ko se bodo cene velik prilagodile raznim dobrinam,stvarem in uslugam,takrat bom pa kupoval originale.Untill then piratize everything! >:D

Tic ::

za to pa vrtiš internet radio
persona civitas ;>

Dman ::

Potem pa spiratiziri še Coca colo, pa kak Donat ali pa že navaden Evian, ker se pri teh produktih včasih cena nevarno približa ali celo preseže ceno mleka ob istih enotah stvari.

Gre za preprosto idejo ponudbe in povpraševanja. V realnem svetu deluje perfektno, v virtualnem nam je pojav računalnikov, internta in P2P omrežij omogočil drugačno perspektivo. Svet, kjer ima lahko vsak vse. Cena nadaljnjega primerka ni več odvisna od stroškov proizvodnje temveč od stroškov, ki nastanejo pri replikaciji dela (obratovanje strežnikov, zakup vodov, internet povezav, delovanje lastnega računalnika...).

V Afriki vsaj na tem področju ne čutijo pomanjkanja :)

Toda, kdo bo plačal stroške razvoja, izumljanja, ustvarjanja originala, prvega primerka?

Tic ::

Eh, holivud ma zdej dnara, da posluje brez da bi kakšen original prodali še nadaljnih 10 let.
persona civitas ;>

CCfly ::

Slikarji, glasbeniki in razvijalci programja pa na žalost ne.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Zvedavec ::

Umetniki so najboljše stvaritve tako ustvarjali, ko so crkovali v kakšni Cukrarni. Ko bodo glasbeniki lačni, bodo lahko skladali veliko bolj doživeto glasbo. >:D

Tear_DR0P ::

Jst sicer piratiziranje softwera ali pa piratiziranje materialne dobrine nebi primerjal, vsaj ne na tak način kot ga večina.
Lahko ti nekomu piratiziraš formulo za pridelavo piva, ne moreš mu pa pria v flaši. Ko pa začneš primerjat krajo softwera s krajo formule za pivo, pol si pa že v pravih vodah.
Zdej si pa probi predstavljat, če bi moral ti od nekoga kupit stroj za varjenje piva, potem pa za vsako pivo posebej plačat licenco da ga zvariš al pa plačat licenco za verzijo piva. Potem pa mi povej kolk ljudi bi bilo pripravljenih plačati licenco, kolk pa bi jih pivo piratiziralo. Seveda maš pa tudi open source piva, ki pa vseeno niso tako imenitna kot guiness ali pa heiniken - pa čeprav sta men tadva ogabna - ampak opensource piva so pa free.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Tic ::

Gremo na guiness?
persona civitas ;>

Jeebs ::

Dman: Rad bi vidu norca, ko bi šel Donat piratizirat.>:D
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

Gandalfar ::

Tic: tudi za internet radio moras licencnino placevat

Dman ::

Jeebs in Tear_Drop: to je bila prispodoba; realnega in virtualnega ne moremo primerjati v tem smislu, ravno zato pa nam virtualni svet nudi nove priložnosti; sedaj lahko uresničimo določene ideje, ki v realnem svetu nimajo para.

Tear_DR0P ::

No sam jst sm ti zraven dal, kaj lahko iz materialnega sveta piratiziraš.
Pač kraja ene gajbe pira, je podobna kraji CD-ja z Winsi. Kraja winsow samih z neta, pa je podobna kraji recepta za pivo. In šele ko tako primerjaš opaziš da je kraja winsov z neta velik večji zločin kot una iz trgovine.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Dman ::

MLahko bi tudi tako rekli, ampak pustimo to, ker sme itak imel v mislih situacijo, ko pivovarna svoj recept odstopi zaradi neomejene brezplačne reprodukcije v korist človeštva (v zameno pa pridobi drugačno odmeno, ki pa zaenkrat še ni jasno odkod naj bi prišla - od države?). Ampak to so neke meglene ideje o možnosti prihodnosti, najbrž bi jih Gates označil za komunistične...

Glede primerjave pa je KZ jasen, kraja CD-ja v trgovini je kaznivo dejanje tatvine, ker pa je vrednost CD-ja odvisna od njegove vsebine bo lahko šlo bodisi za dejanje majhnega pomena (npr. en cd Bepop vreden 500 SIT) ali pa že kar zajetno okoriščenje, če je na CD-ju Office 2003. Za tatvino je predvidena kazen zapora od 15 dni do 3 let zapora. Po mojih ocenah bi dobil storilev tatvino kako pogojno kazen za 2-3 mesece zapora (odvisno od faktorjev odmere kazni).

Pridobitev Office ali Winxp instalacijskega cd-ja (iso) preko P2P pa samo po sebi sploh ni kaznivo dejanje, temveč kvečjemu prekršek - neupravičena uporaba: reproduciranje računalniškega programa (resda za 80.000 SIT globe).

Pozitivistično gledano je torej pričakovati težjo sankcijo (in več možnosti, da storilca obsodijo) pri kraji v realnem svetu. ALi potem meniš, da bi bilo treba sistem spremeniti in ustrezno ovrednostiti kaznovanje cyberkriminala, da bo reflektiralo analogiji s krajo recepta za pivo?

Olajuwon ::

Ja ja.. tu ni nič novega... Italijani so res malo fuknjeni kar se tiče tega. Jaz ki gledam redno italijansko televizijo, vsako toliko ti servirajo kakšno grozilno pismo v obliki reklame. Tip od moje frendice ki živi v italiji si ne upa niti loudat filmov, ker pač, če si malo preveč aktiven na tem področju te lahko pride obiskat kakšen policajček na dom... sicer nevem koliko je v tem resnice in koliko pa urbane legende.
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Olajuwon ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

avto kamera (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
5410678 (3360) Kodi
»

Kako se lotiti korumpiranih politikov

Oddelek: Problemi človeštva
243629 (2797) MIHAc27
»

Tepeni Berlusconi (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
1758346 (4805) Karaya 52
»

Rekordna kazen zaradi piratiziranja

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
264945 (4046) Olajuwon
»

Ameriški filmarji resno zoper pirate, Slovenija bolj mlačno

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
203439 (3439) Brane2

Več podobnih tem