» »

Sožitje winxp in linux za povprečnega uporabnika računalnika

Sožitje winxp in linux za povprečnega uporabnika računalnika

Dman ::

Ljubiteljsko sem preizkusil naslednje linux distribucije: fedora core, ST Linux, Pingo, Ubuntu, Knoppix (distribucija z igricami). Nikoli pa me niso prepričali do te mere, da bi povsem prenehal z uporabo win in win aplikacij. Računalniki mi sicer niso tuji, ampak dnevi, ko sem se ljubiteljsko ukvarjal z basicom in pascalom ter dosovskimi ukazi so po letih GUI nekako zbledeli. Uporaba raznih sudo, chdir ipd. ukazom mi nekako ni več po volji.

Vprašnje pa je - ali obstaja linux distribucija, ki bo imela grafično instalacijo (tko je ;) ), ki omogoča tudi particioniranje diska po meri linuxov ter da bo LINUX uporabniško prijazen (v smislu, da skoraj nikoli ni treba zahajati v root):

- hkrati pa omogoča sobivanje win xp in linux na istem računalniku (grub-ok, to ni problem);
- lahko vsi linuxovi programi ves čas uporabljajo win fat32 particije (avtomatsko; ne da bi bilo treba vsakič znova posebej mountat particijo);
- ima linux distribucija notri ekvivalente total commander (krusader), office (OOo), winamp in bsplayer; plus program za emulacija win programov (wine ali kako že?)
- firefox in thunderbird uporabljata iste bližnjice in mail baze v obeh OS-ih;
- se da instalirat softwarski modem (driverji so ali plačljivi ali pa jih ne najdem na netu; pustimo to točko).

ST in Ubuntu sta mi vizualno všeč, ampak ne znata brati fat32, razen v konquererju, ko mountaš particijo - v openofficu pa potem ne najde fajlov na fat32 particiji.

Kako v tem primeru narediš ghost - v linuxu ali v winxp?

Lahko da je bila ta debata že odprta, ampak nekako nimam časa, da bi iskal po desetih temah s po 50 posti...

zee ::

- Sobivanje je mogoče. Obs sistema morata domovati na ločenih particijah.
- Da. Particijo moraš mountati ob zagonu, kar narediš z ustreznim vnosom v datoteko /etc/fstab
- Konqueror v KDEju, OpenOffice, Xmms namesto Winamp (winamp dela preko Wine), Xine ali Mplayer namesto bsplayer, emulacija: Wine, Vmware Workstation (plačjivo)
- Firefox in Thunderbird se ne razlikujeta bistveno od verzije za Polkna
- softverski modem se načeloma da inštalirat (http://www.linmodems.org/)

Na fat32 particijo se da tudi pisati, potrebuješ pa ustrezno podporo v jedru.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zee ()

gpg ::

Zanimivo se mi zdi, da nisi preizkusil Mandrakelinuxa. Nenazadnje je to po nekaterih podatkih (Distrowatch, Linuxquestions) najbolj popularna distribucija Linuxa.

Če se boš odločil, da jo navsezadnje le preizkusiš, ti je lahko v pomoč stran MandrakePriNas.

Daedalus ::

>ST in Ubuntu sta mi vizualno všeč, ampak ne znata brati fat32, razen v konquererju, ko mountaš particijo - v openofficu pa potem ne najde fajlov na fat32 particiji.

Ne me smejat. Je razlika med tem, česar sistem ne zmore (in tole definitivno zmore) in tistim, česar ti ne znaš. Sem mel obe distribuciji - temeljita na debianu, ki ga tudi sam uporabljam in nimam nobenih težav z branjem/pisanjem po fat32 particijah...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Dman ::

Ja te smejat.:D Ne znam, priznam. Ampak vsaj trudim se (kolikor mi čas dopušča - nisem veš v srednji šoli, ko sem lahko cele dneve za računalnikom sedel). Če se ti ne da odgovarjat na moja vprašanja, ti ni treba.

