» »

VHS na PC REŠITEV

VHS na PC REŠITEV

poco ::

Par člankov spodaj sem pisal o mojem problemu z digitalizacijo VHS kaset.
Glej pod VHS na PC z VirtualDubom.
Malo sem gledal po forumih in našel rešitev za digitalizacijo VHS materiala.
Problem je v softverju.
VirtualDub ima probleme s sinhronizacijo videa in zvoka (PCM in Mp3).
KO sem med zajemanjem pogledal ikoriščenost CPU in Memory sta bila oba samo okrog 20%.
Torej moč računalnika ni problem.Imam procesor AMD,ki dela s frekvenco 2200 in 512 rama.
Tega problema različica VirtualDubMod nima.
Vseeno ni mogoc hkraten sinhroniziran zajem videa v DIVX5 in MP3
Se pravi da sam softver tega ne zmore.
Zato postopam takole:
Program VirtualDubMod:
Zajem iz VCR: VIDEO=DIVX5 AUDIO=PCM (CD kvaliteta) 1ura=950MB od tega je cca pol audio FILTRI:deinterlace in virtual smoother
Slika enaka originalu.Zvok stereo PCM sinhroniziran.
Če je potrebno kaj odrežem na začetku ali na kocu ali oboje hkrati in obnovim datoteko.
Ker je zvok iz kasete slab,bi lahko pustil kar PCM varianto,saj 1GB na uro ni tako mnogo.
Sem pa v drugi fazi uspel tudi konvertirati v MP3.
Tu pa uporabim varianto VirtualDub,ker VirtualDubMod nima menuja za spreminjanje audia.
Postopek:
VIDEO:direct stream copy,da ostane nedotaknjen DIVX5
AUDIO: Lame MP3 codec 160/44.1/CBR
Shranim datoteko pod novim imenom.Velikost cca 400MB.
Rezultat:popolna sinhronizacija videa in audia.
Kvaliteta slike je enaka originalu s traka.
Sem zadovoljen.
Če pa kdo zna vidno izboljšati sliko,naj prosim pove kako.
Vem,da obstaja še cela kopica video filtrov,vendar ne vem kaj pomenijo.je pa preveč za expirementirati.
Rad bi tudi zabrisal audio šum z VHS traku.
Ali obstaja kak filter tudi za to?

POCO

laguna ::

Jaz bi nekaj dodal glede zajemanja z VHS v računalnik.

Jaz uporabljam virtual dub (ne mod). Glede na kvaliteto VHS posnetkov je zajemanje zadosti z resulucijo 384 * 288. Za kompresijo je res najboljše vzet kak xvid ali divx5 kodek, za zvok pa je povsem zadosti mpeg3 44.100 khz na 96 kbit/s. Glede sinhronizacije pa tole. Sinhronizacija video/audio se da opravit v meniju capture pri setings. Tam je spodaj levo okence, kjer se da odkljukat ne vem točno kaj piše, vendar nekaj kot zakleni audio videu. V tem okencu je priporočljivo tudi dat droping na 0 (privzeto je 10) ter video bufer na 0 (privzeto je 10 MB). Ko nisem imel vidoe bufer na 0 ampak na privzeto na 10 MB mi je, ko je zapisoval začel računalnik izpuščati precej frameov v času cca 2 - 3 sekunde. Z postavitvijo na 0 (torej sproti piši na disk) pa se je ta pojav odpravil. Glede na nastavitve pri videu pa bi svetoval naslednje:
- video divx 5.2 (cca 700 - 1000 kbits), kvaliteta standard ali pa na max, resulucija max 384 * 288 ter praviloma z cropingom vsaj zgoraj in spodaj cca 4 do 8 pikslov povsod, saj je ponavadi zgornji in spodnji rob z VHS kasete malo nejasen tako da pride končni izdelek na 384 * (280 oz. 272); če hočemo imeti točno razmerje 4:3 pa je najbolše že pri zajemanju nastavit custom format na zajem 376 (360) * 288, odvisno koliko bomo rezali (croping)
- croping se da nastaviti v divx ali pa v samem virutal dub v meniju video - crop, vendar je potrebno omogočit croping (enable),
- nastavitev v divx kot progresiv in ne deinterlace, saj smo že z nastavitvijo resulucije na 288 vertikalne resulucije odpravili prepletanje,

To kaj je napisano zgoraj ni pravilo, vendar se zelo dobro obnese.
Če ima kdo boljši predlog ga naj napiše, prav tako pa bi rad, da bi kdo, ki ima izkušnje s prepletanjem napisal, kateri način deinterlace je najboljše uporabiti za najboljši končni izdelek (720*576) in sicer kje je v virtual dub oz. kje in kako se namesti v virtual dub oz. kje se ga da dobit na spletu.

Upam da sem z temi informacijami kaj pomagal ter da mi bosti tudi vi vedeli kaj svetovati glede deinterlace..

LP
lagunaaaa

gorann ::

poco
v reviji Moj mikro mas na strani 46 lep opis kako iz vhs na dvd posnames, marsikaj pise in mislim da mas vse probleme resene ce preberes clanek o temu, moj mikro naj bo od tega meseca, torej februarja!
upam da sem pomagal!
lep pozdrav

Bumerang ::

Sem mislil tudi sam spraviti nekaj posnetkov iz hi8 kamere na računalnik pa opažam da je to vse prej kot lahko...
There is a secret at the heart of this world, and I will unlock it.

CaqKa ::

hi8 kasete lahko daš v digital8 kamero in jih preko dvja pretočiš na računalnik.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[divXvid] podnapise vkodirat v divx (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
7924354 (11430) Alessio983
»

VHS na PC z VirtualDubom

51485 (1021) Valvoline
»

Deinterlace pri zajemanju videa

212187 (1716) AtaStrumf
»

Codec za Terminator3