» »

Zakaj LCDji z VGA only?

Zakaj LCDji z VGA only?

TheJack ::

Ne morem povedati, kako na živce mi grejo LCD monitorji z VGA only vhodi. Kolikor mi je znano, so DVI vmesnik razvili prav z namenom, da ne bi med dvema digitalnima napravama (graf. kartico in LCDjem) prihajalo do nepotrebnih izgub zaradi vmesne pretvorbe v analogni signal. Tako si vsaj jaz zadeve laično predstavljam.

Zakaj se torej še vedno prodajajo LCD monitorji (celo taki s ceno 100 jurjev in več) brez DVI vhoda? Kje je smisel? Vem da izgube in razlike v kvaliteti slike niso prav velike, ampak vseeno. Gre za princip in za neumnost takega početja.

Meni padejo na pamet le trije razlogi:

- Proizvajalci monitorjev so prepričani, da bodo ljudje njihove monitorje hoteli priklapljali na računalnike brez DVIja, oz. da DVI še ni dovolj razširjen. Gleda na to, da je bila zadnja grafa brez DVIja izdelana tam okoli gospodovega leta 1866, je ta razlog prazen in neumen. Če je nekdo dal za monitor cca. 80 ali več jurjev, bo pa še eno kartico z DVIjem nekje dobil.
Aha, sedajle sem se spomnil še na integrirane grafične kartice. Takšne plate so res v večini primerov brez DVIja. Je morda tukaj vzrok?

- Cena. Je monitor z DVI vhodom dražje narediti kot takega z VGAjem? To si sicer bolj težko predstavljam, ampak vem pa ne.

- Umetno diferenciiranje produktov. Recimo takole: med monitorjem A za 130 jurjev in monitorjem B za 100 jurjev je tako malo dejanske razlike, da morajo ta cenejšega umetno malce ''porezati'' (tako da mu vzamejo DVI), da bi dražjega sploh kdo kupil.

Kaj drugega mi ne pade na pamet sploh. Ve kdo resničen vzrok tega trapastega početja?

bmen ::

vsi trije!
... B ...

Mr.B ::

Problem je v transciverjih. Je trojček AD cenejši kot sprejemnik na LCD monitorju.

Drugače pa izbira za potrošnika, pač par jurjev gor in dol za potrošnika toliko bolje. Imaš deset modelov istega monitorja malo drugače pakiranega z isto matriko....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

TheJack ::

Aha, torej sem imel kar prav. Sem mislil, da je kje še kakšen bolj skrivnosten vzrok....

Ne glede na vse se mi zdi to še vedno neumna praksa. Človek bi hotel kupiti kar soliden in relativno poceni monitor, pa potem ugotovi da nima DVIja. Agh. Podoben model z DVIjem je 20-30 jurjev dražji, ali ga pa sploh ni. Dober (in nikakor ne edini) primer je najnovejši Samsung 913N. Kolikor mi je znano, modela z isto matriko (8ms) in DVIjem Samsung sploh nima v programu.

Azrael ::

Kot je meni znano tudi DVI ni čisto 1:1 prenos podatkov, ampak je tudi pretvorba signala, digitalna sicer, ampak vseeno je pretvorba.

V praksi je tako, če je elektronika LCD monitorja pošteno narejena ni kakšnih hudih razlik med VGA in DVI, DVI je samo malenkostno boljši. ampak nič pretresljivega.

Drugače razlogi proizvajalcev so našteti trije.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Stepni Volk ::

1. Proizvajalci mislijo nase in na svoje preživetje. Na svetu niso samo razvite in na pol razvite države, ki si lahko privoščijo korak z najnovejšimi tehnologijami.
Globalno gledano večino sveta še vedno uporablja CRT-je!! Analiza Slovenije bi verjetno pokazala enako, naših bivših republik še toliko bolj.

2. Zamenjava standardov vedno traja (recimo osvinčeni / neosvinčeni bencin).

3. Moda. Moda in oblikovanje je gonilna sila prodaje razvitega sveta. Ljudje že dolgo časa kupujejo nove naprave in mašine, ne zato, ker bi jih dejansko potrebovali, temveč zato, ker moraš navzven pokazati, da si moderen, uspešen, bleščeč... Zato zamenjajo CRT z LCD-jem (izgovor bo, da zavzame manj prostora). V resnici ga kupijo zato, ker je pač moderno imeti tanek zaslon na mizi.
DVI?
Napaka standarda je, da ni opazen vsaj na 10m... prikljčke opaziš šele, ko si čisto zraven monitorja in še takrat jih moraš "otipati" s prsti, da veš, da so.

4. Lažen napredek. Izdeluje se vedno bolj potratne OS-e, da lahko prodajajo vedno hitrejše procesorje... a nihče ne gre v obratno smer, da bi izdelal programska orodja, ki bi bila lažje razumljiva procesorjem in s tem povečali hitrost izvajanja. Kdo še programira v strojni kodi?
HI-FI je stagniral desetletja, dokler se ni pojavil MP3, 5.1, Divx... ponujajo še nove formate / nosilce zvoka in slike (SACD, DVD Audio... HDCD...) In prodajajo. So toliko boljši? Ne, glej naslednjo točko.

5. Moorov zakon za DVI ne velja. DVI ni 10x boljši od VGA.

Še ena hitra stava: preden mi bo moj trenutni Samsungov LCD monitor (nima DVI) odpovedal poslušnost, se bo pojavli nov standard. :)
Zakaj?
Ker bo dosežeana kritična masa DVI monitorjev in ljudje ne bodo kupovali novih... a "nekaj novega" jim vedno izvabi denarce iz žepa.

Podobno se dogaja pri Divx predvajalnikih, ne naredijo novega Firmware-a, ki bi podpiral nove codec-e in možnosti, raje vse skupaj zapakirajo v nov proizvod. Zaslužek je večji.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Vse o LCD od A-Ž (strani: 1 2 3 4165 166 167 168 )

Oddelek: Kaj kupiti
8373987028 (4428) crnski0
»

LCD - iz VGA na DVI-D

Oddelek: Strojna oprema
162825 (2641) uporcek
»

LCD monitor migeta?

Oddelek: Zvok in slika
111427 (1222) waters
»

Monitor 19"

Oddelek: Zvok in slika
301796 (1033) CaqKa
»

Poceni graficna z DVI izhodom?

Oddelek: Kaj kupiti
13982 (755) Big_Al

Več podobnih tem