Se pravi linuxi brez težav uporabljajo particije od windowsov, samo v neko datoteko dam ustrezen vnos (točno to je kar sem prej govorilo - zame, ko v linuxih ne znam skoraj nič v rootu je že to ovira). Ali obstaja kak .bat program ali pa nek system wizard program, kjer bi to odkljukal pa bi delalo? Kaj pa pomeni, da rabiš ustrezno podporo v jedru. Ali je npr. ta podpora že v določenih distribucijah poleg, ali je vedno treba to dodatno urediti?

Tko je - windowsi poneumljajo in polenijo um. No, vsaj mojega so :\

Se pravi zastonjskega delujočega driverja za connexantov modem ni.

pecorin ::

nisem se videl(novejse) distribucije, ki ne bi imela ze vdelane podpore za fat32(vfat). dodati moras samo ustrezen vnos v /etc/fstab in deluje.
sem pa videl ze tudi gui programi za take nastavitve. na zalost se ne spomnim nobenega imena ker jih ne uporabljam..

ql000 ::

Ne glede na to kater distro boš eventualno uporabil (sam uporabljam Suse 9.2) boš MORAL narediti določene nastavitve, bodisi v /etc/fstab ali pa kam drugam. Te nastavitve se skoraj vedno opravijo kot root uporabnik, pač logika je taka, da ne more glih vsak kekec sesut zadeve, ko se bo usedu za mašino. Ko maš to enkrat poštimano je zadeva bolj ali manj sit and relax! poleg tega lahko te config fajle preneseš na drug distro (ne spet vseh,...) ali pa drug account, skratka možnosti so neomejene!

Ja pa čist bydmimo, ne bo ti treba zahajati v root, če boš prijavljen kot root :D , samo moj nasvet: Smilil se boš sam sebi, ko boš usu mašino in to se v procesu učenja bo zgodilo! Če si prijavljen kot user in ti uspe usut account, lahko kot root popraviš vse skupaj, če pa root usuješ: piši kuči propalo je!

Sam za win programe v linuxu uporabljam CrossOver in je po mojih izkušnjah legenda! Drugače pa xine, xmms, OO rulajo! Ja pa Azureus in gtk-gnutella tudi >:D (p2p).

V glavnem jaz sem v linuxu našel mir in znanje!

CCfly ::

Vprašnje pa je - ali obstaja linux distribucija, ki bo imela grafično instalacijo (tko je ;) ), ki omogoča tudi particioniranje diska po meri linuxov ter da bo LINUX uporabniško prijazen (v smislu, da skoraj nikoli ni treba zahajati v root):
No ja root račun boš še vedno potreboval.

- hkrati pa omogoča sobivanje win xp in linux na istem računalniku (grub-ok, to ni problem);
Dual boot, Cygwin, Cooperative Linux ali pa VMware.

- lahko vsi linuxovi programi ves čas uporabljajo win fat32 particije (avtomatsko; ne da bi bilo treba vsakič znova posebej mountat particijo);
Z mountanjem fat32 particij ne bi smelo biti problemov.

- ima linux distribucija notri ekvivalente total commander (krusader), office (OOo), winamp in bsplayer; plus program za emulacija win programov (wine ali kako že?)
XMMS, Noatun, Rhytmbox, mplayer, Xine, ...
Za emulacijo kar se tiče resnega programja si poglej Crossover Office, za igrice pa Cedego.

- firefox in thunderbird uporabljata iste bližnjice in mail baze v obeh OS-ih;
Pri bližnjici dodaš parameter s potjo do profila na fat32 particiji.

- se da instalirat softwarski modem (driverji so ali plačljivi ali pa jih ne najdem na netu; pustimo to točko).
Connexant bi celo moral delati, čeprav je edina sigurna zadeva kakšen zunanji modem.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

winxp in linux izmenjava datotek

Oddelek: Operacijski sistemi
71547 (1448) grozni
»

Dodajanje uporabnikov v linuxu

71197 (1115) mile
»

prilagajanje rad hat 9.0 (strani: 1 2 3 )

1395941 (4536) TICKO
»

nOOb rabi pomoč pri redhat 9!

71321 (1212) dr.J
»

Pomoč...Linux

Oddelek: Programska oprema
161573 (1349) Gh0st

Več podobnih tem